Η κάπαρη και οι θεραπευτικές της ιδιότητες

Η κάπαρη και οι θεραπευτικές της ιδιότητες

Η κάπαρη και οι θεραπευτικές της ιδιότητες

Η κάπαρη, είναι αγκαθωτός θάμνος, ο οποίος είναι στρωμένος κυκλικά στη γη,
με αγκάθια αγκιστρωτά σαν τη βάτο, φύλλα στρογγυλά, όμοια με της κυδωνιάς, και
καρπό σαν της ελιάς, ο οποίος όταν ανοίξει, βγάζει ένα λευκό άνθος, που όταν
πέσει, αποκαλύπτεται κάτι μακρουλό σαν βελανίδι. Αυτό, αν ανοίξει, έχει
κουκούτσια μικρά σαν του ροδιού και κόκκινα. Έχει ξυλώδεις ρίζες, μεγάλες και
πάρα πολλές.

Φυτρώνει στις πετρώδεις και άγονες περιοχές, νησιά και οικόπεδα. .
Συναντάται σε άγρια κατάσταση στη Μεσόγειο, την Ανατολική Αφρική, στην
κεντρική και νοτιοδυτική Ασία, στα νησιά του Ειρηνικού και την Αυστραλία.

Η κάππαρη συνίσταται σε 84% από νερό, 5% υδατάνθρακες, 2% πρωτεΐνες και
1% λιπαρά. Πιο συγκεκριμένα, δίνει (ανά 100 γραμμάρια) 23 θερμίδες, ενώ περιέχει
2,36 g πρωτεΐνης, 0,9 g λίπους, 5 g υδατανθράκων και 3 g  φυτικές ίνες. Ωστόσο,
είναι πολύ πλούσια σε νάτριο, ενώ περιέχει ποσότητες σιδήρου, ριβοφλαβίνης και
βιταμίνης Κ. Είναι επίσης πλούσια σε πολυφαινόλες – μεταξύ άλλων στα
φλαβονοειδή κερκετίνη, ρουτίνη και καμφερόλη – και ανθοκυανιδίνες. Η
κατανάλωση των φλαβονοειδών αποδεικνύεται ότι μειώνει τον κίνδυνο
καρδιοπάθειας.

Στην αρχαιότητα, αποδίδονταν «μαγικές» και θεραπευτικές ιδιότητες στο φυτό.
Παρασκευάσματα από κάππαρη έχουν χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία αρθρίτιδας,
ρευματισμών, δερματικών παθήσεων, κεφαλαλγίας, πόνων περιόδου και
πονόδοντου. Πλέον όμως, έχουν αναφερθεί πλήθος ευεργετικών επιδράσεων από
την κατανάλωση κάππαρης, που συμπεριλαμβάνουν αντιοξειδωτικές,
αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, αντιμικροβιακές και αντιδιαβητικές δράσεις.

Μελέτες  υποστηρίζουν ότι η κάππαρη επιδεικνύει υπολιπιδαιμικές και αντί-
υπεργλυκαιμικές δράσεις. Σε κλινική μελέτη με 54 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2,
φάνηκε ότι η πρόσληψη 1200mg εκχυλίσματος κάππαρης καθημερινά, για 2 μήνες,
είχε ως αποτέλεσμα σημαντικά μειωμένη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και
γλυκόζη νηστείας. Στην ίδια μελέτη, φάνηκε βελτίωση και στα επίπεδα
τριγλυκεριδίων, χωρίς νεφρικές ή ηπατικές ανεπιθύμητες ενέργειες .

Παρόμοια, η
κάππαρη θεωρείται ότι αναστέλλει το ένζυμο HMG-CoA, διαδραματίζει σημαντικό
ρόλο στη βιοσύνθεση της χοληστερόλης. Για το λόγο αυτό, μπορεί να αποδειχθεί
χρήσιμη στη θεραπεία του λιπώδους ήπατος και του μεταβολικού συνδρόμου,
καθώς αναστέλλει τη γλυκονεογένεση. Τέλος, η κάππαρη φαίνεται πως προστατεύει
τη γνωσιακή λειτουργία, σε μελέτες με ποντίκια, είτε μειώνοντας την εκφύλιση των
νευρώνων στην περιοχή του ιππόκαμπου, είτε περιορίζοντας την έκφραση γονιδίων
που σχετίζονται με την παραγωγή β-αμυλοειδούς. Παρότι ο μεγάλος όγκος των
παραπάνω δεδομένων προέρχεται από μελέτες σε ζώα, υπάρχουν σοβαρές
ενδείξεις ότι η κάππαρη αποδεικνύεται εξίσου ευεργετική και στους ανθρώπους.

Δεδομένου επίσης ότι δεν συνδυάζεται με κανενός τύπου παρενέργεια, μπορεί να
αποτελέσει μια πολύ καλή προσθήκη στο καθημερινό σας πιάτο.


Δημοσιογραφική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...