Τα σημαντικότερα οφέλη του αβοκάντο

Τα σημαντικότερα οφέλη του αβοκάντο

Τα σημαντικότερα οφέλη του αβοκάντο

Tο αβοκάντο, είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, B, C και E, κάλιο, φυτικές ίνες και στο
μεγαλύτερο ποσοστό του περιέχει λιπαρά, ενώ διαθέτει σημαντικές ενυδατικές και
επουλωτικές ιδιότητες για το δέρμα. Η περιεκτικότητα του αβοκάντο σε λιπαρά , τα
οποία έχουν ιδιότητες που προστατεύουν την καρδιά, φτάνει το 88%, γεγονός που
το καθιστά ένα φρούτο ιδιαίτερα πλούσιο σε θερμίδες. Αρκεί να καταναλώσετε το
1/8 από το αβοκάντο που έχει 50 θερμίδες, για να προσφέρει τα πολύτιμα θρεπτικά
συστατικά του, όπως φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο που είναι πολύ σημαντικά για
την υγεία των κυττάρων και της καρδιάς. Παράλληλα, συμβάλλει στον έλεγχο της
καλής χοληστερόλης,  ενώ μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, στεφανιαίας
νόσου και μεταβολικού συνδρόμου. Επιπλέον, το αβοκάντο συμβάλλει στη ρύθμιση
της αρτηριακής πίεσης, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κάλιο. Είναι
ίσως το μοναδικό φρούτο που περιέχει ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία
χαρακτηρίζεται πιο βιοδιαθέσιμη από αυτή του κρέατος, αφού αξιοποιείται από τον
οργανισμό αμέσως μόλις καταναλωθεί.

Η αντικαρκινική δράση του αβοκάντο
αποδίδεται στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει, αλλά και στα πολύτιμα
καροτενοειδή του καθώς και στις υψηλές συγκεντρώσεις της αντιοξειδωτικής
βιταμίνης Ε. Ακόμη, ενώ το αβοκάντο περιέχει αρκετά λιπαρά, άρα και θερμίδες,
βοηθάει στο αδυνάτισμα. Αυτό συμβαίνει, διότι τα καλά λιπαρά που περιέχει
βοηθούν στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και ειδικά στη μείωση του
ενδοκοιλιακού λίπους.

Ωστόσο, ακόμα και η υπερβολική κατανάλωση καλών
λιπαρών είναι πιθανό να αυξήσουν τα κιλά μας. Αν έπρεπε να ορίσουμε μια ιδανική
ποσότητα κατανάλωσης αβοκάντο, θα λέγαμε ότι καλό είναι να καταναλώσουμε το
μισό του μέρος και να αντικαθιστούμε με αυτό το ελαιόλαδο στη σαλάτα. Αν από
την άλλη, δεν θες να στερηθείς ούτε το αβοκάντο ούτε το ελαιόλαδο, κατανάλωσε
το 1/3 από το αβοκάντο και πρόσθεσε 1/2 κουταλιά της σούπας λάδι. Με αυτόν τον
τρόπο θα παίρνεις περίπου 150 θερμίδες. Τέλος, όσο αφορά το κουκούτσι του
αβοκάντο είναι πλούσιο σε αμινοξέα και κολλαγόνο. Τα περισσότερα ευεργετικά
στοιχεία των αμινοξέων και των φυτικών ινών, περιέχονται στο σπόρο. Πιο
συγκεκριμένα, το κουκούτσι περιέχει το 65% των συνολικών αμινοξέων του
αβοκάντο, ενώ έχει και τις περισσότερες ίνες από οποιοδήποτε άλλο φρούτο.

Πιθανοί τρόποι που μπορείτε να καταναλώσετε το αβοκάντο :
 Αλείψτε το σε μία φέτα ψωμί και προσθέστε μέλι για ένα θρεπτικό πρωινό γεύμα ή
σνακ
 Σκαλίστε το με ένα κουτάλι προσθέτοντας μέλι και ξηρούς καρπούς
 Σκαλίστε το με ένα κουτάλι προσθέτοντας λεμόνι και λίγο αλάτι
 Βάλτε το στην πράσινη σαλάτα σας ή στην χωριάτικη το καλοκαίρι
 Προσθέστε το στις τορτίγιες, για γεύση και χρώμα στο πιάτο σας
 Αντικαταστήστε το βούτυρο ή το λάδι στις αγαπημένες σας καλές συνταγές με
αβοκάντο
 Αλείψτε το ή κόψτε το σε φέτες στα σάντουιτς ( αβοκάντο με αυγό, αβοκάντο με
σολομό, αβοκάντο με τόνο, αβοκάντο με τυρί, αβοκάντο με κοτόπουλο)
 Ανακατέψτε αβοκάντο με μπανάνα, κακάο ή χαρουπόσκονη και μέλι

 Φτιάξτε τσιπς και χούμους
 Γεμιστέ το αβοκάντο με τυρί και λαχανικά ή με αυγό και λαχανικά, ψήστε το και
πάρτε το μαζί σας στη δουλειά
 Φτιάξτε ριζότο με γαρίδες και αβοκάντο
 Ετοιμάστε μια φρουτοσαλάτα και προσθέστε φέτες αβοκάντο

Διαβάστε επίσης...

19 μυστικά για οικονομία τροφίμων

19 μυστικά για οικονομία τροφίμων

Έξυπνες στρατηγικές ώστε να δώσετε ώθηση στο μεταβολισμό σας και να χάσετε τα περιττά κιλά.

Περισσότερα
Λοιμώξεις : Ποιες είναι και γιατί εμφανίζονται

Λοιμώξεις : Ποιες είναι και γιατί εμφανίζονται

Λοιμώξεις : Ποιες είναι και γιατί εμφανίζονται

Περισσότερα
Πώς Θα Συνδυάσετε Καλά Τις Τροφές

Πώς Θα Συνδυάσετε Καλά Τις Τροφές

Πώς Θα Συνδυάσετε Καλά Τις Τροφές

Περισσότερα