Μην εμπιστεύεστε το TikTok για ιατρικές συμβουλές, λέει νέα μελέτη

Μην εμπιστεύεστε το TikTok για ιατρικές συμβουλές, λέει νέα μελέτη

Μην εμπιστεύεστε το TikTok για ιατρικές συμβουλές, λέει νέα μελέτη

Ενώ η πιθανή απαγόρευση του TikTok μπορεί να ανησυχεί τους χρήστες, μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η πραγματική ανησυχία έγκειται στον όγκο της παραπληροφόρησης για την υγεία που προωθείται στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Στις 24 Απριλίου, ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να θέσει τέλος στο TikTok. Εάν η ByteDance, η μητρική εταιρεία του TikTok με έδρα την Κίνα, αποτύχει να πουλήσει την εφαρμογή εντός ενός έτους, θα αποκλειστεί από τα καταστήματα και τα δίκτυα εφαρμογών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι νομοθέτες λένε ότι το TikTok αποτελεί πρόβλημα εθνικής ασφάλειας. Ωστόσο, εάν μια άλλη εταιρεία αγοράσει την πλατφόρμα, το TikTok πιθανότατα θα παραμείνει διαθέσιμο στα 170 εκατομμύρια Αμερικανούς που χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

Παρά τη δημοτικότητά της, αυτή η συγκεκριμένη πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι γνωστή για την προώθηση της παραπληροφόρησης για την υγεία. Για παράδειγμα, οι αναφορές δείχνουν ότι περιεχόμενο που προωθεί τον αυτοτραυματισμό και τις διατροφικές διαταραχές σε νεαρούς ενήλικες εμφανίζεται στο TikTok κάθε 39 δευτερόλεπτα.

Άλλα παραδείγματα σχετικά με τις τάσεις του TikTok περιλαμβάνουν:

  • Ρίξτε το σώμα σε μπύρα για να ενισχύσετε το μαύρισμα του δέρματος, AKA "μαύρισμα μπύρας"
  • Χρησιμοποιώντας μια τεχνική "σπάσιμο των οστών" στο πρόσωπο για τη βελτίωση της φυσικής ελκυστικότητας
  • Τρώτε μόνο αυγά και πορτοκάλια για να λαμβάνετε τα λεγόμενα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά
  • Τάσεις που περιλαμβάνουν «να είσαι ο δικός σου οδοντίατρος» κάνοντας οδοντιατρική θεραπεία στο σπίτι
  • Σχέδια προπόνησης όπως η πρόκληση "75 Hard" που οδήγησε στη νοσηλεία ενός TikToker
  • Κατανάλωση βόρακα, ένα δυνητικά επικίνδυνο πρόσθετο πλυντηρίου, για τα υποτιθέμενα οφέλη του για την υγεία

Οι ερευνητές ανέλυσαν βίντεο σχετικά με την υγεία που κυκλοφορούν στο TikTok σχετικά με τον COVID-19 και διαπίστωσαν ότι υπήρχε μέτρια παραπληροφόρηση στο 22% των βίντεο που οι χρήστες είδαν περίπου 6,8 εκατομμύρια φορές. Παραπληροφόρηση υψηλού επιπέδου υπήρχε στο 7% των βίντεο που προβλήθηκαν 9,4 εκατομμύρια φορές κατά μέσο όρο.

Πιο πρόσφατα, έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο ανέλυσε το TikTok για να προσδιορίσει την ποσότητα και τους τύπους των πληροφοριών υγείας που περιέχει, ποιος τις δημοσιεύει και πόσες από αυτές είναι ψευδείς.

Είναι νόμιμες οι ιατρικές συμβουλές για το TikTok;

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Otolaryngology-Head and Neck Surgery, οι ερευνητές εστίασαν σε μια συγκεκριμένη κατάσταση υγείας, επομένως η ανάλυση παρέμεινε διαχειρίσιμη. Επέλεξαν hashtags που σχετίζονται με την ιγμορίτιδα, μια σχετικά συχνή φλεγμονώδη κατάσταση της μύτης, συμπεριλαμβανομένων των #sinusitis, #sinus και #sinusinfection.
Χρησιμοποιώντας διάφορες μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Εργαλείου Αξιολόγησης Υλικού Εκπαίδευσης Ασθενών για Οπτικοακουστικό Υλικό, η ομάδα αξιολόγησε 221 βίντεο που αφορούσαν ιγμορίτιδα. Τα βίντεο είχαν πάνω από 300 εκατομμύρια προβολές και κοινοποιήθηκαν από 1 εκατομμύριο χρήστες του TikTok.

Τα βίντεο περιελάμβαναν συμβουλές για τη θεραπεία ρινικών λοιμώξεων, πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα, μεταφορτώσεις που μάρκετινγκ προϊόντων που σχετίζονται με τη μύτη και επιδείξεις σχετικά με τον τρόπο χρήσης ρινικών εκπλύσεων.

Σχεδόν το 49% των βίντεο ανέβηκαν από επιρροές χωρίς ιατρικό υπόβαθρο, το 31% δημοσιεύτηκαν από λαϊκά άτομα και το 20% δημιουργήθηκαν από επαγγελματίες υγείας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα από τα βίντεο που αναλύθηκαν κατηγοριοποιήθηκαν ως εκπαιδευτικά.

Ωστόσο, λιγότερο από το 50% των εκπαιδευτικών βίντεο που ανέβηκαν από μη ιατρικούς επιρροές παρουσίαζαν πραγματικές πληροφορίες. Αντίθετα, σχεδόν το 80% των βίντεο που ανέβηκαν από λαϊκούς ανθρώπους και σχεδόν το 84% του περιεχομένου των επαγγελματιών γιατρών περιείχαν στοιχεία για την ιγμορίτιδα.

Επιπλέον, τα βίντεο που ανέβασαν μη ιατρικά εκπαιδευμένοι παράγοντες επιρροής και απλοί άνθρωποι είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν λιγότερο από ιδανικές επιβλαβείς βαθμολογίες βλαβών/οφέλους, δυσνόητο περιεχόμενο και χαμηλότερες βαθμολογίες ποιότητας σε σχέση με βίντεο από ιατρικά εκπαιδευμένους TikTokers.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι μη ιατρικά εκπαιδευμένοι influencers ήταν πιο πιθανό να έχουν πολλές μεταφορτώσεις στα δείγματα που ανέλυσαν, πράγμα που σημαίνει ότι τα βίντεό τους ήταν πιο ορατά στους χρήστες του TikTok.

Σε ένα δελτίο τύπου, ο ανώτερος συγγραφέας Christopher Roxbury, M.D., χειρουργός και ειδικός ρινολογίας στο UChicago Medicine, είπε: «Συχνά έχω ασθενείς στην κλινική που μου κάνουν ερωτήσεις για πράγματα που είδαν στο διαδίκτυο ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχω διαπιστώσει ότι πολλοί φορές που οι πληροφορίες οδήγησαν τους ασθενείς σε λάθος κατεύθυνση.

Αντιμετώπιση ιατρικής παραπληροφόρησης στο TikTok

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ενώ στην πλατφόρμα υπάρχει περιεχόμενο υγείας υψηλής ποιότητας, οι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται να διακρίνουν εάν οι πληροφορίες είναι χρήσιμες ή επιβλαβείς. Λένε ότι τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν την ανάγκη γιατρούς και επαγγελματίες υγείας να αυξήσουν την παρουσία τους στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να εξουδετερώσουν την δυνητικά επιβλαβή παραπληροφόρηση για την υγεία.

Το αν τελικά το TikTok θα απαγορευτεί στις ΗΠΑ μένει να φανεί. Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι που βλέπουν βίντεο σχετικά με την υγεία και την ιατρική στην πλατφόρμα θα πρέπει να εξετάσουν ποιος δημοσιεύει τις πληροφορίες και να κάνουν τη δική τους έρευνα χρησιμοποιώντας αξιόπιστες πηγές. Τα άτομα μπορούν επίσης να ζητήσουν ιατρική συμβουλή σχετικά με τις παθήσεις υγείας και τη θεραπεία από τον σύμβουλο υγείας αντί να βασίζονται σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Οι γυναίκες παντρεύονται άντρες που μοιάζουν στον πατέρα τους

Οι γυναίκες παντρεύονται άντρες που μοιάζουν στον πατέρα τους

Οι γυναίκες παντρεύονται άντρες που μοιάζουν στον πατέρα τους

Περισσότερα
Πώς Να Επιλέξω Την Κατάλληλη Baby Sitter Για Το Παιδί Μου;

Πώς Να Επιλέξω Την Κατάλληλη Baby Sitter Για Το Παιδί Μου;

Πώς Να Επιλέξω Την Κατάλληλη Baby Sitter Για Το Παιδί Μου;

Περισσότερα
Σύκο : Ο ερωτικός καρπός

Σύκο : Ο ερωτικός καρπός

Σύκο : Όσα δεν γνωρίζατε

Περισσότερα