Πώς να παραμείνετε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια του διαβάσματος;

Πώς να παραμείνετε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια του διαβάσματος;

Πώς να παραμείνετε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια του διαβάσματος;

Προσπαθείτε να παραμείνετε ξύπνιοι όταν διαβάζετε; Προσπαθείτε να συγκεντρωθείτε αλλά αισθάνεστε κουρασμένοι; Οι άγρυπνες νύχτες, οι πολλές ώρες εργασίας και τα πολύπλοκα ή βαρετά θέματα είναι συχνά οι κύριοι παράγοντες που προκαλούν αυτό το πρόβλημα. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές για να αποφύγετε να αποκοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το διάβασμα είναι μια βασική δεξιότητα για όλους. Δεν είναι μόνο καλό για τον εμπλουτισμό των γνώσεων αλλά και για την ψυχική σας υγεία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να διαβάσουν επειδή αποκοιμιούνται ή δεν έχουν κίνητρο να διαβάσουν.

Αλλά αν έχετε ένα επερχόμενο ενδιάμεσο τεστ ή μια παρουσίαση, δεν θα είχατε άλλη επιλογή από το να μελετήσετε περισσότερο από το συνηθισμένο. Και σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να φαίνεται ότι η λύση είναι να ξενυχτάς και να διαβάζεις. Ωστόσο, η ξενύχτια μπορεί να είναι μια σοβαρή πρόκληση για όσους κοιμούνται εύκολα όταν σπουδάζουν και μπορεί να οδηγήσει σε κακή απόδοση στο σχολείο ή στην εργασία, επηρεάζοντας την αυτοπεποίθησή σας.

Εάν θέλετε να μένετε ξύπνιοι ενώ διαβάζετε, πηγαίνετε κάπου δημόσια, χρησιμοποιήστε καλό φωτισμό, διαβάστε δυνατά, αφήστε ή πιείτε κάτι υγιεινό ή βρείτε έναν φίλο που διαβάζει.

Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε μερικές πιο πολύτιμες συμβουλές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποφύγετε να αποκοιμηθείτε ενώ διαβάζετε και γιατί το διάβασμα σας κάνει να νυστάζετε. Εάν μπορείτε να καταλάβετε γιατί το διάβασμα σας κάνει να νυστάζετε, μπορείτε να εφαρμόσετε καλύτερα τις συμβουλές που θα συζητήσουμε σε αυτό το άρθρο.

Πώς να αποφύγετε να κοιμηθείτε ενώ διαβάζετε

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι κοιμούνται ενώ διαβάζουν, αλλά ένας από τους κυριότερους είναι ότι οι άνθρωποι συχνά διαβάζουν στο κρεβάτι.

Εάν θέλετε να αποφύγετε να αποκοιμηθείτε ενώ διαβάζετε, ώστε να μπορείτε να κατανοήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα για ένα επερχόμενο τεστ, εξετάσεις ή παρουσίαση, τότε ρίξτε μια ματιά στις συμβουλές που θα συζητήσουμε λεπτομερώς παρακάτω.

1. Διορθώστε τη στάση σας

Μία από τις καλύτερες μεθόδους για να αποφύγετε να αποκοιμηθείτε ενώ διαβάζετε είναι να κάθεστε στη σωστή θέση. Συνήθως, οι περισσότεροι άνθρωποι ξαπλώνουν όταν μελετούν, κάτι που πρέπει να διορθωθεί εάν θέλουν να μείνουν ξύπνιοι για να μπορούν να διαβάζουν περισσότερο.

Ο καλύτερος τρόπος για να διορθώσετε τη στάση σας όταν διαβάζετε είναι να κάθεστε όρθια σε μια καρέκλα με στήριγμα πλάτης. Η διόρθωση της στάσης του σώματος και το να κάθεστε όρθια σάς επιτρέπουν να παραμένετε σε εγρήγορση και να εστιάσετε στο υλικό ανάγνωσης. Ναι, το να πας σε μια πιο χαλαρή θέση ενώ μελετάς μπορεί να είναι δελεαστικό, αλλά μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση για ύπνο.

Μια μελέτη που έγινε το 2014 εξέτασε την επίδραση του καθίσματος ή του ξαπλώματος στην απόδοση της μνήμης εργασίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν οι συμμετέχοντες ήταν ξαπλωμένοι για το τεστ, ανέφεραν ότι η ποιότητα του ύπνου είχε αρνητική επίδραση στην απόδοσή τους. Ωστόσο, όταν οι συμμετέχοντες κάθονταν σε όρθια θέση, η απόδοση δεν επηρεαζόταν από την ποιότητα του ύπνου. Πώς σχετίζεται λοιπόν αυτό με την πρόληψη της υπνηλίας κατά την ανάγνωση; Το να κάθεστε όρθιοι μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και σε εγρήγορση εάν είστε κουρασμένοι.

