Πολύσπορο ψωμί ή ολικής; Ποιες οι διαφορές;

Πολύσπορο ψωμί ή ολικής; Ποιες οι διαφορές;

Πολύσπορο ψωμί ή ολικής; Ποιες οι διαφορές;

Με την πρώτη ματιά, μπορεί να φαίνεται ότι το πολύσπορο ψωμί και το ψωμί ολικής αλέσεως είναι το ίδιο ή πολύ παρόμοιο. Ωστόσο, στην πραγματικότητα διαφέρουν όσον αφορά τα συστατικά και τη θρεπτική τους αξία.

Πολύσπορο εναντίον ψωμιού ολικής αλέσεως

Μπορείτε να επιλέξετε από δεκάδες διαφορετικούς τύπους ψωμιού σε ένα φούρνο, από πολύσπορα καρβέλια μέχρι μάφιν ολικής αλέσεως. Εάν προσπαθείτε να επιλέξετε ένα νόστιμο και χορταστικό ψωμί, μπορεί να σας προκαλέσει σύγχυση με τόσα πολλά είδη που πρέπει να εξετάσετε.

Αν και όλα τα καρβέλια φαίνονται ίδια με την πρώτη ματιά, υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ του πολύσπορου και του ολικής αλέσεως ψωμιού. Ας εξερευνήσουμε την ποικιλία των τύπων ψωμιού και τι αντιπροσωπεύουν.

Τι είναι ένα σιτάρι;

Πρώτον, βοηθάει να γνωρίζουμε λίγα πράγματα για τα δημητριακά. Ένας σπόρος είναι ένας σπόρος που συλλέγεται από ένα φυτό που παράγει σιτηρά όπως το σιτάρι ή η βρώμη. Ένα ολόκληρο δημητριακό είναι ένας ολόκληρος σπόρος και μπορεί επίσης να ονομάζεται πυρήνας. Ένα δημητριακό ολικής αλέσεως έχει τρία βρώσιμα μέρη που προστατεύονται από ένα φλοιό. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Το πίτουρο: Το πίτουρο είναι το εξωτερικό στρώμα του σπόρου. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και αντιοξειδωτικά.
  • Το φύτρο: Το φύτρο είναι το έμβρυο και το πιο εσωτερικό στρώμα του σπόρου. Μπορεί ενδεχομένως να φυτρώσει σε ένα νέο φυτό. Το μικρόβιο περιέχει πρωτεΐνες, υγιή λιπαρά, μέταλλα και άφθονη βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
  • Το ενδοσπέρμιο: Το ενδοσπέρμιο είναι το μεσαίο στρώμα και αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του σπόρου. Το ενδοσπέρμιο περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και μικρό αριθμό μετάλλων και βιταμινών.

Τα επεξεργασμένα δημητριακά δεν περιέχουν όλα τα μέρη του σπόρου και επομένως είναι λιγότερο θρεπτικά από τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του ψωμιού ολικής αλέσεως και του πολύσπορου ψωμιού;

Το σιτάρι είναι ένα είδος σιτηρών. Επομένως, το ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει ολόκληρο τον κόκκο του σιταριού και όλα τα θρεπτικά του μέρη.

Το πολύσπορο ψωμί περιέχει διάφορα είδη δημητριακών. Για παράδειγμα, το πολύσπορο μπορεί να περιέχει σιτάρι, κριθάρι, λινάρι και βρώμη. Μερικές φορές, το πολύσπορο ψωμί περιλαμβάνει επίσης σπόρους στα συστατικά του, όπως ηλιόσπορους ή κολοκυθόσπορους. Η λέξη "πολύσπορο" σημαίνει απλά ότι υπάρχουν διάφορα είδη δημητριακών στο ψωμί. Μπορεί ή όχι να σημαίνει ότι αυτοί οι κόκκοι είναι ολόκληροι.

Ποια είναι η διαφορά στα δημητριακά ολικής αλέσεως και στο σιτάρι ολικής αλέσεως;

Ψωμί ολικής αλέσεως σημαίνει ότι το ψωμί περιέχει δημητριακά ολικής αλέσεως, συνήθως σιτάρι, και επιπλέον δημητριακά. Το ψωμί ολικής αλέσεως μπορεί να περιέχει οποιοδήποτε είδος δημητριακών ολικής αλέσεως - κριθάρι, σιτάρι, βρώμη ή συνδυασμό αυτών, για παράδειγμα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να περιλαμβάνεται στο σύνολό του κάθε κόκκος σε ένα καρβέλι ψωμί ολικής αλέσεως. Είναι σημαντικό να κοιτάξετε τη λίστα συστατικών για να δείτε ποιοι κόκκοι είναι ολόκληροι και ποιοι όχι. 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ολικής αλέσεως και πολύσπορου;

Το πολύσπορο ψωμί παρασκευάζεται από διάφορους τύπους δημητριακών. Κανένας από αυτούς τους κόκκους δεν μπορεί να είναι ολόκληρος. Το ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει ολόκληρο το σιτάρι και τα τρία βρώσιμα στρώματα του - το πίτουρο, το ενδοσπέρμιο και το φύτρο. Το ψωμί ολικής αλέσεως μπορεί να περιλαμβάνει μια ποικιλία δημητριακών και επομένως θεωρείται πολύσπορο.

