Το μυστικό για υγιές vegan μπέικον που δεν είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο

Το μυστικό για υγιές vegan μπέικον που δεν είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο

Το μυστικό για υγιές vegan μπέικον που δεν είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο

Η MyForest Foods, οι δημιουργοί του MyBacon και οι ιδρυτές της μεγαλύτερης κάθετης φάρμας μυκηλίων στον κόσμο, έχουν μια αποστολή να αλλάξουν το κρέας όπως το ξέρουμε. Όπως είπε κάποτε ο Γάλλος σεφ και συγγραφέας μαγειρικής του 19ου αιώνα Auguste Escoffier, «Το καλό φαγητό είναι το θεμέλιο της γνήσιας ευτυχίας». Και για πολλούς, αυτό το καλό φαγητό είναι το μπέικον.

Η μυρωδιά, το τραγανό, η γεύση - αυτός ο τέλειος συνδυασμός γλυκών, καπνιστών και αλμυρών γεύσεων είναι καθαρή άνεση, νοσταλγία και γενικά καλές δονήσεις. Ακόμη και ο ήχος του τσιτσιρίσματος στο τηγάνι ξυπνά ευχάριστες αναμνήσεις από τεμπέλικα πρωινά της Κυριακής στο σπίτι.

Παρά την σχέση αγάπης με το μπέικον, το επεξεργασμένο προϊόν κρέατος συνδέεται με ορισμένες πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων. Αλλά μια εταιρεία φαίνεται να έχει βρει έναν τρόπο να προσφέρει στους ανθρώπους όλα όσα αγαπούν για το μπέικον, χωρίς τους μεγάλους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με το υπερεπεξεργασμένο συμβατικό μπέικον. Είναι μάγοι; Όχι, είναι καλλιεργητές μανιταριών.

Η εταιρεία που φτιάχνει τραγανό μπέικον από ρίζες μανιταριών

Η MyForest Foods με έδρα τη Νέα Υόρκη δημιούργησε το MyBacon, ένα είδος μπέικον χωρίς χοιρινό που δεν είναι μόνο πιο υγιεινό από το συμβατικό μπέικον, αλλά καταφέρνει επίσης να πετύχει όλες τις σωστές νότες γεύσης και υφής που λαχταρούν οι σκληροί λάτρεις του μπέικον. Δεν είναι η πρώτη μάρκα vegan που πέτυχε ένα τέτοιο επίτευγμα, αλλά είναι από τις πρώτες που το έκανε χωρίς να έχει υποστεί υπερεπεξεργασία.

Το μυστικό είναι το μυκήλιο του μανιταριού στρειδιού - το φυτικό μέρος του μύκητα, το οποίο αποτελείται από ένα δίκτυο λεπτών δομών που μοιάζουν με νήματα. Είναι βασικά σαν τις ρίζες μανιταριών και είναι γεμάτο από δελεαστικές, σαρκώδεις δυνατότητες. Σύμφωνα με ορισμένους πρώιμους επενδυτές υψηλού προφίλ του MyBacon, "Είναι εκπληκτικό τι μπορούν να κάνουν τα μανιτάρια - και αυτό είναι μόνο η αρχή".

Από την κυκλοφορία του το 2020, η MyForest Foods άνοιξε τη μεγαλύτερη κάθετη φάρμα μυκηλίων στον κόσμο για να φτιάξει το μπέικον της. Εκεί, χρησιμοποιεί μεθόδους καλλιέργειας σε εσωτερικούς χώρους εμπνευσμένες από τις παραδοσιακές πρακτικές καλλιέργειας μανιταριών για να μεγαλώσει το μυκήλιό του σε μεγάλα κομμάτια που μοιάζουν με σύννεφα, τα οποία μιμούνται πλάκες κρέατος.

Η χρήση ολόκληρων εκτρεφόμενων μανιταριών σημαίνει ότι αυτό το μπέικον δεν είναι απλώς πιο υγιεινό, αλλά και καλύτερο για τον πλανήτη. Και οι δυνατότητες για άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούν μανιτάρια αειφόρου εκτροφής είναι ατελείωτες.

