Είναι το κοτόπουλο υγιεινό; Γιατί η αλήθεια μπορεί να σας εκπλήξει

Είναι το κοτόπουλο υγιεινό; Γιατί η αλήθεια μπορεί να σας εκπλήξει

Είναι το κοτόπουλο υγιεινό; Γιατί η αλήθεια μπορεί να σας εκπλήξει

Το κοτόπουλο, η πιο δημοφιλής πρωτεΐνη στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταναλώνεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κρέας με μεγάλη διαφορά, αυξάνοντας στις ΗΠΑ από 28 λίβρες ανά κάτοικο το 1960 σε 97,6 λίβρες το 2020. Μεγάλο μέρος αυτής της απήχησης οφείλεται στη συσχέτιση. Το κοτόπουλο είναι μια άπαχη πρωτεΐνη που είναι χαμηλότερη σε θερμίδες και με λιγότερους κινδύνους για την υγεία από το βόειο κρέας, το οποίο σημείωσε μείωση της κατανάλωσης στο ίδιο χρονικό διάστημα μαζί με το χοιρινό.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, το κοτόπουλο καταναλώνονταν κυρίως την άνοιξη μετά την εκκόλαψη των αυγών και δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση από τους καταναλωτές τον υπόλοιπο χρόνο.

Η κατανάλωση κοτόπουλου έγινε κάπως πιο συνηθισμένη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν το βοδινό και το χοιρινό κρέας κυκλοφόρησαν με μερίδες, αλλά μόλις τις δεκαετίες του '50 και του '60, με την εκβιομηχάνιση της παραγωγής κρέατος και τον γενετικό εξορθολογισμό του σώματος του κοτόπουλου, η αναλογία των υψηλότερων -απαιτήστε το κρέας, δηλαδή το στήθος, να αρχίσει να συμπεριλαμβάνεται περισσότερο στην καθημερινή αμερικανική δίαιτα.

Ταυτόχρονα, η ιδέα ότι το κοτόπουλο ήταν μια υγιεινή, άπαχη πρωτεΐνη έγινε ευρύτερα αποδεκτή, λόγω των ανησυχιών των καταναλωτών σχετικά με τα κορεσμένα λίπη και τη χοληστερόλη και την ενοποίηση της βιομηχανίας σε λιγότερους παραγωγούς – συν, οι κρατικές επιδοτήσεις το έκαναν πιο προσιτή επιλογή .

Διατροφή κρέατος κοτόπουλου

Το κρέας κοτόπουλου περιέχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από τα κόκκινα κρέατα όπως το βοδινό ή το χοιρινό, ειδικά αν έχει αφαιρεθεί η πέτσα και ανάλογα με τη μέθοδο μαγειρέματος. Έχει επίσης λιγότερες θερμίδες ανά ουγγιά από το βόειο κρέας, με το στήθος κοτόπουλου να είναι περίπου 122 θερμίδες ή 15,81 γραμμάρια έναντι της ίδιας ποσότητας φιλέτου βοείου κρέατος με σχεδόν 180 θερμίδες ή 23,32 γραμμάρια. Θεωρείται πλούσιο σε πρωτεΐνες, νιασίνη, σελήνιο και φώσφορο.

Εκτροφή κοτόπουλου

Ωστόσο, το περιβαλλοντικό κόστος της όρεξης της Αμερικής για το κοτόπουλο ως φθηνή πηγή πρωτεΐνης είναι επίσης υψηλό. Με την κοπριά κοτόπουλου να ρυπαίνει τις υδάτινες οδούς και τα σημαντικά αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται για την καλλιέργεια της τροφής τους καθώς και την επεξεργασία τους και απελευθερώνονται από τα απόβλητά τους, η αμερικανική βιομηχανία κοτόπουλου παράγει σχεδόν 130 δισεκατομμύρια λίβρες εκπομπές CO2 κάθε χρόνο, ή το ίδιο ποσό με 12,37 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Η συντριπτική πλειονότητα των κοτόπουλων ζουν σύντομες ζωές σε αγχωτικές συνθήκες, σφάζονται σε ηλικία περίπου 47 ημερών και με σώματα που ακρωτηριάζονται από γενετικούς χειρισμούς για να τονιστεί η ταχεία ανάπτυξη.

Είναι υγιεινό το κοτόπουλο;

Είναι όμως το κρέας κοτόπουλου αρκετά υγιεινό ώστε να δικαιολογεί την ιδιότητά του ως τόσο δημοφιλής πρωτεΐνης; Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, τόσο το κόκκινο κρέας όσο και το λευκό κρέας αύξησαν την LDL (αλλιώς γνωστή ως «κακή») χοληστερόλη περίπου την ίδια ποσότητα, ενώ οι επιλογές πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης όχι, κάνοντας το κοτόπουλο να μην είναι καρδιά- υγιεινή επιλογή.

Περαιτέρω ανησυχία είναι οι καρκινογόνες ουσίες που σχετίζονται με το κοτόπουλο, ιδιαίτερα το ομοσπονδιακά αναγνωρισμένο καρκινογόνο PhIP που σχετίζεται με καρκίνους του μαστού, του προστάτη και άλλους καρκίνους που ανιχνεύθηκαν σε όλα τα δείγματα ψητού κοτόπουλου που δοκιμάστηκαν για μια δημοσιευμένη μελέτη.

Σύμφωνα με μια άλλη δημοσιευμένη μελέτη, το κρέας κοτόπουλου είναι υπεύθυνο για τα περισσότερα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών και οι λοιμώξεις από καμπυλοβακτηρίδιο και σαλμονέλα (που προκαλούνται από βακτήρια στο κοτόπουλο) αυξάνονται.

Μιλώντας για τροφιμογενείς ασθένειες, ένα στέλεχος E. coli που απαντάται συνήθως σε προϊόντα λιανικής κοτόπουλου είναι πιθανό να συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα λοιμώξεων στους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Τα κοτόπουλα τρέφονται επίσης τακτικά με αντιβιοτικά και είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές τους στον πλανήτη, γεγονός που συμβάλλει στην αντίσταση στα αντιβιοτικά του ανθρώπου και σε ένα πιθανό υπερμικρόβιο που θα καθιστούσε τα αντιβιοτικά για τη θεραπεία λοιμώξεων απαρχαιωμένα.

Το καλύτερο vegan κοτόπουλο

Δεδομένων όλων αυτών, ίσως είναι καιρός να εξετάσετε τις φυτικές εκδόσεις για να αντικαταστήσετε το κοτόπουλο στη διατροφή σας.

Με παρόμοια προφίλ γεύσης και υφής, το vegan κοτόπουλο θα είναι επίσης γεμάτο πρωτεΐνες, αλλά χωρίς χοληστερόλη, αντιβιοτικά, E. coli και άλλες απειλές για την υγεία. Επιπλέον, είναι άφθονα σε φυτικές ίνες, οι οποίες λείπουν εντελώς από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, με αντιοξειδωτικά και γνωστές προστασίες κατά των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού, του διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου. Με καλύτερα αποτελέσματα για τον πλανήτη, την ανθρώπινη υγεία και τα ζώα, καθώς και μια αυξανόμενη αγορά επιλογών σε πολλές μορφές, δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο να εγκαταλείψετε το κοτόπουλο χωρίς να εγκαταλείψετε τη γεύση.

Μελέτες 

Πηγή: https://vegnews.com/