Αλουλόζη: Το φυσικό γλυκαντικό που υπόσχεται πολλά

Αλουλόζη: Το φυσικό γλυκαντικό που υπόσχεται πολλά

Αλουλόζη: Το φυσικό γλυκαντικό που υπόσχεται πολλά

Η αλουλόζη είναι μια φυσική, σπάνια, απλή ζάχαρη που απομονώνεται από τεύτλα ή τον αραβόσιτο. Μερικές φορές χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει τη λευκή επιτραπέζια ζάχαρη και είναι περίπου 70% τόσο γλυκό όσο η κανονική ζάχαρη. Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για την αλουλόζη επειδή διατίθεται στο εμπόριο ως γλυκαντικός παράγοντας μηδενικών θερμίδων, ο οποίος μπορεί να αρέσει σε οποιονδήποτε προσπαθεί να μειώσει την πρόσληψη ζάχαρης ή ενέργειας. 

Τι είναι η αλουλόζη;

Η αλουλόζη είναι ένα γλυκαντικό με λίγες θερμίδες που έχει ελάχιστη επίδραση στη γλυκόζη του αίματός σας. Όσον αφορά τη φυσική εμφάνιση και τη γεύση, η αλουλόζη έχει μια λεπτή κρυσταλλική υφή συγκρίσιμη με τους κόκκους ζάχαρης. Η γεύση του μερικές φορές περιγράφεται ως ελαφριά καραμέλα ή λιγότερο γλυκιά επιτραπέζια ζάχαρη. Οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αλουλόζη για να υποκαταστήσουν τη ζάχαρη στο ψήσιμο, την ανάμειξη ποτών ή άλλες σπιτικές συνταγές.

Η χημική δομή της αλουλόζης είναι πολύ παρόμοια με τη φρουκτόζη, η οποία της επιτρέπει να απορροφάται μερικώς μέσω παρόμοιων οδών στο λεπτό έντερο. Ωστόσο, δεν μεταβολίζεται στο ανθρώπινο σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όπως άλλα σάκχαρα.

Διατροφή αλουλόζης

Η αλουλόζη δεν μεταβολίζεται και, ως εκ τούτου, δεν παρέχει ενέργεια (θερμίδες) μετά το φαγητό. Επομένως, η ενέργεια αναγράφεται στις ετικέτες των τροφίμων ως μηδενικές θερμίδες (αν και η βιβλιογραφία προτείνει η ακριβέστερη τιμή της είναι 0,4 kcal/γραμμάριο). Για σύγκριση, η λευκή επιτραπέζια ζάχαρη έχει περίπου 4 kcal/γραμμάριο.

Η αλουλόζη δεν περιέχει αξιόλογες βιταμίνες ή άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, ούτε πρωτεΐνες ή λίπη. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες, θα μπορούσε να θεωρηθεί μια επιλογή φιλική προς την κετο (σε αντίθεση με την κανονική επιτραπέζια ζάχαρη).

Από πού προέρχεται η αλουλόζη;

Η αλουλόζη είναι ένα «σπάνιο σάκχαρο» επειδή δεν βρίσκεται συνήθως σε φυσικά τρόφιμα. Πολύ μικρές ποσότητες βρίσκονται στα σύκα, το ακτινίδιο και τις σταφίδες, αλλά τώρα, με τη βοήθεια προηγμένης τεχνολογίας τροφίμων, η αλουλόζη εξάγεται από τα παντζάρια και τον αραβόσιτο. Επεξεργάζεται και πωλείται σε βολικά συσκευασμένα σακουλάκια σε πολλά παντοπωλεία.

Από τι παράγεται η αλουλόζη;

Η περισσότερη αλουλόζη που πωλείται στο εμπόριο παράγεται από μόρια καλαμποκιού ή φρουκτόζης. Είναι πολύ σπάνιο να συλλέγεται από φρούτα (και διατίθεται μόνο σε μικροποσότητες), αλλά οι ερευνητές έχουν αναπτύξει τεχνολογία για τη σύνθεση αλουλόζης από φρουκτόζη (άλλο φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στα περισσότερα φρούτα).

Πώς παράγεται η αλουλόζη;

Η αλουλόζη εξάγεται από το καλαμπόκι μέσω μιας σειράς ενζυματικών αντιδράσεων που γίνονται σε εμπορικά εργαστήρια τροφίμων. Υπάρχουν τέσσερα βήματα για την εξαγωγή αλουλόζης από το καλαμπόκι.

