Πόνος στη μέση: Πώς να τον αντιμετωπίσετε με μερικές απλές ασκήσεις

Πόνος στη μέση: Πώς να τον αντιμετωπίσετε με μερικές απλές ασκήσεις

Πόνος στη μέση: Πώς να τον αντιμετωπίσετε με μερικές απλές ασκήσεις

Ο πόνος στην μέση μπορεί να είναι μέτριος έως και πολύ έντονος. Όμως, είναι πιθανό να αντανακλάται και στα πόδια και να επιδεινώνεται με την κάμψη και τη συστροφή του κορμού, την ανύψωση βάρους, την ορθοστασία ή το περπάτημα.

Από τι προκαλείται ο πόνος στη μέση;

Την καταπόνηση μυών ή συνδέσμων. Το συχνό σήκωμα βαριών αντικειμένων ή μια ξαφνική αδέξια κίνηση μπορεί να επηρεάσει τους μυς της μέσης και τους συνδέσμους της σπονδυλικής στήλης. Βεβαίως, στην περίπτωση κακής φυσικής κατάστασης, η συνεχής καταπόνηση στη μέση μπορεί να προκαλέσει επώδυνους μυϊκούς σπασμούς.

Δισκοπάθεια. Οι δίσκοι λειτουργούν ως ελαστικά μαξιλαράκια μεταξύ των σπονδύλων στη σπονδυλική στήλη. Όταν το μαλακό υλικό που υπάρχει μεταξύ των δίσκων μειωθεί, τότε ενδέχεται εμφανιστούν ρωγμές, ρήξεις ή ακόμα και κήλες στους δίσκους της μέσης και του αυχένα, τα οποία προκαλούν πόνο στη μέση.

Αρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει το κάτω μέρος της μέσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αρθρίτιδα στη σπονδυλική στήλη μπορεί να οδηγήσει σε στένωση του χώρου γύρω από τον νωτιαίο μυελό. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται σπονδυλική στένωση.

Οστεοπόρωση. Η οστεοπόρωση επηρεάζει την οστική μάζα, τη δομή των οστών και, έτσι, την αντοχή τους. Όταν κάποιος ταλαιπωρείται από οστεοπόρωση, λοιπόν, είναι πιθανό να προκύψουν επώδυνα κατάγματα και στη σπονδυλική στήλη.

4 ασκήσεις ανακούφισης

Η γυμναστική μπορεί να τονώσει τους μυς της μέσης, να βελτιώσει τη στήριξη της σπονδυλικής στήλης και, κατά συνέπεια, να μας ανακουφίσει από τον πόνο.

Κάποιες από τις ασκήσεις που ενδείκνυνται στην περίπτωση αυτή, είναι οι ακόλουθες:

  1. «Μισοί» κοιλιακοί: Ξαπλώνουμε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και σταυρώνουμε τα χέρια στο στήθος. Σφίγγουμε τους κοιλιακούς μυς και σηκώνουμε τους ώμους από το πάτωμα, χωρίς να βάζουμε δύναμη στα χέρια. Μένουμε για ένα δευτερόλεπτο και επιστρέφουμε. Προσέχουμε το κάτω μέρος της μέσης να εφάπτεται στο δάπεδο διαρκώς.
  2. Καθίσματα στον τοίχο: Ακουμπάμε τη μέση μας σε έναν τοίχο και γλιστράμε αργά προς τα κάτω, μέχρι να λυγίσουν ελαφρά τα γόνατά μας. Μετράμε μέχρι το 10 και επανερχόμαστε προσεκτικά.
  3. Γόνατο στο στήθος: Ξαπλώνουμε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα στο πάτωμα. Φέρνουμε το ένα γόνατο στο στήθος, φροντίζοντας το κάτω μέρος της μέσης να ακουμπά συνεχώς κάτω. Μένουμε για 20 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια επαναλαμβάνουμε με το άλλο πόδι.
  4. Γέφυρα: Ξαπλώνουμε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και με τις φτέρνες στο πάτωμα. Σφίγγουμε τους γλουτούς και τους σηκώνουμε από το πάτωμα μέχρις ότου οι ώμοι, οι γοφοί και τα γόνατα να σχηματίζουν ευθεία γραμμή. Μετράμε περίπου 6 δευτερόλεπτα και επιστρέφουμε στην αρχική θέση.

Πριν ξεκινήσουμε τις ασκήσεις, κάνουμε ένα μικρό ζέσταμα με επιτόπιο τροχάδην ή σχοινάκι.


Δημοσιογραφική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

6 Συμβουλές για την απώλεια βάρους ακολουθώντας Vegan δίαιτα

6 Συμβουλές για την απώλεια βάρους ακολουθώντας Vegan δίαιτα

Ακολουθήστε αυτές τις έξι συμβουλές για να χάσετε βάρος με υγιεινό τρόπο και να σώσετε τα ζώα και τον πλανήτη ταυτόχρονα

Περισσότερα
Χορτοφαγικό Πάσχα στην Ικαρία

Χορτοφαγικό Πάσχα στην Ικαρία

Φέτος το Πάσχα, εκτός από ειρηνικό – χορτοφαγικό, θα είναι και Ικαριώτικο 

Περισσότερα
Ξεχάστε Το Στρες Και Τις Παθήσεις Δέρματος Με Τη Βιταμίνη Β5!

Ξεχάστε Το Στρες Και Τις Παθήσεις Δέρματος Με Τη Βιταμίνη Β5!

Απαλλαγείτε από Το Στρες Και Τις Παθήσεις Δέρματος Με Τη Βιταμίνη Β5

Περισσότερα