ΗΠΑ: Μαθητής δημιούργησε σαπούνι για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

ΗΠΑ: Μαθητής δημιούργησε σαπούνι για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

ΗΠΑ: Μαθητής δημιούργησε σαπούνι για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

«Σύμβολο ελπίδας, προσβασιμότητας και σε έναν κόσμο όπου η θεραπεία του καρκίνου του δέρματος είναι εφικτή για όλους».

Ο Heman Bekele, ένα 14χρονο αγόρι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που σπουδάζει στο Frost Middle School της κομητείας Fairfax, εφηύρε ένα σαπούνι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου του δέρματος. Έχει ονομαστεί Κορυφαίος Νέος Επιστήμονας της Αμερικής μετά από διαγωνισμό με άλλα εννέα άτομα στο 2023 3M Young Scientists Challenge. Κέρδισε επίσης το μεγάλο έπαθλο των 25.000 δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.
Σύμφωνα με τον μαθητή της ένατης δημοτικού, το σαπούνι, το οποίο θα κοστίζει λιγότερο από 10 δολάρια, θα περιέχει συστατικά που θα μπορούσαν να επανενεργοποιήσουν τα κύτταρα που προστατεύουν το δέρμα, δίνοντάς τους την ικανότητα να καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα. «Το να δεις ότι όλη η σκληρή δουλειά απέδωσε στο τέλος, ήταν πραγματικά μια σουρεαλιστική εμπειρία», είπε ο Heman στο ρεπορτάζ.

Είπε ότι η ιδέα ήρθε όταν ζούσε στην Αιθιοπία όπου έβλεπε ανθρώπους να δουλεύουν συνεχώς και να εκτίθενται στον ήλιο. Αν και δεν έδωσε σημασία σε αυτό, όταν πλησίασαν οι ημερομηνίες του διαγωνισμού, θυμήθηκε την εποχή του εκεί και αποφάσισε να επικεντρώσει την έρευνά του στον καρκίνο του δέρματος. Είπε, «Ήθελα να κάνω την ιδέα μου κάτι που όχι μόνο θα ήταν εξαιρετικό από την άποψη της επιστήμης, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι προσβάσιμο σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους». Ο Heman πρόσθεσε ότι ήθελε το προϊόν του να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο «σταθερό» στις ζωές των ανθρώπων και επομένως έπρεπε να είναι «το πιο βολικό και πιο αξιόπιστο.

Το αγόρι, αφού επιλέχθηκε στην κατηγορία των 10 κορυφαίων, συνδυάστηκε με μια μέντορα Deborah Isabelle, η οποία είναι ειδικός στη μηχανική προϊόντων της 3M. Είπε ότι ο έφηβος «επικεντρώθηκε στο να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για ανθρώπους που δεν έχει καν γνωρίσει απαραίτητα ακόμα» και μπορούσε να δει το πάθος του στην πρώτη τους συνάντηση.

Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες πειραματισμού για να αναπτυχθεί ένα πρωτότυπο που θα είχε ένα μείγμα ενώσεων που θα ήταν λειτουργικό. Ο Heman επεξεργάστηκε τη φόρμουλα για το πρωτότυπο σαπουνιού που επρόκειτο να παρουσιάσει στο πρωτάθλημα χρησιμοποιώντας μοντελοποίηση υπολογιστή. Το σαπούνι, το οποίο ονομάζεται Skin Cancer Treating Soap, λειτουργεί «χρησιμοποιώντας μια ένωση που βοηθά στην αναζωογόνηση των δενδριτικών κυττάρων, τα οποία σκοτώνονται από καρκινικά κύτταρα. Μόλις τα δενδριτικά κύτταρα αναζωογονηθούν, είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τα καρκινικά κύτταρα». Σύμφωνα με την Isabelle, αυτό "ενεργοποιεί ξανά τη θεραπευτική δύναμη του σώματος" και υπενθυμίζει στο σώμα "πώς να αμυνθεί".

Ο Heman σημειώνει ότι παρόλο που υπάρχουν αρκετές κρέμες στην αγορά, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σαπούνι για τη θεραπεία του καρκίνου. Είπε στο πάνελ στην παρουσίαση ότι είπε στην επιτροπή ότι επιθυμεί να μετατρέψει το σαπούνι σε «σύμβολο ελπίδας, προσβασιμότητας και σε έναν κόσμο όπου η θεραπεία του καρκίνου του δέρματος είναι εφικτή για όλους».


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία