Έκθεση αποκαλύπτει ποια πυροτεχνήματα είναι τα πιο επικίνδυνα

Έκθεση αποκαλύπτει ποια πυροτεχνήματα είναι τα πιο επικίνδυνα

Έκθεση αποκαλύπτει ποια πυροτεχνήματα είναι τα πιο επικίνδυνα

Μια νέα έκθεση της Επιτροπής Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ τονίζει την ανάγκη να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η ασφάλεια των πυροτεχνημάτων, καθώς οι τραυματισμοί που σχετίζονται με αυτά τα προϊόντα αυξάνονται. Η Επιτροπή αποκάλυψε επίσης ποια πυροτεχνήματα αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σύμφωνα με την American Pyrotechnics Association (APA), το 2023, οι καταναλωτές αγόρασαν 246,5 εκατομμύρια λίβρες πυροτεχνημάτων για να ανάψουν στο σπίτι τους για τους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου. Τα έσοδα από τις πωλήσεις πυροτεχνημάτων φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το άναμμα πυροτεχνημάτων μπορεί να είναι συναρπαστικό, αλλά το παιχνίδι με τη φωτιά δεν είναι ακίνδυνο. Τα πυροτεχνήματα οδηγούν σε τραυματισμό, ακόμη και θάνατο, εάν κάποιος δεν είναι προσεκτικός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η APA προτρέπει τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν εμπορικά προϊόντα και να αποφεύγουν τα επαγγελματικά πυροτεχνήματα, καθώς αυτά τα προϊόντα είναι καλύτερα να αφεθούν σε εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους ειδικούς.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θα παραμείνουν σε ένα τυπικό σόου με πυροτεχνήματα στην πίσω αυλή, όπως τα βεγγαλικά, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμη και αυτά τα προϊόντα μπορεί να είναι επικίνδυνα.

Μάλιστα, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι τραυματισμοί που σχετίζονται με πυροτεχνήματα αυξάνονται κάθε χρόνο. Λοιπόν, πώς μπορεί ένα άτομο να διασφαλίσει ότι ο εορτασμός της Ημέρας της Ανεξαρτησίας του είναι ασφαλής;

Τραυματισμοί που σχετίζονται με πυροτεχνήματα σε ανοδική τάση

Τα δεδομένα από μια πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ (CPSC) του 2023 για τραυματισμούς από πυροτεχνήματα δείχνουν ότι οι τραυματισμοί που σχετίζονται με πυροτεχνήματα αυξάνονται σταθερά από το 2008 και κορυφώνονται το 2020. Αυτή η άνοδος των τραυματισμών το 2020 πιθανότατα οφειλόταν στην αυξημένη χρήση πυροτεχνημάτων στην πίσω αυλή, αφού πολλές τοποθεσίες ακυρώθηκαν δημόσια δείχνει λόγω της πανδημίας.

Αν και ο αριθμός των τραυματισμών έχει μειωθεί ελαφρώς από το 2020, η CPSC εκτιμά ότι μεταξύ 2008 και 2023, οι τραυματισμοί από πυροτεχνήματα παρουσίασαν ανοδική τάση κατά 561 ετησίως.

Σύμφωνα με την έκθεση, 9.700 άνθρωποι τραυματίστηκαν και οκτώ πέθαναν από χρήση πυροτεχνημάτων το 2023. Πέντε από τους οκτώ θανάτους ήταν από κακή χρήση πυροτεχνημάτων, δύο σχετίστηκαν με δυσλειτουργία πυροτεχνημάτων και σε μία περίπτωση, οι συνθήκες γύρω από τον θάνατο είναι άγνωστες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα άτομα πέθαναν από τραύμα αμβλείας βίας λόγω έκρηξης πυροτεχνημάτων. Τα πυροτεχνήματα τύπου κονιάματος, εμπορικής ποιότητας και παράνομα εναέρια πυροτεχνήματα ήταν οι κύριοι τύποι που σχετίζονται με τα θανατηφόρα.

Ποια πυροτεχνήματα είναι πιο επικίνδυνα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα πυροτεχνήματα που χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες και αυτά που πυροβολούν στον αέρα μπορεί να είναι επικίνδυνα. Ωστόσο, άλλα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα προϊόντα ενέχουν επίσης κίνδυνο.

Για παράδειγμα, η έκθεση CPSC δείχνει ότι 800 κροτίδες και 700 επισκέψεις που σχετίζονται με βεγγαλικά στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης πραγματοποιήθηκαν το 2023.

