Μανιταροξενάγηση, συλλογή μανιταριών στο δάσος του Όρους Δίρφυς – Εύβοια

Μανιταροξενάγηση, συλλογή μανιταριών στο δάσος του Όρους Δίρφυς – Εύβοια

Μανιταροξενάγηση, συλλογή μανιταριών στο δάσος του Όρους Δίρφυς – Εύβοια

Tην Κυριακή 19/11/2023 σας προσκαλούμε να μας ακολουθήσετε στη πρωτότυπη θεματική εκδρομή μας στη Δίρφη της Εύβοιας, για μια μανιταρo-ξενάγηση με πεζοπορία στο δάσος για να ανακαλύψουμε τον μαγικό κόσμο των μανιταριών (καλλιεργήσιμων – άγριων της φύσης) Η πιο ολοκληρωμένη ξενάγηση-σεμινάριο από επαγγελματίες του χώρου, για τους λάτρεις της γνώσης-γεύσης των μανιταριών, ιδανική επίσκεψη για όλη την παρέα και την οικογένεια, υπό την σκιά του πανέμορφου όρους της Δίρφυς.

Μια πρωτότυπη ξενάγηση με αναδρομή στην ιστορία για τα είδη των καλλιεργήσιμων μανιταριών καθώς και των άγριων μανιταριών στη φύση (των βρώσιμων – των τοξικών) Θα αναφερθούμε, πώς πρέπει να αγοράζουμε & πως να τα μαγειρεύουμε τα μανιτάρια για να βγάλουν όλα τα φυσικά τους αρώματα, και την νοστιμιά τους στο φαγητό μας. Θα έχετε της δυνατότητα να αγοράσετε όλα τα διαθέσιμα είδη των μανιταριών που θέλετε από το μαγαζί της εταιρίας + τοπικό κρασί και τσίπουρο, καθώς και για τους Τυχερούς τον ειδικό σάκο για να δημιουργήσετε την δίκη σας παράγωγης μανιταριών στο υπόγειο του σπίτι σας!!! Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε το χώρο της καλλιέργειας των μανιταριών, από κοντά έως – να φτάσουν στα πιάτα μας.

Για 6η συνεχόμενη χρονιά είμαστε πιστή στο ραντεβού μας, στην μαγική ξενάγηση των μανιταριών.

Επίσκεψη στην εταιρία Μανιτάρια Δίρφυς: 

Με την έναρξη του φθινοπώρου, ξεκινάμε με προορισμό την Στενή Ευβοίας, σ’ένα ορεινό χωριό του νομού Ευβοίας, και ένα από τους πλέον χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς. Η είσοδο μας, στο χώρο που αναβλύζει μυρωδιές που διαχέονταν εδώ και εκεί, καλώντας μας σ’ένα μυστήριο ανακάλυψης γεύσεων, νοστιμιάς και γαστρονομίας. Οι εξειδικευμένοι ακαδημαϊκοί επιστήμονες της εταιρίας, θα μας ξεναγήσουν στο Μανιταροπωλείο, στα προϊόντα και στις ποικιλίες των μανιταριών. Δεν χορταίνουμε να τους ακούμε να μας ενημερώνουν με τόση χαρά γύρω από το γευστικότατο αγαθό που ονομάζουμε μανιτάρι. Σε μια εταιρία με τη μεγαλύτερη δυναμική στην Ελλάδα, που συντάσσεται και επίσημα πλέον σε ευρωπαϊκούς και παγκοσμίου επιστημονικούς χώρους μελέτης μανιταριών. Σύμπραξη πολλών ανθρώπων μαζί με θυσίες, σεβασμό και αγάπη για το μανιτάρι. Στην Δίρφυς, όπου τα μανιτάρια δεν είναι ένα απλό τρόφιμο. Είναι ολόκληρη επιστήμη! H εταιρεία «ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΔΙΡΦΥΣ» ανήκει στους δύο γεωπόνους που δραστηριοποιούνται στο χώρο των μανιταριών από το 1995. Η εταιρεία ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το Μάρτη του 2004 με την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής υποστρωμάτων και την δημιουργία του πρώτου δορυφορικού συστήματος καλλιέργειας  μανιταριών στην Ελλάδα με σκοπό την διάδοση της καλλιέργειας του πλευρώτους , ενώ το 2006 εισήλθε στην παραγωγή μανιταριών πλευρώτους και λεντινούλα.

