Πόσο διαρκεί το τυρί στο ψυγείο;

Πόσο διαρκεί το τυρί στο ψυγείο;

Πόσο διαρκεί το τυρί στο ψυγείο;

Αφού ξετυλίξετε ή ανοίξετε μια συσκευασία τυριού, ίσως αναρωτηθείτε πόσο μπορεί να κρατήσει στο ψυγείο σας. Αυτό το δημοφιλές γαλακτοκομικό προϊόν είναι θρεπτικό, ευέλικτο και νόστιμο. Αν και έχει σχετικά μεγάλη διάρκεια ζωής, θα θελήσετε να το αποφύγετε εάν χαλάσει.

Διάρκεια ζωής τυριού

Το χρονικό διάστημα που διατηρούνται τα τυριά στο ψυγείο μετά το άνοιγμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο του τυριού. Οι μαλακές ποικιλίες τείνουν να αλλοιώνονται πιο γρήγορα από τις σκληρές ποικιλίες. Αυτός ο πίνακας δείχνει πόσο διαρκεί μια ποικιλία δημοφιλών τυριών στο ψυγείο.

Τύπος τυριού - Διάρκεια ζωής (μετά το άνοιγμα)

  • μπλε απαλό -  7 ημέρες
  • brie soft -  7 ημερών
  • τυρί κότατζ μαλακό - 7 ημέρες
  • τυρί κρέμα μαλακό -  14 ημέρες
  • φέτα μαλακή -  7 ημερών
  • μοτσαρέλα μαλακή - 7 ημέρες
  • μαλακή ρικότα - 7 ημερών
  • Αμερικάνικο σκληρό - 1-2 μήνες
  • τσένταρ σκληρό - 3-4 εβδομάδες
  • Colby σκληρό - 3-4 εβδομάδες
  • Gouda σκληρό - 3-4 εβδομάδες
  • παρμεζάνα σκληρή-  3-4 εβδομάδες
  • ψιλοκομμένο σκληρά - 3-4 εβδομάδες
  • Swiss hard -  3-4 εβδομάδες

Τα σκληρά τυριά διαρκούν 3-4 φορές περισσότερο στο ψυγείο από τα μαλακά τυριά, καθώς περιέχουν λιγότερη υγρασία και επομένως είναι λιγότερο επιρρεπή σε αλλοίωση από βακτήρια. Γενικά, τα σκληρά τυριά που δεν έχουν ανοιχτεί δεν χρειάζεται να διατηρηθούν στο ψυγείο αλλά θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο αν είναι. Τα κλειστά κομμάτια σκληρού τυριού διαρκούν 6 μήνες στο ψυγείο.

Πώς να μάθετε πότε το τυρί είναι ασφαλές για κατανάλωση

Τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα όπως το τυρί παρέχουν μια καλύτερη ημερομηνία. Αν και συνήθως συγχέεται με την ημερομηνία λήξης, υποδεικνύει την ημερομηνία μέχρι την οποία ένα τρόφιμο είναι της καλύτερης ποιότητας. Αυτό σημαίνει ότι ένα τρόφιμο - με εξαίρεση το βρεφικό γάλα - μπορεί να εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση μόλις περάσει αυτή η ημερομηνία. Μπορεί απλώς να μην έχει τη βέλτιστη γεύση ή υφή.

Ωστόσο, το τυρί μπορεί ακόμα να χαλάσει πριν από αυτή την ημερομηνία, ανάλογα με ζητήματα ποιοτικού ελέγχου κατά την κατασκευή ή ακατάλληλη αποθήκευση στο κατάστημα ή στο σπίτι σας. Ως εκ τούτου, είναι πάντα καλύτερο να επιθεωρείτε το τυρί σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές για κατανάλωση, ανεξάρτητα από την καλύτερη ημερομηνία.

Εάν παρατηρήσετε κηλίδες μπλε ή πράσινης επιφάνειας μούχλας σε σκληρό τυρί, απλώς κόψτε τουλάχιστον 1 ίντσα (2,5 cm) γύρω και κάτω από αυτά τα σημεία. Εάν έχετε υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, πιθανότατα θα είστε καλά αν φάτε κατά λάθος ένα μουχλιασμένο σημείο, αλλά θα πρέπει να παρακολουθείτε για συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης όπως έμετο, πόνο στο στομάχι ή διάρροια, καθώς ορισμένες μούχλες είναι πιο επικίνδυνες από άλλες.