Οι πύραυλοι, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων από μπουκάλια, συσχετίστηκαν με 500 επισκέψεις ER, ακολουθούμενες από πυροτεχνήματα πολλαπλών σωλήνων και επαναφόρτωσης με 400 τραυματισμούς το καθένα. Τα ρωμαϊκά κεριά ενεπλάκησαν σε 300 επισκέψεις στα επείγοντα και τα καινοτόμα προϊόντα συνδέθηκαν με 200 τραυματισμούς.

Ωστόσο, πολλοί τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης του 2023 συνδέθηκαν με άγνωστες συσκευές πυροτεχνημάτων.

Η υψηλότερη συχνότητα τραυματισμού σημειώθηκε σε ηλικίες 25 έως 44 ετών (31%), ακολουθούμενες από 15 έως 24 ετών (28%) και παιδιά ηλικίας πέντε έως 14 ετών (23%). Για παιδιά κάτω των πέντε ετών, τα βεγγαλικά αντιστοιχούσαν στο 51% των συνολικών εκτιμώμενων τραυματισμών για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Επιπλέον, το 67% των τραυματισμών που σχετίζονται με πυροτεχνήματα συνέβη σε άνδρες και το 33% σε γυναίκες.

Οι περισσότεροι τραυματισμοί εμφανίστηκαν στο χέρι ή στα δάχτυλα, ακολουθούμενοι από το κεφάλι, το πρόσωπο, το αυτί και τα μάτια, κυρίως από εγκαύματα.

Οι ερευνητές του CPSC πήραν συνεντεύξεις με άτομα που εμπλέκονταν σε 18 περιπτώσεις τραυματισμών από πυροτεχνήματα και διαπίστωσαν ότι το 67% των περιστατικών αφορούσαν δυσλειτουργία πυροτεχνημάτων, το 33% σχετίζονταν με κακή χρήση πυροτεχνημάτων και το 22% συνέβη επειδή το πυροτέχνημα ανατράπηκε.

Επιπλέον, η CPSC δοκίμασε τα καταναλωτικά πυροτεχνήματα και διαπίστωσε ότι το 18% των προϊόντων περιείχαν εξαρτήματα που δεν συμμορφώνονταν. Οι παραβιάσεις περιελάμβαναν παραβιάσεις ασφαλειών, παρουσία απαγορευμένων χημικών ουσιών, εξάντληση ή έκρηξη και υπερφόρτωση πυροτεχνικών υλικών.

"Αν και είναι μια μεγάλη αμερικανική παράδοση να απολαμβάνετε πυροτεχνήματα γύρω στις 4 Ιουλίου, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όλα τα πυροτεχνήματα, ακόμη και τα βεγγαλικά, ενέχουν κινδύνους για τους καταναλωτές. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να δείτε πυροτεχνήματα είναι να παρακολουθήσετε επαγγελματικές επιδείξεις", δήλωσε ο πρόεδρος της CPSC Ο Alex Hoehn-Saric σε νέα κυκλοφορία. "Εάν επιλέξετε να ανάψετε το δικό σας, βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε νόμιμα πυροτεχνήματα που προορίζονται για καταναλωτική χρήση από έναν αξιόπιστο λιανοπωλητή."

Οι επιπτώσεις των πυροτεχνημάτων στην ποιότητα του αέρα

Εκτός από μια εντυπωσιακή εμφάνιση φώτων και ήχου, τα πυροτεχνήματα μπορούν να παράγουν σημαντική ποσότητα καπνού και αναθυμιάσεων, που μπορούν να συμβάλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση και να προκαλέσουν αναπνευστικές παθήσεις όπως το άσθμα. Αυτές οι εκπομπές περιέχουν αρκετούς ρύπους, όπως διοξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου, σωματίδια (PM10, PM2,5), υδατοδιαλυτά ιόντα και μέταλλα.

Μια μελέτη του 2015 που διερεύνησε τις συγκεντρώσεις σωματιδίων γύρω στις 4 Ιουλίου διαπίστωσε ότι τοποθεσίες κοντά σε εμπορικές τοποθεσίες εκτόξευσης πυροτεχνημάτων παρουσιάζουν αύξηση 370% στα PM2,5. Αυτό το σωματίδιο έχει διάμετρο 2,5 μικρά ή μικρότερη και μπορεί να εισπνευστεί βαθιά στους πνεύμονες.