  • Απομονώστε το άμυλο από το καλαμπόκι.
  • Το άμυλο χωρίζεται σε μεμονωμένα μόρια γλυκόζης μέσω υδρόλυσης.
  • Τα ένζυμα μετατρέπουν τη γλυκόζη σε μόρια φρουκτόζης.
  • Τα ένζυμα μετατρέπουν τη φρουκτόζη σε αλουλόζη.

Οφέλη της αλουλόζης

Οι άνθρωποι έλκονται από την αλουλόζη επειδή έχει γλυκιά γεύση, αλλά δεν επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ή ινσουλίνης. Για το λόγο αυτό, οποιοσδήποτε με προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2 μπορεί να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να δοκιμάσει αυτό το προϊόν.

Επιπλέον, η αλουλόζη είναι μια επιλογή χαμηλών θερμίδων που μπορεί να αρέσει σε οποιονδήποτε προσπαθεί να διαχειριστεί την ενεργειακή του πρόσληψη, καθώς δεν προσθέτει επιπλέον θερμίδες σε γεύματα ή ποτά. Μια μικρή ερευνητική μελέτη έδειξε ότι οι ενήλικες που χρησιμοποιούν αλλυλόζη παρουσίασαν μείωση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και λιγότερο κοιλιακό και υποδόριο λίπος. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη επικυρωμένη έρευνα για να κατανοηθεί πώς η αλλυλόζη επηρεάζει τις αλλαγές βάρους.

Πιθανοί κίνδυνοι αλουλόζης

Η μέτρια κατανάλωση αλουλόζης θα πρέπει να είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν γαστρεντερικές παρενέργειες εάν είναι ευαίσθητα στα υποκατάστατα ζάχαρης. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων (0,4 g ή περισσότερο ανά κιλό σωματικού βάρους/0,2 g ή περισσότερο ανά κιλό σωματικού βάρους) μπορεί να προκαλέσει διάρροια, διάταση της κοιλιάς και κοιλιακό άλγος.

Για το πλαίσιο, κάποιος που ζυγίζει 143 λίβρες μπορεί να έχει στομαχικές διαταραχές αφού φάει 26 g αλουλόζης (περίπου έξι κουταλάκια του γλυκού). Εάν παραμένετε κάτω από 0,4 g ανά κιλό σωματικού βάρους, δεν θα πρέπει να εμφανίσετε παρενέργειες. Ωστόσο, κάθε πεπτικό σύστημα είναι μοναδικό, επομένως φροντίστε να παρακολουθείτε για τυχόν συμπτώματα μετά την κατανάλωση αλουλόζης.

Είναι η αλουλόζη ασφαλές υποκατάστατο ζάχαρης;

Η αλουλόζη αναγνωρίζεται ως μια γενικά ασφαλής εναλλακτική λύση ζάχαρης από τον FDA που δεν θα επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και θα μπορούσε να συμπληρώσει τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους. Είναι διαθέσιμο σε πολλά παντοπωλεία, αλλά μπορεί να είναι πιο ακριβό από άλλα γλυκαντικά προϊόντα. Εάν έχετε περιορισμένο προϋπολογισμό, ίσως θέλετε να περιμένετε να κυκλοφορήσει στην αγορά.

Οποιοδήποτε υποκατάστατο ζάχαρης πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο για να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις στο γαστρεντερικό σας σωλήνα. Ξεκινήστε με μερικά κουταλάκια του γλυκού καθημερινά και δείτε πώς ανταποκρίνεται το πεπτικό σας σύστημα σε αυτό το νέο προϊόν διατροφής.

Η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης είναι ένας τρόπος για να τροποποιήσετε την ενεργειακή σας πρόσληψη. Εάν θέλετε βοήθεια για τη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα σας ή τη διαχείριση του βάρους, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό διατροφής.

Πηγές

 

Διαβάστε επίσης...

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

6 νουβέλες για την ευτυχία!

Περισσότερα
E-scooter, Τραυματισμοί ποδηλάτου στα παιδιά: Τα κράνη θα μπορούσαν να βοηθήσουν

E-scooter, Τραυματισμοί ποδηλάτου στα παιδιά: Τα κράνη θα μπορούσαν να βοηθήσουν

Ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύτηκαν για τραυματισμούς ηλεκτρονικών σκούτερ αυξήθηκε από 4,2% το 2011 σε 12,9% το 2020

Περισσότερα
Το Ζεστό Γάλα Συμβάλλει Πράγματι Στη Θεραπεία Του Κρυολογήματος;

Το Ζεστό Γάλα Συμβάλλει Πράγματι Στη Θεραπεία Του Κρυολογήματος;

Το Ζεστό Γάλα Βοηθάει Στη Θεραπεία Του Κρυολογήματος;

Περισσότερα