Οικοχωριό Αγαποκοινότητας,  μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη κίνηση!

Οικοχωριό Αγαποκοινότητας,  μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη κίνηση!

Οικοχωριό Αγαποκοινότητας,  μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη κίνηση!

Της Γεωργίας Μεγαρίτη, Σύμβουλος ευζωίας, συγγραφέας

Οικοχωριό Αγαποκοινότητας,  μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη κίνηση! Όσο μπροστά, τόσο και πολλούς αιώνες πίσω. Το μυαλό μου ταξιδεύει σε αρχαιοτάτους χρόνους, τον καιρό της δημόσιας φωνής, της δημοκρατίας, της συνεργασίας και ομόνοιας των πολιτών για το γενικό καλό του τόπου και της κοινωνίας. 

Αργύρη Μουτσιόπουλε και Ειρήνη Τσιρίδου, μιλήστε μας για το όραμα σας. Πώς προέκυψε αυτή η εξέχουσα κίνηση, ποιοι συνέβαλαν και πώς από ιδέα άρχισε να γίνεται πράξη;

Όλα ξεκίνησαν όταν γνωριστήκαμε οι δυο μας σε πεζοπορία στο βουνό και γίναμε συντροφιά. Πολύ γρήγορα ήρθε η ιδέα μιας 4ήμερης εκδρομής, για ενηλίκους, σε παιδική κατασκήνωση, με εναλλακτικές δράσεις και σεμινάρια αυτογνωσίας (μιας και ασχολιόμασταν χρόνια με αυτά).

Ήρθαν 75 άτομα περίπου εκείνη τη 1η φορά. Γρήγορα δημιουργήσαμε και 2η εκδρομή και νιώσαμε ότι κάτι καλό, μαγικό συμβαίνει εδώ που δεν μπορούσαμε να το αφήσουμε. Μας ήρθε και το όνομα "Αγαποκοινότητα" και όλα μετά πήραν τον δρόμο τους εύκολα, αβίαστα, σαν να μας καθοδηγούσε χέρι θεϊκό. Η μία εκδρομή έφερε την άλλη και ο αριθμός τον συμμετοχόντων όλο και αυξάνονταν. Όμως το πιο σημαντικό είναι πως σε κάθε εκδρομή – Αγαποκοινότητα που συντονίζουμε σε Ελλάδα ή εξωτερικό, ζούμε μονιασμένα αδελφικά και ας είμαστε άγνωστοι οι περισσότεροι μεταξύ μας. Σαν μια μεγάλη πολύ αγαπημένη οικογένεια.

Αυτό το βίωμα μετά από λίγο μόνο καιρό, μας ώθησε να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο γειωμένο πλάνο ενός Οικοχωριού με σταθερούς κατοίκους, όπου θα μπορούμε πια να ζούμε έτσι καθημερινά. Ξεκινήσαμε οι 2 μας να ψάχνουμε τη γη που μπορεί να φιλοξενήσει κάτι τέτοιο και συγχρόνως να θεσπίζουμε τους "κανόνες" που μας ταιριάζουν, έτσι ώστε η καθημερινή ζωή να είναι απλή, λιτή, να βασίζεται σε ανθρώπινες αξίες, χωρίς ανταγωνισμούς, με πολλές αγκαλιές, πολλή αγάπη και πολλή χαρά. Τώρα που έχουμε ήδη βρει τη Γη, το νομικό και οικονομικό πλαίσιο και είναι όλα πια έτοιμα, νιώθουμε πως είναι θέμα χρόνου η υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού. Η πρώτη φάση υλοποίησης του οικοχωριού θα χρηματοδοτηθεί από τους σταθερούς κατοίκους"

Έχει υπάρξει κάτι αντίστοιχο στον κόσμο, γιατί στην Ελλάδα τουλάχιστον δεν γνωρίζω κάτι αντίστοιχο. Από που παίρνετε κατευθυντήριες γραμμές και συμβουλές και πόσοι και τι είδους βοήθεια λαμβάνετε για να το υλοποιήσετε αυτό το τεράστιο σχέδιο;

Εδώ χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε ότι αρκετοί νομίζουν ότι εκπροσωπούμε κάποιον παγκόσμιο οργανισμό ή κάτι τέτοιο. Κι όμως δεν υπάρχει παγκόσμια, από όσο ξέρουμε και έτσι όπως την ορίζουμε εμείς, μία "Αγαποκοινότητα Lovecommunity". Εμείς ξεκινήσαμε αυτή την κίνηση εδώ από την Ελλάδα και εκπροσωπούμε μόνο τους εαυτούς μας. Υπάρχουν κοινότητες σε όλον τον κόσμο, πολλά χρόνια τώρα, που ασχολούνται με τον "άνθρωπο" είτε πνευματικού, είτε οικολογικού χαρακτήρα και σιγά και στην Ελλάδα. Εμπνεόμαστε από το κάθε τι που συναντάμε, όμως εμείς οι δυο καθοδηγούμαστε κυρίως εκ των "έσω".

Είναι η εσωτερική μας φωνή, η δίψα για έναν τέτοιο τρόπο ζωής τόσο δυνατή, άρα και ικανή να καθοδηγεί ακόμη και τα πιο πρακτικά θέματα που εμφανίζονται προς επίλυση. Ως αλήθεια μας νιώθουμε πως μέσα μας είναι όλη η γνώση άρα στην ερώτησή σας, βοηθός μας είναι ολόκληρο το Σύμπαν. Ό,τι υπάρχει μέσα μας και γύρω μας. Κάθε κουβέντα και κάθε σκέψη που μας έρχεται προσμετράται ως οδηγία κι έτσι προχωράμε βήμα βήμα με χαρά.

Περιγράψτε μας μέχρι τώρα τι έχετε κάνει και σε τι στάδιο είναι το Οικοχωριό.

Εδώ θα παραθέσουμε κάποιους κανονισμούς και αρχές που θα διέπουν την κοινότητα, αλλά όποιος ενδιαφέρεται να γίνει σταθερός κάτοικος του Οικοχωριού, χρειάζεται να στείλει ένα email στο info@lovecommunity.gr για να του στείλουμε όλο το εγχείρημα αναλυτικότητα σε ηλεκτρονική μορφή.

Το 1ο οικοχωριό της Αγαποκοινότητας έχει ήδη βρει τη γη που θα το φιλοξενήσει. Είναι στην Φθιώτιδα στο όρος Καλλίδρομο. Έτοιμο είναι και το αρχιτεκτονικό σχέδιο φτιαγμένο με αρχές τις Ιερής Γεωμετρίας και με στοιχεία Περμακουλτούρας. Εκτός από τα σπιτάκια των σταθερών κατοίκων, θα υπάρχουν κοινά κτίρια όπως και ξενώνες για τους επισκέπτες. Ήδη έχει δημιουργηθεί ένας σύλλογος για αυτόν τον σκοπό,(εκτός από την ΚοινΣεπ που διευκολύνει ήδη τις εκδρομές και δράσεις μας), ο οποίος σε λίγο καιρό θα απαρτίζεται μόνο από τους σταθερούς κατοίκους του οικοχωριού, οι οποίοι πια θα συν-αποφασίζουν. Το καταστατικό του συλλόγου είναι ήδη πλήρες και επεξηγηματικό. Υπάρχει καταγεγραμμένο ήδη και το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε και στα θέματα ιδιοκτησίας που απασχολούν πολλούς. Κι έτσι έχουμε ξεκινήσει να επικοινωνούμε το εγχείρημα απευθυνόμενοι σε ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν στη φύση, μία πιο απλή λιτή, αληθινή φυσική ζωή με αγάπη, ειρήνη και καλοσύνη. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και συμπληρωθούν οι σταθεροί κάτοικοι του Οικοχωριού, θα αρχίσουν οι εργασίες υλοποιήσης.

Τα σπίτια των σταθερών κατοίκων είναι 14 ανεξάρτητες κατοικίες. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και πολλή αγάπη και στήριξη υπάρχει από τον κόσμο που σημαίνει πως είμαστε στον σωστό, εύκολο και γεμάτο χαρά δρόμο.

Πώς θα είναι η ζωή στο Οικοχωριό; Που απευθύνεται και πώς μπορεί κάποιος να παρέχει βοήθεια, να συμμετέχει ή να επισκεφτεί; Ποιες οι προϋποθέσεις;

Η ζωή στο οικοχωριό θα είναι απλή, αλλά χαρούμενη, με πολλές καθημερινές δράσεις αυτογνωσίας από τους ίδιους τους σταθερούς κατοίκους, με την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας σε όλα τα επίπεδα. Σας παραθέτουμε μερικούς εσωτερικούς κανονισμούς για μια πρώτη ιδέα της μοναδικότητας του συγκεκριμένου εγχειρήματος:

"Όλοι όσοι βρίσκονται στο Οικοχωριό, σταθεροί κάτοικοι και επισκέπτες, θα αφήνουν τα κινητά τους στον χώρο επικοινωνίας. Αν θέλουν θα πηγαίνουν εκεί να μιλάνε όσο θέλουν και όσες φορές θέλουν. Όπως και ίντερνετ θα έχει επίσης μόνο εκεί. Τηλεόραση δεν θα υπάρχει πουθενά.

Ρολόι θα υπάρχει μόνο στον χώρο επικοινωνίας (έτσι θα εναρμονιζόμαστε με την φύση και το όλον ώστε να νιώθουμε μέρος αυτής και όχι ξέχωρες οντότητες).

Θα χρησιμοποιούμε μόνο φυτικά προϊόντα περιποίησης και καθαρισμού.

Το εστιατόριο θα μαγειρεύει για όλους και θα τρώμε στη σιωπή. Η διατροφή μας είναι χορτοφαγική χωρίς ζωικά παράγωγα με προσανατολισμό την Ιπποκράτεια διατροφή.

Όλοι οι σταθεροί κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες κατά την διάρκεια της παραμονής τους στο Οικοχωριό, απέχουν πλήρως σε όλους τους χώρους, (εσωτερικούς και εξωτερικούς) από αλκοόλ, τσιγάρο, καπνό, άτμισμα, κάθε είδους ναρκωτικά ιερά και μη.

Δεχόμαστε δωρεές από εταιρίες ή ιδιώτες αρκεί να μην αλλοιωθεί με κανέναν τρόπο ο χαρακτήρας, η ιδέα και το όραμα του Οικοχωριού.

Το οικοχωριό θα είναι επισκέψιμο αρκετές ημέρες τον χρόνο. Οι επισκέπτες θα φιλοξενούνται στους 2 ξενώνες που υπάρχουν στο αρχιτεκτονικό σχέδιο και θα μπορούν να συμμετέχουν σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες μαζί με τους σταθερούς κατοίκους του οικοχωριού, ώστε να βιώνουν και αυτοί πώς γίνεται να ζουν οι άνθρωποι αρμονικά χωρίς ανταγωνισμούς."

Ποιες είναι παροχές πχ σίτιση, στέγαση, επάγγελμα. Να το παρομοιάσουμε με μια μικρή κοινότητα με τον πρόεδρό της και τα μέλη που θα αποφασίζουν; Οι κάτοικοι τι θα κάνουν;

Οι σταθεροί κάτοικοι θα μένουν ο καθένας στο σπιτάκι του και μαζί με τους επισκέπτες θα τρώνε μαζί. Θα καλλιεργούμε βιολογικά την τροφή μας και ο σύλλογος θα φροντίζει τη σίτιση όλων.

Οι τομείς των εργασιών ποικίλουν και είμαστε σίγουροι πως κάθε κάτοικος θα κάνει ακριβώς αυτό που του ταιριάζει μες στη μέρα του και ανάλογα με την περίοδο του χρόνου που διανύει.

Όλοι θα περάσουμε από όλους τους τομείς εργασίας σιγά-σιγά.

Θα λειτουργούμε όπως λειτουργούν όλοι οι συλλογοί με λίγο ξεχωριστή τη μέθοδο λήψης αποφάσεων. Η σοσιοκρατική μέθοδος (αποσκοπεί στην ομοφωνία) είναι αυτή στην οποία θα εκπαιδευτούμε όλοι οι κάτοικοι και η οποία κατανέμει σε κύκλους τους τομείς εργασίας.

Είναι πολύ συγκεκριμένη μέθοδος και ήδη χρησιμοποιείται σε πολλές επιχειρήσεις και κοινότητες ανά τον κόσμο. Ναι, μπορούμε να το πούμε μικρογραφία ενός κανονικού χωριού, η καλύτερα μιας μεγάλης αγαπημένης οικογένειας, με λίγο πιο ενεργά απλώς όλα τα μέλη – κατοίκους του. Φυσικά όποιος θέλει μπορεί να εργάζεται και κάποιες ώρες εκτός κοινότητας αν το επιθυμεί.

Ποιες αξίες και ιδεώδη θέλετε να διαδώσετε μέσα από αυτή τη κίνηση; Τι πρεσβεύουν και τι επιθυμούν οι δημιουργοί του Οικοχωριού;

Συνεργαζόμαστε αρμονικά με όλες τις κοινωνίες, με όλους τους ανθρώπους από όλες τις κουλτούρες.

Η αυτάρκεια βιώνεται μέσα μας και έρχεται σαν αποτέλεσμα της απλής και φυσικής ζωής που ζούμε.

Νιώθουμε όλοι δάσκαλοι" και "μαθητές" ταυτόχρονα. Όλοι και όλα ένα, με την διαφορετικότητα αναγκαία και σεβαστή!

Βασική προτεραιότητα όλων των σταθερών κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών, είναι η εσωτερική εργασία, η εναρμόνιση με τη φύση, η ανάδειξη των προσωπικών ταλέντων του καθενός, η ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, η οικολογία, μία μεγάλη αγκαλιά και άφθονη αγάπη για όλους τους ανθρώπους και όλα τα πλάσματα της Γης και η παραγωγή και συντήρηση καθαρής τροφής.

Υλοποιούμε έναν κοινοτικό τρόπο ζωής καθημερινά, με πολλές πρακτικές αυτογνωσίας, με μοίρασμα, με έντονη πηγαία χαρά και πολλές αγκαλιές.

Ετσι δημιουργείται μεγάλο άνοιγμα καρδιάς που θα συντηρείται και θα προωθείται μέσα από δεσμούς αλληλεγγύης, συντροφικότητας, διαφάνειας, αλληλοσεβασμού, εμπιστοσύνης και ελευθερίας, με οδηγό τη δημιουργικότητα και με βασικό μας μέλημα το γνώρισμα του αληθινού μας εαυτού και κατ' επέκταση την προσφορά προς το συνάνθρωπο μας και την πλάση γενικότερα. Δεν ανήκουμε σε καμία θρησκεία (τις αποδεχόμαστε όλες χωρίς να τις κρίνουμε, κρατώντας κάποιες παραδόσεις της πατρίδας μας) σε κανένα δόγμα, δεν εκπροσωπούμε τίποτα άλλο παρά την αγάπη σε πράξη.

Πώς θα διαδοθεί αυτή κίνηση και τι σκοπό έχετε ειδικά και γενικά; Έχετε κάνει κάποιες προσπάθειες ή προωθητικές ενέργειες για το σκοπό αυτό;

Έχουν γίνει δυο συναντήσεις πέρσι στον τόπο που θα φιλοξενήσει το εγχείρημα. Κάποιες ομιλίες – παρουσιάσεις του εγχειρήματος στα πλαίσια άλλων δράσεων (παράδειγμα κάνουμε εκδρομές σε όλη την ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό). Και φυσικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν φέρει ήδη κοντά μας τον τελευταίο καιρό σταθμούς, κανάλια τηλεοράσεων αλλά και πολλούς ενδιαφερόμενους με τους οποίους έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας.

