Αν και το «The Art of War» του Sun Tzu είναι μια κλασική στρατιωτική πραγματεία, οι συμβουλές του ισχύουν για κάθε είδους σύγκρουση. Ο Σουν Τζου έγραψε την Τέχνη του Πολέμου πριν από 2.500 χρόνια, και παραμένει επίκαιρη σήμερα. Ενώ είναι γραμμένη ως στρατιωτική πραγματεία, η καθοδήγησή της έχει βοηθήσει επίσης πολιτικούς, ηγέτες επιχειρήσεων, ακόμη και αθλητικές ομάδες να προσεγγίσουν στρατηγικά τις συγκρούσεις. Ο Sun Tzu διδάσκει ότι οι μεγαλύτερες νίκες έρχονται όταν η σύγκρουση αποφεύγεται εντελώς.
Λίγα άλλα βιβλία μπορούν να ισχυριστούν τόσο μεγάλη επιρροή στην ιστορία του πολέμου όσο το The Art of War του Sun Tzu. Συντάχθηκε στην Κίνα πριν από περίπου 2.500 χρόνια, η στρατιωτική πραγματεία ίδρυσε μια ιδεολογία πολέμου που θα απηχούσε την Κομμουνιστική Επανάσταση του Μάο Τσε Τουνγκ. Εξαπλωμένο σε όλη την Ανατολική Ασία, καθοδήγησε την τάξη των πολεμιστών της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια της δικής της εποχής που σπαρασσόταν από τον πόλεμο και διαμόρφωσε τις τακτικές των Βιετ Κονγκ. Και μετά τους παρατεταμένους αγώνες του Πολέμου του Βιετνάμ, οι ορειχάλκινοι των ΗΠΑ έφεραν μαζί τους τον Sun Tzu στον Ειρηνικό. Σήμερα, η Τέχνη του Πολέμου μελετάται σε στρατιωτικές ακαδημίες σε όλο τον κόσμο. Το The Art of War παραμένει επίκαιρο σήμερα επειδή ο συγγραφέας του αναγνώρισε τη σύγκρουση ως ένα παγκόσμιο μέρος της ζωής. Ως εκ τούτου, δεν του ήταν αρκετό να αναθεωρήσει τις τακτικές μάχης της εποχής του. Προσπάθησε να διερευνήσει την ψυχολογία του πολέμου και πώς θα μπορούσαμε να την αξιοποιήσουμε με σύνεση.
Sun Tzu και τρόπος πολέμου
Η καθολική προσέγγιση της Τέχνης του Πολέμου έχει επεκτείνει την επιρροή της πολύ πέρα από τους πολεμικούς κλάδους. Ο Βραζιλιάνος προπονητής Luiz Felipe Scolari ανέφερε την πραγματεία ως την έμπνευση πίσω από τις στρατηγικές που χρησιμοποίησε για να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 και η καθοδήγησή της έχει επιλεγεί περαιτέρω για να εφαρμοστεί σε τομείς τόσο μεγάλους όπως η πολιτική, η διοίκηση επιχειρήσεων, ακόμη και τα esports. Έχοντας αυτό κατά νου, εδώ είναι πέντε αποφθέγματα του Sun Tzu που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε στρατηγικά τη σύγκρουση όπου κι αν τη συναντήσετε.
1. Εκείνοι που κερδίζουν κάθε μάχη δεν είναι πραγματικά ικανοί - αυτοί που καθιστούν τους στρατούς των άλλων αβοήθητους χωρίς να πολεμήσουν είναι καλύτεροι από όλους.
Η Τέχνη του Πολέμου έχει μια ταοϊστική κοσμοθεωρία. Ως Ταοϊστής, ο Σουν Τζου ακολουθεί μια ανθρωπιστική προσέγγιση στον πόλεμο και τις συγκρούσεις. Για αυτόν, η μεγαλύτερη νίκη δεν βρίσκεται στο να νικήσεις τον αντίπαλό σου μέσω της δύναμης, της εξυπνάδας ή της δύναμης της θέλησης. Είναι στην αποφυγή της μάχης εντελώς.
Ένα σοφό άτομο, υποστηρίζει ο Sun Tzu, έχει την ικανότητα και τη σοφία να επιλύσει μια σύγκρουση πριν αυτή ξεκινήσει. Για παράδειγμα, ένας σοφός διπλωμάτης μπορεί να πείσει δύο έθνη να διευθετήσουν μια εδαφική διαφορά πριν από τη βίαιη κλιμάκωση. Ομοίως, ένας σοφός φίλος ξέρει πώς να χρησιμοποιεί το χιούμορ για να μειώσει τις εντάσεις πριν ξεσπάσει ένας καυγάς. Και στις δύο περιπτώσεις, η νίκη βρίσκεται στην έλλειψη σύγκρουσης.
2. Όλοι λένε τη νίκη στη μάχη καλή, αλλά δεν είναι πραγματικά καλή
Φυσικά, κανείς δεν λέει ότι μπορούμε να αποφύγουμε τη σύγκρουση εντελώς. Εάν η σύγκρουση προκύψει παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας για να την αποτρέψουμε, τότε δεν μπορούμε να είμαστε επιθετικοί. Πρέπει να αποφασίσουμε να τερματίσουμε τη σύγκρουση το συντομότερο δυνατό και με όσο το δυνατόν λιγότερη ζημιά. Ωστόσο, ακόμα κι αν «νικήσουμε» στο τέλος, δεν θα πρέπει να νιώθουμε το ίδιο. Με ταοϊστικούς όρους, η επιτυχία κερδίζεται συχνά με το να μην κάνεις, και η στρατηγική της Τέχνης του Πολέμου είναι τόσο στο να ξέρεις τι να μην κάνεις και πότε να μην το κάνεις όσο και στο να ξέρεις τι να κάνεις και πότε να το κάνεις.
Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι έχουν την αυτογνωσία να κατανοούν τα κίνητρά τους, να αναγνωρίζουν τους στόχους τους και να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους. Γνωρίζοντας τον εαυτό τους, δεν ξεκινούν περιττές συγκρούσεις αφήνοντας τα αρνητικά συναισθήματα να οδηγήσουν σε ξεσπάσματα ή άσκοπες ενέργειες. Ομοίως, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη για να αναπτύξουν κοινωνική επίγνωση. Μια τέτοια ικανότητα τους βοηθά να κατανοήσουν τα κίνητρα και τα συναισθήματα των άλλων μέσω συμπόνιας και συμπάθειας. Αυτή η γνώση μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συγκρούσεων, καθώς το συναισθηματικά έξυπνο άτομο θα συναντήσει άλλους στα μισά του δρόμου ή θα δημιουργήσει συνθήκες που θα οδηγήσουν τους άλλους να μην επιθυμούν καυγά. Σε περίπτωση που προκύψει μια σύγκρουση ούτως ή άλλως, η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία καταστάσεων που τερματίζουν την ανάγκη για τσακωμό στο άλλο άτομο.
Αργότερα στο The Art of War, ο Sun Tzu απαριθμεί πέντε επικίνδυνα χαρακτηριστικά που θολώνουν την κρίση των στρατηγών και τους οδηγούν σε περιττές συγκρούσεις. Αυτά είναι ο θυμός, η υπερηφάνεια, η απερισκεψία, η δειλία και η υπερβολική προστασία των άλλων. Αυτά τα χαρακτηριστικά, λέει, φέρνουν την καταστροφή. Με σύγχρονους όρους, μπορούμε να πούμε ότι εμποδίζουν τη συναισθηματική νοημοσύνη και διαταράσσουν την ηρεμία μας.
3. Το αήττητο είναι στον εαυτό του, η ευαλωτότητα στον αντίπαλο.
Ο Sun Tzu συνεχίζει γράφει ότι οι έμπειροι πολεμιστές μπορούν να γίνουν ανίκητοι. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να κάνει κάποιον άλλο να είναι ευάλωτος. Από πολλές απόψεις, αυτή η καθοδήγηση αντικατοπτρίζει τη στωική άποψη του ελέγχου. Δεν μπορείτε να ελέγξετε πώς συμπεριφέρεται ένας άλλος. μπορείς μόνο να διακρίνεις τη συμπεριφορά τους. Ωστόσο, έχετε τον έλεγχο των δικών σας ενεργειών, που σημαίνει ότι μπορείτε να προετοιμαστείτε για σύγκρουση και να ενισχύσετε τις άμυνές σας πριν από τη δράση.
Στον πόλεμο, τέτοιες προετοιμασίες μπορεί να περιλαμβάνουν τη διατήρηση του ηθικού σε υψηλά επίπεδα, την κατανόηση της αξίας ορισμένου εδάφους και τη διατήρηση μιας ισχυρής αλυσίδας διοίκησης (όλα αυτά που ο Sun Tzu συζητά στους πιο πρακτικούς στίχους του The Art of War). Στην επιχειρηματική στρατηγική, μπορεί να σημαίνει σύσφιξη συνεργασιών, πρόθυμοι να απομακρυνθούν από μια κακή απόφαση ή πρόσληψη και ανάπτυξη των καλύτερων ταλέντων. Σε προσωπικό επίπεδο, μπορεί να περιλαμβάνει την ανάπτυξη αυτοπεποίθησης, αυτοκατοχής και αυτοαποτελεσματικότητας για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και τις πεποιθήσεις μας.
Στο ίδιο κεφάλαιο, ο Sun Tzu προσθέτει: «Επομένως, οι νίκες των καλών πολεμιστών δεν σημειώνονται για εξυπνάδα ή γενναιότητα… Οι νίκες τους δεν είναι ατυχήματα γιατί τοποθετούνται εκεί που σίγουρα θα κερδίσουν, υπερισχύοντας αυτών που έχουν ήδη χάσει».
4. Το να χρησιμοποιείς τάξη για να αντιμετωπίσεις τα άτακτα, να χρησιμοποιήσεις ηρεμία για να αντιμετωπίσεις το θορυβώδες, είναι να κυριαρχείς στην καρδιά.
Η διαταραχή και η κραυγή θολώνουν την επίγνωσή μας για την κατάσταση, προκαλούν τα αρνητικά μας συναισθήματα και μας ωθούν να πάρουμε κακές αποφάσεις απλώς για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη να κάνουμε κάτι - οτιδήποτε - για να κάνουμε τη διαφορά. Αυτό καθιστά τη σύγκρουση πιο πιθανή και, όταν εμφανίζεται, πιο προβληματική στην αντιμετώπιση. Δυστυχώς, και τα δύο είναι κοινά στη σύγχρονη ζωή.
Ενώ μπορεί να μην έχουμε μεγάλη δύναμη πάνω στο χάος και την αταξία στον εξωτερικό κόσμο, μπορούμε να διευθετήσουμε τη φασαρία μέσα μας. Από τη στιγμή που η σύγκρουση γίνει αναπόφευκτη, δεν πρέπει να την αφήσουμε να μας αναστατώσει ή να τη δούμε ως ένα μέσο για να τιμωρήσουμε ένα άλλο άτομο για το κέρδος μας. Αντίθετα, θα πρέπει να βάλουμε τους εαυτούς μας να το επιλύσουμε, να ελαχιστοποιήσουμε τη ζημιά και να διατηρήσουμε την ηρεμία μας απέναντι στις προκλήσεις του. Αυτό απαιτεί όχι μόνο να αποφύγουμε τα πέντε χαρακτηριστικά για τα οποία προειδοποίησε ο Sun Tzu - θυμό, απληστία, υπερηφάνεια, απερισκεψία και υπερβολική προστασία - αλλά και να μάθουμε να προσαρμόζουμε τις απαντήσεις μας καθώς εξελίσσεται η σύγκρουση.
