Η κατανάλωση κρέατος πιθανώς καταστρέφει την υγεία του ουροποιητικού σας

Η κατανάλωση κρέατος πιθανώς καταστρέφει την υγεία του ουροποιητικού σας

Η κατανάλωση κρέατος πιθανώς καταστρέφει την υγεία του ουροποιητικού σας

Μέχρι τώρα, όλοι έχουμε δει τις μελέτες που συνδέουν την κατανάλωση κρέατος με αυξανόμενους κινδύνους όλων των ειδών ασθενειών, με τις περισσότερες έρευνες να επικεντρώνονται στον ρόλο του στις καρδιακές παθήσεις και σε ορισμένους τύπους καρκίνου.

Ταυτόχρονα, η έρευνα συνεχίζει να επισημαίνει τα θετικά οφέλη για την υγεία από την παρακολούθηση μιας φυτικής διατροφής σε αυτές και άλλες σημαντικές ασθένειες όπως η χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ), μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σταδιακή απώλεια της νεφρικής λειτουργίας που επηρεάζει εκατομμύρια παγκοσμίως και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία.

Μια πρόσφατη μελέτη από το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού (NKF) παρουσιάζει μια συναρπαστική περίπτωση για την επαναξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών, ιδιαίτερα της κατανάλωσης κρέατος, στο πλαίσιο της υγείας του ουροποιητικού και των νεφρών.

Ο ρόλος της διατροφής στη χρόνια νεφρική νόσο

Η ΧΝΝ είναι μια αυξανόμενη ανησυχία, με δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων να υποδεικνύουν ότι περίπου το 15 τοις εκατό των Αμερικανών ενηλίκων παλεύει με ΧΝΝ.

Τα νεφρά παίζουν ζωτικό ρόλο στο φιλτράρισμα του αίματος, στην απομάκρυνση των τοξινών, στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στη ρύθμιση των χημικών ουσιών του αίματος. Οποιαδήποτε διαταραχή στη λειτουργία τους μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή.

Ακολουθεί μια φυτική διατροφή το κλειδί για υγιή νεφρά; Η μελέτη NKF λέει ναι, αλλά με αστερίσκο. Με επικεφαλής τον Casey M. Rebholz, PhD, από το Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg, η μελέτη επισημαίνει τα οφέλη της τήρησης μιας φυτικής διατροφής για ασθενείς με ΧΝΝ. Στη μελέτη, με τίτλο «Τήρηση σε φυτικές δίαιτες και κίνδυνος εξέλιξης της χρόνιας νεφρικής νόσου και θνησιμότητας από κάθε αιτία», συμμετείχαν 2.539 συμμετέχοντες από τη μελέτη Cohort για τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

 

Τα βασικά ευρήματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη προσκόλληση σε φυτικές δίαιτες -ειδικά αυτές που περιλαμβάνουν υγιεινές επιλογές όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως- έχουν 26% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από διάφορες αιτίες.

Η επιφύλαξη; Όσοι ακολουθούν φυτικές δίαιτες αλλά κλίνουν προς λιγότερο υγιεινές επιλογές, όπως τα υπερβολικά γλυκά ή τα τηγανητά τρόφιμα, αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους για την υγεία. Συγκεκριμένα, κάθε αύξηση κατά 10 μονάδες στην κατανάλωση αυτών των ανθυγιεινών φυτικών τροφίμων συνδέεται με 14 τοις εκατό υψηλότερο κίνδυνο εξέλιξης της νεφρικής νόσου και 11 τοις εκατό αύξηση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Αυτά τα ευρήματα αμφισβητούν κάποιο από το status quo στη διατροφική καθοδήγηση, ενώ προσφέρουν αξιόλογες γνώσεις για επαγγελματίες υγείας και ασθενείς με ΧΝΝ, παρέχοντας μια πιθανή λεωφόρο για τη βελτίωση της ευημερίας τους—ακόμα και της επιβίωσής τους. Η μελέτη προτείνει μια μετατόπιση από τους παραδοσιακούς διατροφικούς περιορισμούς για ασθενείς με ΧΝΝ - οι οποίοι συνήθως περιλάμβαναν συμβουλές για περιορισμό της πρόσληψης πρωτεϊνών - προς μια πιο περιεκτική προσέγγιση που εστιάζει στην ποιότητα της διατροφής, ιδιαίτερα στον τομέα των φυτών.