«Επειδή μεγαλώνουμε το μυκήλιο ως μεγάλα «ολόκληρα» κομμάτια, μοιάζει σχεδόν με λιωμένες κλωστές, κάτι που τελικά δημιουργεί μια εκπληκτικά «παρόμοια με το κρέας» εμπειρία υφής», εξηγεί η Sarah-Marie Cole, διευθύντρια μάρκετινγκ της MyForest Foods. «Η εκπληκτική υφή βοηθά στην ενίσχυση της γεύσης. Είναι μέρος της παροχής της εμπειρίας «όλες οι αισθήσεις» που θα περιμένατε όταν τρώτε μπέικον».

Αφού αναπτυχθούν, τα κομμάτια μυκηλίου κόβονται σε φέτες, μαρινάρονται και συσκευάζονται. Η όλη διαδικασία διαρκεί λιγότερο από δύο εβδομάδες. Για σύγκριση, η διαδικασία εκτροφής χοίρων για μπέικον είναι ακριβώς το αντίθετο από την εκτροφή μανιταριών, προκαλώντας άσκοπους θανάτους ζώων (σε δισεκατομμύρια) και τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.

Γιατί να επιλέξετε το μπέικον από μυκήλιο έναντι του κανονικού μπέικον;

Εκτός από τη γεύση και τη βιωσιμότητα, υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για να επιλέξετε το μπέικον από μυκήλιο. Για πολλούς Αμερικανούς, η υγεία είναι ένα από τα μεγαλύτερα.

Σε αντίθεση με πολλά συσκευασμένα τρόφιμα στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των αντίπαλων κρεάτων φυτικής προέλευσης, το MyBacon δεν είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο. Όπως διαφημίζει συχνά η μάρκα, το MyBacon «εκτρέφεται, όχι ψεύτικο», σε σχέση με το γεγονός ότι είναι ο τρόπος με τον οποίο ο μύκητας συμπλέκεται όταν αναπτύσσεται που του δίνει την κρεατική χυμώδη υφή – όχι μια λίστα με υπερβολικά συστατικά.

Το MyBacon φυτικής προέλευσης παρασκευάζεται μόνο με μυκήλιο, βιολογικό λάδι καρύδας, βιολογική ζάχαρη, φυσικές γεύσεις και αλάτι. Δεν υπάρχει ενιαίος αποδεκτός ορισμός των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, αλλά τείνουν να περιλαμβάνουν περισσότερα από πέντε συστατικά, πολλά από τα οποία είναι χημικά πρόσθετα και χρωστικές.

Ο συγγραφέας τροφίμων Michael Pollan ορίζει ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο ως αυτό που περιέχει συστατικά «κανένας κανονικός άνθρωπος δεν έχει στο σπίτι και απαιτεί εξοπλισμό που θα μπορούσατε να βρείτε μόνο σε ένα εργοστάσιο». Όλα τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι εγγενώς κακά για εσάς, αλλά πρόσφατες μελέτες έχουν συμβουλεύσει το κοινό να απομακρυνθεί από την κατανάλωση πολλών από αυτά, καθώς, όπως το μπέικον, ορισμένα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Αυτή η έλλειψη περίπλοκων συστατικών και η υπερβολική επεξεργασία ήταν ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο το MyBacon κέρδισε μια πολυπόθητη θέση στις Καλύτερες Εφευρέσεις του Time για το 2022. Η δημοσίευση το χαιρέτισε ως ένα «καλύτερο ψεύτικο μπέικον». Στη φετινή Expo West, τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση φυσικών τροφίμων στον κόσμο, το VegNews απένειμε στο MyBacon τον τίτλο του «Καλύτερου Νέου Vegan Προϊόντος» λόγω γεύσης, υφής και επαναστατικής διαδικασίας καλλιέργειας.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του MyBacon είναι ότι, όπως όλα τα φυτικά προϊόντα, δεν περιέχει χοληστερόλη. Το ζωικό μπέικον, φυσικά, σχετίζεται με την αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης, η οποία, με τη σειρά της, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η κατανάλωση περίπου τριών φέτες μπέικον την ημέρα (ή το ισοδύναμο οποιουδήποτε άλλου επεξεργασμένου κρέατος) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά σχεδόν 20 τοις εκατό.

Κάθε μερίδα MyBacon περιέχει επίσης τρία γραμμάρια πρωτεΐνης και σχεδόν το 10 τοις εκατό της RDI για φυτικές ίνες, ένα θρεπτικό συστατικό που λείπει σοβαρά από τις αμερικανικές δίαιτες. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι το 95 τοις εκατό των Αμερικανών απλά δεν το παίρνει αρκετό. «Παίρνετε τα οφέλη των φυτικών ινών και της πρωτεΐνης σε κάθε μπουκιά MyBacon», προσθέτει ο Cole. "Το πάνελ των συστατικών μας είναι πολύ απλό, το οποίο το διατηρεί απαλλαγμένο από αλλεργιογόνα και πολύ καθαρό."

Καλλιέργεια μιας εντελώς νέας βιομηχανίας κρέατος μυκηλίου

Για το MyForest Foods, τα 45 εκατομμύρια Αμερικανοί που τρώνε περίπου 3-4 κιλά μπέικον κάθε χρόνο είναι λάτρεις του μυκηλίου σε αναμονή. Πολλοί από αυτούς απλά δεν γνωρίζουν ακόμη ότι οι μύκητες μπορούν να τους δώσουν την ίδια αίσθηση με το συμβατικό μπέικον. Ο Cole, ωστόσο, παρακολούθησε τη μετατροπή σε πραγματικό χρόνο.

«Οι καταναλωτές «είμαι κρεατοφάγος» μας λένε εκ των προτέρων ότι δεν θα τους αρέσει», λέει. «Τους πείθουμε να το δοκιμάσουν ούτως ή άλλως και να μπουμ. Ιδού, το λατρεύουν. Συνήθως λένε κάτι που λέει «αν το βάλεις σε ένα BLT, δεν θα είχα ιδέα ότι δεν είναι χοιρινό».

«Η χαρά στα πρόσωπα των ανθρώπων όταν δοκιμάζουν το MyBacon φωτίζει πραγματικά το δωμάτιο», πρόσθεσε. «Είναι υπέροχο να βλέπεις ανθρώπους να δοκιμάζουν την πρώτη τους γεύση. Οι δυνατότητες για καινοτομία και δημιουργικότητα είναι ατελείωτες και μόλις ξεκινάμε».

Η μάρκα έχει ακόμη μεγαλύτερους στόχους από το να αντικαταστήσει απλώς το μπέικον του κόσμου. Πρόκειται για χρυσό σε πολλά περισσότερα προϊόντα κρέατος που μπορούν να αναπαραχθούν με μύκητες. «Σκεφτείτε ένα προϊόν κοτόπουλου από μυκήλιο «κοτόπουλου-του-δάσους» ή μια μπριζόλα φτιαγμένη από πολυπόρο μοσχαρίσιο-μπριζόλα», λέει ο Cole. «Θα θέλαμε πολύ να δούμε το «μυκήλιο» ως μια εντελώς νέα κατηγορία τροφίμων, με πολλές διαφορετικές επιλογές τροφίμων από διαφορετικούς τύπους στελεχών μανιταριών».

Πηγή: https://vegnews.com

Διαβάστε επίσης...

Μήπως όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο;

Μήπως όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο;

Επιστήμονες υποστηρίζουν πως πάνω από το 80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος καθορίζεται από το έντερο

Περισσότερα
Η σωστή διατροφή για την γυναίκα δρομέα

Η σωστή διατροφή για την γυναίκα δρομέα

Οι γυναίκες δρομείς έχουν ειδικές διατροφικές ανάγκες..

Περισσότερα
Ποια Τρόφιμα Επιτρέπονται Στο Κυλικείο;

Ποια Τρόφιμα Επιτρέπονται Στο Κυλικείο;

Ποια Τρόφιμα Επιτρέπονται Στο Κυλικείο;

Περισσότερα