Όλο Και Λιγότερο Σεξ; Ανακαλύψτε Το Γιατί!

Όλο Και Λιγότερο Σεξ; Ανακαλύψτε Το Γιατί!

Όλο Και Λιγότερο Σεξ; Ανακαλύψτε Το Γιατί!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σεξ είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής. Δυστυχώς όμως δεν το απολαμβάνουν όλοι εξίσου. Ορισμένες διαταραχές της υγείας, κάποιες καθημερινές συνήθειες αλλά και σημαντικοί ψυχολογικοί παράγοντες προσγειώνουν… ανώμαλα τη λίμπιντο και φρενάρουν τις ερωτικές επαφές. Πριν από λίγο καιρό, το αμερικανικό περιοδικό Forbes παρουσίασε τις 10 βασικότερες αιτίες που στέκονται εμπόδια στη σεξουαλική ικανοποίηση.

1. Λήψη φαρμάκων

Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων που πλήττουν τη σεξουαλικότητα και εμποδίζουν τη φάση της διέγερσης, προκαλώντας στυτική δυσλειτουργία στον άντρα και μειωμένη λίπανση στον κόλπο της γυναίκας. Οι μηχανισμοί δράσης τους δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, όμως είναι γνωστό ότι πρόκειται για φάρμακα που δρουν πάνω στο κεντρικό νευρικό και το νευροαγγειακό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, τρεις είναι κατηγορίες φαρμάκων που σχετίζονται με τις σεξουαλικές διαταραχές: τα διουρητικά, τα αντιϋπερτασικά και τα αντικαταθλιπτικά, κυρίως οι βενζοδιαζεπίνες. Σε γενικές γραμμές, προκαλούν μείωση της πίεσης με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ποσότητα του αίματος που ρέει προς τα γεννητικά όργανα.

2. Διαβήτης
Ο διαβήτης είναι μια από τις πιο σημαντικές ασθένειες που δρουν αρνητικά πάνω στη σεξουαλικότητα. Όσοι υποφέρουν, παρουσιάζουν υψηλή συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα, πιο παχιά τοιχώματα στα αιμοφόρα αγγεία και πιθανότατα αθηρωματικές πλάκες. Όλοι αυτοί οι παράγοντες δυσχεραίνουν την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να μην ρέει ικανοποιητική ποσότητα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Το στενάχωρο είναι ότι οι διαβητικοί εξακολουθούν να αισθάνονται έντονη την ανάγκη για σεξουαλική επαφή, όμως δεν καταφέρνουν σχεδόν ποτέ να την ικανοποιήσουν.

3. Καρδιακά προβλήματα
Είναι μύθος ότι οι καρδιοπαθείς δεν μπορούν να έχουν σεξουαλικές επαφές. Αυτό εξαρτάται ανάλογα με την πάθηση και το βαθμό σοβαρότητάς της. Είναι προφανές ότι αν ένας άνθρωπος υποφέρει από βαριά καρδιακή ανεπάρκεια και δεν μπορεί να καταβάλει κανενός είδους προσπάθεια, τότε δεν μπορεί να έχει και φυσιολογική σεξουαλική ζωή. Όμως, σε γενικές γραμμές όσοι δεν υποφέρουν από σοβαρά καρδιακά προβλήματα, μπορούν να απολαμβάνουν μια φυσιολογική ερωτική ζωή, πάντα βέβαια σε συνεννόηση με το θεράποντα γιατρό τους. Αυτός θα κρίνει ποτέ και για πόσο διάστημα θα πρέπει να διακοπούν οι ερωτικές επαφές, για παράδειγμα μετά από ένα έμφραγμα. Αξίζει ωστόσο να διαπιστωθεί ότι σημαντικό ρόλο στη μείωση της ερωτικής επιθυμίας στους καρδιοπαθείς παίζει το άγχος και η κατάθλιψη που σχετίζονται με την πάθησή τους.

4. Κατάθλιψη
Όσοι υποφέρουν από κατάθλιψη, αισθάνονται βαθιά θλίψη, έντονη οξυθυμία, απώλεια ενδιαφερόντων και συνεχή κόπωση. Πρόκειται για συμπτώματα που εκδηλώνονται ιδιαίτερα έντονα και πέρα από ψυχολογικά αιτία, επηρεάζονται και από φυσικούς παράγοντες, όπως την ξαφνική πτώση και τη μειωμένη αποτελεσματικότητα διαφόρων νευροδιαβιβαστών, όπως της σεροτονίνης και της αδρεναλίνης. Παλαιότερα, πολλοί πίστευαν ότι η κατάθλιψη είναι ένα αποκλειστικά γυναικείο πρόβλημα σε σεξουαλικό επίπεδο. Στην πραγματικότητα όμως, διαπιστώθηκε ότι η ασθένεια παρατηρείται στο 90% των ανδρών που υποφέρουν από στυτικές διαταραχές. Είναι γεγονός ότι η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στύσης εξαιτίας της απώλειας του σεξουαλικού ενδιαφέροντος ή της διαταραγμένης σχέσης ανάμεσα στο ζευγάρι λόγω της ασθένειας. Σε κάθε περίπτωση, παρατηρείται ένας φαύλος κύκλος αφού το άτομο που υποφέρει από κατάθλιψη, παρουσιάζει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, με αποτέλεσμα να εντείνεται η κατάθλιψη και να γίνεται δυσκολότερη η διέγερση.

5. Στρες
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι από κακή σεξουαλική ζωή υποφέρουν ιδιαίτερα όσοι έχουν απαιτητικές εργασίες από άποψη στρες. Έχει διαπιστωθεί ότι το στρες έχει αρνητική επίδραση σε σωματικό επίπεδο: σε περιόδους κόπωσης και έντασης, παρατηρούνται ορμονικές διαταραχές και πιο συγκεκριμένα μείωση των επιπέδων της σεροτονίνης και αύξηση αυτών της αδρεναλίνης. Το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερη εσωτερική αναστάτωση, περισσότερος εκνευρισμός και λιγότερη διάθεση για σεξουαλική ικανοποίηση. Αυτή η ρουτίνα και τα καθημερινά προβλήματα κρατάνε το ζευγάρι απορροφημένο σε χιλιάδες σκέψεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε διάθεση για ερωτική επαφή. Συνήθως, το πάθος αναζωπυρώνεται τα σαββατοκύριακα ή στις διακοπές, όταν τα πνεύματα έχουν ηρεμήσει.

6. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Στην περίπτωση της κατανάλωσης αλκοόλ, θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός. Αν καταναλώσει κανείς ένα ποτήρι κρασί, τότε είναι πολύ πιθανόν να αποκτήσει μεγαλύτερη διάθεση για σεξουαλική επαφή. Είναι γεγονός ότι το αλκοόλ δρα πάνω στο νευρικό σύστημα, αναχαιτίζοντας τα κέντρα του εγκεφάλου που ελέγχουν τον φόβο και το άγχος. Έτσι λοιπόν, στους συνεσταλμένους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει μια προσωρινή αύξηση της ερωτικής επιθυμίας. Αν όμως η συγκέντρωση του αλκοόλ αυξηθεί υπερβολικά στο αίμα, τότε το αποτέλεσμα αλλάζει, αφού καταστέλλονται οι αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του σεξ. Σε γενικές γραμμές, όποιος είναι μεθυσμένος, αισθάνεται ιδιαίτερα βαρύς αφού η διαδικασία της πέψης γίνεται πιο δύσκολα, ενώ το αίμα φτάνει μειωμένο στα γεννητικά όργανα.

7. Εμμηνόπαυση
Με το πέρασμα των χρόνων, οι γυναίκες τείνουν να απέχουν από το σεξ για δύο κυρίως λόγους: από τη μια μεριά είναι ο ψυχολογικός, που κάνει τις γυναίκες κάποιας ηλικίας να πιστεύουν ότι δεν είναι πια ελκυστικές, και από την άλλη ο οργανικός που εκδηλώνεται με κολπική ξηρότητα, παρατηρείται στο 5% των γυναικών στη φάση της εμμηνόπαυσης και αποτελεί αιτία επώδυνων επαφών. Η συγκεκριμένη διαταραχή οφείλεται στην απότομη μείωση των οιστρογόνων που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Ο βλεννογόνος του κόλπου λιπαίνεται λιγότερο, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ερεθισμός και ξηρότητα, που με τη σειρά τους γίνονται αιτία κολπίτιδας, μυκητίασης και μικροτραυματισμών. Η εμμηνόπαυση προκαλεί ακόμα εξάψεις, έντονη εφίδρωση και σε ψυχολογικό επίπεδο μεγαλύτερη οξυθυμία και κακοδιαθεσία.

8. Σεξουαλικά νοσήματα
Από τη μια μεριά, πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται μήπως κολλήσουν κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, ειδικά αν δεν έχουν ένα σταθερό παρτενέρ, γι' αυτό και δυσκολεύονται να αφήσουν τον εαυτό τους ελεύθερο να απολαύσει την ηδονή. Από την άλλη μεριά, όσοι υποφέρουν ήδη από ένα τέτοιο νόσημα, αντιμετωπίζουν ψυχολογικά εμπόδια κατά τη διάρκεια του σεξ. Για παράδειγμα, αν μια γυναίκα υποφέρει από μύκητες, είναι πιθανό να αισθάνεται πόνο κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, αλλά ακόμα και αν θεραπευθεί, μπορεί και πάλι να δυσκολεύεται να αφήσει τον εαυτό της ελεύθερο από φόβο μήπως ξαναπονέσει.

9. Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Ένας από τους λόγους μπορεί να επηρεάσει την αρμονική σεξουαλική ζωή είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Όσοι δεν αισθάνονται ελκυστικοί και δεν νιώθουν άνετα με την εξωτερική τους εμφάνιση, δυσκολεύονται να αφεθούν στα χέρια του συντρόφου τους και να απολαύσουν την ερωτική επαφή. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνήθως είναι οι γυναίκες αυτές που ντρέπονται για το σώμα τους. Πολλές νιώθουν άσχημες, παχιές και δίνουν μάχη για να κρύψουν στο κρεβάτι τα περιττά κιλά και τα ψωμάκια τους. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στις πιο σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει ανάγκη ψυχοθεραπείας.

10. Εγκυμοσύνη
Η γλυκιά περίοδος της εγκυμοσύνης συνεπάγεται συχνά με απόλυτη αποχή από το σεξ. Οι γυναικολόγοι συμφωνούν ωστόσο ότι σε μια εγκυμοσύνη που ξεκινά χωρίς προβλήματα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να στερείται ένα ζευγάρι τις ερωτικές επαφές. Πολλές γυναίκες ωστόσο πιστεύουν λανθασμένα ότι με το να κάνουν έρωτα, κυρίως τους πρώτους μήνες της κύησης, μπορεί να βλάψουν το έμβρυο. Στην πραγματικότητα όμως, το μωρό είναι προστατευμένο από το αμνιακό υγρό, τον αμνιακό σάκο και τα τοιχώματα της μήτρας. Παρόλα αυτά, τους πρώτους μήνες είναι φυσιολογική για ορμονικούς και ψυχολογικούς λόγους μια μείωση στη σεξουαλική επιθυμία, η οποία όμως αναζωπυρώνεται το δεύτερο τρίμηνο για να καταλαγιάσει και πάλι το τρίτο.