Επιπλέον, μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε να στέκεστε όρθιος και να ακουμπάτε σε έναν τοίχο ενώ μελετάτε ή μπορείτε να δοκιμάσετε να μετακινηθείτε, κάτι που θα μπορούσε να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος σας και έτσι να σας εμποδίσει να αποκοιμηθείτε.

2. Φάτε ή πιείτε κάτι υγιεινό

Είναι εύκολο να δικαιολογήσετε ένα ενεργειακό ποτό ως έναν τρόπο να σας κρατήσει ξύπνιους. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, η ζάχαρη είναι το μόνο πράγμα που θέλετε να αποφύγετε εάν σκοπεύετε να μείνετε ξύπνιοι ενώ διαβάζετε.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου γράφει, «η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακή κατάρρευση. Η κατανάλωση πολλής ζάχαρης μειώνει τη δραστηριότητα αυτών που ονομάζονται κύτταρα ορεξίνης. Ως αποτέλεσμα, θα νιώθετε αρκετά υπνηλία». Επιπλέον, η κατανάλωση ζάχαρης ακριβώς πριν από τον ύπνο σας προκαλεί έναν ανήσυχο ύπνο και σας κάνει να αισθάνεστε εξαντλημένοι την επόμενη μέρα.

3. Πηγαίνετε κάπου δημόσια

Το να κάθεστε μόνοι σας κάνει πιθανώς λιγότερο πιθανό να αποκοιμηθείτε ενώ μελετάτε. Σκέψου το. Πρέπει να προσέχετε τα υπάρχοντά σας. Επιπλέον, κανείς δεν θέλει να τον βλέπουν να κοιμάται βαθιά στο κοινό. Για να αποφύγετε να αποκοιμηθείτε ενώ διαβάζετε, κατευθυνθείτε σε μια καφετέρια, ένα εστιατόριο ή ένα βιβλιοπωλείο και φέρτε μαζί σας το υλικό μελέτης. Βεβαιωθείτε ότι είναι κάπου δυναμωτικό επίσης. Εάν το περιβάλλον χαλαρώνει με χαλαρωτική μουσική και χαμηλό φωτισμό, αυτό θα μπορούσε να σας αποκοιμίσει.

  4. Διαβάστε στο γραφείο σας και όχι στο κρεβάτι σας

Ας υποθέσουμε ότι σας αρέσει να διαβάζετε ένα καλό βιβλίο στο κρεβάτι πριν κλείσετε τα μάτια σας, τέλεια! Ο Δρ Raman Malhotra, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στο Κέντρο Ύπνου του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, συμφωνεί ότι η ανάγνωση μπορεί να βάλει το μυαλό και το σώμα σας στη σωστή νοοτροπία για ύπνο. Ωστόσο, όταν πρόκειται να διαβάσετε κάτι σαν σχολικό βιβλίο, αυτό είναι ένα πράγμα που δεν θέλετε να συνδέσετε με τον ύπνο. Η διαφορά μεταξύ της ανάγνωσης του σχολικού σας βιβλίου ενώ κάθεστε σε ένα γραφείο και του κρεβατιού σας μπορεί να επηρεάσει το αν θα παραμείνετε ξύπνιοι ή όχι ενώ μελετάτε.

5. Χρησιμοποιήστε καλό φωτισμό

Το διάβασμα σε μια σκοτεινή περιοχή αναγκάζει το σώμα σας να απελευθερώσει μελατονίνη, μια ορμόνη που σας κάνει να νιώθετε υπνηλία. Επίσης, το διάβασμα στο σκοτάδι μπορεί να είναι πολύ κουραστικό για τα μάτια σας και να οδηγήσει σε πονοκεφάλους και καταπόνηση των ματιών. Ένας υπέροχος τρόπος για να αποφύγετε να αποκοιμηθείτε ενώ διαβάζετε είναι να χρησιμοποιείτε καλό φωτισμό ή να διαβάζετε σε ένα καλά φωτισμένο περιβάλλον. Η χρήση καλού φωτισμού θα σας διευκολύνει να διαβάζετε, θα μειώσει την καταπόνηση των ματιών και θα σας βοηθήσει να μείνετε ξύπνιοι και να διαβάζετε πιο γρήγορα.

