ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ

ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ

ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ

Υλικά 

Για το μουσακά

  • 1 kg μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 1/2 συσκ. μανιτάρια φρέσκα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 4 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 1/2 φλ. φρυγανιά τριμμένη
  • Λάδι για το τηγάνισμα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για την κρέμα

  • 5 φλ. ζωμό λαχανικών
  • 3/4 φλ. νιφάδες πατάτας για πουρέ
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 3/4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι
  • Πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο

Οδηγίες 

Για τις μελιτζάνες

  • Πλένουμε και κόβουμε πρώτα τις μελιτζάνες σε φέτες.
  • Τις βάζουμε σε κρύο νερό με αλάτι για 10 λεπτά, για να μην ρουφήξουν πολύ λάδι στο τηγάνισμα.
  • Μπορούμε αντί να τις τηγανίσουμε, να τις ψήσουμε στο φούρνο αφού τις λαδώσουμε ελαφρά, για να είναι ελαφρύς ο νηστίσιμος μουσακάς.
  • Στραγγίζουμε καλά και τις σκουπίζουμε να φύγουν τα υγρά.
  • Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ ξανθό χρώμα και από της δύο πλευρές και τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια.
  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν για 4 λεπτά.
  • Στην συνέχεια, ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιούν τα υγρά τους.
  • Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι πιπέρι και το ξύλο της κανέλας.
  • Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Για τη νηστίσιμη κρέμα πατάτας

  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να κάψει αλλά όχι να βράσει.
  • Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τις νιφάδες της πατάτας ανακατεύουμε σιγά-σιγά μέχρι να διαλυθούν καλά.
  • Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ξανθό.
  • Αδειάζουμε σιγά σιγά το πουρέ και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.
  • Τέλος, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.

Στήσιμο & ψήσιμο του μουσακά

  • Αλείφουμε ένα τετράγωνο ταψί με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με 4 κ.σ. φρυγανιά.
  • Στρώνουμε τις μελιτζάνες και τα μανιτάρια.
  • Απλώνουμε την κρέμα στις μελιτζάνες.
  • Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γαλέτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια στη συνταγή μας.

Πηγή: https://www.argiro.gr


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Συγκομιδή Ελιάς: Olives & Joy retreat στην Άνδρο
Μελατονίνη, Η «Ιερή» Ορμόνη Του Ανθρώπινου Σώματος

Μελατονίνη, Η «Ιερή» Ορμόνη Του Ανθρώπινου Σώματος

η μελατονίνη ενεργεί ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό

Περισσότερα
Υποκατάστατα Των «Απαγορευμένων» Τροφίμων

Υποκατάστατα Των «Απαγορευμένων» Τροφίμων

Υποκατάστατα Των Απαγορευμένων Τροφίμων

Περισσότερα