Η έκθεση σε PM συνδέεται με μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, που επηρεάζουν κυρίως το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Οι ερευνητές έχουν επίσης συνδέσει τα υψηλά PM2,5 με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Επιπλέον, σε 315 τοποθεσίες παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ερευνητές βρήκαν αυξημένες συγκεντρώσεις PM2,5 το βράδυ της 4ης Ιουλίου και το πρωί της 5ης Ιουλίου, με τις πιο σημαντικές αυξήσεις μεταξύ 9 μ.μ. και 10 μ.μ. στις 4 Ιουλίου.

Επιπλέον, μια μελέτη που διεξήχθη στην Ολλανδία το 2019 διαπίστωσε ότι οι συγκεντρώσεις PM10 αυξήθηκαν κατά 855% κατά τη διάρκεια παράστασης πυροτεχνημάτων. Τα PM10 έχουν διάμετρο 10 microns ή λιγότερο και μπορούν να εισπνευστούν στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα φλεγμονή και βλάβη των ιστών.

Ασφάλεια πυροτεχνημάτων 

Για την αποφυγή τραυματισμών από πυροτεχνήματα, η CPSC λέει ότι οι άνθρωποι πρέπει να αγοράζουν μόνο νόμιμα πυροτεχνήματα με ετικέτα για καταναλωτική χρήση. Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας περιλαμβάνουν:

  • Ποτέ μην επιτρέπετε στα παιδιά να παίζουν ή να ανάβουν πυροτεχνήματα, συμπεριλαμβανομένων των βεγγαλικών
  • Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών όταν χρησιμοποιείτε πυροτεχνήματα
  • Να έχετε πάντα έτοιμο έναν κουβά ή μια πηγή νερού σε περίπτωση που συμβεί κάποιο περιστατικό
  • Ανάψτε μόνο ένα πυροτέχνημα τη φορά και απομακρυνθείτε γρήγορα
  • Αποφύγετε να αιωρείστε ή να αφήσετε ένα μέρος του σώματος να παραμείνει πάνω από ένα πυροτέχνημα όταν το ανάβετε
  • Εάν ένα πυροτέχνημα δυσλειτουργεί ή δεν αναφλεγεί, μουσκέψτε το με νερό και μην προσπαθήσετε να το ανάψετε ξανά ή να το χειριστείτε
  • Μην στρέφετε πυροτέχνημα στον εαυτό σας ή στους άλλους

Επιπλέον, τα χρησιμοποιημένα πυροτεχνήματα μπορούν να προκαλέσουν φωτιά σε κάδο απορριμμάτων ή δοχείο απορριμμάτων. Επομένως, είναι καλύτερο να μουλιάζετε το χρησιμοποιημένο προϊόν σε νερό πριν το απορρίψετε.

Για την προστασία των πνευμόνων από την ατμοσφαιρική ρύπανση που σχετίζεται με τον καπνό και τις αναθυμιάσεις των πυροτεχνημάτων, τα άτομα μπορούν να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους με τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά κατά τη διάρκεια έντονης δραστηριότητας πυροτεχνημάτων. Επιπλέον, η χρήση αναπνευστήρα N95 ή μάσκας που εφαρμόζει στενά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση που σχετίζεται με τα πυροτεχνήματα.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Πράσινα Χριστούγεννα ή ένας οδηγός για οικολογικές γιορτές

Πράσινα Χριστούγεννα ή ένας οδηγός για οικολογικές γιορτές

Πώς να κάνετε μια οικολογική γιορτή Χριστουγέννων που είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον

Περισσότερα
Πώς να μειώσετε το άγχος σε 5 λεπτά ή λιγότερο

Πώς να μειώσετε το άγχος σε 5 λεπτά ή λιγότερο

Σε γρήγορους ρυθμούς, όταν χρειαζόμαστε τα πράγματα να λειτουργούν καλά και γρήγορα, η αναπνοή είναι το κλειδί

Περισσότερα
Πως να μεγαλώσετε ένα παιδί με αντιρατσιστικές πεποιθήσεις;

Πως να μεγαλώσετε ένα παιδί με αντιρατσιστικές πεποιθήσεις;

Βιώνουμε μια περίοδο οξυμένης συνειδητοποίησης του ρατσισμού, η οποία φθείρει την κοινωνία μας.

Περισσότερα