Ταϊλανδέζικη φασολάδα καυτερή, σε γάλα καρύδας, με λάιμ και κόκκινο κάρι

Ταϊλανδέζικη φασολάδα καυτερή, σε γάλα καρύδας, με λάιμ και κόκκινο κάρι

Ταϊλανδέζικη φασολάδα καυτερή, σε γάλα καρύδας, με λάιμ και κόκκινο κάρι

Φασολάδα δεν έχουμε μόνο στην Ελλάδα, έχουν και οι Ταϊλανδοί. Την κάνουν υπέροχη, πηχτή, με γάλα καρύδας, και προσθέτουν και καυτερή πιπεριά τσίλι για έξτρα καυτερό αποτέλεσμα.

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  250 γρ. κόκκινα φασόλια, μουλιασμένα αποβραδίς 
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
  •  2 εκ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο 
  •  1 μικρή καυτερή πιπερίτσα τσίλι, ξεσποριασμένη, ψιλοκομμένη 
  •  2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια 
  •  1 κονσέρβα (400γρ.) γάλα καρύδας 
  •  30 ml χυμός λάιμ 
  •  1 κονσέρβα (420γρ. ) ολόκληρα ντοματάκια, στραγγισμένα, ψιλοκομμένα 
  •  1 φρέσκο κρεμμυδάκι, λεπτοκομμένο 
  •  8 κλωνάρια κόλιανδρος, ψιλοκομμένος 
  •  ξύσμα από 1 λάιμ 
  •  45 ml ελαιόλαδο 
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Για την πάστα κόκκινου κάρι

  •  6 αποξηραμένες κόκκινες πιπερίτσες τσίλι, μουλιασμένες για 1 ώρα σε 60 ml χλιαρό νερό, καλά στυμμένες 
  •  2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο λεμονόχορτο (σε ορισμένα μανάβικα – το κοπανίζουμε καλά για να βγάλει το άρωμά του πριν το ψιλοκόψουμε) 
  •  1 κουτ. σούπας φρέσκια τριμμένη ρίζα galangal (σε καλά μανάβικα και καταστήματα με έθνικ προϊόντα) 
  •  4 σκελίδες σκόρδο, σε μέτρια κομμάτια 
  •  1 κουτ. σούπας έτοιμη πάστα γαρίδας 
  •  1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος σε σκόνη 
  •  1/2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη 
  •  1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος κόλιανδρος 
  •  1 κουτ. γλυκού ξύσμα λάιμ 

Διαδικασία

Πάστα κόκκινου κάρι

  1. Για να φτιάξουμε την ταϊλανδέζικη φασολάδα, ξεκινάμε με τη πάστα κόκκινου κάρι.
  2. Χτυπάμε όλα τα υλικά στον πολυκόφτη μέχρι να φτιάξουμε μια λεία, πυκνή πάστα.

Φασολάδα

  1. Ξεπλένουμε τα φασόλια και τα βράζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο νερό για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Αλατίζουμε λίγα λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά. Τα στραγγίζουμε.
  2. Στην άδεια και καθαρή πλέον κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το τζίντζερ και την καυτερή πιπερίτσα για 6-7 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 2 λεπτά και ρίχνουμε 2 κουτ. σούπας από την πάστα κόκκινου κάρι που ετοιμάσαμε. Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας, και ρίχνουμε τα στραγγισμένα φασόλια, τα ντοματάκια, το γάλα καρύδας και τον χυμό λάιμ.
  4. Ανακατεύουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το όλον να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30-35 λεπτά. Δοκιμάζουμε για αλάτι και διορθώνουμε αν χρειάζεται. Αν θέλουμε, ρίχνουμε και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  5. Μοιράζουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε με το φρέσκο κρεμμυδάκι, τα φύλλα κόλιανδρου και το ξύσμα λάιμ. Συνοδεύουμε με απλό πιλάφι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 215.

Διαβάστε επίσης...

Tρίχες της γάτας: 5 αποδεδειγμένες μέθοδοι αφαίρεσης

Tρίχες της γάτας: 5 αποδεδειγμένες μέθοδοι αφαίρεσης

Πώς Να Απαλλαγείτε Από Τις Τρίχες Της Γάτας Σας

Περισσότερα
30 Δέντρα Ηλικίας Άνω Των 2.000 Ετών Έχουν Ανακαλυφθεί Σε Όλη Τη Γη

30 Δέντρα Ηλικίας Άνω Των 2.000 Ετών Έχουν Ανακαλυφθεί Σε Όλη Τη Γη

30 Δέντρα Ηλικίας Άνω Των 2.000 Ετών Έχουν Ανακαλυφθεί Σε Όλη Τη Γη, φύση και περιβάλλον

Περισσότερα
ΝΟΣΟΣ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ, ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΕ ΜΟΡΦΩΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ

ΝΟΣΟΣ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ, ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΕ ΜΟΡΦΩΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ

Εκείνοι με αυτή τη μετάλλαξη συνήθως αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα άνοιας περίπου στην ηλικία των 49 ετών.

Περισσότερα