10 τρόποι με τους οποίους ο Leonardo DiCaprio σώζει τον πλανήτη κάθε μέρα

10 τρόποι με τους οποίους ο Leonardo DiCaprio σώζει τον πλανήτη κάθε μέρα

10 τρόποι με τους οποίους ο Leonardo DiCaprio σώζει τον πλανήτη κάθε μέρα

Υπάρχουν περισσότεροι από ένας λόγοι για να αγαπήσεις τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο - από την εξαιρετική του καριέρα ως ηθοποιός μέχρι τη δουλειά του που άλλαξε τη ζωή του ως οικολόγος με μεγάλη επιρροή, έχει τραβήξει την προσοχή εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο. Συγκεντρώσαμε τις περιβαλλοντικές στιγμές της καριέρας του - ας το ονομάσουμε «Λίστα Λέων».

Ο ακτιβισμός του Λεονάρντο Ντι Κάπριο

Μια ματιά στο βιογραφικό αυτού του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού αποδεικνύει ότι ο Ντι Κάπριο είναι μια υπολογίσιμη δύναμη. Αλλά η δέσμευση του ηθοποιού στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό είναι ίσως ακόμη πιο εντυπωσιακή από την επιτυχημένη καριέρα του στο Χόλιγουντ.

Από την παραγωγή πρωτοποριακών ντοκιμαντέρ στη λίστα κάθε βίγκαν που πρέπει να παρακολουθήσει μέχρι τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις βίγκαν και τη συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη για τη διάδοση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την κατάσταση του πλανήτη μας, ο Ντι Κάπριο είναι γνωστός για τη χρήση των οικονομικών του πόρων και της παγκόσμιας πλατφόρμας του για να υποστηρίξει περιβαλλοντικούς σκοπούς.

Στην πραγματικότητα, λίγο αφότου ο Τιτανικός τον έκανε γνωστό, ο ηθοποιός ξεκίνησε το δικό του ίδρυμα για να βοηθήσει στην προστασία των άγριων ειδών. Η αγάπη του Ντι Κάπριο για τα ζώα ξεκινά από την παιδική του ηλικία, μια εποχή που, όπως και εκατομμύρια άλλα παιδιά, ο νεαρός ηθοποιός είχε εμμονή με τους δεινόσαυρους, τη βιολογία και τα ζώα.

Είναι ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο βίγκαν;

Ένας πρώτος επενδυτής στο Beyond Meat, ο Ντι Κάπριο ήταν γνωστός για την ενθάρρυνση των εκατομμυρίων οπαδών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κάνουν τη μετάβαση από το συμβατικό κρέας σε εναλλακτικές με βάση τα φυτά. Πιο πρόσφατα, ο ηθοποιός επένδυσε επίσης σε δέρμα από κυτταροκαλλιέργεια - μια πιο ευγενική εναλλακτική στην παραγωγή δέρματος που βγάζει την αγελάδα από τη διαδικασία παραγωγής.

Παρόλα αυτά, δεν είναι ακόμα σαφές εάν ο ίδιος ο Ντι Κάπριο ακολουθεί ή όχι έναν βίγκαν τρόπο ζωής. Ενώ δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ή διαψεύσει εάν είναι vegan, οι επενδύσεις του ηθοποιού που βασίζονται σε φυτά δείχνουν ότι υποστηρίζει, τουλάχιστον, τον βιγκανισμό για τα περιβαλλοντικά οφέλη που απορρέουν από τον τρόπο ζωής.

Πώς ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο σώζει τον πλανήτη

Από τα πολλαπλά του ντοκιμαντέρ έως τις γενναιόδωρες επενδύσεις σε εταιρείες vegan, εδώ είναι δέκα τρόποι με τους οποίους ο DiCaprio εργάζεται για να σώσει τον πλανήτη.

