ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ: Οι επιστήμονες ξαναέγραψαν το DNA ενός ολόκληρου είδους

ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ: Οι επιστήμονες ξαναέγραψαν το DNA ενός ολόκληρου είδους

ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ: Οι επιστήμονες ξαναέγραψαν το DNA ενός ολόκληρου είδους

Πρόσφατα, μια παγκόσμια ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε ένα σημαντικό ορόσημο στη δεκαετή προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα πλήρως συνθετικό γονιδίωμα ζύμης. Όπως περιγράφεται στο περιοδικό Science, οι εκατοντάδες επιστήμονες ολοκλήρωσαν την εργασία σε έξι από τα 16 χρωμοσώματα της ζύμης (τις επιμέρους συστάδες DNA που συνθέτουν ένα γονιδίωμα). Εν τω μεταξύ, τα υπόλοιπα 10 χρωμοσώματα (συν ένα επιπλέον, που δεν βρέθηκαν στη φύση) έχουν σχεδιαστεί και αναμένουν την παραγωγή τους.

Η συνθετική μαγιά θα είναι μια τεράστια πρόοδος στη βιομηχανική κοινότητα. Θα είναι μια απόδειξη της ιδέας ότι οι επιστήμονες μπορούν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν αλλαγές σε όλο το γονιδίωμα, προσαρμόζοντας τους μικροοργανισμούς με σημαντικούς τρόπους για περαιτέρω μηχανική και μελέτη. Σημαίνει ότι μπορεί να είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε ολόκληρα νέα είδη μικροοργανισμών για βιομηχανικούς ή επιστημονικούς σκοπούς. Όχι, αυτό δεν είναι «ο ρόλος του Θεού», λένε οι επιστήμονες πίσω από το έργο. 

Γιατί να επανασχεδιάσεις τη μαγιά;

Οι ερευνητικές προσπάθειες έχουν αναπτύξει γονιδιώματα συνθετικών βακτηρίων στο παρελθόν. Αλλά η μαγιά είναι πολύ πιο περίπλοκη. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα βακτήρια στη γενετική μηχανική έχουν περίπου 4 εκατομμύρια ζεύγη βάσεων DNA. (Τα ζεύγη βάσεων - ίσως να θυμάστε από το γυμνάσιο - είναι τα μεμονωμένα δομικά στοιχεία που συνθέτουν το DNA: αδενίνη-θυμίνη, κυτοσίνη-γουανίνη. Δεν είναι κρίμα αν το έχετε ξεχάσει.) Η μαγιά έχει περίπου 12 εκατομμύρια ζεύγη βάσεων.

Γιατί όμως όλη η προσπάθεια;

Αυτό το έργο έχει δύο βασικά οφέλη:

1) Βοηθά τους επιστήμονες να κατανοήσουν τα θεμελιώδη στοιχεία της ζωής. «Αν γνωρίζετε πώς λειτουργεί ένα ραδιόφωνο, θα πρέπει να μπορείτε να το αποσυναρμολογήσετε και να το συναρμολογήσετε ξανά», λένε οι επιστήμονες. Το ίδιο ισχύει και για τη γενετική.

Ήδη, η ομάδα έχει αποκτήσει τεράστια κατανόηση για το ποια γονίδια ζύμης είναι απαραίτητα για να διατηρηθεί ζωντανή και ποια για να πεθάνει. 

2) Ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω μαγιά γενετικής μηχανικής. Εάν σκέφτεστε τη μαγιά ως εργοστάσιο, τότε το γονιδίωμά της είναι το λειτουργικό σύστημα. Η κατασκευασμένη μαγιά θα είναι μια καλά κατανοητή πλατφόρμα πάνω στην οποία θα χτιστούν επιπλέον λειτουργίες, όπως η παραγωγή βιοκαυσίμων ή η παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων.

Συνολικά, οι επιστήμονες τονίζουν ότι το λάθος συμπέρασμα είναι ότι δημιουργούν ζωή.

πηγή: https://www.vox.com

Μελέτη: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7711850/


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία