Έχει παρενέργειες η στέβια; Τι λένε οι επιστήμονες;

Έχει παρενέργειες η στέβια; Τι λένε οι επιστήμονες;

Έχει παρενέργειες η στέβια; Τι λένε οι επιστήμονες;

Η χρήση της στέβιας ως υποκατάστατου ζάχαρης μπορεί να μειώσει τις θερμίδες στα τρόφιμα και τα ποτά, αλλά μπορεί επίσης να έχει ορισμένες δυσμενείς επιπτώσεις. Πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, φούσκωμα, χαμηλή αρτηριακή πίεση και διαταραχή των ορμονών.

Η στέβια είναι ένα μη θρεπτικό ή μηδενικών θερμίδων γλυκαντικό από γλυκοσίδες στεβιόλης. Πρόκειται για ενώσεις που εξάγονται και εξευγενίζονται από τα φύλλα του φυτού Stevia rebaudiana. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη με στέβια για να μειώσουν την κατανάλωση θερμίδων. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τους πιθανούς κινδύνους και τις παρενέργειες που σχετίζονται με αυτό το φυσικό γλυκαντικό.

Τι είναι η στέβια;

Τα φύλλα της στέβιας είναι περίπου 200-300 φορές πιο γλυκά από την παραδοσιακή λευκή ζάχαρη και οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για αιώνες ως γλυκαντικό και φυτικό συμπλήρωμα.

Ωστόσο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) θεωρεί μόνο ότι οι γλυκοσίδες στεβιόλης υψηλής καθαρότητας είναι ασφαλείς για ανθρώπινη κατανάλωση επί του παρόντος. Επειδή ο FDA δεν έχει εγκρίνει ακατέργαστα εκχυλίσματα στέβιας και φύλλα στέβιας ως πρόσθετο τροφίμων, οι εταιρείες δεν επιτρέπεται να τα εισάγουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για χρήση ως γλυκαντικά.

Κίνδυνοι και παρενέργειες

Σύμφωνα με τη Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων FAO/WHO για τα πρόσθετα τροφίμων, η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη για ισοδύναμα στεβιόλης είναι 4 χιλιοστόγραμμα (mg) ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 12 mg εκχυλισμάτων στέβιας υψηλής καθαρότητας ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως. Όταν χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό ή για να αρωματίσει τρόφιμα, οι ειδικοί δεν θεωρούν ότι η υψηλού καθαρισμού στέβια προκαλεί δυσμενείς παρενέργειες.

Ενώ αρκετές μελέτες έχουν εντοπίσει πιθανές παρενέργειες της στέβιας τις τελευταίες δεκαετίες, οι περισσότερες έγιναν με τη χρήση πειραματόζωων και πολλές από τότε έχουν διαψευσθεί. Οι πιθανές παρενέργειες που συνδέονται με την κατανάλωση στέβιας περιλαμβάνουν:

Βλάβη στα νεφρά: Η στέβια θεωρείται διουρητικό, που σημαίνει ότι αυξάνει την ταχύτητα με την οποία το σώμα αποβάλλει νερό και ηλεκτρολύτες από το σώμα στα ούρα. Επειδή το νεφρό είναι υπεύθυνο για το φιλτράρισμα και τη δημιουργία ούρων, οι ερευνητές αρχικά θεώρησαν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση στέβιας θα μπορούσε να βλάψει το όργανο.

Πιο πρόσφατες μελέτες, ωστόσο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η στέβια μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νεφρικής βλάβης. Μια κλινική δοκιμή του 2018 με συμμετέχοντες με χρόνια νεφρική νόσο διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα στέβιας μείωσαν την κρεατινίνη, το ουρικό οξύ, το σάκχαρο του αίματος και τη μικρολευκωματίνη.

Γαστρεντερικά συμπτώματα: Ορισμένα προϊόντα στέβιας περιέχουν πρόσθετες αλκοόλες ζάχαρης που μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Τα συμπτώματα της υπερευαισθησίας στις αλκοόλες σακχάρου μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ναυτία
  • εμετός
  • δυσπεψία
  • κράμπες
  • φούσκωμα

Επί του παρόντος, λείπουν μελέτες σε ανθρώπους, αλλά in vitro μελέτες αξιόπιστης πηγής και ζώων, υποδεικνύουν ότι η στέβια μπορεί να βελτιώσει τη βακτηριακή ποικιλομορφία και να μειώσει τη φλεγμονή στο κόλον. Η χρήση στέβιας έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στον περιορισμό και στη μείωση της διάρροιας.

