ΔΜΣ: Είναι ένα ακριβές μέτρο της υγείας;

 ΔΜΣ: Είναι ένα ακριβές μέτρο της υγείας;

ΔΜΣ: Είναι ένα ακριβές μέτρο της υγείας;

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι ένας ανθρωπομετρικός υπολογισμός που διαιρεί τη μάζα με το ύψος στο τετράγωνο. Στη σύγχρονη πρακτική, αυτός ο αριθμός χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της υγείας ενός ατόμου. Για παράδειγμα, εάν η μάζα τους σε σχέση με το πλαίσιο τους είναι εντός ενός υγιούς εύρους. Με τα χρόνια, πολλά επιχειρήματα έχουν επισημάνει γιατί αυτό το επιφανειακό εργαλείο δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη υγείας.

Η αρχική έκδοση του τύπου του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) δημιουργήθηκε από τον Δρ Quetlet το 1800 και χρησιμοποιήθηκε για να αξιολογήσει γρήγορα το μέσο μέγεθος ενός ατόμου και πώς συγκρίνεται με άλλους. Λάτρευε να συνδυάζει τη στατιστική με την υγεία και ήταν ο πρώτος άνθρωπος που όρισε «μέσους όρους υγείας» για τον πληθυσμό. Αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη των τάσεων υγείας και των κινδύνων ασθενειών. Πολύ αργότερα, στη δεκαετία του 1970, ο τύπος ΔΜΣ (ΔΜΣ = kg / m2) χρησιμοποιήθηκε για τον δείκτη της παχυσαρκίας σε ατομικό επίπεδο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αγκάλιασε αυτή τη μέθοδο στη δεκαετία του '90 και ο τύπος ΔΜΣ ξαφνικά έγινε ριζωμένος στην ατομική φροντίδα των ασθενών. Η βαθμολογία ενός ατόμου έδειξε εάν ήταν λιποβαρής, φυσιολογικού βάρους, υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

Οι τρέχουσες κατηγορίες ΔΜΣ είναι:

Βαθμολογία ΔΜΣ
Ταξινόμηση ΔΜΣ

<16kg/μ2
Σοβαρά λιποβαρής

<18,5 kg/m2
Λιποβαρής

18,5–24,9 kg/m2
Κανονικό βάρος

25,0–29,9 kg/m2
Υπέρβαρος

30,0–34,9 kg/m2
Μέτρια παχύσαρκοι

35–39,9 kg/m2
Σοβαρά παχύσαρκοι

>40.0 kg/m2
Νοσηρά παχύσαρκοι

Γιατί ο ΔΜΣ δεν είναι καλό μέτρο υγείας;

Ένα σημαντικό ελάττωμα της εξίσωσης του ΔΜΣ είναι ότι δεν κάνει διάκριση μεταξύ υγιούς μάζας, μυϊκού ιστού και σωματικού λίπους. Εάν βασίζονται αποκλειστικά στον ΔΜΣ ως μέτρηση για την υγεία, οι άνθρωποι μπορεί να κατατάσσονται υψηλότερα και να ταξινομούνται ως παχύσαρκοι παρά το γεγονός ότι είναι απόλυτα υγιείς. Για παράδειγμα, οι αθλητές μπορεί να έχουν μεγαλύτερη μάζα από τον μέσο άνθρωπο και μπορεί να κατατάσσονται ως παχύσαρκοι (αν και οπτικά, μπορούμε να δούμε ότι δεν είναι). Οι έγκυες γυναίκες μπορούν επίσης να ταξινομηθούν ως υπέρβαρες ή παχύσαρκες, παρόλο που είναι σαφές ότι η ξαφνική αύξηση της μάζας προέρχεται από το αναπτυσσόμενο μωρό.

Το να είναι κανείς υγιής, αλλά συνεχώς του λένε το αντίθετο λόγω του μεγέθους του σώματός του, μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα την υγεία. Οι άνθρωποι που βιώνουν στίγμα βάρους είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη λόγω της ανεπιθύμητης εστίασης στο βάρος τους. Αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή ραντεβού για θέματα που δεν σχετίζονται με το βάρος, όπως μολύνσεις των ματιών ή πόνους στα αυτιά.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος κάποιος που ζει με ένα πιο μικροκαμωμένο σώμα να θεωρείται υγιής όταν μπορεί να έχει γενετική που φυσικά τον προδιαθέτει σε ορισμένες χρόνιες ασθένειες. Αυτό παρατηρείται σε διαφορετικούς πολιτισμούς παγκοσμίως και η έρευνα του 2021 υπογράμμισε τον επιπολασμό του διαβήτη τύπου δύο σε πληθυσμούς της Νότιας Ασίας και της Κίνας παρά το γεγονός ότι βρίσκεται εντός του υγιούς εύρους ΔΜΣ.

