"Ο κόσμος μας είναι έτοιμος για μεταμόρφωση": Ο Τζεφ Μπέζος

"Ο κόσμος μας είναι έτοιμος για μεταμόρφωση": Ο Τζεφ Μπέζος

"Ο κόσμος μας είναι έτοιμος για μεταμόρφωση": Ο Τζεφ Μπέζος

Μέσω του Ταμείου Bezos Earth, ο δισεκατομμυριούχος Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon, Τζεφ Μπέζος, έχει δεσμευτεί για 60 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης βιώσιμης πρωτεΐνης, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος φυτικής προέλευσης και του καλλιεργημένου κρέατος.

Το 2020, ο Τζεφ Μπέζος δέσμευσε 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μέχρι το 2030. Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon είπε τότε ότι ήθελε «να εργαστεί μαζί με άλλους τόσο για να ενισχύσει γνωστούς τρόπους όσο και για να εξερευνήσει νέους τρόπους καταπολέμησης των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματική αλλαγή σε αυτόν τον πλανήτη». Τώρα, μέσω του Bezos Earth Fund, δεσμεύει 60 εκατομμύρια δολάρια από αυτά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την προώθηση βιώσιμων πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος με βάση τα φυτά και του καλλιεργημένου κρέατος.

Αυτή τη στιγμή, η βιομηχανία τροφίμων δεν λειτουργεί. Αυτό είναι μια υποτίμηση. Η βιομηχανία τροφίμων είναι μια καταστροφή. Η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 14,5 τοις εκατό των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (για το πλαίσιο, η αεροπορία είναι υπεύθυνη για το 2 τοις εκατό) και είναι η κύρια κινητήρια δύναμη της αποψίλωσης των δασών και της καταστροφής των οικοτόπων σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία έξι χρόνια, περισσότερα από 800 εκατομμύρια δέντρα στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου έχουν κοπεί για να δημιουργηθεί χώρος για την παραγωγή βοείου κρέατος.

Αυτό έχει ήδη καταστροφικό αντίκτυπο, αλλά ο αντίκτυπος της κτηνοτροφίας δεν σταματά εκεί. Το 2021, μια μελέτη συνέδεσε την ατμοσφαιρική ρύπανση που δημιουργείται από τη βιομηχανία κρέατος με περισσότερους από 12.000 θανάτους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Μια άλλη συνδεδεμένη ατμοσφαιρική ρύπανση της βιομηχανίας κρέατος με 90.000 πρόωρους θανάτους στην Κίνα.

Η εκτροφή ζώων για κρέας εγείρει επίσης σοβαρές ηθικές ανησυχίες (περισσότερο από το 99 τοις εκατό των προϊόντων κρέατος των ΗΠΑ προέρχονται από εργοστασιακές φάρμες) και έχει επίσης συνδεθεί με αύξηση του κινδύνου μελλοντικών πανδημιών και θανατηφόρου αντοχής στα αντιβιοτικά.

Γι' αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να επενδύσουμε στην αλλαγή του συστήματος διατροφής. Οι ειδικοί έχουν ζητήσει μια απομάκρυνση από το κρέας. Το 2022, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόννης σημείωσαν ότι εάν η Δύση δεν μειώσει την κατανάλωση κρέατος κατά 75%, θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι. «Αν όλοι οι άνθρωποι κατανάλωναν τόσο κρέας όσο οι Ευρωπαίοι ή οι Βορειοαμερικανοί, σίγουρα θα χάναμε τους διεθνείς κλιματικούς στόχους και πολλά οικοσυστήματα θα κατέρρεαν», δήλωσε τότε ο επικεφαλής ερευνητής Matin Qaim.

Επιτάχυνση της στροφής προς βιώσιμη πρωτεΐνη

Σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τη μετατόπιση από τα ζώα και προς τα κυτταρικά και φυτικά συστήματα, το Bezos Earth Fund, το οποίο ιδρύθηκε το 2020 μαζί με την ανακοίνωση χρηματοδότησης του Bezos, δημιούργησε τα Κέντρα για Βιώσιμη Πρωτεΐνη.

Σύμφωνα με το Ταμείο, το νέο κέντρο θα «στοχεύει στην στόχευση τεχνολογικών φραγμών για τη μείωση του κόστους, την αύξηση της ποιότητας και την ενίσχυση των διατροφικών οφελών εναλλακτικών πρωτεϊνών με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας».

Η βιομηχανία τροφίμων με βάση τα φυτά προχωρά γρήγορα και αναμένεται να ξεπεράσει τα 162 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, αλλά η βιομηχανία καλλιεργούμενων πρωτεϊνών αντιμετωπίζει περισσότερα εμπόδια όσον αφορά την ανάπτυξη.

Οι εταιρείες τεχνολογίας τροφίμων μπορούν πλέον να καλλιεργούν με επιτυχία πλάκες κρέατος και ψαριών στο εργαστήριο χρησιμοποιώντας μόνο ζωικά κύτταρα και η FDA έχει δώσει τη διαδικασία έγκρισης. Η ευρεία διαθεσιμότητα καλλιεργημένου κρέατος θα εξαλείψει την ανάγκη για μάζες εργοστασιακών εκμεταλλεύσεων, αλλά μόνο εάν η βιομηχανία μπορέσει να ξεπεράσει σημαντικά προβλήματα επεκτασιμότητας και κόστους. Το 2021, μια ανάλυση προέβλεψε ότι το καλλιεργημένο κρέας θα κοστίζει έως και 23 δολάρια ανά λίβρα για την παραγωγή, πολύ περισσότερο από το συμβατικό βόειο κρέας, το οποίο κοστίζει περίπου 5 δολάρια (ή λιγότερο) ανά λίβρα.

