Υγεία & Ευεξία! Ο καθημερινός σας σύμβουλος για την υγεία, την ομορφιά και την ψυχολογία!

Πως επηρεαζεται η καρδιαγγειακη υγεια μεσω της ανεπαρκειας ύπνου

Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Κολούμπια εξέτασαν την αρτηριακή πίεση και τις συνήθειες ύπνου 323 υγιών γυναικών. Η ήπια διαταραχή ύπνου (κακή ποιότητα, αϋπνία και δυσκολία επίτευξης ύπνωσης) ήταν σχεδόν τριπλάσια σε συχνότητα από τις σοβαρές διαταραχές ύπνου, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

 

Οι γυναίκες με ήπια διαταραχή ύπνου, περιλαμβανομένων και εκείνων που κοιμούνταν επτά με εννέα ώρες, ήταν πιθανότερο να έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η ανάλυση ενδοθηλιακών κυττάρων για τον εντοπισμό προ-φλεγμονώδους πρωτεΐνης που εμπλέκεται στην εκδήλωση της καρδιαγγειακής νόσου έδειξε ότι υπήρχε σχέση πράγματι μεταξύ ενδοθηλιακής φλεγμονής και ήπιας διαταραχής του ύπνου.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα ήπια προβλήματα ύπνου μπορεί να δίνουν το έναυσμα για αγγειακή ενδοθηλιακή φλεγμονή, η οποία συντελεί στην καρδιαγγειακή νόσο», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Μπρουκ Αγκαρβαλ, από το Τμήμα Ιατρικής του Κολεγίου Παθολογίας και Χειρουργικής Vagelos του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

  • Rate this item
    (0 votes)
back to top

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υγεία & Ευεξία

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.ygeiaevexia.gr