Ο Μπιλ Γκέιτς δημιουργεί το αγαπημένο του γεύμα χωρίς να σκοτώσει τον πλανήτη

Ο Μπιλ Γκέιτς δημιουργεί το αγαπημένο του γεύμα χωρίς να σκοτώσει τον πλανήτη

Ο Μπιλ Γκέιτς δημιουργεί το αγαπημένο του γεύμα χωρίς να σκοτώσει τον πλανήτη

Ο Μπιλ Γκέιτς ξανασκέφτεται την εμμονή του με το τσίζμπεργκερ, στοιχηματίζει σε 2 νεοσύστατες εταιρείες για να ξαναδημιουργήσει το αγαπημένο του γεύμα χωρίς να σκοτώσει τον πλανήτη
Ο Μπιλ Γκέιτς έχει σχέση αγάπης/μίσους με τα cheeseburgers. Τώρα, έχει επενδύσει σε δύο startups που εργάζονται για να μειώσουν τις περιβαλλοντικές βλάβες των cheeseburger, ώστε να μπορούμε όλοι να τα απολαμβάνουμε.

Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, έχει μια ευχάριστη θέση για τα cheeseburgers. Αλλά το να τρώει το αγαπημένο του φαγητό, όπως ο Γκέιτς αναγνωρίζει, έχει ένα τίμημα.

«Τα τσιζμπέργκερ είναι το αγαπημένο μου φαγητό», έγραψε ο Γκέιτς σε πρόσφατη ανάρτησή του στο blog του Gates Notes. «Μακάρι όμως να μην ήταν, δεδομένου του αντίκτυπου που έχουν στο περιβάλλον».

Η ανησυχία του Gates πηγάζει από τη σημαντική περιβαλλοντική υποβάθμιση που προκαλεί η κτηνοτροφία. Η παραγωγή ενός κιλού βοείου κρέατος απαιτεί περίπου 2.500 γαλόνια νερού και η κτηνοτροφία συμβάλλει σχεδόν στο 15 τοις εκατό των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Αυτές οι εκπομπές ξεπερνούν εκείνες από όλες τις μεταφορές μαζί και χρησιμοποιούν σχεδόν το 70 τοις εκατό της γεωργικής γης, συμβάλλοντας στην αποψίλωση των δασών, στην απώλεια βιοποικιλότητας και στη ρύπανση των υδάτων.

Η χρήση της γης για τα ζώα είναι εκτεταμένη, με περισσότερο από το ένα τρίτο της γης των ΗΠΑ να χρησιμοποιείται για βοσκότοπους. Η χρήση γης στη γεωργία των ζώων είναι τόσο σημαντική που η εξάλειψη της κατανάλωσης βοείου κρέατος θα μπορούσε να μειώσει σχεδόν στο μισό την παγκόσμια ανάγκη για γεωργική γη.

Έως το 2030, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet διαπίστωσε ότι ο τομέας της κτηνοτροφίας θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ του προϋπολογισμού εκπομπών στον κόσμο για ένα όριο θερμοκρασίας 34,7 βαθμών Φαρενάιτ, εκτός εάν γίνουν αλλαγές.

Μπορούμε να δικαιολογήσουμε την κατανάλωση cheeseburgers υπό το πρίσμα αυτών των γεγονότων; Ο Gates λέει ναι, αλλά πρέπει να ξαναφτιάξουμε τα συστατικά των cheeseburger για να είναι λιγότερο επιβλαβή για το περιβάλλον.

Ο Μπιλ Γκέιτς ξανασκέφτεται τα cheeseburgers

Αφού εξομολογήθηκε την αγάπη του για τα cheeseburger, ο Gates συζήτησε τις εξελίξεις στα κρέατα φυτικής προέλευσης. Ο τεχνολογικός δισεκατομμυριούχος ήταν πρώτος επενδυτής σε πολλές εναλλακτικές εταιρείες κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των Impossible Foods, Beyond Meat και Upside Foods (μια εταιρεία καλλιέργειας κρέατος που επικεντρώνεται στο κοτόπουλο).

Ο 68χρονος οραματιστής υποστηρίζει επίσης την Motif Foods, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει πρωτοποριακά συστατικά που βελτιώνουν τη γεύση και την υφή των εναλλακτικών πρωτεϊνών για να τις κάνουν πιο λαχταριστές.

Ο Gates επισημαίνει ότι ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος στη δημιουργία εναλλακτικών προϊόντων φυτικής προέλευσης στα ζωικά προϊόντα, εξακολουθεί να υπάρχει ένα κενό στη γεύση που εμποδίζει μια ευρεία στροφή προς αυτά τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα.

«Έχω δοκιμάσει πολλά από τα καλύτερα υποκατάστατα κρέατος και γαλακτοκομικών εκεί έξω, και ενώ είχα μερικά υπέροχα, τίποτα που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά δεν θα ξεγελούσε εντελώς έναν λάτρη του μπέργκερ», γράφει ο Γκέιτς.

Το πρόβλημα? Ο Gates λέει ότι το ζωικό λίπος είναι κάτι που δεν έχουν αντικαταστήσει πλήρως τα φυτικά προϊόντα. Το πρόβλημα με τη συνέχιση της χρήσης ζωικού λίπους είναι οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του.

«Κάθε χρόνο, ο κόσμος εκπέμπει 51 δισεκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου - και η παραγωγή λιπών και ελαίων από ζώα και φυτά αποτελεί το 7% αυτού», γράφει ο Gates. «Για να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή, πρέπει να μηδενίσουμε τον αριθμό».

Ο Γκέιτς αισθάνεται αισιόδοξος για τη Savor, μια εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων στην οποία αποκαλύπτει ότι είναι επενδυτής.

Το Savor δημιουργεί πραγματικά μόρια λίπους χωρίς να εμπλέκονται ζώα ή φυτά χρησιμοποιώντας διοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο. Αυτή η καινοτόμος διαδικασία στοχεύει να αναπαράγει το λιπαρό, λιπαρό τσιτσίρισμα τροφίμων όπως τα cheeseburgers χωρίς τις σχετικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τη χρήση νερού ή τη χρήση γης.

Ωστόσο, ο Gates επισημαίνει ότι για να καταλυθεί η αλλαγή, η μάχη εδώ βρίσκεται όχι μόνο στην ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών αλλά και στο να γίνουν ευρέως προσβάσιμες.

«Η μεγάλη πρόκληση είναι να μειωθεί η τιμή, ώστε προϊόντα όπως το Savor's να γίνουν προσιτά στις μάζες - είτε με το ίδιο κόστος με τα ζωικά λίπη είτε λιγότερο», γράφει ο Gates.

Βάζοντας το φοινικέλαιο να ξεκουραστεί

Επιπλέον, ο Gates αντιμετωπίζει το θέμα του φοινικέλαιου, ενός προϊόντος που βρίσκεται στα μισά από όλα τα συσκευασμένα προϊόντα. Ενώ το φοινικέλαιο δεν περιέχει ζωικά προϊόντα, η συγκομιδή του στις τροπικές περιοχές όπου αναπτύσσεται οδηγεί σε αποψίλωση των δασών και καταστροφική απώλεια οικοτόπων.

«Η εστίαση στα ζωικά λίπη είναι προτεραιότητα επειδή έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο κλίμα - και παίζουν μεγάλο ρόλο σε πολλά αγαπημένα τρόφιμα», γράφει ο Gates.

«Αλλά ακόμα κι αν μπορούσαμε να εξαλείψουμε τις εκπομπές από την παραγωγή όλων των ζωικών λιπών σε μια νύχτα, θα είχαμε μια πρόκληση: Ακόμη και ορισμένα φυτικά λίπη και έλαια μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα για την κλιματική αλλαγή», γράφει ο Gates. «Ο χειρότερος ένοχος είναι το φοινικέλαιο».

Εδώ, ο Gates υποστηρίζει το έργο της C16 Biosciences, μιας εταιρείας με έδρα τη Νέα Υόρκη που αναπτύσσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για φοινικέλαιο χρησιμοποιώντας μια διαδικασία ζύμωσης με ένα μικρόβιο άγριας ζύμης. Το αποτέλεσμα είναι ένα λάδι χωρίς αποψίλωση των δασών που λειτουργεί ακριβώς όπως το φοινικέλαιο, αλλά καλλιεργείται σε μύκητες αντί για δέντρα.

Καθώς η κοινωνία αναγνωρίζει ολοένα και περισσότερο τον αντίκτυπο της κτηνοτροφίας στο περιβάλλον, η στροφή προς πιο βιώσιμα, φυτικά συστήματα τροφίμων καθίσταται όχι μόνο αναγκαία αλλά και αναπόφευκτη. Ο Γκέιτς πιστεύει ότι η επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο παράγονται τα λίπη στο φαγητό μας είναι ένα μεγάλο μέρος της λύσης.

«Η ιδέα της μετάβασης σε εργαστηριακά λίπη και έλαια μπορεί να φαίνεται περίεργη στην αρχή. Αλλά οι δυνατότητές τους να μειώσουν σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα είναι τεράστιες», γράφει ο Γκέιτς. «Αξιοποιώντας αποδεδειγμένες τεχνολογίες και διαδικασίες, φτάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των κλιματικών μας στόχων».

Πηγή: https://vegnews.com

Διαβάστε επίσης...

Παίρνετε Φάρμακα Για Την Αυπνία; Διαβάστε Παρακάτω Νέα Έρευνα
Μπορεί να βοηθήσει το καρότο στην καταπολέμηση των ραγάδων ;

Μπορεί να βοηθήσει το καρότο στην καταπολέμηση των ραγάδων ;

Το β-καροτένιο και η βιταμίνη Α βοηθούν το σώμα σας να αναγεννήσει τους ιστούς!

Περισσότερα
Zάχαρη στα παιδιά: Πώς να την μειώσετε;

Zάχαρη στα παιδιά: Πώς να την μειώσετε;

Η ζάχαρη μπορεί να είναι επικίνδυνη εάν δεν ρυθμίζεται σωστά.

Περισσότερα