5. Οι σκέψεις του έξυπνου περιλαμβάνουν πάντα και όφελος και κακό. Καθώς θεωρούν όφελος, το έργο τους μπορεί να επεκταθεί.
Στη δίνη της σύγκρουσης, η επιθυμία για οφέλη μπορεί να μας οδηγήσει να ενεργήσουμε επιθετικά. Αυτά μπορεί να είναι υλικό κέρδος, τιμωρία των άλλων συναισθηματικά ή ενίσχυση της κοινωνικής μας δύναμης. Όποια κι αν είναι η περίπτωση, η επιδίωξη ενός αντιληπτού οφέλους μπορεί να μας οδηγήσει να παραβλέψουμε τις πιθανές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η επιθετικότητα. Στο ίδιο πνεύμα, μπορεί να απομακρυνθούμε από τις απαραίτητες συγκρούσεις αν σκεφτούμε μόνο πιθανές βλάβες.
Αντίθετα, ο Sun Tzu συνιστά να λαμβάνουμε υπόψη και τα δύο ξεχωριστά. Αναγνωρίζοντας τα οφέλη και προγραμματίζοντας για αυτά, τα κάνουμε πιο πιθανά. Αντίθετα, προσχεδιάζοντας τι μπορεί να πάει στραβά και τις βλάβες που μπορεί να προκύψουν ακόμη και αν πετύχουμε, μπορούμε να λάβουμε μέτρα για να αμυνθούμε εναντίον τους.
Ο Sun Tzu προσφέρει το παράδειγμα ενός στρατηγού που περιβάλλει τις εχθρικές δυνάμεις και δεν τους δίνει πουθενά να φύγουν. Ο στρατηγός βλέπει το όφελος μιας τέτοιας τακτικής: την οριστική καταστροφή μιας αντίπαλης δύναμης και τη σαφή νίκη του. Αυτό που δεν έχει υπολογίσει είναι η πιθανή βλάβη: Χωρίς ελπίδα διαφυγής, οι εχθρικές δυνάμεις θα ασκήσουν όλη τους τη δύναμη και θα πολεμήσουν άγρια. Ακόμα κι αν κερδίσει ο στρατηγός, το κακό που θα γίνει στις δικές του δυνάμεις θα είναι καταστροφικό.
Ένα πιο συνηθισμένο παράδειγμα μπορεί να είναι μια διαφωνία με ένα έφηβο παιδί. Εάν η προσέγγιση ενός γονέα είναι να κυριαρχήσει, ο έφηβος απλώς θα διπλασιαστεί και θα αντεπιτεθεί πιο σκληρά. Ακόμα κι αν ο γονέας έχει δίκιο, το επιχείρημα θα είναι έντονο και καταστροφικό για τη σχέση. Είναι καλύτερο για τον γονέα να χρησιμοποιήσει τη συναισθηματική του νοημοσύνη για να επιτρέψει στον έφηβο να νιώσει συνεργάτης στη διαδικασία συζήτησης και λήψης αποφάσεων.
Συμπέρασμα
Όπως δείχνουν αυτά τα αποσπάσματα του Sun Tzu, υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορεί να μας διδάξει η Τέχνη του Πολέμου για τη σύγκρουση, αν είμαστε πρόθυμοι να περάσουμε χρόνο μαζί της. Ομολογουμένως, δεν άντεξαν όλα τα μαθήματά του επίσης - μπορείτε πιθανώς να παραλείψετε την ενότητα για τις μάχες με άρματα. Αλλά πολλοί παραμένουν διαχρονικοί στη σοφία τους.
Πηγή: https://bigthink.com/
Διαβάστε επίσης...
Αφυδάτωση : Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Αφυδάτωση : Μια δύσκολη ασθένεια για μεγάλους και παιδιά
ΠερισσότεραΜερικοί λόγοι που εξηγούν γιατί μπορεί να χάνουμε απότομα βάρος
Είναι φυσιολογικό το βάρος μας να παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου.
Περισσότερα