Υγεία & Ευεξία! Ο καθημερινός σας σύμβουλος για την υγεία, την ομορφιά και την ψυχολογία!

Ποια ειναι τα πρωιμα συμπτωματα λευχαιμιας στα παιδια;

Πριν ξεκινήσουμε το άρθρο θα πρέπει να τονίσουμε ότι πολλά από τα συμπτώματα λευχαιμίας στα παιδιά είναι επίσης συμπτώματα κοινών, και λιγότερο σοβαρών παιδικών ασθενειών. Η λευχαιμία μπορεί να είναι χρόνια και τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν αργά ή μπορεί να είναι οξέα και τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται πολύ γρήγορα. Εάν ένα παιδί έχει κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα και ένας έχει υποψίες λευχαιμίας, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με ένα γιατρό.

1. Αναιμία

Η αναιμία εμφανίζεται όταν το σώμα έχει έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου γύρω από το σώμα, και αν κάποιος δεν παράγει αρκετά, μπορεί να βιώνει:

κούραση

αδυναμία

ζάλη

δύσπνοια

πονοκεφάλους

χλωμό δέρμα

αισθάνεται ασυνήθιστα κρύο

 

2. Συχνές λοιμώξεις

Τα παιδιά με λευχαιμία έχουν υψηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων, αλλά τα περισσότερα από αυτά τα κύτταρα δεν λειτουργούν σωστά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μη φυσιολογικά κύτταρα αντικαθιστούν τα υγιή λευκά αιμοσφαίρια. Τα λευκά αιμοσφαίρια βοηθούν στην προστασία του σώματος και καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Επαναλαμβανόμενες και επίμονες λοιμώξεις μπορεί να υποδηλώνουν ότι ένα παιδί δεν έχει αρκετά υγιή λευκά αιμοσφαίρια.

3. Μώλωπες και αιμορραγία

Εάν ένα παιδί βγάζει μώλωπες εύκολα, ή  βιώνει σοβαρές ρινορραγίες ή αιμορραγεί από τα ούλα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πάσχει από λευχαιμία. Ένα παιδί με αυτό τον τύπο καρκίνου θα έχει έλλειψη αιμοπεταλίων που βοηθούν στην πρόληψη της αιμορραγίας.

4. Ο πόνος των οστών ή των αρθρώσεων

Εάν ένα παιδί φαίνεται να αισθάνεται πόνο και παραπονιέται ότι τα οστά ή οι αρθρώσεις του είναι επώδυνα ή πονεμένα, αυτό μπορεί να υποδεικνύει λευχαιμία παιδικής ηλικίας.

5. Έλλειψη όρεξης και απώλεια βάρους

Εάν τα κύτταρα που έχουν επηρεαστεί από την  λευχαιμία έχουν προκαλέσει πρήξιμο στο ήπαρ, στους νεφρούς ή στον σπλήνα, αυτά τα όργανα μπορούν να πιέσουν το στομάχι. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια αίσθηση πληρότητας ή δυσφορίας, έλλειψη όρεξης και μετέπειτα απώλεια βάρους.

6. Βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή

Η λευχαιμία μπορεί να επηρεάσει τμήματα του σώματος μέσα και γύρω από το θώρακα, όπως μερικούς λεμφαδένες . Εάν αυτά τα μέρη του σώματος διογκωθούν, μπορούν να ασκήσουν πίεση στην τραχεία και να δυσκολέψουν την αναπνοή.

7. Πονοκέφαλοι, έμετοι και επιληπτικές κρίσεις

Εάν η λευχαιμία έχει επιρεάσει τον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό, το παιδί μπορεί να βιώσει: πονοκεφάλους

 αδυναμία

 επιληπτικές κρίσεις

 εμετό

 δυσκολία συγκέντρωσης

8. Εξαιρετική κόπωση

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η λευχαιμία οδηγεί σε πολύ σοβαρή αδυναμία και εξάντληση που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη ομιλία.

  • Rate this item
    (0 votes)
back to top

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υγεία & Ευεξία

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.ygeiaevexia.gr