ΜΑΓΝΗΣΙΟ (MG): ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ

ΜΑΓΝΗΣΙΟ (MG): ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ

ΜΑΓΝΗΣΙΟ (MG): ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ

Από την Επιστημονική Ομάδα του Υγεία Ευεξία

 

Ο ανθρώπινος οργανισμός με το πέρασμα των χρόνων παρουσιάζει βασικές ελλείψεις σε μέταλλα. Το μαγνήσιο είναι ένα από τα σπουδαιότερα μεταλλικά στοιχεία για τις ανάγκες και τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και εμπλέκεται σε εκατοντάδες ενζυματικές λειτουργίες του σώματος, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαίο για τη σωστή λειτουργία στο σώμα, στον εγκέφαλο, στην καρδιά, στα νεφρά, στο πάγκρεας, στα οστά. Δεν είναι τυχαίο ότι επιστήμονες αναφέρουν πώς σε κάθε ασθένεια από πίσω κρύβεται η έλλειψη μαγνησίου στον οργανισμό.

 

ΜΑΓΝΗΣΙΟ και βιταμίνη D

Για τη σωστή απορρόφηση της βιταμίνης D στον οργανισμό καθώς και την ενεργοποίησή της, χρειάζεται το μαγνήσιο στον οργανισμό να είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι δραστηριότητες των 3 μεγάλων ενζύμων μετατροπής της βιταμίνης D και των βιταμινών D-δεσμευτικών πρωτεϊνών εξαρτώνται από το μαγνήσιο. Αυτά τα 3 ένζυμα είναι 25-hydroxylase στο ήπαρ και 1α-hydroxylase και 24-hydroxylase στα νεφρά. Είναι γεγονός ότι όλα τα ένζυμα, τα οποία μεταβολίζει η βιταμίνη D χρειάζονται το μαγνήσιο για να ενεργοποιηθούν. Μπορούμε να πούμε ότι η έλλειψη μαγνησίου από τον οργανισμό υπονομεύει τα οφέλη της βιταμίνης D. Μία άλλη βιταμίνη που παρουσιάζει μεγάλη αλληλεπίδραση με τη βιταμίνη D και το μαγνήσιο είναι η Κ2. Όλες μαζί συνεργάζονται για τη σωστή ισορροπία του οργανισμού. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η απουσία μίας από τις 3 επηρεάζει και τις υπόλοιπες ως προς την απορρόφησή τους και τη σωστή λειτουργία τους στον οργανισμό.

 

Έλλειψη μαγνησίου: ποια προβλήματα δημιουργεί

Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι είναι τόσο πολύ σημαντικό το μαγνήσιο ως μεταλλικό στοιχείο για τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, που η απουσία του μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε κάθε όργανο του σώματος. Καρδιαγγειακές παθήσεις, αρτηριοσκλήρωση, σακχαρώδης διαβήτης (όσοι έχουν διαβήτη τύπου II χρειάζονται επιπλέον μαγνήσιο, γιατί η αντίσταση στην ινσουλίνη δεν επιτρέπει στα κύτταρα την απορρόφηση του μαγνησίου), μεταβολικό σύνδρομο, νευρολογικά προβλήματα, κατάθλιψη, υπερβολικό άγχος, ευερεθιστότητα, σύνδρομο κόπωσης επινεφριδίων, ορμονικές διαταραχές, οστεοπόρωση, σκελετικά προβλήματα, δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλοι, κόπωση και σύγχυση και άλλα μπορεί να προκληθούν από την έλλειψη μαγνησίου.

Επίσης έρευνες έχουν συσχετίσει την έλλειψη μαγνησίου με τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και την υπερκινητικότητα στα παιδιά. Μετά από μελέτες διαπιστώθηκε ότι τα μειωμένα επίπεδα μαγνησίου επηρεάζουν τη μάθηση και τη μνήμη. Παρατηρήθηκε επίσης ότι ασθενείς με συμπτώματα άνοιας και Alzheimer έχουν μειωμένα επίπεδα μαγνησίου.

Η έλλειψη μαγνησίου έχει επίσης συσχετιστεί με τις ημικρανίες. Μάλιστα σε κλινικές μελέτες η χορήγηση ενδοφλέβιου θειικού μαγνησίου οδήγησε σε σημαντική βελτίωση στατιστικά των συμπτωμάτων της ημικρανίας (ιδιαίτερα σε ασθενείς με αύρα). Επίσης το μαγνήσιο βοηθά στη βελτίωση του ph του αίματος και συγκεκριμένα στη μείωση της οξύτητάς του. Κι αυτό γιατί η χημική αντίδραση του μαγνησίου είναι αλκαλική και συμβάλλει στην αλκαλική ισορροπία του οργανισμού. Ακόμα πιο σοβαρά η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, ενώ ικανοποιητικά επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό μειώνουν κατά 50% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στο έντερο.

 

Μαγνήσιο και οστεοπόρωση

Η άποψη ότι η πρόσληψη αρκετού ασβεστίου για την αποφυγή της οστεοπόρωσης αποδείχθηκε πλέον ότι είναι ελλιπής. Από πολλές έρευνες διαπιστώθηκε ότι στις δυτικές κοινωνίες, όπου παρατηρείται μεγάλη κατανάλωση καθημερινά σε ασβέστιο, υπάρχουν υψηλά ποσοστά εμφάνισης οστεοπόρωσης, σε σχέση με ασιατικές χώρες, όπου καταναλώνουν μικρές ποσότητες από γαλακτοκομικά και στις οποίες παρατηρούνται χαμηλότερα ποσοστά. Η αλήθεια είναι πως το ασβέστιο πρέπει να συνδυάζεται με μαγνήσιο, δηλαδή να υπάρχει ισορροπία στην ημερήσια ποσότητα που λαμβάνουμε από τα δύο αυτά στοιχεία. Ιδανική αναλογία ασβεστίου/μαγνησίου είναι το 1:1. Τότε το μαγνήσιο αυξάνει την πυκνότητα των οστών και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης και φυσικά το ασβέστιο σε αυτή την ποσότητα και σε ισορροπία με το μαγνήσιο κάνει καλό παρά κακό. Εν κατακλείδι, μελετητές συμπέραναν ότι το μαγνήσιο αυξάνει την πυκνότητα των οστών και συμβάλλει στη θεραπεία της οστεοπόρωσης.

 

Πού βρίσκεται

Το μαγνήσιο βρίσκεται σε όλα τα σκούρα πράσινα λαχανικά, στους ξηρούς καρπούς όπως καρύδια και αμύγδαλα, σε πολλούς σπόρους όπως ο λιναρόσπορος, ο κολοκυθόσπορος, ο ηλιόσπορος, στο ταχίνι, στο σουσάμι, στα όσπρια, στις μπανάνες, στο αβοκάντο. Άλλος τρόπος για να ενισχύσει κανείς τα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό είναι το λάδι μαγνησίου, για επάλειψη σε διάφορα μέρη του σώματος. Υπάρχουν φυσικά και τα αντίστοιχα συμπληρώματα διατροφής. Συνιστάται για κάθε κιλό βάρους σώματος 6 mg μαγνησίου και μπορεί να ανέβει σε 7-8 mg σε άτομα που βιώνουν έντονο στρες ή σε αθλητές.  

 

Πώς μπορεί να προκληθεί έλλειψη μαγνησίου

Τα προϊόντα της φύσης που καταναλώνουμε σήμερα, δεν έχουν καμία σχέση με τα προϊόντα της φύσης πριν από 50 χρόνια και περισσότερο. Είναι υποβαθμισμένα με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν ελλιπή τα θρεπτικά τους στοιχεία. Όχι μόνο λόγω υποβαθμισμένου υπεδάφους, αλλά και τοξικών ουσιών λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος και των λιπασμάτων. Γι’ αυτό προτιμήστε βιολογικά προϊόντα. Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης  δημιουργεί έλλειψη στον οργανισμό από μαγνήσιο. Είναι σαν η ζάχαρη και τα προϊόντα της να «κλέβει» το μαγνήσιο απ’  τον οργανισμό. Άλλοι λόγοι είναι η συχνή κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και πολλών φαρμάκων. Η ανισορροπία ασβεστίου- μαγνησίου (όταν το ασβέστιο πλεονάζει) μειώνει δραματικά τα επίπεδα του μαγνησίου στον οργανισμό. Τέλος, το στρες, που θα μπορούσε να είναι η Ν.1  αιτία έλλειψης μαγνησίου, έχει την ικανότητα να μειώνει (μέχρι και να εξαφανίζει) από τον οργανισμό όχι μόνο το μαγνήσιο αλλά σχεδόν όλα τα μέταλλα.

 

-National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases, National Institutes of Health. Osteoporosis Handout on Health (2011). NIH Publication 11-5158.

-National Institutes of Health Osteoporosis and Related Bone Diseases National Research Center. Osteoporosis overview. October 2010.

Διαβάστε επίσης...

Άγριο ρύζι με πιπεριές
Κλαίνε από την κοιλιά!
Πώς ο εμμηνορροϊκος κύκλος επηρεάζει τον εγκέφαλο των γυναικών, νέα έρευνα

Πώς ο εμμηνορροϊκος κύκλος επηρεάζει τον εγκέφαλο των γυναικών, νέα έρευνα

Μια αξιοσημείωτη αλληλεπίδραση μεταξύ των κυμαινόμενων ορμονών των ωοθηκών και του γυναικείου εγκεφάλου

Περισσότερα