Τότε γιατί εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ο ΔΜΣ;

Δυστυχώς, ο ΔΜΣ εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε κλινικές λόγω της απλότητάς του - είναι ένας από τους ταχύτερους ανθρωπομετρικούς υπολογισμούς που ολοκληρώνει ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης. Προχωρώντας προς τα εμπρός, όλες οι πτυχές, τα χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών. Πώς είναι η διάθεσή τους; Ποιο είναι το επίπεδο ενέργειάς τους; Πώς είναι η μεταβολική τους υγεία;

Υπάρχει σχέση βάρους-ασθένειας;

Ναι, υπάρχει σχέση μεταξύ βάρους και ασθένειας. Το CDC αναφέρει ότι τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ασθενειών του παχέος εντέρου και καρκίνου, νόσου της χοληδόχου κύστης, ηπατικής νόσου και ορμονικής δυσλειτουργίας.

Ωστόσο, ο υπολογισμός του ΔΜΣ είναι ανεπαρκής για την αξιολόγηση της υγείας ενός ατόμου και την κατανόηση του κινδύνου ασθένειας. Περαιτέρω δοκιμές είναι ο μόνος τρόπος για να κατανοήσουμε την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου. Αυτό περιλαμβάνει δοκιμές αντοχής, εργασία αίματος, ελέγχους αρτηριακής πίεσης και σωματικά.

Ποιο είναι το καλύτερο μέτρο υγείας;

Η ολοκλήρωση της αιματολογικής εξέτασης για την αξιολόγηση της μεταβολικής υγείας είναι απαραίτητη για την αξιολόγηση της συνολικής υγείας. Ένας γιατρός θα πρέπει να αξιολογήσει τα επίπεδα χοληστερόλης, σακχάρου στο αίμα, ηπατική λειτουργία, και άλλους σχετικούς μεταβολικούς δείκτες. Είναι σοφό να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή πίεση, επειδή η υψηλή αρτηριακή πίεση (που ονομάζεται υπέρταση) είναι μια σιωπηλή κατάσταση. Over-the-counter συσκευές μπορούν να αγοραστούν στα περισσότερα φαρμακεία για να ελέγξετε την πίεση στο σπίτι. Τα εύρη στόχων μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό, αλλά ένα υγιές εύρος αρτηριακής πίεσης είναι γενικά 120/80.

Επιπλέον, μια μεζούρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της περιφέρειας της μέσης. Το λίπος που αποθηκεύεται γύρω από το μεσαίο τμήμα είναι πιο ορμονικά ενεργό. Ως αποτέλεσμα, η μεταφορά μεγαλύτερου βάρους σε αυτόν τον τομέα αυξάνει τον κίνδυνο ασθένειας. Αυτή η μέτρηση είναι πιο συγκεκριμένη από έναν υπολογισμό του ΔΜΣ επειδή επικεντρώνεται στους σπλαχνικούς ιστούς.

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας;

Μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας ασκώντας περισσότερο. Κανένα μεμονωμένο τρόφιμο, συμπλήρωμα ή φάρμακο δεν μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας τόσο σημαντικά όσο η τακτική σωματική δραστηριότητα. Για να αυξήσετε τη συνολική κίνηση, κάτι τόσο απλό όσο ένας σύντομος περίπατος πριν από τον ύπνο κάνει θαύματα. Η απόκτηση ενός φίλου άσκησης μας βοηθά να παραμείνουμε αφοσιωμένοι και παρακινημένοι.

Η συνεργασία με έναν ειδικό διατροφής μας βοηθά επίσης να κάνουμε σωστές διατροφικές αλλαγές για να υποστηρίξουμε τη μακροπρόθεσμη υγεία. Για παράδειγμα, η διατροφική έρευνα του 2023 υπογραμμίζει ότι η παρακολούθηση μιας φυτικής διατροφής είναι πιο ευεργετική για τη μείωση του κινδύνου ασθενειών. Αυτές οι μικρές αλλαγές δεν εστιάζουν στο βάρος και οι βελτιώσεις σε αυτούς τους τομείς της ζωής υποστηρίζουν καλύτερη υγεία, ακόμη και αν το βάρος μας παραμένει αμετάβλητο.

Πηγές 

  1. Nutrition Today. Body Mass Index.
  2. Centers for Disease Control and Prevention. Health Effects of Overweight and Obesity.
  3. Frontiers in Physiology. Physical Exercise: An Overview of Benefits from Psychological Level to Genetics and Beyond.
  4. Primary Health Care Research and Development. Weight bias and health care utilization: a scoping review.
  5. Endotext. Thin Fat Obesity: The Tropical Phenotype of Obesity.

Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Φασκόμηλο, Το Φυτό Της… Αθανασίας

Φασκόμηλο, Το Φυτό Της… Αθανασίας

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του Φασκόμηλου

Περισσότερα
Ανακαλύψτε τις λέξεις–κλειδιά της επικοινωνίας

Ανακαλύψτε τις λέξεις–κλειδιά της επικοινωνίας

Λόγια του αέρα; Δεν υπάρχουν. Κάθε κουβέντα αφήνει το σημάδι της

Περισσότερα
ΠΡΩΤΟΓΑΛΑ - ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΥΝΑΜΩΤΙΚΟ

ΠΡΩΤΟΓΑΛΑ - ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΥΝΑΜΩΤΙΚΟ

Ισχυρή ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος!

Περισσότερα