1. Παράγει ντοκιμαντέρ που αλλάζουν οπτικές γωνίες σε μαζική κλίμακα

Έχετε ακούσει ποτέ για το Cowspiracy; Ήταν ένα πρωτοποριακό ντοκιμαντέρ που συγκλόνισε τον κόσμο το 2014, εξετάζοντας τα ζητήματα της κτηνοτροφίας και τις καταστροφικές επιπτώσεις της στον πλανήτη. Και ναι, ο Ντι Κάπριο ήταν εκτελεστικός παραγωγός. Έκανε επίσης την εκτελεστική παραγωγή των The 11th Hour (2007) και Before the Flood (2016), των οποίων αφηγήθηκε επίσης.

2. Δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα του για να θέσει μεγάλα ζητήματα

Προτού ο Χοακίν Φίνιξ δεχθεί τα χειροκροτήματα του για την ομιλία του στη γαλακτοβιομηχανία το 2019, ο Ντι Κάπριο χρησιμοποίησε την πρώτη του ομιλία αποδοχής Καλύτερου Ηθοποιού για να συζητήσει την κλιματική κρίση το 2016. Ήταν πολύ σωστό που δεχόταν το Όσκαρ για τον ρόλο του στο The Revenant, το οποίο περικλείει τόσο την ομορφιά και τη δύναμη της Μητέρας Φύσης όσο και την υπέροχη ύπαιθρο.

Ανάμεσα στις μεγαλειώδεις ομιλίες στην εθνική τηλεόραση, ο Ντι Κάπριο πηγαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μιλήσει για πιεστικά ζητήματα που επηρεάζουν τον πλανήτη μας και αυτούς που τον κατοικούν. Το 2012 κατήγγειλε δημόσια τη λαθροθηρία στο Facebook. Μια ματιά στο Instagram του και μπορεί να το μπερδέψετε με τον λογαριασμό World Wildlife. Αξιοποιεί επίσης τις πλατφόρμες του για να προωθήσει τις vegan και φιλικές προς τη γη εταιρείες στις οποίες επενδύει. Τα τρολ του Διαδικτύου δεν έχουν καμία πιθανότητα ενάντια στην τεράστια επιρροή του Ντι Κάπριο.

3. Διαδίδει το μήνυμα στους ενήλικες του αύριο

Όσοι ήταν αρκετά μεγάλοι για να παρακολουθήσουν τον Τιτανικό όταν πρωτοπαρουσιάστηκε ερωτεύτηκαν τον Ντι Κάπριο στην αρχή, αλλά εξακολουθεί να προσεγγίζει κοινό που δεν έχει ιδέα πώς είναι να βλέπεις τον Τζακ να γλιστράει στον ωκεανό στη μεγάλη οθόνη («Ποτέ δεν θα το αφήσω πήγαινε!» Λυπούμαστε, δεν μπορέσαμε να το βοηθήσουμε).

Το 2009, έλαβε το βραβείο Big Green Help στα Nickelodeon Kids’ Choice Awards για τη συνεπή περιβαλλοντική του εργασία. Βρήκε την ευκαιρία τότε για να εμφυσήσει το αίσθημα της περιβαλλοντικής ευθύνης στο νεανικό κοινό του. Πιο πρόσφατα, το ταμείο υποτροφιών του DiCaprio βοηθά στην υποστήριξη μιας νέας πρωτοβουλίας στο UCLA Lab School. Αυτή η περιβαλλοντικά επικεντρωμένη πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να ενδυναμώσει τους μαθητές διδάσκοντάς τους βιώσιμες πρακτικές τροφίμων μέσω της πρακτικής εμπειρίας στην καλλιέργεια των δικών τους τροφίμων. Εδώ πρέπει να επενδύσετε στους ηγέτες του αύριο.

4. Επενδύει σε vegan επιχειρήσεις

Πέρα από τη δωρεά σε μια σειρά από φιλανθρωπικές οργανώσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που σώζουν τη γη, ο Ντι Κάπριο επενδύει τον πλούτο του σε εταιρείες που βασίζονται σε φυτά που πρωτοστατούν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Έχει διαφοροποιήσει τις επενδύσεις του μεταξύ των Beyond Meat, Hippeas, Califia Farms και άλλων. Το 2021, εντάχθηκε στο Sustainability & Health Advisory Council of Perfect Day — μια startup τεχνολογίας τροφίμων που δημιούργησε το πρώτο παγωτό γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς ζώα στον κόσμο.

