Μια κουταλιά αυτού του συστατικού μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Μια κουταλιά αυτού του συστατικού μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Μια κουταλιά αυτού του συστατικού μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η καθημερινή λήψη μιας κουταλιάς ελαιόλαδου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%.

Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά ελαιόλαδο μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορες παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Οι δίαιτες που περιλαμβάνουν άφθονο ελαιόλαδο, όπως το MIND και η μεσογειακή διατροφή, έχουν συνδεθεί με λιγότερες πλάκες αμυλοειδούς και μπερδέματα ταυ στον εγκέφαλο, τα οποία είναι σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, οι δίαιτες υψηλής ποιότητας που παρέχουν τη βέλτιστη διατροφή σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και άλλων καταστάσεων.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν το ελαιόλαδο από μόνο του μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της άνοιας.

Για να μάθουν περισσότερα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ T.H. Το Chan School of Public Health παρακολούθησε 92.383 ενήλικες για 28 χρόνια, αξιολογώντας την πρόσληψη ελαιολάδου και την ποιότητα της διατροφής τους.

Τα ευρήματά τους παρουσιάστηκαν τον περασμένο Ιούλιο στην ετήσια συνάντηση της American Society for Nutrition και δημοσιεύτηκαν στις 6 Μαΐου στο JAMA Network Open.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον 7 γραμμάρια - ή λίγο περισσότερο από μια κουταλιά της σούπας - ελαιόλαδο την ημέρα είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από άνοια. Επιπλέον, τα οφέλη του ελαιολάδου στην άνοια φάνηκαν να είναι πιο σημαντικά στις γυναίκες.

Αυτή η μείωση του κινδύνου παρέμεινε ανεξάρτητα από την ποιότητα της διατροφής και ακόμη και αφού οι ερευνητές προσάρμοσαν τα δεδομένα για το APOE ε4 — έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ενώ η ομάδα διαπίστωσε ότι η χρήση ελαιολάδου αντί για μαργαρίνη και μαγιονέζα συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια, η αντικατάσταση του βουτύρου με ελαιόλαδο δεν συσχετίστηκε με κινδύνους θνησιμότητας από άνοια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από άνοια βελτιώνοντας την υγεία των αγγείων, μειώνοντας τη φλεγμονή και μειώνοντας το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο.

Ενώ η μελέτη ήταν παρατηρητική και οι συμμετέχοντες ήταν ως επί το πλείστον μη Ισπανόφωνοι επαγγελματίες υγείας, κάτι που μπορεί να περιορίσει τα ευρήματα, η ερευνητική ομάδα λέει ότι η αύξηση της πρόσληψης ελαιολάδου μπορεί να είναι μια πιθανή στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από άνοια και τη βελτίωση της γνωστικής υγείας.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Γυμναστείτε Με Το Χούλα Χουπ

Γυμναστείτε Με Το Χούλα Χουπ

Γυμναστείτε Με Το Χούλα Χουπ

Περισσότερα
Πώς να εξηγήσετε στα παιδιά σας τι είναι η φιλανθρωπία;

Πώς να εξηγήσετε στα παιδιά σας τι είναι η φιλανθρωπία;

Είναι καλύτερο να διδάξετε στα παιδιά σας τι είναι η φιλανθρωπία μέσα από τις πράξεις σας.

Περισσότερα
Κίνδυνος καρκίνος από πολυβιταμίνες, προειδοποιεί ογκολόγος

Κίνδυνος καρκίνος από πολυβιταμίνες, προειδοποιεί ογκολόγος

Η λήψη πολυβιταμινών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 30%, προειδοποιεί ογκολόγος

Περισσότερα