Χαμηλή πίεση αίματος: Η στέβια είναι γνωστό ότι δρα ως αγγειοδιασταλτικό, προκαλώντας διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων και μείωση της συνολικής αρτηριακής πίεσης. Επί του παρόντος, οι ερευνητές έχουν διερευνήσει μόνο τις δυνητικά θετικές πτυχές αυτής της χρήσης. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η στέβια μειώνει την αρτηριακή πίεση σε επικίνδυνα επίπεδα. Τα άτομα με χρόνια χαμηλή αρτηριακή πίεση και όσοι λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης θα πρέπει να μιλήσουν με έναν γιατρό πριν προσθέσουν στέβια στη διατροφή τους.

Ενδοκρινική διαταραχή: Οι γλυκοσίδες στεβιόλης έχουν μοριακή δομή παρόμοια με τα στεροειδή, επομένως πιστεύεται ότι μπορεί να παρεμβαίνουν στην παραγωγή ορμονών. Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι τα ανθρώπινα σπερματοζωάρια που εκτέθηκαν στη στεβιόλη παρουσίασαν αύξηση στην παραγωγή προγεστερόνης. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε ανθρώπους για να εξαχθούν οποιαδήποτε σταθερά συμπεράσματα. Σε αυτό το σημείο, δεν έχουμε αρκετά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η στέβια θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ενδοκρινικός διαταράκτης στους ανθρώπους.

Ποιος δεν πρέπει να χρησιμοποιεί στέβια;

Μερικοί άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν παρενέργειες από την τακτική χρήση στέβιας. Αυτό συμβαίνει επειδή η στέβια μπορεί να μειώσει τα σάκχαρα και την αρτηριακή πίεση και να λειτουργήσει ως διουρητικό. Η στέβια μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, επομένως είναι σημαντικό να συζητήσετε τη στέβια με έναν γιατρό πριν καταναλώσετε ή αγοράσετε το προϊόν.

Μη ασφαλείς μορφές στέβιας

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι γλυκοσίδης στεβιόλης που βρίσκονται στη στέβια, ταξινομημένοι σε πέντε μεγάλες ομάδες. Αν και το μεγαλύτερο μέρος της υπάρχουσας έρευνας αφορά τις δύο κύριες ενώσεις της στέβιας — τη στεβιοσίδη και τη ρεμπαουδιοσίδη Α (reb A) — μια μελέτη του 2016 με τη χρήση δειγμάτων ανθρώπινων κοπράνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλες οι μορφές της ένωσης είναι πιθανώς ασφαλείς για γενική χρήση. Ωστόσο, η έρευνα που υποστηρίζει την ασφαλή χρήση λιγότερο εξευγενισμένων ενώσεων στέβια εξακολουθεί να λείπει. Ως αποτέλεσμα, ο FDA δεν αναγνωρίζει τα φύλλα στέβιας και τα ακατέργαστα εκχυλίσματα ως ασφαλή για κατανάλωση.

Όλο και περισσότερο, τα συμπληρώματα και τα εκχυλίσματα στέβιας σε ορισμένες χώρες διαπιστώνεται ότι περιέχουν πλαστά συστατικά, πρωταρχικά τεχνητά γλυκαντικά που συνδέονται με γνωστούς κινδύνους για την υγεία.

Στέβια και εγκυμοσύνη

Όταν καταναλώνεται σε χαμηλές δόσεις, η καθαρισμένη στέβια γενικά δεν θεωρείται ότι εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των εγκύων. Παλαιότερες μελέτες που χρησιμοποιούν έμβρυα χάμστερ έχουν αποδείξει ότι η στέβια δεν επηρέασε τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης ή της γονιμότητας και ότι ήταν μη τοξική για τους ιστούς του εμβρύου.

Ωστόσο, ορισμένα από τα κοινά πλαστά συστατικά που βρίσκονται σε μείγματα και συνθέσεις στέβιας από άλλες χώρες δεν συνιστώνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το πιο αξιοσημείωτο από αυτά τα συστατικά είναι η ζαχαρίνη.

Συμπέρασμα

Οι ερευνητές εξακολουθούν να μην κατανοούν το πλήρες φάσμα των κινδύνων που συνδέονται με τη στέβια. Μια ανασκόπηση του 2017 που διερευνά τα αποτελέσματα για την υγεία και τις επιπλοκές που συνδέονται με τα γλυκαντικά μηδενικών θερμίδων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είχαν γίνει αρκετές μελέτες για να κριθεί η συνολική ασφάλεια της στέβιας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ορίσει την Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ADI) για τη στεβιόλη σε 4 χιλιοστόγραμμα (mg) ανά κιλό σωματικού βάρους ή 12 mg εκχυλίσματος στέβια ανά κιλό σωματικού βάρους.

Μελέτες

 

 


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία