Είναι τα συμπληρώματα πρωτογάλακτος «Υγρός χρυσός»;

Είναι τα συμπληρώματα πρωτογάλακτος «Υγρός χρυσός»;

Είναι τα συμπληρώματα πρωτογάλακτος «Υγρός χρυσός»;

Τα συμπληρώματα πρωτογάλακτος βοοειδών, που ονομάζονται «υγρός χρυσός», προκαλούν έκπληξη στους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία παρά την έλλειψη στοιχείων που υποστηρίζουν τους περισσότερους ισχυρισμούς των κατασκευαστών.

Το πρωτόγαλα είναι ένα υγρό πριν το γάλα που παράγεται από τα θηλαστικά τις πρώτες 48-72 ώρες μετά τον τοκετό. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ένζυμα, αντισώματα και αυξητικούς παράγοντες που προάγουν την ανάπτυξη και την ικανότητα καταπολέμησης ασθενειών στο ανώριμο πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα των νεογνών.

Για παράδειγμα, το πρωτόγαλα διευκολύνει την εγκατάσταση της χλωρίδας Lactobacillus bifidus στην πεπτική οδό, των βακτηρίων που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εντέρου.

Τα συμπληρώματα πρωτογάλακτος, τα οποία διατίθενται σε μορφή σκόνης και χαπιού, προέρχονται συνήθως από βοοειδή (αγελάδα AKA) και, σπανιότερα, από κατσίκες. Διαφημίζονται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανακούφιση των γαστρεντερικών προβλημάτων, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.

Με άλλα λόγια, διατίθενται στην αγορά ως έχουν παρόμοια οφέλη στους ενήλικες με το πρωτόγαλα στα βρέφη, αν και τα στοιχεία για τα οφέλη της συμπλήρωσης πρωτογάλακτος στον γενικό ενήλικο πληθυσμό είναι πολύ περιορισμένα.

Αυτό δεν εμποδίζει τους influencers να διαφημίζουν «το θαυματουργό γάλα», κάνοντας ισχυρισμούς που δεν υποστηρίζονται πάντα από την επιστήμη.

"Μελέτες δείχνουν ότι το πρωτόγαλα είναι πιο αποτελεσματικό από το εμβόλιο της γρίπης. Γιατί δεν το παίρνετε; Αυτό βοηθά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού σας συστήματος, της υγείας του εντέρου σας, του δέρματος και των μαλλιών σας. Μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο σας. Εάν είστε γυμναστική, η μυϊκή σου μάζα, η ενέργειά σου, κυριολεκτικά, από πάνω προς τα κάτω», λέει ένας TikToker σε ένα βίντεο που κρατά ένα βάζο με σκόνη πρωτόγαλα που κοστίζει πάνω από 100 δολάρια.

Είναι το πρωτόγαλα πιο αποτελεσματικό από το εμβόλιο της γρίπης;

Ο Δρ. Adrian Chavez, επιστήμονας και εκπαιδευτικός στη διατροφή, εντοπίζει τον ισχυρισμό ότι το πρωτόγαλα είναι πιο αποτελεσματικό από το εμβόλιο της γρίπης σε μια μελέτη του 2007. Στη δοκιμή συμμετείχαν 144 συμμετέχοντες που χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Δύο από αυτές τις ομάδες περιελάμβαναν άτομα που υποβλήθηκαν σε εμβολιασμό κατά της γρίπης: 44 συμμετέχοντες έλαβαν πρωτόγαλα και 39 δεν έλαβαν κανένα είδος ανοσοδιεγερτικού ή αντιιικού φαρμάκου.

Η τρίτη ομάδα έλαβε μόνο πρωτόγαλα χωρίς εμβόλιο γρίπης και η τέταρτη ομάδα των 23 δεν έλαβε καμία προφύλαξη.

Τα ποσοστά γρίπης στην ομάδα εμβολιασμού και στην ομάδα ελέγχου των συμμετεχόντων που δεν έλαβαν προφύλαξη ήταν 1,44 φορές υψηλότερα από ό,τι στην ομάδα του πρωτογάλακτος. Επιπλέον, η συχνότητα των επιπλοκών και η εισαγωγή στο νοσοκομείο ήταν σημαντικά υψηλότερη στην ομάδα που χρησιμοποιούσε μόνο εμβολιασμό.

Αυτή μπορεί να είναι μια από τις χειρότερες μελέτες που έχω δει ποτέ να αναφέρεται για να υποστηρίξει έναν ισχυρισμό όπως αυτός. Αυτή η μελέτη δεν είχε σχεδόν αρκετούς συμμετέχοντες για να βγάλουν τέτοιου είδους συμπεράσματα. Οι συμμετέχοντες δεν τυχαιοποιήθηκαν για να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Και τα άτομα που έκαναν το εμβόλιο της γρίπης διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν τη γρίπη.

Η δίκη δεν είχε επαναληφθεί τα 17 χρόνια από τη δημοσίευσή της και χαρακτήρισε τέτοιους ισχυρισμούς «επικίνδυνους και παραπλανητικούς».

Το εμβόλιο της γρίπης συνιστάται για όλα τα άτομα ηλικίας έξι μηνών και άνω με μόνο σπάνιες εξαιρέσεις. Αν και τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν ακόμα να κολλήσουν τον ιό της γρίπης, ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας μεταξύ 40% και 60% μεταξύ του συνολικού πληθυσμού.

Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από γρίπη εμβολιάζονται με τα υψηλότερα ποσοστά. Στη μεγάλη ομάδα των ευάλωτων ατόμων, μερικοί θα μολυνθούν παρά το εμβόλιο της γρίπης. Ωστόσο, το εμβόλιο μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους και να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από τη γρίπη.

Ποια είναι τα οφέλη του πρωτογάλακτος;

Τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD) μπορεί να ωφεληθούν από τα συμπληρώματα πρωτογάλακτος. Μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, η οποία διαπίστωσε ότι το βόειο πρωτόγαλα μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εντέρου βελτιώνοντας τη διαπερατότητα του εντέρου στους αθλητές.

Διατηρώντας ισχυρή την επένδυση του εντέρου σας, το κάνει λιγότερο διαπερατό, επιτρέποντας λιγότερες τοξίνες στην κυκλοφορία του αίματός σας. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό το πιθανό όφελος.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα πρωτογάλακτος μπορεί να έχουν θετική επίδραση στην πορεία της οξείας λοιμώδους διάρροιας στα παιδιά. Σε μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019, τα παιδιά με διάρροια που έλαβαν συμπλήρωμα βόειου πρωτογάλακτος είχαν σημαντικά λιγότερα συμπτώματα μετά από 48 ώρες από εκείνα που δεν έλαβαν το συμπλήρωμα.

Μια μελέτη προτείνει την πιθανή χρήση του πρωτογάλακτος στη διαχείριση της IBD καθώς μπορεί να προάγει την επούλωση του βλεννογόνου.

Οι αθλητές μπορεί να ωφεληθούν από τα συμπληρώματα πρωτογάλακτος. Μια ανασκόπηση του 2023 διαπίστωσε ότι οι ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιούσαν πρωτόγαλα εμφάνισαν μειωμένους δείκτες φλεγμονής που προκαλούνται από έντονη σωματική δραστηριότητα καθώς περιέχει ανοσολογικά ενεργές ενώσεις.

Μερικοί αθλητές χρησιμοποιούν συμπληρώματα πρωτογάλακτος για να επιταχύνουν την καύση λίπους, να προσθέσουν άλιπη μάζα ή να αυξήσουν τη δύναμη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν τέτοια οφέλη.

Τα συμπληρώματα πρωτογάλακτος κυκλοφορούν επίσης για δερματικά προβλήματα, με υποσχέσεις να αντιστρέψουν τις ρυτίδες ή να διορθώσουν την ακμή. Μια μελέτη του 2024 που περιλαμβάνει

52 ώριμες γυναίκες με γερασμένο δέρμα ανακάλυψαν ότι η κρέμα προσώπου με πρωτόγαλα προβάτου αύξησε την υγρασία του δέρματος, μείωσε την διαεπιδερμική απώλεια νερού και βελτίωσε τη σφριγηλότητα του δέρματος.

Ωστόσο, η μελέτη δείχνει τα οφέλη μιας τοπικής εφαρμογής κρέμας που περιέχει πρωτόγαλα. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά όταν το πρωτόγαλα λαμβάνεται ως συμπλήρωμα χάπι ή σκόνη.

Οι μελέτες που διερευνούν τις επιδράσεις του πρωτογάλακτος είναι μικρές και πολλές παρατηρούμενες επιδράσεις είναι ασήμαντες. Πολλές μελέτες χρησιμοποιούν μια δόση μεταξύ 20 και 60 γραμμαρίων πρωτογάλακτος, ενώ ορισμένες δημοφιλείς μάρκες πωλούν τα συμπληρώματά τους σε μερίδες μόλις 1 γραμμαρίου.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του πρωτογάλακτος;

Το πρωτόγαλα δεν είναι εγκεκριμένο από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Επομένως, όποιος προσπαθεί να μείνει έγκυος, είναι έγκυος ή θηλάζει δεν πρέπει να χρησιμοποιεί συμπληρώματα πρωτογάλακτος χωρίς να συζητήσει τη χρήση τους με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Τα άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις μπορεί να μην θέλουν να χρησιμοποιούν συμπληρώματα πρωτογάλακτος, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί ήδη να έχει αλλοιωθεί από τη διαδικασία της νόσου ή τα φάρμακα που λαμβάνουν. Αυτό θα περιλαμβάνει καταστάσεις όπως ο διαβήτης τύπου 1, ο λύκος ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

 Άλλες πιθανές παρενέργειες του πρωτόγαλα βοοειδών περιλαμβάνουν ναυτία, αυξημένη αέρια και πόνο στο στομάχι, καθώς και δερματικά εξανθήματα και κνησμό.

Το πρωτόγαλα είναι αναμφίβολα ο «υγρός χρυσός» για βρέφη με αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό και πεπτικό σύστημα. Σε συγκεκριμένους ενήλικες πληθυσμούς, όπως αθλητές και άτομα με ΙΦΝΕ, τα συμπληρώματα πρωτογάλακτος μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν σε προβλήματα του εντέρου, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Συμβουλές Για Καλύτερο Ψήσιμο Στο Φούρνο

Συμβουλές Για Καλύτερο Ψήσιμο Στο Φούρνο

Συμβουλές Για Καλύτερο Ψήσιμο Στο Φούρνο, χρήσιμες ιδέες για καλύτερη ζωή

Περισσότερα
Πώς να διδάξουμε στους εφήβους να αγαπήσουν το σώμα τους

Πώς να διδάξουμε στους εφήβους να αγαπήσουν το σώμα τους

Oι ενήλικες πρέπει να δίνουν την σωστή πορεία, ώστε τα έφηβα παιδιά να αποκτούν μια υγιή εικόνα για το σώμα τους

Περισσότερα
Σοκολατάκια αβοκάντο

Σοκολατάκια αβοκάντο

Ένα υπέροχο μικρό γλυκό για όλους!

Περισσότερα