Υγεία & Ευεξία! Ο καθημερινός σας σύμβουλος για την υγεία, την ομορφιά και την ψυχολογία!

Οξυτενη κονδυλωματα: Η μαστιγα της καλοκαιρινης περιοδου και οχι μονο

Οξυτενή κονδυλώματα: Η μάστιγα της καλοκαιρινής περιόδου και όχι μόνο

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται σαν μικρά σπυράκια του δέρματος με διάφορους χρωματισμούς . Τα συναντάμε  κυρίως στα γενετικά όργανα ανδρών και γυναικών, αλλά και στη πετρογενετική περιοχή. Δεν είναι σπάνια η εντόπιση τους και σε άλλες θέσεις, όπως μασχάλες, στόμα, χείλη.

Η εμφάνιση των κονδυλωμάτων στην περιπρωκτική περιοχή στα μικρά παιδιά εγείρει την υποψία σεξουαλικής κακοποίησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις βέβαια η μετάδοση γίνεται από μυρμηγκιές του ίδιου του ασθενή ή από μόλυνση από άτομα που ασχολούνται με την φροντίδα των παιδιών και έχουν ήδη μολυνθεί.

Το ποσοστό μόλυνσης από τον ιό HPV αυξάνεται συνεχώς, με 6 στις 10 γυναίκες να είναι θετικές στον ιό τρία χρόνια μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής. Υπολογίζεται ότι το 50 -70% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών θα προσβληθούν από τον ιό HPV κατά την διάρκεια της ζωής τους. Σε κάθε σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο χωρίς προφύλαξη, υπάρχει κίνδυνος 70% μόλυνσης από τον ιό. Κονδυλώματα όμως θα εμφανιστούν σε μικρό ποσοστό αυτών που θα μολυνθούν, δεδομένου ότι ο ιός των κονδυλωμάτων μπορεί να αντιμετωπιστεί από το ανοσοποιητικό σύστημα και να παραμείνει σε λανθάνουσα κατάσταση.

Πρώτο βήμα είναι η σωστή διάγνωση. Ο ιός HPV έχει πάνω από 100 τύπους, και υπεύθυνοι για τα κονδυλώματα είναι κυρίως οι τύποι 6 και 11. Γενικότερα, οι ιοί των κονδυλωμάτων χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που δημιουργούν οξυτενή κονδυλώματα, και εμφανίζονται εξωτερικά στα γεννητικά όργανα και σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τις προκαρκινικές αλλοιώσεις στα εσωτερικά γεννητικά όργανα. Τα εσωτερικά κονδυλώματα αφορούν μόνο τις γυναίκες.

Το εμβόλιο για τον HPV προστατεύει μόνο από κάποιους συγκεκριμένους τύπους HPV. Το εμβόλιο Gardasil περιέχει αντιγόνα από τους τύπους 6, 11 και 16, 18. Από κλινικές μελέτες του εμβολίου διαπιστώνεται πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των προκαρκινικών βλαβών του αιδοίου και του κόλπου καθώς και των γεννητικών κονδυλωμάτων.

Τα κονδυλώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν και σε αρκετά μεγάλο ποσοστό δεν αποτελούν μεγάλο ή ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα για την υγεία του ατόμου. Υπάρχουν οι εξής θεραπείες:

-Κρυοπληξία

-Διαθερμία με βρόχους

-Καυτηριασμός

-Θεραπεία με laser

-Παροχή φαρμακευτικών αλοιφών

Μετά από το πέρας των 20 ημερών οι ασθενείς πρέπει να επανεξεταστούν, ώστε να διαπιστωθεί η οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο κάθε ασθενής οφείλει να είναι προσεκτικός από τις συνεδρίες και μετά, εφόσον χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή για την αποθεραπεία. Ο θεράπων ιατρός υποδεικνύει την αποφυγή σεξουαλικής επαφής για μερικό διάστημα μετά τη θεραπεία, τη χρήση βαμβακερών εσωρούχων, την αποφυγή του ξυρίσματος της περιοχής και τη χρήση ξεχωριστής πετσέτας ή σφουγγαριού από το σεξουαλικό σύντροφο.

Last modified onTuesday, 10 July 2018 15:17
  • Rate this item
    (0 votes)
back to top

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υγεία & Ευεξία

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.ygeiaevexia.gr