5. Είναι εγκεκριμένος από τα Ηνωμένα Έθνη

Το 2017, ο Ντι Κάπριο ονομάστηκε Αγγελιοφόρος της Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών με ιδιαίτερη έμφαση στην κλιματική αλλαγή. Αποδέχτηκε τη θέση στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα και απευθυνόμενος στο πλήθος: «Αισθάνομαι ηθική υποχρέωση να μιλήσω ανοιχτά σε αυτή τη καίρια στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας – είναι μια στιγμή για δράση. Το πώς θα αντιδράσουμε στην κλιματική κρίση τα επόμενα χρόνια πιθανότατα θα καθορίσει τη μοίρα της ανθρωπότητας και του πλανήτη μας». Κήρυξε, Λέων, κήρυξε.

6. Ξεκίνησε το δικό του ίδρυμα για να σώσει τον πλανήτη και τα ζώα

Πριν από τη δόξα του Όσκαρ και τη σφραγίδα έγκρισης του ΟΗΕ, ο Ντι Κάπριο ξεκίνησε μόνος του να αλλάξει τον κόσμο. Το 1998, ίδρυσε το Ίδρυμα Leonardo DiCaprio—τώρα Re:wild—για να προστατεύσει τα άγρια είδη που κατοικούν στη Γη. Το πεδίο εφαρμογής του ιδρύματος είναι παγκόσμιο, από την προστασία των ελεφάντων στην Αφρική έως τη διαφύλαξη αρκετών φυσικών ενδιαιτημάτων της Καλιφόρνια. Κάθε είδος παίζει ρόλο στη λεπτή ισορροπία αυτού του πλανήτη. Διατηρώντας αυτά τα ζώα και τα εδάφη τους, διατηρούμε το σπίτι μας.

7. Ποντάρει πολλά στο κρέας με βάση τα κύτταρα

Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του DiCaprio δεν αποτελείται μόνο από κρέατα φυτικής προέλευσης. Επενδύει επίσης σε πραγματικό κρέας που παρασκευάζεται με καλλιέργεια κυττάρων. Ο ηθοποιός είναι επενδυτής και σύμβουλος για δύο πρωτοπόρες εταιρείες κρέατος που βασίζονται σε κύτταρα: την Aleph Farms και τη Mosa Meat. Και οι δύο αυτές εταιρείες παράγουν ζωικό κρέας από μια μικρή ποσότητα ζωικών κυττάρων σε εργαστηριακό περιβάλλον, δημιουργώντας έτσι πραγματικό κρέας χωρίς την ανάγκη σφαγής ζώων ή τις επιβλαβείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κτηνοτροφίας. Αν και οι μακροχρόνιοι βίγκαν μπορεί να διστάζουν να δοκιμάσουν κρέας με βάση τα κύτταρα, ένα πράγμα είναι σίγουρο: ο Ντι Κάπριο βοηθά να ανοίξει ο δρόμος προς ένα μέλλον χωρίς σφαγή.

8. Ασχολείται με τον ηλιακό

Η ηλιακή ενέργεια δεν είναι πλέον η ενέργεια του μέλλοντος - είναι η ενέργεια που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή. Το 2018, ο DiCaprio συνεργάστηκε με την Kingo—μια εταιρεία ηλιακής ενέργειας εκτός δικτύου—για να δώσει κυριολεκτικά ενέργεια στους ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο. Η επιχείρηση εγκαθιστά ηλιακές μονάδες σε απομακρυσμένα μέρη όπου η ηλεκτρική ενέργεια είναι σπάνια ή ανύπαρκτη. Αυτό το έργο βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής για αυτές τις κοινότητες, αλλά το κάνει με τρόπο που δεν θα μολύνει τον πλανήτη.