Ποιες είναι οι διαφορετικές γεύσεις ψωμιού;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ψωμί ολικής αλέσεως και το πολύσπορο ψωμί είναι από τα πιο δημοφιλή είδη ψωμιού. Αν και οι γεύσεις και οι υφές ποικίλλουν ανάλογα με τον κατασκευαστή, εδώ είναι λίγα για κάθε είδος ψωμιού και τι το κάνει μοναδικό:

Σιτάρι ολικής αλέσεως: Το ψωμί ολικής αλέσεως έχει συνήθως απαλή, υγρή υφή και γεύση ξηρών καρπών με μια νότα γλυκύτητας. Το ψωμί ολικής αλέσεως είναι εξαιρετικά ευέλικτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κρατήσει μια σειρά από γεμίσεις σάντουιτς, όπως φυστικοβούτυρο και λιωμένο τυρί.
Πολύσπορο: Δεδομένου ότι το πολύσπορο ψωμί περιλαμβάνει συνήθως μια σειρά από δημητριακά, μπορείτε να περιμένετε μια γήινη γεύση και μια υφή παρόμοια με το ψωμί ολικής αλέσεως. Παρόμοια με το σιτάρι ολικής αλέσεως, το πολύσπορο μπορεί επίσης να έχει μια ελαφρώς γλυκιά γεύση. Το πολύσπορο ψωμί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξετε σχεδόν οποιοδήποτε σάντουιτς. Ωστόσο, γεμίσεις όπως πίκλες ή μουστάρδα μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της γλυκιάς, γήινης γεύσης του.
Δημητριακά ολικής αλέσεως: Η γεύση και η υφή του ψωμιού ολικής αλέσεως εξαρτάται από τους τύπους των δημητριακών που χρησιμοποιούνται. Για παράδειγμα, το ψωμί ολικής αλέσεως μπορεί να περιλαμβάνει ολόκληρους σπόρους λιναριού, οι οποίοι θα προσδίδουν γεύση ξηρού καρπού και κοκκώδη υφή. Το ψωμί ολικής αλέσεως αποτελεί μια πλούσια βάση για σάντουιτς με αυγά και τυρί, κρεμώδη σαλάτα κοτόπουλου ή μπέικον με αβοκάντο.

Ποια είναι τα κύρια συστατικά του ψωμιού;

Γενικά, κάθε είδος ψωμιού παρασκευάζεται με αλεύρι, νερό και μαγιά. Το νερό χρησιμοποιείται για να μετατραπεί το αλεύρι σε ζύμη, ενώ η μαγιά κάνει τη ζύμη να φουσκώσει, δημιουργώντας το μαλακό, αφράτο ψωμί που λατρεύουμε να τρώμε.

Το αλεύρι είναι το συστατικό που καθορίζει αν το ψωμί έχει δημητριακά ολικής αλέσεως ή όχι. Το αλεύρι είναι μια σκόνη που παρασκευάζεται από κόκκους που είχαν αλεσθεί κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας άλεσης. Το σιτάρι είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο σιτάρι στις Ηνωμένες Πολιτείες και περίπου τα τρία τέταρτα των προϊόντων σιτηρών παρασκευάζονται από αλεύρι σίτου.

Οι κοινοί τύποι αλεύρων

Εδώ είναι οι κύριοι τύποι αλεύρου σίτου που χρησιμοποιούνται συνήθως για την παρασκευή ψωμιού ολικής αλέσεως, ολικής αλέσεως ή πολύσπορου:

1. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι ραφιναρισμένο αλεύρι σίτου. Μπορεί επίσης να ονομάζεται λευκό αλεύρι. Το εξευγενισμένο αλεύρι είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας άλεσης που αφαιρεί το πίτουρο και το φύτρο από ολόκληρο το σιτάρι. Το ραφιναρισμένο αλεύρι έχει λεπτότερη υφή και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από το αλεύρι ολικής αλέσεως. Ωστόσο, έχει επίσης πολύ λιγότερα θρεπτικά συστατικά. Για να αντικαταστήσουν ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά που χάνονται κατά τη διαδικασία άλεσης, οι κατασκευαστές μπορεί να επανατοποθετήσουν ορισμένα συστατικά, όπως βιταμίνες Β και σίδηρο. Έτσι δημιουργείται εμπλουτισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Το πιο ραφιναρισμένο αλεύρι στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εμπλουτισμένο.

Η λίστα συστατικών στη συσκευασία θα πρέπει να σας λέει τον τύπο του αλευριού που χρησιμοποιείται και αν είναι εξευγενισμένο, ολικής αλέσεως ή και τα δύο. Το αλεύρι είναι το κύριο συστατικό στο ψωμί, και θα είναι το πρώτο συστατικό που αναφέρεται. Μερικό ψωμί μπορεί να παρασκευαστεί κυρίως με λευκό αλεύρι και να περιέχει μόνο μια μικρή ποσότητα ολικής αλέσεως. Για παράδειγμα, το πολύσπορο ψωμί μπορεί να περιέχει 75% ραφιναρισμένο αλεύρι και 25% αλεύρι ολικής αλέσεως.

2. Αλεύρι ολικής αλέσεως
Το ψωμί ολικής αλέσεως και ολικής αλέσεως παρασκευάζονται από αλεύρι που περιλαμβάνει ολόκληρο τον αλεσμένο πυρήνα σιταριού. Το ψωμί ολικής αλέσεως μπορεί επίσης να περιλαμβάνει άλλα δημητριακά, αν και το σιτάρι εξακολουθεί να είναι τυπικά το κύριο συστατικό. Κάθε συσκευασία που ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί δημητριακά ολικής αλέσεως πρέπει να περιέχει την ίδια αναλογία πίτουρου, ενδοσπερμίου και φύτρων με τον προεπεξεργασμένο πυρήνα του συστατικού «ολικής αλέσεως». Όταν βλέπετε "ολόκληρο σιτάρι" σε μια συσκευασία, σημαίνει ότι περιέχει όλα τα μέρη του κόκκου σιταριού. Ωστόσο, εάν βλέπετε μόνο τις λέξεις "αλεύρι σίτου", πιθανότατα κοιτάζετε ένα προϊόν που περιέχει ραφιναρισμένο αλεύρι. Το αλεύρι σίτου είναι μόνο περίπου 25% ολικής αλέσεως και το υπόλοιπο είναι ραφιναρισμένο αλεύρι.

Τι είναι το Stoneground Wheat;

Το Stoneground περιγράφει τη μέθοδο που χρησιμοποιείται για το άλεσμα των κόκκων σιταριού και την παρασκευή του αλευριού για το ψωμί. Η πέτρα φρεζαρίσματος είναι μια παραδοσιακή διαδικασία που περιλαμβάνει τη σύνθλιψη ολόκληρων πυρήνων μεταξύ των λίθων. Η πρώτη μηχανή φρεζαρίσματος που χρησιμοποιούσε πέτρες για την άλεση σιτηρών παρουσιάστηκε τον πέμπτο αιώνα π.Χ.

Οι σύγχρονοι ατσάλινοι κύλινδροι, από την άλλη, πιέζουν τους κόκκους και διαχωρίζουν τα μέρη τους. Όταν οι κατασκευαστές αλέθουν λευκό αλεύρι, κρατούν το πίτουρο και το φύτρο χωριστά από το ενδοσπέρμιο. Όταν αλέθουν αλεύρι σίτου χρησιμοποιώντας κυλίνδρους, ενώνουν ξανά το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο. Το αλεσμένο σιτάρι συνήθως σημαίνει ότι το δημητριακό ολικής αλέσεως περιλαμβάνεται σε ένα καρβέλι ψωμί, αν και θα πρέπει ακόμα να ελέγξετε τη λίστα συστατικών.

Τι να αναζητήσετε στη συσκευασία ψωμιού

Ένα καρβέλι ψωμί μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ολικής αλέσεως, αλλά αν δεν είναι το πρώτο συστατικό που αναφέρεται, δεν υπάρχει τρόπος να πούμε πόσο από το ψωμί παρασκευάζεται με δημητριακά ολικής αλέσεως. Μια ετικέτα "ολικής αλέσεως" στο ψωμί δεν σημαίνει ότι όλοι οι κόκκοι στο ψωμί είναι πλήρης και ότι θα μπορούσε να είναι κυρίως από ραφιναρισμένο αλεύρι. Δείτε τι πρέπει να προσέξετε για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε δημητριακά ολικής αλέσεως:

Η σφραγίδα ολικής αλέσεως δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Ολόκληρων Σιτηρών για να βοηθήσει τους καταναλωτές να βρουν γρήγορα υγιεινά και αξιόπιστα προϊόντα σιτηρών. Το 100% ολικής είναι μαύρο και κίτρινο και μοιάζει με γραμματόσημο. Αυτό το σύμβολο διασφαλίζει ότι όλα τα δημητριακά που χρησιμοποιούνται σε ένα προϊόν είναι ολικής αλέσεως. Αυτό σημαίνει ότι εάν επιλέξετε ψωμί ολικής αλέσεως με τη σφραγίδα 100%, ανεξάρτητα από τον τύπο των κόκκων που χρησιμοποιούνται, θα γνωρίζετε ότι κάθε πυρήνας είναι πλήρης και θρεπτικός.

