Διατροφή και Γαστρεντερικό: Ποιες τροφές να προσέξετε;

Διατροφή και Γαστρεντερικό: Ποιες τροφές να προσέξετε;

Διατροφή και Γαστρεντερικό: Ποιες τροφές να προσέξετε;

Οι στομαχικές διαταραχές ταλαιπωρούν πολύ κόσμο και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν κρύβουν κάτι ανησυχητικό για το πεπτικό σύστημα. Μπορεί να σχετίζονται με μια διατροφική «κραιπάλη», να οφείλονται σε κάποιον ιό (γαστρεντερίτιδα) ή να είναι το αποτέλεσμα έντονου στρες ή κάποιας αλλαγής συνηθειών (πχ ταξίδι).

Τα συμπτώματα στομαχικής διαταραχής μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, τάση για εμετό ή και εμετό, διάρροια, καούρα και φούσκωμα.

Ανάλογα με την αιτία, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες μέχρι 2 μέρες. Αν επιμένουν για μεγαλύτερο διάστημα, προτείνεται η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφύγετε;

Γαλακτοκομικά Προϊόντα

Av η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων προκαλεί διάρροια, φούσκωμα και αερία, αυτό μπορεί να οφείλεται στην δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτό προκαλείται όταν υπάρχει έλλειψη λακτάσης- του ενζύμου που βοηθάει στην πέψη της λακτόζης η οποία βρίσκεται στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι vα ελλατώσετε ή vα αποφύγετε την κατανάλωση γαλακτοκομιών προϊόντων ή vα επιλέξτε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που θα βοηθήσει στην διάσπαση της λακτόζης στον οργανισμό σας.

Λιπαρά φαγητά

Διεγείρουν τις συστολές στον πεπτικό σωλήνα, που έχουν ως αποτέλεσμα είτε vα επιβραδύνουν την εκκένωση του στομάχου, επιδεινώνοντας τηv δυσκοιλιότητα, είτε vα επιταχύνουν την κυκλοφορία τους, οδηγώντας σε διάρροια. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από τον τύπο του λίπους που έχει καταναλωθεί και την τάση προς δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Όταν έχετε δυσπεψία, καταναλώστε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα και τρώτε μικρά γεύματα. Αποφύγετε τα υψηλής περιεκτικότητας λιπαρά τρόφιμα, όπως το βούτυρο, το τυρί και το παγωτό τουλάχιστον για λίγες ημερες.

Τηγανιτά φαγητά

Τα τηγανιτά φαγητά, oι πλούσιες σάλτσες, τα κρεμώδη ή βουτυρώδη γλυκά είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα, καθώς είναι πλούσια σε λιπαρά, με αποτέλεσμα την εμφάνιση διάρροιας. Προτιμήστε τα ψητά φαγητά και τις ελαφριές σάλτσες με λαχανικά και όχι με κρέμες ή με βούτυρο. Σε περίπτωση διάρροιας ή δυσκοιλιότητας, καλό είναι να τα αποφύγετε.

Πικάντικα φαγητά

Τα πικάντικα φαγητά διεγείρουν το πεπτικό σύστημα. Σε ορισμένα άτομα δεν έχουν καμία επίδραση, σε άλλα όμως μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία. Μετά την κατανάλωση πικάντικων τροφίμων, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες, παρατηρείται δυσπεψία ή/και καούρα (οι πιπεριές τσίλι περιέχουν καψαϊκίνη που την προκαλεί). Σε γενικές γραμμές, επιλέγετε μαλακές τροφές αν έχετε πεπτικά προβλήματα, και αποφύγετε τα μπαχαρικά.

Υποκατάστατα ζάχαρης

Τα υποκατάστατα ζάχαρης (π.x. σορβιτόλη, μαννιτόλη, ξυλιτόλη, ερυθριτόλη) βρίσκονται σε συσκευασμένα τρόφιμα, όπως οι καραμέλες, οι τσίχλες, τα σιρόπια για τον βήχα και άλλα τρόφιμα που επισημαίνονται ως τρόφιμα «χωρίς ζάχαρη». 

Καφεΐνη

Η καφεΐνη διεγείρει την κινητικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα, επομένως τα άτομα που ήδη έχουν κάποια γαστρεντερική διαταραχή μπορούν να απέχουν από τρόφιμα με καφεΐνη, όπως ο καφές, το τσάι, η σόδα και τα αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά που αναγράφουν στην ετικέτα ότι περιέχουν καφεΐνη. Ακόμη και ο ντεκαφεϊνέ καφές περιέχει κάποια ποσότητα καφεΐνης.