9. Βοηθά να ξεκινήσει μια νέα εποχή ηθικής μόδας

Ενώ μεγάλοι οίκοι μόδας, μάρκες, ακόμη και mainstream περιοδικά έχουν καταγγείλει τη γούνα για τη σκληρότητά της, το δέρμα εξακολουθεί να θεωρείται βασικό στοιχείο της γκαρνταρόμπας παρά τη σκληρή διαδικασία παραγωγής και τον καταστροφικό αντίκτυπο στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Ευτυχώς, οι εναλλακτικές λύσεις για vegan δέρμα φτιαγμένες από φύλλα ανανά, φλούδα σταφυλιού και κάκτους βρίσκονται σε άνοδο. Και τώρα, ο Ντι Κάπριο βοηθά στη χρηματοδότηση μιας νέας εναλλακτικής λύσης: το δέρμα από κύτταρα. Το 2022, ο ηθοποιός επένδυσε στη νεοφυή εταιρεία VitroLabs Inc. με έδρα την Καλιφόρνια για να κάνει την πρώτη πιλοτική παραγωγή δερμάτινων κυττάρων στον κόσμο.

Και παρόλο που μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να βρείτε δέρμα κυτταρικής καλλιέργειας σε σχάρες ρούχων στο τοπικό εμπορικό κέντρο, μπορείτε να αγοράσετε παπούτσια χωρίς δέρμα που υποστηρίζονται από τον DiCaprio στο LØCI. Ο ηθοποιός επένδυσε σε αυτήν την οικολογική βίγκαν επωνυμία παπουτσιών το 2022. Ίσως ήρθε η ώρα για τον Ντι Κάπριο να προσθέσει τον «καινοτόμο της μόδας» στο βιογραφικό του.

10. Βοηθά να φέρει επανάσταση στον κόσμο του γρήγορου φαγητού

Ιδρύθηκε από τον οδηγό αγώνων αυτοκινήτων του παγκόσμιου πρωταθλήματος, Lewis Hamilton, η Neat Burger—μια αλυσίδα vegan fast-food με έδρα το Λονδίνο—άνοιξε την πρώτη της τοποθεσία στις ΗΠΑ με τη βοήθεια του DiCaprio. Αφού η αλυσίδα εξασφάλισε μια στρατηγική επένδυση από τον ηθοποιό, η Neat Burger εστίασε τις προσπάθειές της για να ξεκινήσει την επέκτασή της στις ΗΠΑ. Σήμερα, οι Νεοϋορκέζοι μπορούν να πάρουν μια γεύση από αυτήν την αλυσίδα μπέργκερ που υποστηρίζεται από διασημότητες στο Μανχάταν.

Είναι νίκες σαν αυτές που μας δίνουν ελπίδα για το μέλλον. Η δουλειά του Ντι Κάπριο αποδεικνύει ότι μπορούμε ακόμα να απολαμβάνουμε σύγχρονες ανέσεις, όπως ζουμερά, γευστικά βίγκαν μπιφτέκια—απλώς πρέπει να αναζητήσουμε έξυπνες λύσεις που ικανοποιούν τις επιθυμίες μας χωρίς να καταστρέψουν τον πλανήτη.

πηγή: https://vegnews.com


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Φράουλα : Το φρούτο του πάθους

Φράουλα : Το φρούτο του πάθους

Φράουλα : Το φρούτο που επιβάλλεται να έχει θέση στο διατροφικό σας πρόγραμμα

Περισσότερα
Είστε αρχάριοι; Τρέξτε με το πρόγραμμα Couch to 5K (από το καναπέ στο 5Κ)

Είστε αρχάριοι; Τρέξτε με το πρόγραμμα Couch to 5K (από το καναπέ στο 5Κ)

To 5Κ υπόσχεται να σηκώσει κι εσάς από τον… καναπέ, έχοντας ήδη καταφέρει να μυήσει χιλιάδες αρχάριους στην άσκηση.

Περισσότερα
5 Εκατομμύρια Άνθρωποι Τον Χρόνο Πεθαίνουν Λόγω Κλιματικής Αλλαγής

5 Εκατομμύρια Άνθρωποι Τον Χρόνο Πεθαίνουν Λόγω Κλιματικής Αλλαγής

5 Εκατομμύρια Άνθρωποι Τον Χρόνο Πεθαίνουν Λόγω Κλιματικής Αλλαγής, άνθρωπος και φύση

Περισσότερα