Γιατί επιλέξατε τη Φθιώτιδα ως τοποθεσία; Θα πραγματοποιηθεί κάτι αντίστοιχο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας;

Όταν βρήκαμε αυτό το χωράφι, μετά από 3 χρόνια αναζήτησης, νιώσαμε πως αυτό είναι. Πληρούσε άλλωστε τα περισσότερα από τα κριτίριά μας. Η Φθιώτιδα μας κάλεσε θα μπορούσαμε να πούμε με έναν τρόπο. Οι άνθρωποι του χωριού Μενδενίτσα (όπου εκεί θα γίνει το Οικοχωριό) μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή και μας έκαναν να νιώσουμε το χωριό, και δικό μας. Εκτός αυτού, είμαστε στην κεντρική Ελλάδα, κοντά σε θάλασσα αλλά και σε 4 ιαματικές πηγές που λατρεύουμε, στα 500 μέτρα υψόμετρο και συγχρόνως τόσο κοντά από την εθνική οδό (15λεπτά) και από τις κεντρικές αρτηρίες.

Και φυσικά η αγάπη δεν μπορεί να περιοριστεί πια, οπότε στο όραμα μας είναι να δημιουργηθεί από ένα Οικοχωριό της Αγαποκοινότητας σε κάθε νομό της Ελλάδας.

Πιστεύετε ότι θα βρει γόνιμο έδαφος στην ελληνική κοινωνία; Τι ακούτε μέχρι τώρα και ποιες δυσκολίες συναντάτε σε κοινωνικό και πολιτειακό επίπεδο; Τι θα αλλάξει στο σύστημά μας έως τώρα μετά από αυτό;

Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά πάντα έτσι συνέβαινε, μέχρι κάποιοι να κάνουν την αρχή και μετά ακόμη περισσότεροι να το δούνε, να το πιστέψουν και να ακολουθήσουν! Το κράτος δεν έχει ακόμη ακόμη πρόβλεψη και δεν υπάρχουν νομοσχέδια που να βοηθάνε τέτοια εγχειρήματα, αλλά βρήκαμε τον τρόπο να συνεργαστούμε μαζί του. Δεν έχουμε θυμό ούτε μίσος για το σύστημα, ίσα-ίσα που πιστεύουμε ότι με την κίνησή μας το βοηθάμε κιόλας να γίνει πιο δίκαιο πιο ανθρώπινο και πιο δημοκρατικό. Πιστεύουμε πως το κράτος είναι αντανάκλασή μας και πως όσο εμείς γνωρίζουμε, αποδεχόμαστε και αγαπάμε τον εαυτό μας, τόσο με πιο πολλή αγάπη θα φέρονται και οι άνθρωποι που διαχειρίζονται και παίρνουν κρατικές αποφάσεις.

Τέλος, λέτε ότι “Οι μεγάλες αλλαγές έγιναν από απλές ιδέες που τις πίστεψαν κάποιοι και τις έκαναν πράξη”. Πόσο μεγάλη πίστη χρειάζεται για αυτήν την επιστροφή σε ένα σύστημα αξιών που να κυριαρχεί η δημοκρατία, η αλληλεγγύη και η ευγενής συνύπαρξη των ανθρώπων;

Οτιδήποτε καλό έχει γίνει στις κοινωνίες των ανθρώπων και στο πολιτισμό μας το οφείλουμε σε ανθρώπους που δεν συμβιβάστηκαν με το λίγο, με το παράδοξο, με την δυσαρμονία. Ανθρώπους που ένιωσαν ασφαλείς και μέρος του όλου. Έτσι κι εμείς αναπνεύουμε καθαρά με βαθύ εσωτερικό χαμόγελο που διαπερνά και αγγίζει τις ψυχές όλων. Έτσι νιώθουμε, οπότε ζούμε την κάθε μέρα με δημιουργική φαντασία, χαρά και αγάπη. Η ώρα των μεγάλων αλλαγών έχει έρθει και ας κάνει ο καθένας το καλύτερο που μπορεί!! Ο παράδεισος είναι εδώ σε αυτόν τον υπέροχο πλανήτη! Δεν είναι αλλού! Ας τον ζήσουμε!!

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη υπέροχη συνομιλία, μα πιο πολύ σας ευγνωμονούμε για την υπέροχη ιδέα!! Ευχόμαστε κάθε καλύτερο και ας γίνει μια νέα αρχή στην αγάπη για την κοινότητα! Στην Αγαποκοινότητα  (www.lovecommunity.gr) !

Διαβάστε επίσης...