Οι καλύτερες διατροφικές πηγές ιωδίου

Οι καλύτερες διατροφικές πηγές ιωδίου

Οι καλύτερες διατροφικές πηγές ιωδίου

Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την υγεία μας. Χρησιμοποιείται από τον θυρεοειδή αδένα για την παραγωγή ορμονών που διασφαλίζουν την καλή λειτουργία των κυττάρων στο σώμα μας. Η ύπαρξη χαμηλών επιπέδων αυτών των ορμονών έχει συνδεθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους, την κούραση και τις διακυμάνσεις της διάθεσης. Το ιώδιο είναι επίσης κρίσιμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για την υγεία των μικρών παιδιών, καθώς είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. 

Ποια είναι όμως τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορούν να μας προσφέρουν επαρκή ποσότητα ιωδίου;

Γαρίδα, αστακός, κονσέρβες τόνου, μπακαλιάρος

Η γαρίδα περιέχει 35 mcg ιωδίου, που αντιπροσωπεύει το 25% της προτεινόμενης πρόσληψης, ενώ ο πολυτελής αστακός προσφέρει 100 mcg. Εάν θέλετε να επιλέξετε κάτι που μπορείτε εύκολα να βρείτε στο ντουλάπι της κουζίνας σας, ο κονσερβοποιημένος τόνος είναι η καλύτερη επιλογή σας. Προτιμήστε αυτόν που είναι σε λάδι επειδή περιέχει περισσότερο ιώδιο (17 mcg).  Τα 100 γραμμάρια μπακαλιάρου περιέχουν 117 mcg ιωδίου.

Ψητές πατάτες

Οι φλούδες τους περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και κάλιο. Προτιμήστε τις ψητές αντί για πουρέ για να απολαύσετε πλουσιότερα επίπεδα ιωδίου. Μια πατάτα μεσαίου μεγέθους περιέχει 60 mcg .

Ψητό στήθος γαλοπούλας

Μια μερίδα 85 γρ. από αυτό το πιάτο θα σας προσφέρει 35 mcg ιωδίου.

Αυγά

Άλλη μια πλούσια διατροφική πηγή  ιωδίου.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Είναι όλα πολύ καλές πηγές ιωδίου. Ξεχωρίζουν το αγελαδινό γάλα και τυριά όπως η μοτσαρέλα.

Ιωδιούχο αλάτι

Στις μέρες μας, ιώδιο προστίθεται και στο επιτραπέζιο αλάτι. Ελέγξτε την ετικέτα στην συσκευασίας για να βεβαιωθείτε για το ιωδιούχο περιεχόμενο.

Λαχανικά

Λαχανικά όπως η αγκινάρα, το σπανάκι, η σόγια, τα γογγύλια, οι πατάτες, τα όσπρια, τα μπιζέλια, τα φασόλια, το καλαμπόκι, το μπρόκολο και το κουνουπίδι περιέχουν ιώδιο που τραβούν από το χώμα. Η ποσότητα του ιωδίου σε αυτά τα λαχανικά εξαρτάται από την περιεκτικότητα του εδάφους σε ιώδιο στη συγκεκριμένη περιοχή. Το μαγείρεμά τους δεν μειώνει την ποσότητα του ιωδίου.

Φρούτα

Φρούτα που περιέχουν ιώδιο είναι η φράουλα, τα cranberries, το σύκο, ο ανανάς, το μήλο, η καρύδα, το γκρέιπφρουτ, το ακτινίδιο, το μάνγκο, οι χουρμάδες, και  τα βερίκοκα.

Μπαχαρικά

Ορισμένα μπαχαρικά όπως η κανέλα και το μαύρο και άσπρο πιπέρι περιλαμβάνουν επίσης ιώδιο.