«Hack Your Health» του Netflix: Φταίει πάντα το έντερο;

«Hack Your Health» του Netflix: Φταίει πάντα το έντερο;

«Hack Your Health» του Netflix: Φταίει πάντα το έντερο;

Ένα νέο ντοκιμαντέρ του Netflix, "Hack Your Health: The Secrets of Your Gut", διερευνά πώς τα βακτήρια στο έντερο μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική υγεία. Ρωτάμε ειδικούς για την επιστήμη πίσω από την ταινία.

Προηγούμενα ντοκιμαντέρ υγείας του Netflix, όπως το "You Are What You Eat", έχουν επικριθεί για υπερβολικούς ισχυρισμούς και προωθούν τις απόψεις ακτιβιστών και όχι αμερόληπτων επιστημόνων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στο «Hack Your Health: The Secrets of Your Gut», ένα ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο και βουτά βαθιά στον κόσμο των βακτηρίων.

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί το ταξίδι τεσσάρων ατόμων: μιας βραβευμένης με αστέρι Michelin σεφ ζαχαροπλαστικής, της Μάγια, η οποία αναρρώνει από μια διατροφική διαταραχή και προσπαθεί να ξαναχτίσει μια υγιή σχέση με το φαγητό. Υπάρχει επίσης η Daniell, η οποία ακολουθεί μια άκρως περιοριστική δίαιτα καθώς πάσχει από διάφορα εντερικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Οι συμμετέχοντες κάνουν δοκιμές στο σπίτι εξετάζοντας τα βακτήρια του εντέρου τους και ξεκινούν το ταξίδι τους προς την ανάκαμψη, με οδηγό την Giulia Enders, Γερμανίδα γιατρό και συγγραφέα του βιβλίου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις «Gut: The Inside Story of Our Body's Most Underrated Organ», συνοδευόμενη από τους Αμερικανούς συναδέλφους της. .

Πώς το έντερο επηρεάζει την υγεία μας

Η ταινία ισχυρίζεται ότι πολλές καταστάσεις που προηγουμένως θεωρούνταν ότι καθορίζονται από τη γενετική μπορεί να αποδοθούν στο μικροβίωμα. Ο John Cryan, καθηγητής νευροεπιστήμης στο University College Cork που εμφανίστηκε στο ντοκιμαντέρ, λέει ότι το έντερο επηρεάζει ολόκληρο το σώμα και το αποκαλεί «ο δεύτερος εγκέφαλος».

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι το οικοσύστημα περίπου 100 τρισεκατομμυρίων μικροβίων —βακτηρίων, ιών και μυκήτων— που ζουν στα έντερα. Αυτά τα μικρόβια βοηθούν στη διάσπαση ορισμένων συστατικών των τροφίμων και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα.

Η ανισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου, που ονομάζεται δυσβίωση, συνδέεται με καταστάσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η παχυσαρκία και ο καρκίνος.

Έννοια της νόσου του παχέος εντέρου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα βακτήρια του εντέρου παίζουν ρόλο σε ένα ευρύ φάσμα χρόνιων παθήσεων, λέει ο Δρ Marco Jost, επίκουρος καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Μερικές φορές μπορεί να προστατεύσει από χρόνιες ασθένειες ή να ανακουφίσει τα συμπτώματα της νόσου και μερικές φορές μπορεί να προδιαθέσει σε ασθένεια ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Ο τομέας της έρευνας του μικροβιώματος του εντέρου γνωρίζει άνθηση τα τελευταία χρόνια, όπως και η παγκόσμια αγορά προϊόντων πεπτικής υγείας, η αξία της οποίας ήταν 51,62 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Αναδυόμενα στοιχεία συνδέουν τα βακτήρια του εντέρου με νευρολογικές και ψυχικές παθήσεις. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2023 υποδηλώνει ότι σχεδόν το 30% των βακτηρίων του εντέρου σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον διαφέρει από εκείνους χωρίς την πάθηση. Αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου παρατηρήθηκαν επίσης σε άτομα με συμπτωματική νόσο Αλτσχάιμερ.

Μελέτες έχουν συσχετίσει τη δυσβίωση με την εμφάνιση και την εξέλιξη της κατάθλιψης μέσω της ρύθμισης του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, που είναι η αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου. Αυτό ώθησε τους ερευνητές να διερευνήσουν τα πιθανά οφέλη των προβιοτικών ή των πρεβιοτικών για τη θεραπεία καταστάσεων όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Πολλές ανθρώπινες μελέτες που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ βακτηρίων του εντέρου και εγκεφαλικών διαταραχών δείχνουν συσχετίσεις, αλλά σπάνια αποδεικνύουν ότι ένα συγκεκριμένο βακτήριο προκαλεί ορισμένες ασθένειες.

Η καλύτερη απόδειξη, από την οποία είναι δύσκολο να γίνει παρέκταση, είναι τα μοντέλα ζώων, όπου μπορείτε να χειριστείτε το μικροβίωμα και να παρακολουθήσετε τις επιπτώσεις στις ασθένειες. Σε αυτά τα μοντέλα, έχει τεκμηριωθεί ο σαφής αιτιολογικός ρόλος των βακτηρίων στην αυτοάνοση και σε πολλές άλλες ασθένειες. Η πρόκληση λοιπόν είναι να γίνει παρέκταση από τα πειραματόζωα στους ανθρώπους, κάτι που δεν είναι πάντα ξεκάθαρο.

Οι επιστήμονες της ταινίας παραδέχονται ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια. Ο Tim Spector, γενετικός επιδημιολόγος στο King's College του Λονδίνου, το αποκάλεσε την κορυφή του παγόβουνου. «Υπάρχει άλλο 97% ακόμα να ανακαλύψεις», είπε.

Τα βακτήρια του εντέρου προκαλούν παχυσαρκία;

Η ανάλυση του εντέρου μιας συμμετέχουσας έδειξε ότι το μικροβίωμα της δεν είχε ποικιλομορφία και είχε χαμηλό αριθμό βακτηρίων, γεγονός που συνδέεται με βελτιωμένη ικανότητα απώλειας βάρους και αίσθημα κορεσμού. Της συνέστησαν να κάνει δια βίου αλλαγές στη διατροφή της, εισάγοντας περισσότερες φυτικές τροφές.

Η βακτηριακή σύνθεση των μικροβιωμάτων του εντέρου διαφέρει μεταξύ παχύσαρκων και αδύνατων ατόμων, αν και η σημασία αυτών των διαφορών δεν είναι πλήρως κατανοητή. Μελέτες σε ζώα δείχνουν τη δυνατότητα παρεμβάσεων στο μικροβίωμα του εντέρου για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, αλλά τα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν απαραίτητα για τον άνθρωπο.

Το ντοκιμαντέρ "Hack Your Health" αναφέρει γνωστά πειράματα που περιλάμβαναν ποντίκια χωρίς μικρόβια που έλαβαν μεταμόσχευση κοπράνων από παχύσαρκους δότες. Μετά τη μεταφορά, τα ποντίκια έγιναν παχύσαρκα και είδαν αλλαγές στη σύνθεση του μικροβιώματος τους.

Η δίαιτα είναι ένας από τους σημαντικότερους διαταράκτες του μικροβιώματος του εντέρου, καθώς τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, τα βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα, οι γαλακτωματοποιητές και τα τεχνητά γλυκαντικά φαίνεται να διακυβεύουν την προστατευτική επένδυση στο έντερο.

Η Δρ Annie Gupta, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, και ένας από τους επιστήμονες που εμφανίζονται στην ταινία, προτείνει τη διαφοροποίηση του μικροβιώματος του εντέρου τρώγοντας 20 έως 30 διαφορετικές φυτικές τροφές την εβδομάδα.

Η Kaitlin Colucci, σύμβουλος διαιτολόγος και ιδρύτρια του The Mission Dietitian, λέει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας φυτών εισάγει διάφορους τύπους ινών, πολυφαινολών και άλλων βιοδραστικών ενώσεων, οι οποίες χρησιμεύουν ως υποστρώματα για διαφορετικά μικροβιακά είδη στο έντερο, προάγοντας τη μικροβιακή ποικιλότητα .

Επιπλέον, η ποικίλη πρόσληψη φυτών ενισχύει την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, όπως το βουτυρικό, τα οποία διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ακεραιότητας του φραγμού του εντέρου, στη μείωση της φλεγμονής και στην υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

Μια ποικιλόμορφη δίαιτα βοηθά στη δημιουργία ενός ανθεκτικού μικροβιώματος που μπορεί να αντέξει καλύτερα τις διαταραχές που προκαλούνται από αντιβιοτικά, λοιμώξεις ή κακές διατροφικές επιλογές.

Τα άτομα με μικρότερη ποικιλία μικροβιωμάτων μπορεί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις απώλειας βάρους λόγω δυσβίωσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου, συστηματική φλεγμονή και μεταβολική δυσλειτουργία.

Πέρυσι, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το πρώτο προϊόν μικροχλωρίδας κοπράνων που λαμβάνεται από το στόμα για την πρόληψη της επανεμφάνισης της λοίμωξης από C. difficile σε ενήλικες.

Κριτική για την παραπληροφόρηση για τον αυτισμό

Παρά τις σχετικά θετικές κριτικές από ειδικούς σε θέματα διατροφής, το ντοκιμαντέρ δεν απέφυγε την κριτική. Η National Autistic Society προέτρεψε το Netflix να καταργήσει την ταινία που «προωθεί επιπόλαια την άβολη και μη δοκιμασμένη επιστήμη για τον αυτισμό».

Είναι επαίσχυντο το γεγονός ότι μια από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες ροής στον κόσμο, με κοινό εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, έδωσε μια πλατφόρμα σε μια εκπομπή που προωθεί επιπόλαια την άβολη και μη δοκιμασμένη επιστήμη για τον αυτισμό. 

Η κορυφαία φιλανθρωπική οργάνωση του Ηνωμένου Βασιλείου έγραψε στο X, "Η εκπομπή αναφέρεται στον αυτισμό ως "ασθένεια" και "πρόβλημα του εγκεφάλου". Ο αυτισμός είναι μια δια βίου αναπηρία, όχι μια ασθένεια που συνδέεται με την υγεία του εντέρου και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ή να θεραπευθεί είναι λάθος, βαθιά ανεύθυνο και προσβλητικό για τα αυτιστικά άτομα και τις οικογένειές τους».

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Πώς το άγχος των γονέων μπορεί να βλάψει τα παιδιά

Πώς το άγχος των γονέων μπορεί να βλάψει τα παιδιά

Νέα έρευνα ανακαλύπτει μια σχέση μεταξύ του άγχους των γονέων και του αργότερα αυτοτραυματισμού στα παιδιά.

Περισσότερα
3 Μύθοι Για Τις Πέτρες Στη Χολή

3 Μύθοι Για Τις Πέτρες Στη Χολή

3 Μύθοι Για Τις Πέτρες Στη Χολή

Περισσότερα
Διατροφικές Διαταραχές: Πόσο συχνές είναι; Τελικά υπάρχει θεραπεία

Διατροφικές Διαταραχές: Πόσο συχνές είναι; Τελικά υπάρχει θεραπεία

Τα ΣΔ αυξάνονται όλο και περισσότερο, καθιστώντας το ένα πιεστικό θέμα στα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως

Περισσότερα