Οι επιστήμονες φτιάχνουν ένα υγιές λευκό ψωμί

Οι επιστήμονες φτιάχνουν ένα υγιές λευκό ψωμί

Οι επιστήμονες φτιάχνουν ένα υγιές λευκό ψωμί

Το λευκό ψωμί είναι γνωστό για την ευνοϊκή του υφή και τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά - ειδικά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του ολικής αλέσεως ή πολύσπορων - αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα.

Το λευκό ψωμί μπορεί να είναι η πρώτη επιλογή πολλών ανθρώπων για τη γεύση, την υφή και την εμφάνισή του, αλλά δεν είναι πάντα η πιο υγιεινή επιλογή. Και οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Aberystwyth στο Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθούν να το αλλάξουν αυτό.

Αφού έλαβαν σημαντική χρηματοδότηση για το έργο τους, πανεπιστημιακούς ερευνητές μελετούν τη διαδικασία άλεσης και ανάμειξης για το λευκό αλεύρι μαζί με τους βιολογικούς μύλους στο Shipton Mill με την ελπίδα να αυξήσουν τη θρεπτική του αξία.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την προσθήκη αρακά, φασολιών και βρώμης στο αλεύρι σίτου για την ενίσχυση της περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες - δύο θρεπτικά συστατικά που συχνά λείπουν στο λευκό ψωμί.

«Αυτή είναι μια πολύ συναρπαστική ευκαιρία να βελτιώσουμε τη διατροφή των ανθρώπων, ειδικά εκείνων που ευνοούν την εμφάνιση και τις αισθητηριακές ιδιότητες του λευκού ψωμιού», δήλωσε η Catherine Howarth, Ph.D., μία από τις ερευνήτριες στο Aberystwyth, σε δελτίο τύπου. «Το έργο υπογραμμίζει πώς η κορυφαία έρευνα φυτών εδώ στην Ουαλία μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων. Ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι άλλη μια ευκαιρία να αξιοποιήσουμε πολύ καλά τη δουλειά μας, ειδικά στα φασόλια, τα μπιζέλια και τη βρώμη».

Tο λευκό ψωμί παρασκευάζεται συνήθως με αλεύρι σίτου, αλλά το πίτουρο και το φύτρο αφαιρούνται κατά τη διαδικασία άλεσης - δημιουργώντας ένα πιο ανοιχτόχρωμο αλεύρι που είναι συνήθως λιγότερο διατροφικά πυκνό.

Το πανεπιστήμιο είναι ήδη αναγνωρισμένο ως κορυφαίο κέντρο για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών βρώμης, φασολιών και μπιζελιού. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 65% του συνόλου της βρώμης καλλιεργείται από ποικιλίες που αναπτύχθηκαν στο Aberystwyth.

Το έργο βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμα στάδια, αλλά θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε μια νέα, πιο υγιεινή ποικιλία λευκού ψωμιού στα ράφια των καταστημάτων.
Ένα άλλο παρόμοιο έργο βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο του Reading, επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, εδώ και αρκετά χρόνια. Μαζί με την Rothamsted Research και το John Innes Centre, η ομάδα εντόπισε σειρές σιταριού με έως και διπλάσια περιεκτικότητα σε κανονικές ίνες στο λευκό αλεύρι και αναπτύσσει νέους τύπους σίτου υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες για τους αγρότες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η έρευνα δείχνει ότι το 90% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου δεν καταναλώνει αρκετές φυτικές ίνες, με μέση πρόσληψη 18 γραμμάρια την ημέρα σε σύγκριση με τη συνιστώμενη πρόσληψη 30 γραμμάρια την ημέρα για τους ενήλικες.

Η κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της καρδιάς, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος και στο να νιώθετε χορτάτοι. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Τυρί: Τι Πρέπει Να Προσέχετε Όταν Το Καταναλώνετε!

Τυρί: Τι Πρέπει Να Προσέχετε Όταν Το Καταναλώνετε!

Τι Πρέπει Να Προσέχετε στην κατανάλωση τυριού

Περισσότερα
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΟ, ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΑΓΩΤΟ

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΟ, ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΠΑΓΩΤΟ

Μια Βρετανή σχεδιάστρια ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη που έφτιαξε ανακυκλώσιμο παγωτό με άρωμα βανίλιας

Περισσότερα
Βάκχες του Ευριπίδη|Πρέβεζα 14 Ιουλίου 21:30|Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης

Βάκχες του Ευριπίδη|Πρέβεζα 14 Ιουλίου 21:30|Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης

Η θεατρική εταιρεία Νέα Εποχή παρουσιάζει την τραγωδία του Ευριπίδη «Βάκχες».

Περισσότερα