Οι λευκές κηλίδες ή τα κρυσταλλωμένα μπαλώματα σε ορισμένα παλαιωμένα σκληρά τυριά όπως το τσένταρ, η παρμεζάνα και το γκούντα είναι φυσιολογικά και ασφαλή για κατανάλωση. Αυτές οι κηλίδες πιθανότατα δεν είναι μούχλα, αλλά κρύσταλλοι γαλακτικού ασβεστίου, οι οποίοι σχηματίζονται όταν το γαλακτικό οξύ στο τυρί ενώνεται με το ασβέστιο. Αντίθετα, απορρίψτε τα μαλακά τυριά όπως το τυρί κότατζ και το τυρί κρέμα, καθώς και τα θρυμματισμένα, τεμαχισμένα ή κομμένα τυριά - είτε μαλακά είτε σκληρά - που περιέχουν μούχλα.

Μπορείτε επίσης να μυρίσετε το τυρί για να προσδιορίσετε αν είναι ασφαλές για κατανάλωση. Αν και ορισμένοι τύποι τυριών μπορεί να μυρίζουν δύσοσμο, δεν θα πρέπει να έχουν ιδρωμένη, οσμή χλωρίου ή αμμωνίας.

Συμβουλές αποθήκευσης τυριού

Μια ασφαλής θερμοκρασία ψυγείου είναι κάτω από 40°F (4°C). Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αυξάνουν σημαντικά τον ρυθμό με τον οποίο πολλαπλασιάζονται τα βακτήρια, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο αλλοίωσης. Ορισμένα ψυγεία έχουν ενσωματωμένα θερμόμετρα. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ένα θερμόμετρο ψυγείου για να διασφαλίσετε ότι παραμένει σε ασφαλή θερμοκρασία. Τοποθετήστε το θερμόμετρο στο πιο ζεστό σημείο (κοντά στην πόρτα), όχι κρυμμένο στο πίσω μέρος.

Τυλίξτε τεμάχια τυριού (ή άλλους τύπους που δεν διατίθενται σε επανασφραγιζόμενη συσκευασία) σε κερί, περγαμηνή ή χαρτί τυριού και αποθηκεύστε το τυρί στο επάνω ή στο μεσαίο ράφι ή σε ένα συρτάρι. Κρατήστε το πάνω από ωμά κρέατα, πουλερικά και ψάρια για να αποφύγετε τη μόλυνση. Αποφύγετε να τυλίξετε το τυρί σε σφιχτό, μη πορώδες υλικό όπως πλαστική μεμβράνη, καθώς αυτό μπορεί να το στεγνώσει και να το σκληρύνει.

Μπορείτε επίσης να καταψύξετε τυρί - αλλά οι φέτες επεξεργασμένου τυριού, όπως το αμερικανικό, και τα μαλακά τυριά όπως τα τυριά ρικότα, cottage και κρέμα δεν παγώνουν καλά. Όλοι οι άλλοι τύποι μπορούν να καταψυχθούν για 6 μήνες σε ασφαλή θερμοκρασία 0°F (-18°C) ή χαμηλότερη.

Συμπέρασμα

Το τυρί είναι βασικό στοιχείο της κουζίνας λόγω της πλούσιας γεύσης και της ευελιξίας του. Μετά το άνοιγμα, μπορείτε να αποθηκεύσετε με ασφάλεια τα περισσότερα μαλακά τυριά στο ψυγείο για τουλάχιστον 7 ημέρες και τα περισσότερα σκληρά τυριά για 3-4 εβδομάδες. Επιθεωρήστε προσεκτικά τα σκληρά τυριά για μούχλα και κόψτε τυχόν σημεία. Ρίξτε μαλακά τυριά και τυριά θρυμματισμένα, τριμμένα ή κομμένα σε φέτες (είτε σκληρά είτε μαλακά) αν δείτε μούχλα. Αποθηκεύστε το τυρί σας σε ασφαλή θερμοκρασία ψυγείου - κάτω από 40 ° F (4 ° C) - και τυλίξτε το με κερί, περγαμηνή ή χαρτί τυριού μετά το άνοιγμα για να διατηρήσετε την υγρασία του.

Πηγές


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...