Μπορώ Να Κάνω Pilates Εάν Έχω Οστεοπόρωση;

Μπορώ Να Κάνω Pilates Εάν Έχω Οστεοπόρωση;

Μπορώ Να Κάνω Pilates Εάν Έχω Οστεοπόρωση;

Τι είναι η Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση που είναι μια σκελετική πάθηση οδηγεί τα οστά μας να γίνουν εύθραυστα και αδύναμα, κάτι που μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα πόνους μέσης, μείωση πόντων στο ύψος, αναπνευστικές δυσκολίες, μέχρι και κατάγματα.

Τσακίζει κόκαλα …χωρίς συμπτώματα

Η Οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται «σιωπηλή» ασθένεια, γιατί τα συμπτώματα της δεν είναι εμφανή στα πρώτα της στάδια.  Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν οστεοπόρωση δεν το αντιλαμβάνονται μέσω κάποιων συμπτωμάτων μέχρι να εξελιχθεί. 

Ø  είναι ένα κάταγμα οστών που οφείλεται σε ένα μικρό κτύπημα η πέσιμο

Ø  η συνειδητοποίηση ότι το ύψος έχει μειωθεί

Ø  μια πιο έντονη κύφωση στη στάση του σώματος

Ø  εύθραυστα οστά.

Η οστεοπόρωση επηρεάζει όλο το σκελετικό σύστημα, όμως τα περισσότερα κατάγματα εμφανίζονται στις περιοχές των ισχύων, καρπών, και στη σπονδυλική στήλη.  Δεν είναι η φυσική διαδικασία γήρανσης Η σταδιακή και σιωπηλή μείωση της μάζας των οστών δεν είναι μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης και φαίνεται  να επηρεάζει τις πιο μικρές ηλικίες όλο και περισσότερο.

Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε ή να μην κάνουμε;

Για να κάνουμε τις ζωές μας πιο αποδοτικές, εξοικονομώντας χρόνο, έχουμε γίνει θύματα της καθιστικής ζωής, με αποτέλεσμα: τα οστά μας πληρώνουν το τίμημα.  Περπατάμε λιγότερο, και καθόμαστε περισσότερο, σηκώνουμε λιγότερο βάρος, κάνουμε λιγότερη σωματική εργασία, και όλα αυτά είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών μας. 2 βασικοί λόγοι που υποφέρουν περισσότερο οι γυναίκες

1. Τα οστά των γυναικών είναι λιγότερο συμπαγή από των αντρών - άρα υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός πόρωσης στις γυναίκες.

2. Η παραγωγή των ορμονών (οιστρογόνα) μειώνεται δραστικά όταν οι γυναίκες φτάνουν την εμμηνόπαυση, αντιθέτως στη γήρανση των αντρών υπάρχει  μια σταδιακή μείωση της τεστοστερόνης.  Οι δυο αυτές ορμόνες ευθύνονται  για τη διέγερση των κύτταρων που «χτίζουν τα οστά».

Παράγοντες που συμβάλουν στην οστεοπόρωση και μειώνουν την οστική πυκνότητα

 • καφεΐνη
 • κάπνισμα
 • αλκοόλ
 • έλλειψη σωματικής άσκησης

Παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες καταγμάτων

 • κληρονομικότητα
 • γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει
 • εμμηνόπαυση (πριν τα 45)
 • κύφωση / σκολίωση
 • μείωση ύψους
 • έλλειψη ισορροπίας
 • χαμηλό ασβέστιο/βιταμίνη D
 • κάπνισμα/κατανάλωση αλκοόλ

Διάγνωση

Η σωστή διάγνωση ξεκινάει από τον ιατρό σας και συμπεριλαμβάνει το ιστορικό της οικογένειας σας, το τρόπο ζωής σας, και το προσωπικό ιατρικό σας ιστορικό.  

Πρόληψη και θεραπεία

Τα δυο σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι η δίαιτα και η σωματική άσκηση.

1. Εν αρχή ήν …η διατροφή

Το αν τα οστά μας θα είναι γερά εξαρτάται από το πόσο καλά ήταν φτιαγμένα από την αρχή. Για τους ενήλικες, η κατανάλωση αρκετού ασβεστίου, μαγνησίου, και βιταμίνης D είναι αναγκαία για την πρόληψη τις οστεοπόρωσης. Ακόμη και από τη στιγμή που έχει κάποιος διαγνωσθεί με οστεοπόρωση η σωστή διατροφή θα τον βοηθήσει και θα μειώσει τις πιθανότητες τραυματισμών, καταγμάτων, και θα παρεμποδίσει την μείωση της οστικής μάζας.

2. Η άσκηση το καλύτερο φάρμακο

Ωστόσο, το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για τα οστά μας είναι η σωματική άσκηση.  Η συντήρηση της οστικής μάζας επιτυγχάνεται από τη συστηματική πίεση πάνω στα οστά μας, ιδιαίτερα  κατά την ορθοστασία και την κύρτωση της πλάτης.

Πιλάτες: αποτελεσματικό όπλο κατά της οστεοπόρωσης

Το Πιλάτες επιμηκύνει τη σπονδυλική στήλη, την ευθυγραμμίζει με τη λεκάνη, τα ισχία, τα πόδια, τους ώμους και το κεφάλι.  Η μέθοδος δίνει και μεγάλη σημασία στους μύες, δυναμώνοντας τους με ισορροπημένο τρόπο ώστε να διατηρείται η σωστή στάση του σώματος.  Πολλοί άνθρωποι με οστεοπόρωση, υποφέρουν και από κύφωση της πλάτης.  Η στάση του σώματός τους υποφέρει και το σώμα δεν είναι ισορροπημένο.  Όταν οι μύες τεντώνουν και δυναμώνουν στα σωστά σημεία, όπως γίνεται στο Πιλάτες, υπάρχει καλύτερος συντονισμός και ισορροπία.

Αναπνοή

Όπως αναφέρθηκε, πολλοί πάσχοντες υποφέρουν κι από κύφωση -κάτι που αναγκάζει τη θωρακική περιοχή να κυρτώσει και να βυθίζεται το στέρνο προς τα μέσα, και αυτό δυσκολεύει την αναπνοή.  Η θωρακική περιοχή έχει το μεγαλύτερο ρίσκο για κάταγμα σε όλη τη σπονδυλική στήλη, άρα οι ασκήσεις που δυναμώνουν αυτή την περιοχή είναι πολύ σημαντικές.

Μπορώ να κάνω Πιλάτες εάν έχω ήδη οστεοπόρωση;

Ίσως να νομίζετε ότι είναι αδύνατον, και όμως η άσκηση για άτομα που έχουν οστεοπόρωση είναι εφικτή αρκεί οι ασκήσεις να εκτελούνται με σωστό τρόπο και φυσικά να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. 

Επιστημονικός συνεργάτης: Βίκυ Κουταλιανού Certified Pilates Instructor. Eξειδίκευση στο Πιλάτες, Διατροφή, Οστεοπόρωση, Εγκυμοσύνη


Δημοσιογραφική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία