Είναι το συμπλήρωμα λεπτίνης αποτελεσματικό για την απώλεια βάρους;

Είναι το συμπλήρωμα λεπτίνης αποτελεσματικό για την απώλεια βάρους;

Είναι το συμπλήρωμα λεπτίνης αποτελεσματικό για την απώλεια βάρους;

Ο λευκός λιπώδης ιστός (λίπος) παράγει λεπτίνη, σημαντική για τη ρύθμιση της όρεξης, του μεταβολισμού και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Δεδομένου ότι η έλλειψη λεπτίνης έχει ανακαλυφθεί ότι προκαλεί παχυσαρκία στα ποντίκια, η πιθανότητα απώλειας βάρους έχει κερδίσει την προσοχή. Ως εκ τούτου, τα λεγόμενα συμπληρώματα λεπτίνης πωλούνται για απώλεια βάρους.

Τι είναι η λεπτίνη;

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τον λευκό λιπώδη ιστό. Περιλαμβάνει τη ρύθμιση της όρεξης, την ενεργειακή ισορροπία και το σωματικό βάρος.
Όταν το σωματικό λίπος μειώνεται, η σύνθεση λεπτίνης μειώνεται επίσης. Τα μειωμένα επίπεδα λεπτίνης σηματοδοτούν ανεπάρκεια ενέργειας στον εγκέφαλο. Ως απάντηση, ο εγκέφαλος δίνει σήμα στα όργανα να αυξήσουν την πείνα και να μειώσουν την ενεργειακή δαπάνη.

Εάν η πρόσληψη τροφής και το σωματικό βάρος αυξηθούν, τα επίπεδα λεπτίνης αυξάνονται ξανά, γεγονός που δίνει σήμα στον εγκέφαλο να αναστείλει την πείνα, με αποτέλεσμα τη μείωση της πρόσληψης τροφής.

Παράγοντες όπως το σωματικό λίπος, οι ορμόνες, η διατροφή, ο ύπνος, το στρες, η γενετική και η γενική υγεία μπορούν να επηρεάσουν τη σύνθεση και τη λειτουργία της λεπτίνης.

Είναι καλύτερη περισσότερη λεπτίνη;

Το σώμα ρυθμίζει απαλά την ισορροπία της λεπτίνης. Περισσότερη λεπτίνη δεν σημαίνει λιγότερη πείνα ή χαμηλότερο σωματικό βάρος. Στην πραγματικότητα, τα παχύσαρκα άτομα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν αυξημένα επίπεδα λεπτίνης και αντίσταση στη λεπτίνη.

Στην αντίσταση στη λεπτίνη η λειτουργία αυτής της ορμόνης διαταράσσεται. Παρόλο που τα επίπεδα λεπτίνης είναι υψηλά, ο εγκέφαλος δεν στέλνει σήματα που μειώνουν την πρόσληψη τροφής και αυξάνουν την ενεργειακή δαπάνη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους και παχυσαρκία.

Συμπληρώματα λεπτίνης έναντι ορμόνης λεπτίνης: ποια είναι η διαφορά;

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγει το σώμα και δεν πωλείται ως συμπλήρωμα.

Τα «συμπληρώματα λεπτίνης» είναι απλώς συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν έναν συνδυασμό διαιτητικών συστατικών που περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, εκχυλίσματα βοτάνων, βιταμίνες (όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β), μέταλλα (όπως χρώμιο), λινολεϊκό οξύ, καφεΐνη, κετόνες βατόμουρου κ.λπ. επί.

Ως φάρμακο, η λεπτίνη συνταγογραφείται για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων που σχετίζονται με τη λεπτίνη, όπως η συγγενής ανεπάρκεια λεπτίνης, στην οποία το σώμα δεν παράγει λεπτίνη όπως θα έπρεπε.

Είναι αποτελεσματικά τα συμπληρώματα λεπτίνης για απώλεια βάρους;

Δεν υπάρχουν συμπληρώματα λεπτίνης που στην πραγματικότητα περιέχουν λεπτίνη. Ωστόσο, ορισμένα συμπληρώματα διατροφής υποστηρίζεται ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους επηρεάζοντας τα επίπεδα λεπτίνης.

Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ο ψευδάργυρος και η L-καρνιτίνη, έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τα επίπεδα λεπτίνης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση συγκεκριμένων συνδυασμών θρεπτικών συστατικών για την απώλεια βάρους μέσω της εξισορρόπησης των επιπέδων της ορμόνης λεπτίνης.

Είναι ασφαλή τα συμπληρώματα λεπτίνης;

Πολλά συμπληρώματα διατροφής πωλούνται ως συμπληρώματα λεπτίνης με τον ισχυρισμό ότι αυξάνουν τα επίπεδα λεπτίνης και βοηθούν στην απώλεια βάρους. Δεδομένου ότι αυτά τα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν διάφορα θρεπτικά συστατικά σε διάφορες ποσότητες, ένας επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα ενός προϊόντος για τον ασθενή. Επομένως, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τα πάρετε.

Χρειάζομαι συμπληρώματα λεπτίνης για να χάσω βάρος;

Δεν χρειάζεστε συμπληρώματα διατροφής που ισχυρίζονται ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις ευεργετικές επιδράσεις των συμπληρωμάτων διατροφής στην απώλεια βάρους μέσω της βελτίωσης των επιπέδων λεπτίνης ή της αντίστασης.

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή παράλληλα με την άσκηση είναι ο καθιερωμένος τρόπος για να επιτευχθεί υγιής απώλεια βάρους. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την υγιεινή διατροφή ή δεν χάνετε βάρος εκτός από ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και άσκησης, συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον διαιτολόγο σας για βοήθεια.

Φυσικοί τρόποι για την υποστήριξη υγιών επιπέδων λεπτίνης

Αν και μπορεί να δείτε προϊόντα που υπόσχονται να ενισχύσουν τα επίπεδα λεπτίνης και να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών στη βελτίωση της αντίστασης στη λεπτίνη. Ωστόσο, η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν σε υγιή επίπεδα λεπτίνης.

Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους

Τα αυξημένα επίπεδα λεπτίνης και η αντίσταση στη λεπτίνη συνδέονται με την παχυσαρκία. Οι στρατηγικές για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, όπως η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση, μπορούν να υποστηρίξουν υγιή επίπεδα λεπτίνης.

Ποιότητα ύπνου

Ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει άμεσα και έμμεσα τα επίπεδα λεπτίνης. Μια μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της χρόνιας σύντομης διάρκειας ύπνου και των επιπέδων λεπτίνης. Το αποτέλεσμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σύντομη διάρκεια ύπνου συσχετίστηκε σημαντικά με χαμηλά επίπεδα λεπτίνης. Όσοι κοιμούνται 5 ώρες είχαν περίπου 15% χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης από όσους κοιμούνται 8 ώρες.

Μια μετα-ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα λεπτίνης στο αίμα ήταν υψηλότερα σε άτομα με σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, μια διαταραχή ύπνου που χαρακτηρίζεται από απόφραξη των ανώτερων αεραγωγών. Επομένως, ο επαρκής ποιοτικός ύπνος μπορεί να υποστηρίξει υγιή επίπεδα λεπτίνης.

Διαχείριση άγχους

Το ψυχολογικό στρες είναι ένα κοινό πρόβλημα για τους σύγχρονους ανθρώπους. Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν αυξημένο καθημερινό άγχος, εξάντληση και άγχοςy κατά καιρούς.

Το υψηλότερο αντιληπτό ψυχολογικό στρες έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τα επίπεδα λεπτίνης. Δεδομένου ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα λεπτίνης, οι παρεμβάσεις για τη μείωση του ψυχολογικού στρες μπορούν να υποστηρίξουν υγιή επίπεδα λεπτίνης.

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης, της κατανάλωσης ενέργειας και του σωματικού βάρους. Τα επίπεδά του εξισορροπούνται απαλά από το σώμα σας. Ένα υγιές σωματικό βάρος μπορεί να υποστηρίξει υγιή επίπεδα λεπτίνης. Εκτός εάν υπάρχουν διαταραχές που σχετίζονται με τη λεπτίνη, δεν χρειάζεστε παρεμβάσεις για να χειριστείτε τα επίπεδα λεπτίνης.

Πηγές

 

Διαβάστε επίσης...

Έπεσε Κόκκινο Κρασί Στο Χαλί Σας;

Έπεσε Κόκκινο Κρασί Στο Χαλί Σας;

Έπεσε Κόκκινο Κρασί Στο Χαλί Σας; Τι να κάνετε

Περισσότερα
Μυστικά Ομορφιάς Μόνο Για Εσάς Άμεσα, Αποτελεσματικά Και Με Κόστος Μηδέν!
«Sleepy girl mocktail», για τον ύπνο, άλλη μια νέα τάση του Τικ Τοκ

«Sleepy girl mocktail», για τον ύπνο, άλλη μια νέα τάση του Τικ Τοκ

«Sleepy girl mocktail», ένα μη αλκοολούχο ποτό που υποτίθεται ότι λειτουργεί ως βοηθητικό ύπνου

Περισσότερα