Υγεία & Ευεξία! Ο καθημερινός σας σύμβουλος για την υγεία, την ομορφιά και την ψυχολογία!

Τι πρεπει να γνωριζετε για τον ερπητα του πρωκτου

Ο έρπης είναι μια ιογενής λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες και πληγές γύρω από το στόμα, τα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό. Ο έρπης που επηρεάζει τον πρωκτό ονομάζεται πρωκτικός έρπης.

Ο ιός του απλού έρπητα προκαλεί όλους τους τύπους έρπητα. Πρόκειται για μεταδοτικό ιό, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να το πιάσουν από φυσική επαφή μεταξύ τους. Η σεξουαλική επαφή είναι συχνά το πώς μεταδίδεται ο έρπης των γεννητικών οργάνων και ο πρωκτικός έρπης. Εξαιτίας αυτού, θεωρούνται σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις ή ΣΜΝ. Υπάρχουν δύο είδη ιού έρπητα:

τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1 ή τον HSV-1, ο οποίος επηρεάζει κυρίως το στόμα

τον ιό του απλού έρπητα τύπου 2 ή τον HSV-2, ο οποίος επηρεάζει κυρίως τα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό

Ο HSV-2 προκαλεί τις περισσότερες περιπτώσεις πρωκτικού έρπητα στον άνθρωπο και η σεξουαλική επαφή με ένα μολυσμένο άτομο είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι 417 εκατομμύρια άνθρωποι , ή το 11 τοις εκατό των ατόμων ηλικίας 15-49 ετών παγκοσμίως, έχουν τη λοίμωξη HSV-2.

Συμπτώματα

Πολλοί άνθρωποι δεν βιώνουν τα συμπτώματα αμέσως και η λοίμωξη μπορεί να μη εντοπιστεί για χρόνια. Ακόμη και αν οι άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα, μπορούν να μεταδώσουν τη μόλυνση σε άλλους.

 

Συχνά συμπτώματα του πρωκτού έρπητα περιλαμβάνουν:

 

επίμονο πόνο ή φαγούρα γύρω από τον πρωκτό

κόκκινα εξογκώματα ή άχρωμες, οδυνηρές φουσκάλες

φουσκάλες, πληγές ή έλκη γύρω από τον πρωκτό

αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου

 

Θεραπεία

Δεδομένου ότι ο έρπης του πρωκτού είναι ιογενής λοίμωξη, η θεραπεία είναι συνήθως με αντιιικά φάρμακα. Αυτοί οι τύποι φαρμάκων καταπολεμούν τη δραστηριότητα του ιού στο σύστημα και συμβάλλουν στη μείωση ή τον έλεγχο των συμπτωμάτων. Τα αντιιικά φάρμακα μειώνουν επίσης τη διάρκεια της μόλυνσης και τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε έναν σεξουαλικό σύντροφο. Οι γιατροί πρέπει να θεραπεύουν τους ανθρώπους το συντομότερο δυνατό, καθώς η έγκαιρη θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης σε άλλους.

  • Rate this item
    (0 votes)
back to top

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υγεία & Ευεξία

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.ygeiaevexia.gr