Μια φυτική διατροφή για την υγεία των νεφρών

Η μελέτη NKF βασίζεται σε άλλες έρευνες σχετικά με το θέμα της διατροφής και της ΧΝΝ. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Kidney Diseases ρίχνει νέο φως στα πιθανά οφέλη των πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ΧΝΝ.

Η έρευνα, μέρος της ολοκληρωμένης μελέτης UK Biobank, περιελάμβανε περισσότερους από 117.000 συμμετέχοντες που παρακολουθούνταν για σχεδόν μια δεκαετία. Η εστίαση ήταν στην πρόσληψη πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης και στον επακόλουθο αντίκτυπο στην υγεία των νεφρών. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά: τα άτομα που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες φυτικής πρωτεΐνης έδειξαν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν ΧΝΝ.

Η έρευνά μας δείχνει ότι παράγοντες όπως το χαμηλότερο όξινο φορτίο, τα μειωμένα κορεσμένα λιπαρά, η υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες μπορεί να συμβάλλουν σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Η θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης και του μειωμένου κινδύνου ΧΝΝ διατηρήθηκε σε διάφορες δημογραφικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με υπέρταση, διαβήτη, υψηλότερο ΔΜΣ και αυξημένα επίπεδα φλεγμονής. Αυτή η καθολικότητα υποδηλώνει ότι μια στροφή προς τη διατροφή με βάση τα φυτά θα μπορούσε να είναι μια κρίσιμη στρατηγική για την καταπολέμηση του επιπολασμού της ΧΝΝ.

Η κατανάλωση κρέατος καταστρέφει την υγεία του ουροποιητικού

Τα υγιή νεφρά είναι ένα μέρος της υγείας του ουροποιητικού και η κατανάλωση φυτών, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών πρωτεϊνών, φαίνεται σαν ένας καλός τρόπος για να διατηρηθούν η καλή λειτουργία τους. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κρέατος ζώων κάθε είδους μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs). Δημοσιεύτηκε στο One Health, η έρευνα με επικεφαλής τους Lance Price και Cindy Liu από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου George Washington του Πανεπιστημίου George Washington εξέτασε τη σύνδεση μεταξύ του τροφιμογενούς ζωονοσογόνου E. coli, που βρίσκεται συνήθως στο κρέας, και των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Χρησιμοποιώντας μια νέα γονιδιωματική προσέγγιση για την παρακολούθηση της προέλευσης των λοιμώξεων από E. coli, η ομάδα υπολόγισε ότι μεταξύ 480.000 και 640.000 ουρολοιμώξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο θα μπορούσαν να αποδοθούν σε τροφιμογενή στελέχη E. coli. Αυτή η ανησυχητική στατιστική υπογραμμίζει μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία, λαμβάνοντας υπόψη την κοινή παρουσία του E. coli στα προϊόντα κρέατος.

Η μελέτη περιελάμβανε συλλογή και ανάλυση δειγμάτων E. coli από ωμό κοτόπουλο, γαλοπούλα και χοιρινό - που αγοράστηκε από παντοπωλεία στο Flagstaff, AZ - και σύγκρισή τους με απομονώσεις E. coli από ασθενείς με ουρολοίμωξη. Τα αποτελέσματα? Περίπου το 8 τοις εκατό των περιπτώσεων ουρολοιμώξεων στην περιοχή Flagstaff μπορεί να συνδεθεί με την κατανάλωση κρέατος.

Μελέτες

Διαβάστε επίσης...

Σαλάτα με πράσινη σάλτσα

Σαλάτα με πράσινη σάλτσα

Μια εύκολη και γρήγορη σαλάτα!

Περισσότερα
Λερώθηκε Το Αγαπημένο Αρκουδάκι Του Παιδιού Σας;

Λερώθηκε Το Αγαπημένο Αρκουδάκι Του Παιδιού Σας;

Λερώθηκε Το Αγαπημένο Αρκουδάκι Του Παιδιού Σας;

Περισσότερα
Φυσικό Botox Εύκολο Από Το Σπίτι