Αλλά το Bezos Earth Fund είναι πεπεισμένο ότι με το νέο του κέντρο και τη χρηματοδότησή του, μπορεί να ξεπεράσει μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της βιώσιμης παραγωγής πρωτεΐνης.

«Πρέπει να ταΐσουμε 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους με υγιεινή, βιώσιμη τροφή σε όλο αυτόν τον αιώνα προστατεύοντας παράλληλα τον πλανήτη μας», δήλωσε η αντιπρόεδρος του Bezos Earth Fund Lauren Sánchez σε μια δήλωση. «Μπορούμε να το κάνουμε και θα απαιτήσει έναν τόνο καινοτομίας. Ο κόσμος μας είναι έτοιμος για μεταμόρφωση, για ένα μέλλον που δεν περιορίζεται από συμβιβασμούς. Οι λύσεις στις μεγαλύτερες προκλήσεις μας συχνά προέρχονται από την ήρεμη επιμονή εκείνων που είναι πρόθυμοι να αμφισβητήσουν, να φανταστούν ξανά και να καινοτομήσουν».

Μεταμόρφωση του συστήματος διατροφής

Η διάθεση 60 εκατομμυρίων δολαρίων για τον τομέα των πρωτεϊνών αποτελεί μέρος του ευρύτερου προϋπολογισμού του Ταμείου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τον μετασχηματισμό του συστήματος τροφίμων. Εργάζεται επίσης για την ενθάρρυνση περισσότερων ανθρώπων να καταναλώνουν ολόκληρα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, τα οποία, σύμφωνα με έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών, είναι ωφέλιμα όχι μόνο για τον πλανήτη, αλλά και για την υγεία μας.

Τον Ιανουάριο του 2024, η U.S. News & World Report ανακήρυξε μια μεσογειακή διατροφή για τα φυτά ως την πιο υγιεινή διατροφή για έβδομη συνεχή χρονιά. Αυτός ο τρόπος διατροφής δίνει έμφαση στα ολόκληρα τρόφιμα, τα χόρτα και τα φασόλια. Πέρυσι, μαζί με την ProVeg International και 39 άλλους οργανισμούς, το Bezos Earth Fund υποστήριξε μια καμπάνια που ονομάζεται Beans Is How. Η παγκόσμια πρωτοβουλία προσπαθεί να διπλασιάσει την κατανάλωση φασολιών σε όλο τον κόσμο έως το 2028.

Εκτός από τα τρόφιμα, το Bezos Earth Fund εργάζεται επίσης για τη χρηματοδότηση προσπαθειών αποκατάστασης και διατήρησης. Νωρίτερα φέτος, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Jane Goodall για την προώθηση της διατήρησης στη λεκάνη του Κονγκό.

Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε από τη Δρ Τζέιν Γκούνταλ, την παγκοσμίου φήμης πρωτεάλογο, ανθρωπολόγο και οικολόγο, ιδιαίτερα γνωστή για την πρωτοποριακή της δουλειά με τους χιμπατζήδες.

«Ο Τζεφ και εγώ είχαμε το προνόμιο να βιώσουμε την πλούσια βιοποικιλότητα και την εκπληκτική ομορφιά της λεκάνης του Κονγκό από πρώτο χέρι, που τροφοδότησε την αποφασιστικότητά μας να την προστατεύσουμε», είπε ο Σάντσεθ τον Φεβρουάριο. «Τώρα, σε συνεργασία με έναν από τους προσωπικούς μου ήρωες, την εξαιρετική Dr. Jane Goodall, συνεργαζόμαστε για να βοηθήσουμε στη διασφάλισή του τώρα και για τις μελλοντικές γενιές. Με απλά λόγια, ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει τη λεκάνη του Κονγκό».

Τα επόμενα χρόνια, το Bezos Earth Fund θα εργαστεί επίσης για την απανθρακοποίηση του χάλυβα και του τσιμέντου, καθιστώντας τις αποδόσεις των καλλιεργειών πιο ανθεκτικές στην ξηρασία και ενδυναμώνοντας τις αυτόχθονες ομάδες σε όλο τον κόσμο. «Ο στόχος πρέπει να είναι να κάνουμε τη θετική αλλαγή ακαταμάχητη και ασταμάτητη», σημειώνει.

πηγή: https://vegnews.com

Διαβάστε επίσης...

Αυτό είναι το ψυχόδραμα! Αναστασία Γκολέμα

Αυτό είναι το ψυχόδραμα! Αναστασία Γκολέμα

Ο «πρωταγωνιστής» καλείται να είναι ο εαυτός του πάνω στη σκηνή και να αναπαριστάνει το δικό του προσωπικό κόσμο.

Περισσότερα
Ταχινόσουπα

Ταχινόσουπα

Μια ιδιαίτερη και χορταστική σούπα!

Περισσότερα
Πώς να κρατήσετε το κατοικίδιό σας ασφαλές από τους κινδύνους των διακοπών: Ένας πλήρης οδηγός

Πώς να κρατήσετε το κατοικίδιό σας ασφαλές από τους κινδύνους των διακοπών: Ένας πλήρης οδηγός

Η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι καταπληκτική και συναρπαστική τόσο για ανθρώπους όσο και για κατοικίδια.

Περισσότερα