Ο ΠΙΚΡΟΣ ΚΑΦΕΣ ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΙ. ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ;

Ο ΠΙΚΡΟΣ ΚΑΦΕΣ ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΙ. ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ;

Ο ΠΙΚΡΟΣ ΚΑΦΕΣ ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΙ. ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ;

Ο καφές μπορεί να είναι απολαυστικός ως ρόφημα, αλλά οι ειδικοί εξακολουθούν να εργάζονται για να κατανοήσουν τα πλήρη οφέλη του για την υγεία και πώς η προσθήκη άλλων συστατικών, όπως κρέμα γάλακτος ή ζάχαρη, μπορεί να επηρεάσει πιθανά οφέλη για την υγεία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε τώρα ότι η κατανάλωση καφέ χωρίς ζάχαρη συσχετίστηκε με μικρή ποσότητα απώλειας βάρους, ενώ η προσθήκη ζάχαρης στον καφέ συσχετίστηκε με κάποια αύξηση βάρους.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ χωρίς ζάχαρη μπορεί να ωφελήσει τη διαχείριση του βάρους. Ωστόσο, θα πρέπει να επαναληφθούν με μελλοντική έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Βοηθάει ο καφές στην απώλεια βάρους;

Για αυτήν την έρευνα, οι συγγραφείς ήθελαν να δουν εάν η κατανάλωση καφέ συνέβαλε στην απώλεια βάρους. Ήθελαν επίσης να εξετάσουν πώς η προσθήκη κρέμας, ζάχαρης ή μη γαλακτοκομικού στον καφέ επηρέασε την έκβαση της υγείας. Αυτή η έρευνα εξέτασε δεδομένα από τρεις μεγάλες μελέτες για την υγεία: τη Μελέτη Υγείας Νοσοκόμων, τη Μελέτη Υγείας Νοσηλευτών II και τη Μελέτη παρακολούθησης επαγγελματιών υγείας. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να έχουν πρόσβαση σε μεγάλο όγκο δεδομένων και συμμετεχόντων.

Στη συνέχεια επέλεξαν συμμετέχοντες για την ανάλυσή τους που πληρούσαν ορισμένα κριτήρια ένταξης. Για παράδειγμα, επέλεξαν να μην συμπεριλάβουν ορισμένους συμμετέχοντες που είχαν ελλείποντα δεδομένα ή είχαν ήδη καρκίνο, καρδιακή νόσο ή διαβήτη κατά την έναρξη. Συνολικά, περιέλαβαν λίγο περισσότερους από 155.000 συμμετέχοντες στην ανάλυσή τους. 

Οι ερευνητές μπόρεσαν να εξετάσουν δεδομένα από ερωτηματολόγια συχνότητας φαγητού που συμπλήρωναν οι συμμετέχοντες στην αρχή και στη συνέχεια κάθε 4 χρόνια. Οι συμμετέχοντες απάντησαν πόσο συχνά κατανάλωναν καφέ, χωρίς καφεΐνη ή κανονικό, και πόση κρέμα, ζάχαρη ή γαλακτοκομικά πρόσθεσαν. Οι ερευνητές δεν εξέτασαν την προσθήκη κρέμας ή γαλακτοκομικού χωρίς λιπαρά.

Στη συνέχεια εξέτασαν επίσης τις αλλαγές βάρους που συνέβαιναν κάθε τέσσερα χρόνια. Αντιπροσώπευαν πολλές συμμεταβλητές, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης ορισμένων τροφίμων, της πρόσληψης αλκοόλ, της σωματικής δραστηριότητας και των ιατρικών καταστάσεων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 1 φλιτζάνι καφέ καθημερινά, είτε ντεκαφεϊνέ είτε κανονικός, συσχετίστηκε με απώλεια 0,12 κιλών (kg) σωματικού βάρους σε διάστημα 4 ετών.

Αντίθετα, η προσθήκη ενός κουταλιού του γλυκού ζάχαρη ημερησίως συσχετίστηκε με 0,09 κιλά αύξησης βάρους σε διάστημα 4 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συσχετισμοί τους ήταν ισχυρότεροι μεταξύ των συμμετεχόντων με υψηλότερο ΔΜΣ και μικρότερη ηλικία.

Διαπίστωσαν επίσης ότι η προσθήκη γάλακτος ή κρέμας δεν συσχετίστηκε με σημαντική αύξηση βάρους.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στη μελέτη μελέτης ότι:

«Τα αποτελέσματά μας μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικά ως αποτελεσματική στρατηγική διαχείρισης βάρους μεταξύ ατόμων με υπέρβαρα και παχυσαρκία, καθώς η παρατηρούμενη αύξηση βάρους που σχετίζεται με την προσθήκη ζάχαρης ήταν υψηλότερη σε αυτούς τους συμμετέχοντες. Τα ευρήματα εγείρουν ερωτήματα για έναν δυνητικά ακόμη πιο επιζήμιο αντίκτυπο στο βάρος από τα εμπορικά ποτά καφέ με υψηλότερες ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης». Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί η συνολική μέτρια συμβολή του καφέ στο βάρος, είτε με είτε χωρίς ζάχαρη.

Περιορισμοί μελέτης και συνέχιση της έρευνας

Αυτή η έρευνα εξετάζει έναν σημαντικό όγκο δεδομένων αλλά έχει ορισμένους περιορισμούς. Αυτοί οι περιορισμοί είναι παρόμοιοι με εκείνους των επιμέρους μελετών που εξετάστηκαν στην ανάλυση.

Για παράδειγμα, οι μελέτες περιελάμβαναν κυρίως λευκά άτομα, περιορίζοντας τη γενίκευση και σημαίνει ότι οι μεταγενέστερες μελέτες μπορούν να περιλαμβάνουν μεγαλύτερη ποικιλομορφία. Οι μελέτες βασίζονται επίσης στην αυτοαναφορά, η οποία μπορεί να είναι ανακριβής. Για παράδειγμα, το βάρος αναφέρθηκε από μόνος του και επαληθεύτηκε μόνο σε ένα υποδείγμα. Τα βάρη που αναφέρθηκαν οι ίδιοι ήταν περίπου 1,5 κιλό χαμηλότερα από τα βάρη που έπαιρνε το προσωπικό.

Οι ερευνητές δεν είχαν πρόσβαση σε ορισμένα δεδομένα, όπως η συγκεκριμένη επίδραση διαφορετικών προϊόντων λεύκανσης του καφέ. Επίσης, δεν εξέτασαν τον ρόλο της καφεΐνης σε άλλα ποτά με καφεΐνη ούτε εξέτασαν την επίδραση των τεχνητών γλυκαντικών. Και δεν εξέτασαν τα εμπορικά ροφήματα καφέ με ζάχαρη με υψηλότερες ποσότητες θερμίδων. Οι συγγραφείς σημειώνουν επίσης ότι τα ευρήματα πρέπει να επαναληφθούν σε άλλες μελέτες για περαιτέρω επιβεβαίωση, και αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης καφεΐνης. Τα άτομα που έχουν απορίες σχετικά με την κατανάλωση καφέ μπορούν να μιλήσουν με τους γιατρούς ή τους διατροφολόγους τους για περαιτέρω καθοδήγηση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η σύσταση είναι να πίνετε έως και 5 φλιτζάνια καφέ καθημερινά με ή χωρίς κρέμα για οφέλη για την υγεία και τον έλεγχο του βάρους. Ωστόσο, η προσθήκη ζάχαρης δεν συνιστάται. Για να διασφαλιστεί η ισορροπημένη κατανάλωση καφέ, τα άτομα θα πρέπει να επιδιώκουν μέτρο, συνήθως περιορίζοντας τον εαυτό τους σε 3-4 φλιτζάνια ή περίπου 400 mg [χιλιοστόγραμμα] καφεΐνης την ημέρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο καθένας μεταβολίζει την καφεΐνη διαφορετικά. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας, προσαρμόζοντας την πρόσληψη εάν εμφανιστούν αισθήματα νευρικότητας ή άγχους. Λαμβάνοντας υπόψη το χρονοδιάγραμμα, η αποφυγή του καφέ αργά το απόγευμα ή το βράδυ μπορεί να αποτρέψει τις διαταραχές στον ύπνο. Είναι επίσης σημαντικό να ληφθούν υπόψη όλες οι πηγές καφεΐνης, συμπεριλαμβανομένου του τσαγιού, της σοκολάτας, των ενεργειακών ποτών και ορισμένων φαρμάκων.

Οφέλη και κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση καφέ

Η κατανάλωση καφέ αποτελεί αντικείμενο έρευνας για την υγεία εδώ και πολλά χρόνια. Η κατανάλωση καφέ μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των κινδύνων για στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια. Τα άτομα που πίνουν καφέ τακτικά μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 και νόσο του Πάρκινσον. Ο καφές μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Τα οφέλη από την κατανάλωση καφέ περιλαμβάνουν αντικαρκινικά αποτελέσματα λόγω της υψηλής συγκέντρωσης αντιοξειδωτικών. Επίσης, καρδιαγγειακές βελτιώσεις έχουν αποδειχθεί με ελεγχόμενες ποσότητες έως και 5 φλιτζάνια ημερησίως. Ωστόσο, η κατανάλωση καφέ μπορεί επίσης να συμβάλει σε ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως αίσθημα παλμών και αυξημένο άγχος.

Το πλούσιο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο [του καφέ] μπορεί να καταπολεμήσει το οξειδωτικό στρες, ενώ η καφεΐνη ενισχύει τη διάθεση, την εγρήγορση και προσφέρει μεταβολικά οφέλη αυξάνοντας την ενεργειακή δαπάνη και την οξείδωση του λίπους. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές ύπνου, πεπτικά προβλήματα, πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των οστών και της καρδιάς και αυξημένο άγχος σε ορισμένα άτομα. Η κατανάλωση καφέ συνοδεύεται επίσης συχνά από την προσθήκη ζάχαρης, τεχνητών γλυκαντικών, κρέμας ή λευκαντικών καφέ που έχουν συνδεθεί με πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία.

Μελέτη: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002916523661702


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Τα πιο συχνά σημάδια του δέρματος που πρέπει να μας στείλουν στον καρδιολόγο

Τα πιο συχνά σημάδια του δέρματος που πρέπει να μας στείλουν στον καρδιολόγο

Η καρδιά είναι υπεύθυνη για την παροχή αίματος σε ολόκληρο το σώμα!

Περισσότερα
Το Body piercing μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας;

Το Body piercing μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας;

Το Body piercing πρόκειται για μια μορφή έκφρασης η οποία έχει κάποιους κινδύνους.

Περισσότερα
Γιατί οι πλούσιοι και διάσημοι πέφτουν στη λατρεία της ευεξίας;

Γιατί οι πλούσιοι και διάσημοι πέφτουν στη λατρεία της ευεξίας;

Η ψευδοεπιστήμη είναι μπερδεμένη με αρκετή πραγματική επιστήμη για να κάνει οτιδήποτε πιστευτό

Περισσότερα