Σεμινάριο + Συλλογή στο δάσος:

Σεμινάριο – μανιταροεξόρμηση για την αναγνώριση μανιταριών στα μονοπάτια της ΔΙΡΦΗΣ. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η μετάδοση της γνώσης για την ασφαλή αναγνώριση κάποιων άγριων μανιταριών, εξοικείωση με την συλλογή τους στην ύπαιθρο και με κάποια συχνά εμφανιζόμενα είδη. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις στις παρακάτω θεματικές ενότητες: – Εισαγωγή στη μυκητολογία (φυσιολογία, οικολογία, βιοποικιλότητα και χρήσεις των μυκήτων) -Στοιχεία καλλιέργειας μανιταριών – Αρχές συλλογής μανιταριών – Διατροφική αξία μανιταριών – Φαρμακευτικές ιδιότητες των μανιταριών Εισηγητής: Οι Έμπειροι γεωπόνοι – μυκητολόγοι του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έμπειροι συλλέκτες που γνωρίζουν τα μονοπάτια του μανιταριού της Δίρφυς.

Το Όρος Δίρφυς:

Αγαπημένος προορισμός όλων των εποχών είναι το βουνό της  Δίρφυς, που δεσπόζει στην καρδιά της Εύβοιας και είναι το ψηλότερο σημείο, στο νησί. Στην κορυφή της (το μεγαλύτερο υψόμετρο καταγράφεται στο Δέλφι και είναι 1.743 μέτρα) λέγεται όπως κατά την αρχαιότητα υπήρχε ιερό της Δίρφυας Ήρας. Φυσική ομορφιά, πλούσια χλωρίδα και γραφικοί οικισμοί είναι αυτά που προσελκύουν τους επισκέπτες, που θα απολαύσουν τα μονοπάτια του βουνού και τις εκπλήξεις που επιφυλάσσει- και πιθανότατα στη συνέχεια θα υποκύψουν στις γευστικές προτάσεις για τις οποίες φημίζονται τα χωριά της περιοχής. τα χαμηλά υψόμετρα αφθονούν καστανιές – το καστανόδασος έχει χαρακτηριστεί «αισθητικό»- δρυς, πεύκα, διάφορα φυλλοβόλα δέντρα και πλατάνια, που κυριαρχούν και σε ένα από τα γνωστότερα χωριά της περιοχής, τη Στενή.

H εκδρομή μας ξεκινάει από: 
1)Η συνάντηση μας θα γίνει το πρωί 08:00πμ τη Κυριακή 19/11/2023 με σημείο εκκινήσεις έξω από το D-ΕuZin επί της οδού Δερβενακίων 121 Αγία Παρασκευή – Αττική
(80 μέτρα από το Μετρό Δούκισσας Πλακεντίας από την έξοδο της οδού Γαρυττού)

To πρόγραμμα μας:
8.00 Επιβιβαζόμαστε στο πούλμαν και θα κάνουμε μια στάση στο δρόμο για καφέ και νερό και προμήθειες.
10:00- 11:00. Άφιξη στη φάρμα των μανιταριών Δίρφυς. Ξενάγηση στους θαλάμους καλλιέργειας και παρουσίαση θεμάτων ιστορίας μανιταριών, μυκητολογίας και βασικών κανόνων συλλογής και εξερεύνησης στο δάσος.

11:00. Στάση για ένα γρήγορο σνακ σπιτικής μανιταρόσουπας. Αναχώρηση για διάφορους βιοτόπους της Δίρφυς ή εδατόδασων.

12:00-14:30 Εξερεύνηση των δασών για εύρεση διαφόρων ειδών μανιταριών με την καθοδήγηση έμπειρων μυκητολόγων και συλλεκτών.

15:30 Γεύμα μανιταροεδεσμάτων στον ελαιώνα των μανιταριών ΔΙΡΦΥΣ.

17.00 Αναχώρηση για την Αθηνά

18.30 Επιστροφή περίπου στην Αθήνα  

Πληροφορίες Πεζοπορίας:
Β.Δ : A (Amateur) Κατάλληλο και για αρχάριους πεζοπόρους με πολύ καλή φυσική κατάσταση.
Η απόσταση της πεζοπορίας μας είναι στα 5 Km περίπου Y.Δ. : 89m
Ώρες Διάρκειας– κυκλική βόλτα: 1,5+ / –

Απαραίτητος Εξοπλισμός:
* Ορειβατικό-Πεζοπορικό Μποτάκι (για την επίσκεψη στο δάσος) *
– Σακίδιο πλάτης για νερό (μπουκάλι 1 ½ λίτρου τουλάχιστον) με ελαφρύ σνακ.

– Μακρύ παντελόνι
– Αντιανεμικό Μπουφάν
– Ισοθερμική μπλούζα – μακρυμάνικη
– Αδιάβροχο Poncho (καλύπτει και το σακίδιο)
– Καπέλο – Σκουφάκι – Γυαλιά Ηλίου
– 2ο ζευγάρι υποδημάτων για αλλαγή στο πούλμαν

ΤΙΜΗ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ (Λεωφορείο – Ξενάγηση – Φαγητό): 55€, ΤΙΜΗ ΚΑΤ’ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΜΑΞΙ (Ξενάγηση – Φαγητό): 45€

Στην τιμή περιλαμβάνεται:
– Μετακινήσεις Με Πολυτελές Κλιματιζόμενο Πούλμαν

– Επικεφαλής – Συνοδοί – Γενικά έξοδα οργάνωση της εκδήλωσης

– Ενημερωτικό φυλλάδιο για το πρόγραμμα της εκδρομή μας
– Ομαδικό Φαρμακείο, συνοδοί με πιστοποίηση γνώσεων πρώτων βοηθειών
– Φωτογραφικό υλικό για όλους στη σελίδα μας.

+ Στην τιμή επίσης περιλαμβάνεται η όλη η μανιταροξενάγηση & το μανιταρό-menu :

Περιλαμβάνετε: Η ξενάγηση στις εγκατάστασης από τον εξειδικευμένο γεωπόνο της εταιρίας

Περπάτημα στο βουνό 1,5 ώρες  για αναγνώριση και συλλογή άγριων μανιταριών κ αναφορά των απαγορευμένων

*Για brunch: Μεσογειακή μανιταρόσουπα με τοπικά λαχανικά

*Πιάτα για μεσημεριανό:

ΜΕΝΟΥ

  • ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΠΟΡΤΣΙΝΙ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗ ΤΡΟΥΦΑ
  • GREEN BURGER ΜΕ ΠΛΕΥΡΩΤΟΥΣ
  • ΜΠΑΣΜΑΤΙ ΜΕ ΚΟΡΝΤΙΣΕΠΣ , ΛΕΝΤΙΝΟΎΛΑ
  • ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΠΟΧΗΣ, ΚΡΟΥΤΟΝ ΛΕΝΤΙΝΟΥΛΑΣ

Δηλώστε συμμετοχήhttps://d-euzin.gr/19-11-2023-manitaroxenagisi-diadrastiki-syllogi-manit...

Πληροφορίες /Κρατήσεις: 211-4051450, 6973-464838 (Viber, WhatsApp)
Ε-mail: d-euzin@hotmail.com


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία