Παστίτσιο με σόγια : Vegan παστίτσιο

Παστίτσιο με σόγια : Vegan παστίτσιο

Παστίτσιο με σόγια : Vegan παστίτσιο

Υλικά για 4 άτομα:
½ κιλό μακαρόνια Νο 5, βρασμένα al dente
3 φλιτζάνια κιμά σόγιας
750 γρ. γάλα
3 κουταλιές της σούπας κοφτές αλεύρι
3 κουαλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο
2 αυγά
1 ½ κουτί ντομάτες κονκασέ με κρεμμύδι
½ φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά της σούπας ντομάτα πελτέ
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
1 ξυλαράκι κανέλα (προαιρετικό)
2 ασπράδια μαρέγγα
λίγο αλάτι
τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση:
1. Ετοιμάζετε τον "κιμά" σόγιας: σε μια λεκάνη αδειάζετε 2 φλιτζάνια σόγια και γεμίζετε με
νερό χλιαρό. Αφήνετε μια περίπου ώρα να μουλιάσει ο κιμάς. Σουρώνετε τη σόγια και τη
ρίχνετε σε κατσαρόλα με τη ντομάτα κονκασέ, το 1 ½ κουτί από την ντομάτα, το νερό,
τον πελτέ, το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξυλαράκι κανέλας. Βράζετε τον κιμά σε χαμηλή
φωτιά για 45 λεπτά, με την κατσαρόλα μισοσκεπασμένη, προσθέτοντας νερό αν
χρειαστεί (ο κιμάς πρέπει να είναι σαν πηχτός πολτός).
2. Για τη μπεσαμέλ, ψήνετε το αλεύρι με το βούτυρο για 2 λεπτά, ανακατεύοντας σε
χαμηλή φωτιά. Ρίχνετε όλο το κρύο γάλα μαζί και ανακατεύετε με ξύλινη σπάτουλα,
συνεχώς και γρήγορα. Όταν αρχίσει να πήζει η μπεσαμέλ, χαμηλώνετε κι άλλο τη φωτιά
και ψήνετε για 5 λεπτά. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Κατεβάζετε την
κατσαρόλα από τη φωτιά κι όταν μισοκρυώσει ρίχνετε μέσα τα αυγά, ένα ένα, χτυπώντας
καλά, μετά από κάθε αυγό. Μπήζετε καλά σ’ ένα πιρούνι ένα κρύο κομμάτι βούτυρο και
αλείφετε ελαφρώς την επιφάνεια της χλιαρής μπεσαμέλ, για να μην κάνει η πέτσα.
Χτυπάτε τ’ ασπράδια σε μαρέγκα με λίγο αλάτι.
3. Σε ένα ορθογώνιο ταψί ανακατεύετε απαλά τα μακαρόνια με τη μαρέγκα και βάζετε τα
μισά σε ένα ορθογώνιο βουτυρωμένο πυρέξ, 35 περίπου εκατοστών. Στρώνετε από πάνω
τον κιμά σόγιας και μετά τα υπόλοιπα μακαρόνια. Καλύπτετε με τημπεσαμέλ και
πασπαλίζετε την επιφάνεια με τριμμένη παρμεζάνα.
4. Ψήνετε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά και στους 180 για άλλα 20-25, μέχρι το
παστίτσιο να κάνει ωραία καστανή κρούστα. Πριν το κόψετε, αφήστε το για 10 λεπτά σε
θερμοκρασία περιβάλλοντος, να «σταθεί».