Ηλεκτρονικά χάπια πλέον να παρακολουθούν την καρδιά και την αναπνοή

Ηλεκτρονικά χάπια πλέον να παρακολουθούν την καρδιά και την αναπνοή

Ηλεκτρονικά χάπια πλέον να παρακολουθούν την καρδιά και την αναπνοή

Η ερευνητική ομάδα του MIT έχει αναπτύξει ένα έξυπνο χάπι που παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή από το στομάχι και μπορεί να είναι σε θέση να εντοπίσει υπερβολικές δόσεις οπιούχων καθώς και να διαγνώσει την άπνοια ύπνου. 

Οι διαταραχές της αναπνοής κατά τον ύπνο είναι γνωστές ως υπνική άπνοια, η οποία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα του ύπνου. Για τη διάγνωση της υπνικής άπνοιας, ένας ασθενής πρέπει να διεξάγει μια μελέτη ύπνου σε εργαστήριο ή κλινική συνδεδεμένη με μηχανήματα που παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή και άλλες φυσιολογικές παραμέτρους. Συχνά απαιτείται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο για τη διάγνωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ασθενής συνδέεται με μηχανήματα που παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή και άλλες φυσιολογικές παραμέτρους.

Τώρα, ένα καταπόσιμο ηλεκτρονικό χάπι που δημιουργήθηκε από τον Giovanni Traverso και τους συναδέλφους του στο MIT μπορεί να επιτρέψει στους ασθενείς να λάβουν μια ασύρματη, οικονομικά προσιτή αξιολόγηση της υπνικής άπνοιας στο σπίτι. Περίπου στο μέγεθος ενός χαπιού βιταμινών, το gadget διαθέτει ένα μικρό επιταχυνσιόμετρο που ανιχνεύει τους κραδασμούς στο στομάχι για να αξιολογήσει τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή. Περιέχει επίσης ένα ραδιόφωνο ιατρικού εμφυτεύματος για την αποστολή αυτών των δεδομένων σε έναν εξωτερικό υπολογιστή.

Οι ερευνητές έδωσαν σε δέκα ασθενείς, ηλικίας 41 ετών κατά μέσο όρο, το τεστ ηλεκτρονικού χαπιού. Κάθε συμμετέχων βρήκε εύκολο να καταπιεί το δισκίο και κανένας δεν ανέφερε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Τα ηλεκτρονικά χάπια μπορούν πλέον να παρακολουθούν την καρδιακή κατάσταση

Η σύνδεση των ατόμων με εξοπλισμό τακτικής παρακολούθησης του επέτρεψε να αξιολογήσει τον καρδιακό τους ρυθμό με ακρίβεια 96% και τον ρυθμό της αναπνοής τους με ακρίβεια 93% αφού ήταν μέσα στο στομάχι τους. Σύμφωνα με τον Traverso και τους συνεργάτες του, το δισκίο μπορεί επίσης να χορηγηθεί σε χρήστες οπιοειδών για να εντοπίσουν εάν κάνουν υπερβολική δόση και να ειδοποιήσουν άλλους σε περίπτωση που σταματήσουν να αναπνέουν.

Έβαλαν το δισκίο στο στομάχι ενός χοίρου που του είχε χορηγηθεί αναισθησία και μετά έδωσαν στο γουρούνι υψηλή δόση οπιοειδούς φεντανύλης. Ο ρυθμός αναπνοής του χοίρου μειώθηκε απότομα μετά τη φαιντανύλη, την οποία πήρε η συσκευή. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να παράσχουν το φάρμακο ναλοξόνης, το οποίο ανέστρεψε τις επιδράσεις του οπιοειδούς και επανέφερε τον ρυθμό αναπνοής του χοίρου στο φυσιολογικό.

Ωστόσο, δεδομένου ότι το χάπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου και όχι κάθε μέρα, η χρησιμότητά του στον εντοπισμό υπερδοσολογίας μπορεί να είναι περιορισμένη. Οι ερευνητές σκοπεύουν να το αλλάξουν ώστε να παραμείνει στο στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, διερευνούν μεθόδους για να τροποποιήσουν το δισκίο έτσι ώστε όταν ένας χρήστης οπιοειδών σταματήσει να αναπνέει, να χορηγεί αυτόματα ναλοξόνη.

Πηγές


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...