6. Διαβάστε δυνατά

Αν διαβάζετε για λίγο και νιώθετε ότι ετοιμάζεστε να κοιμηθείτε, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό. Εκφωνούν! Το να διαβάζεις φωναχτά σάς δίνει τη δυνατότητα να παραμείνετε περισσότερο απασχολημένοι με αυτό που διαβάζετε. Βελτιώνει επίσης τις δεξιότητές σας στην κατανόησή σας διασφαλίζοντας ότι ακούτε κάθε λέξη που διαβάζετε, διευκολύνοντας τον εγκέφαλό σας να επεξεργάζεται το περιεχόμενο.

7. Έχετε μια καλή ρουτίνα άσκησης και ύπνου

Η άσκηση και ο ύπνος πάνε χέρι-χέρι. Κάθε μέρα, βγείτε έξω και δώστε ώθηση στην καρδιά σας. Όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο περισσότερη ενέργεια θα νιώθετε. Η τακτική άσκηση προάγει επίσης τον ύπνο. Το να λαμβάνετε πλήρεις 8 ώρες κάθε βράδυ είναι η σωστή ποσότητα ύπνου που χρειάζεστε για ένα νέο ξεκίνημα κάθε μέρα.

Σύμφωνα με το Division of Sleep Medicine της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, το να μην κοιμάσαι αρκετά είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου. Εξηγούν: «Πρώτον, ένα άτομο που στερείται ύπνου δεν μπορεί να εστιάσει την προσοχή του με τον βέλτιστο τρόπο και επομένως δεν μπορεί να μάθει αποτελεσματικά. Δεύτερον, ο ύπνος παίζει ρόλο στην εδραίωση της μνήμης, η οποία είναι απαραίτητη για την εκμάθηση νέων πληροφοριών».

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει ένας πιεσμένος και κουρασμένος φοιτητής; Η ανάπτυξη μιας καλής ρουτίνας άσκησης και ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες και να αυξήσει την ενέργειά σας, ώστε να μπορείτε να διαβάζετε χωρίς να νυστάζετε.

8. Μην περιμένετε να τα κάνετε όλα με την μία

Η ανάγνωση ενός ολόκληρου σχολικού βιβλίου σε ένα απόγευμα είναι δυνατή, αλλά το αν θα κοιμηθείτε ή όχι ενώ το κάνετε αυτό είναι κάτι που πρέπει να σας απασχολεί.  Θέστε ρεαλιστικούς στόχους, κάντε διαλείμματα και σπάστε το υλικό ανάγνωσης σε κομμάτια, όλα αυτά θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε να αποκοιμηθείτε ενώ διαβάζετε. Θα είστε πιο παραγωγικοί και θα είστε σε θέση να απομνημονεύσετε το υλικό πιο αποτελεσματικά από το να προσπαθείτε να μάθετε τα πάντα σε ένα βράδυ.

9. Πάρε ένα φίλο για διάβασμα

Η εύρεση ενός φίλου που διαβάζει είναι ένας συναρπαστικός τρόπος για να αποτρέψετε την υπνηλία κατά την ανάγνωση. Όταν βρείτε κάποιον με παρόμοια ενδιαφέροντα με εσάς και διαβάζετε μαζί του, αυτό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε αφοσιωμένοι στο αναγνωστικό υλικό. Ο φίλος σας που διαβάζει μπορεί να είναι μέλος της οικογένειας, συνάδελφος ή συμμαθητής. Με έναν φίλο που διαβάζει στο πλευρό σας, είστε υπεύθυνοι ο ένας για τον άλλον, διασφαλίζοντας ότι ο άλλος δεν αποκοιμιέται λόγω πλήξης ή έλλειψης ενδιαφέροντος για το υλικό.

10. Διαβάστε ενεργά

Η ενεργή ανάγνωση του υλικού μελέτης σας μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ξύπνιοι. Εάν κρατάτε σημειώσεις ενεργά, επισημαίνετε σημαντικό κείμενο, υπογραμμίζετε τις κύριες ιδέες ή διαβάζετε δυνατά όπως προαναφέρθηκε, ο εγκέφαλός σας θα παραμείνει πιο ενεργός και θα είναι πιο δύσκολο για εσάς να αποκοιμηθείτε. Επιπλέον, θα διατηρήσετε καλύτερα τις πληροφορίες.