Συστατικά ολικής αλέσεως

Τα συστατικά παρατίθενται με τη σειρά της ποσότητας που χρησιμοποιείται σε ένα προϊόν διατροφής. Έτσι, για παράδειγμα, εάν το κύριο συστατικό σε ένα καρβέλι ψωμιού είναι το εμπλουτισμένο αλεύρι, θα είναι το πρώτο στοιχείο που αναφέρεται. Χρησιμοποιήστε τη λίστα συστατικών για να σας δείξει τι ακριβώς πρόκειται να αγοράσετε.

Για ένα καρβέλι θρεπτικό ψωμί, το πρώτο συστατικό πρέπει να περιλαμβάνει τη λέξη «ολικής». Εάν τα δημητριακά ολικής αλέσεως αναφέρονται ως το δεύτερο συστατικό, θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε μεγάλη ποσότητα ή σε μικρή ποσότητα - δεν υπάρχει τρόπος να το πούμε. Εάν ένα καρβέλι ψωμί ολικής αλέσεως δεν περιλαμβάνει τη σφραγίδα 100%, αναζητήστε αυτές τις λέξεις στη λίστα συστατικών:

  • Ολικής αλέσεως
  • Σιτάρι ολικής αλέσεως
  • Βρώμη
  • Πλιγούρι βρώμης

Οι ακόλουθες λέξεις δεν περιγράφουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως:

  • Εμπλουτισμένο αλεύρι
  • Αλεύρι σίτου
  • Πίτουρο
  • Φύτρο σιταριού

Επαρκής περιεκτικότητα σε ίνες

Είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τα διατροφικά δεδομένα όταν ψωνίζετε ψωμί, ανεξάρτητα από το τι λέει η συσκευασία. Θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για κάθε μερίδα. Οι ειδικοί συνιστούν να επιλέγετε ψωμί που έχει τουλάχιστον τρία γραμμάρια φυτικών ινών ανά φέτα. Η κατανάλωση ψωμιού πλούσιου σε φυτικές ίνες μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες. Οι ενήλικες θα πρέπει να καταναλώνουν μεταξύ 21 και 38 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε μέρα, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Ωστόσο, η πλειοψηφία των Αμερικανών λαμβάνει λιγότερο από το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.

Οι φυτικές ίνες έχουν πολλά οφέλη, από τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης μέχρι να βοηθήσουν το σώμα σας να απομακρύνει τα απόβλητα. Οι φυτικές ίνες μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Εάν προσπαθείτε να χάσετε μερικά κιλά, η προσθήκη περισσότερων φυτικών ινών στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε χορτάτοι περισσότερο και να τρώτε λιγότερο.

Χρειάζεται το σώμα σας δημητριακά ολικής αλέσεως;

Μπορείτε να επιβιώσετε χωρίς να τρώτε δημητριακά ολικής αλέσεως. Ωστόσο, τα δημητριακά ολικής αλέσεως πρέπει να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Το Υπουργείο Γεωργίας συνιστά στους ενήλικες να τρώνε τουλάχιστον τρεις μερίδες δημητριακών την ημέρα και οι μισές από αυτές πρέπει να είναι δημητριακά ολικής αλέσεως. Τρώγοντας τρεις φέτες 100% ψωμί ολικής αλέσεως την ημέρα, μπορείτε να φτάσετε τις ελάχιστες ημερήσιες ανάγκες σας, γενικά. Όσοι έχουν πολλή σωματική δραστηριότητα θα χρειαστεί να καταναλώνουν περισσότερα δημητριακά από κάποιον που κάνει καθιστική ζωή.

πηγήhttps://www.goldmedalbakery.com

 


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ, ΑΙΤΙΑ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ, ΑΙΤΙΑ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σε άτομα με κυστική ίνωση, η πυκνή βλέννα φράζει τους αεραγωγούς και δυσκολεύει την αναπνοή

Περισσότερα
Ρόδι, Το Φρούτο Της Ευγονίας Και Της Αφθονίας

Ρόδι, Το Φρούτο Της Ευγονίας Και Της Αφθονίας

Ρόδι, Το Φρούτο Της Ευγονίας Και Της Αφθονίας

Περισσότερα
Το μυστικό για την υγιή απώλεια βάρους της Oprah: Χωρίς περιορισμούς και άφθονα λαχανικά

Το μυστικό για την υγιή απώλεια βάρους της Oprah: Χωρίς περιορισμούς και άφθονα λαχανικά

Το μυστικό για τη βιώσιμη απώλεια βάρους της με τα χρόνια ήταν η έλλειψη περιορισμών

Περισσότερα