Υγεία & Ευεξία! Ο καθημερινός σας σύμβουλος για την υγεία, την ομορφιά και την ψυχολογία!

Βοηθηστε το παιδι να χειριστει το στρες.

 

Πρακτικοί τρόποι

Τα βρέφη και τα παιδιά μικρής έρχονται συχνά αντιμέτωπα με στρεσογόνες καταστάσεις στην καθημερινή τους ζωή. Πολλοί όμως θεωρούν ότι αυτές οι καταστάσεις δεν τα «αγγίζουν», όπως τους μεγαλύτερους σε ηλικία ή τις ξεχνάνε πολύ εύκολα.

Η αλήθεια είναι όμως διαφορετική. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ακόμα και σε πολύ μικρά μωρά το στρες μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο, αφού και οι μικρές ηλικίες βιώνουν έντονα το στρες, αυξάνουν καρδιακούς παλμούς, κλαίνε, χτυπούν τον εαυτό τους ή τους γύρω τους και γενικότερα εκφράζουν τη δυσφορία τους.

Πώς λοιπόν ο γονιός μπορεί να βοηθήσει το παιδί του να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις; Υπάρχουν κάποιες στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς.

-          Δώστε εξηγήσεις στο παιδί για το τι ακριβώς συμβαίνει γύρω του με απλό τρόπο, ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνει τα πάντα.

-          Μείνετε κοντά στο παιδί. Η φυσική παρουσία σας θα το κάνει να αισθάνεται ασφαλές.

-          Μιλήστε με ήρεμο τρόπο, αργά και σταθερά.

-          Μην συζητάτε με άλλους ενήλικες σε έντονο ύφος μπροστά στο παιδί, για ένα κακό γεγονός.

-          Πείτε στο παιδί  πότε φεύγετε και πότε θα επιστρέψετε. Επιπλέον, μπορείτε να δοκιμάσετε να δώσετε στο παιδί να έχει κάτι δικό σας, για το διάστημα που θα λείπετε.

-          Μάθετε στο παιδί να εκφράζει με λέξεις τα συναισθήματά του. Πχ. Να λέει: «Τώρα έχω θυμώσει γι’ αυτό». Πείτε του: «το ξέρω ότι έχεις θυμώσει και το καταλαβαίνω, αλλά δεν είναι σωστό να φέρεσαι άσχημα».

Read more...

Βλεπω εφιαλτες! Τι μπορει να σημαινουν;

 

Όνειρα που μας ταράζουν.

Τι σημαίνουν;

Παρόλο που ο ύπνος θα έπρεπε να είναι μία διαδικασία ξεκούρασης και ανανέωσης, οι εφιάλτες που πολλοί βλέπουμε την κάνουν περισσότερο τραυματική παρά ευχάριστη.

Πολλές θεωρίες έχουν λεχθεί σχετικά με την προέλευση και την πρόκληση των ονείρων, αλλά οι ειδικοί τείνουν στο συμπέρασμα ότι τα όνειρα είναι ένας αντικατοπτρισμός της καθημερινότητας, των καταστάσεων που ο καθένας βιώνει.

Υπάρχουν μάλιστα κάποιοι εφιάλτες, τους οποίους βλέπουν επανειλημμένα πάρα πολλοί άνθρωποι, προφανώς με κάποιες διαφοροποιήσεις και εξατομικεύσεις.

Ας δούμε τους 3 συχνότερους και τι μπορεί να σημαίνουν:

1.       Ξεχνώντας κάτι σημαντικό. Το άγχος ότι ξεχάσαμε κάτι πάρα πολύ σημαντικό είναι ένα πολύ κοινό όνειρο. Τις εξετάσεις, μία σοβαρή παρουσίαση, κάποια σοβαρή επαγγελματική υποχρέωση. Τι σημαίνει αυτό το όνειρο; Είναι το αίσθημα της αποτυχίας ή της απογοήτευσης για κάτι που ίσως βιώνουμε και περνάει στον ύπνο μας.

2.       Γυμνοί σε δημόσιο χώρο. Ονειρευόμαστε ότι είμαστε το κέντρο της προσοχής, όχι όμως με την καλή έννοια. Αυτό μπορεί να σημαίνει φόβο μήπως πληγωθούμε, ντροπή για κάτι και απογοήτευση. Εμπεριέχεται και φόβος μήπως ξεχάσουμε κάτι και εκτεθούμε.

3.       Προσπαθούμε να τρέξουμε και δεν μπορούμε. Συχνά εμφανίζεται και το όνειρο του πνιγμού ή ότι θαβόμαστε κάπου ζωντανοί. Είναι ο φόβος της ενδεχόμενης αποτυχίας, ότι δεν θα τα καταφέρουμε κάπου.

 

Read more...

Μηπως σας λειπει υπνος;

 

Δείτε τα σημάδια

 

Ο σωστός και επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την υγείας μας. Πολλοί όμως δεν κοιμόμαστε όσο θα έπρεπε. Διαβάστε τα σημάδια που δείχνουν ότι σας λείπει ύπνος παρακάτω:

Μήπως αρρωσταίνετε συχνά;

Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να κάνει τον οργανισμό πιο ευάλωτο. Νέα μελέτη έδειξε ότι όσοι κοιμόνταν λιγότερο από επτά ώρες κάθε βράδυ μέσα σε μία εβδομάδα, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα ασθενειών, από εκείνους που κοιμούνταν επαρκώς.

Μήπως πεινάτε συνέχεια;

Η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και να προκαλέσει συνεχή αύξηση της όρεξης.

 Μήπως είστε αδέξιοι;

 

Μελέτες αναφέρουν, ότι οι άνθρωποι που νυστάζουν μπορεί να είναι αδέξιοι και με μειωμένα αντανακλαστικά. Παράλληλα παρουσιάζουν έλλειψη ικανότητας εστίασης.

 Έχετε περιττά κιλά;

 

Όσοι δεν κοιμούνται αρκετές ώρες, έχουν διπλάσιες πιθανότητες παχυσαρκίας από όσους ξεκουράζονται αρκετά.

Read more...

Τι ξεσηκωνει τους ανδρες στο σεξ;

 

Δεν είναι μόνο κάποιες τροφές αφροδισιακές που ξεσηκώνουν ερωτικά τους άνδρες.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι που προκαλούν ερεθισμό. Διαβάστε παρακάτω:

 

Το κόκκινο φόρεμα

Σύμφωνα με έρευνες το κόκκινο χρώμα, ερεθίζει φοβερά τους άνδρες. Βάση μελετών (Journal of Personality and Social Psychology), οι άντρες βρίσκουν ελκυστικές τις γυναίκες που επιλέγουν το βαθύ κόκκινο.

Η εικόνα του γυμνού του σώματος

Το γυμνό σώμα είναι φετίχ για τους άνδρες και στη θέασή του ανεβαίνει η σεξουαλική διάθεση

Τα καθαρά σεντόνια και μαξιλαροθήκες

Η αίσθηση των καθαρών σεντονιών είναι ιδιαίτερα ερεθιστική τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες.

Το χιούμορ

Οι γυναίκες με καλή αίσθηση του χιούμορ είναι πάντα πιο θελκτικές.

 

Read more...

Οι αιτιες των παιδικων πονοκεφαλων

                 

                Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι οι πονοκέφαλοι σε παιδιά και εφήβους έχουν αυξητική τάση, επειδή συνήθως εμφανίζεται το λεγόμενο «multitasking», με άλλα λόγια η ανάληψη και διεκπεραίωση ταυτόχρονα πολλών και διαφορετικών δραστηριοτήτων.

                Άλλος παράγοντας που επιτείνει τους πονοκεφάλους στα παιδιά είναι η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, ενώ κι άλλης φύσης προβλήματα, που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν στο σχολικό περιβάλλον όπως π.χ. ο σχολικός εκφοβισμός, είναι δυνατό να έχουν ως συνέπεια την εμφάνιση πονοκεφάλων. Όπως πολλοί ενήλικες, έτσι τα παιδιά και οι έφηβοι συχνά δεν γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν έναν πονοκέφαλο, κι έτσι καταφεύγουν συχνά στα παυσίπονα. Δεν είναι σπάνιο μάλιστα μαθητές να παίρνουν μαζί τους ήδη από το σπίτι χάπια για τον πονοκέφαλο, μαζί με το ψωμάκι ή το φρούτο τους.

Read more...

Σε 12 χρονια θα παψουμε να κανουμε σεξ

Το 2030, σύμφωνα με την επιστήμη, δεν θα κάνουμε πια έρωτα. Αυτό υποστηρίζουν στατιστικολόγοι από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, οπου και  διενήργησαν μια μελέτη επάνω στις ερωτικές σχέσεις ζευγαριών ηλικίας 16 έως 64 ετών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα στοιχεία που προέκυψαν είναι αποκαλυπτικά.

 Τα ζευγάρια είχαν κατά μέσο όρο πέντε σεξουαλικές επαφές το μήνα στη δεκαετία του 1990, μετά στη δεκαετία του 2000 μειώθηκαν στις τέσσερις και στο 2010 στις τρεις. Σύμφωνα με τον ειδικό, με αυτό το ρυθμό στη δεκαετία του 2030 τα ζευγάρια θα έχουν πάψει να κάνουν έρωτα.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υγεία & Ευεξία

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.ygeiaevexia.gr