Γιατί το διάβασμα σε κάνει να νυστάζεις;

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το διάβασμα μπορεί να σας κάνει να νυστάζετε. Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να αναφέρουμε μια ή περισσότερες φορές που κοιμηθήκαμε διαβάζοντας χωρίς καν να το καταλάβουμε. Το θέμα όμως είναι γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί νιώθουμε υπνηλία όταν διαβάζουμε;

Μια θεωρία προτείνει ότι το διάβασμα αναγκάζει τον εγκέφαλο να απελευθερώνει σεροτονίνη, κάνοντας το σώμα να αισθάνεται πιο χαλαρό και υπνηλία. Μια άλλη θεωρία προτείνει ότι ο εγκέφαλος εξαντλείται από την εστίαση στο διάβασμα για εκτεταμένες περιόδους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υπνηλία επειδή χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει από την εξάντληση της προσοχής του.

Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους που το διάβασμα σας κάνει να νυστάζετε.

Είχατε μια κουραστική μέρα: Εάν είχατε μια μεγάλη, αγχωτική μέρα στη δουλειά ή στο μάθημα, η τάση είναι μεγάλη ότι δεν θα μπορείτε να βρείτε την ενέργεια για να διαβάσετε. Και ακόμα κι αν προσπαθήσατε, επειδή είστε τόσο κουρασμένοι, δεν θα μπορείτε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά.

Επιπλέον, οι περισσότεροι άνθρωποι διαβάζουν ξαπλωμένοι σε ένα ήσυχο μέρος που τους φέρνει σε μια κατάσταση χαλάρωσης και υπνηλίας και δεν χρειάζεται πολύς χρόνος μέχρι να γέρνουν και το κεφάλι τους αρχίσει να κουνάει το κεφάλι.

Κουρασμένοι μύες των ματιών: Το διάβασμα απαιτεί πολλή κίνηση των ματιών. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται γραπτές λέξεις ένα γράμμα τη φορά. Όταν διαβάζετε, τα μάτια σας μεταπηδούν από λέξη σε λέξη, γραμμή προς γραμμή και σελίδα με τη σελίδα. Αυτή η συνεχής κίνηση των ματιών μπορεί να κουράσει τους μύες γύρω από το μάτι, ειδικά αν διαβάζετε για πολλές ώρες. Και τότε είναι που αρχίζεις να νυστάζεις.

Επιπλέον, η ανάγνωση σε περιβάλλον χαμηλού φωτισμού μπορεί να προκαλέσει την κούραση των ματιών σας επειδή οι μύες των ματιών πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να αντισταθμίσουν το αμυδρό φως.

Διαβάζετε για ένα βαρετό θέμα: Το διάβασμα είναι ένας υπέροχος τρόπος για να χαλαρώσετε, αλλά μπορεί επίσης να σας κάνει να νυστάζετε αν διαβάζετε κάτι βαρετό. Ένα υλικό που είναι ενδιαφέρον ή συναρπαστικό θα κρατήσει τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση περισσότερο για να επεξεργαστεί τι συμβαίνει στην ιστορία ή το άρθρο. Όταν διαβάζετε, ο εγκέφαλός σας πρέπει να εργάζεται σκληρότερα για να επεξεργαστεί τις πληροφορίες και εάν οι πληροφορίες είναι βαρετές ή περίπλοκες, μπορεί να αρχίσετε να νυστάζετε.

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί να δώσετε ένα διάλειμμα στον εγκέφαλό σας για να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που έχει λάβει ή να βρείτε πολύ πιο ελκυστικό υλικό για ανάγνωση και να κρατήσετε το περίπλοκο υλικό για αργότερα, όταν αισθάνεστε πολύ πιο σε εγρήγορση.

Συμπέρασμα

Η υπνηλία κατά την ανάγνωση είναι ένα κοινό πρόβλημα και οι πιθανότητες είναι ότι έχετε βιώσει το φαινόμενο να αποκοιμηθείτε ενώ διαβάζετε. Εάν νιώθετε συχνά υπνηλία ενώ διαβάζετε, επισημάνετε τις συμβουλές στο σημειωματάριό σας και δημοσιεύστε τις όπου μπορείτε να τις δείτε και, στη συνέχεια, αρχίστε να τις εφαρμόζετε στο πρόγραμμα ανάγνωσης.

Πράγματι, θα αρχίσετε να παρατηρείτε αμέσως ότι μπορείτε να μένετε ξύπνιοι περισσότερο, να διαβάζετε πιο γρήγορα και να κατανοείτε καλύτερα το υλικό ανάγνωσης. Επιπλέον, η γρήγορη ανάγνωση είναι μια εξαιρετική δεξιότητα για να μάθετε εάν θέλετε να βελτιώσετε την ικανότητα του εγκεφάλου σας να συλλέγει πληροφορίες γρηγορότερα πριν αισθανθείτε υπνηλία λόγω κούρασης.

Πηγές:


Δημοσιογραφική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία