Μια νέα μελέτη συσχετίζει την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Πάνω από 38,4 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν διαβήτη, κυρίως διαβήτη τύπου 2, και τα ποσοστά του αναμένεται να διπλασιαστούν έως το 2050. Η ακριβής αιτία της πάθησης είναι άγνωστη, αλλά ορισμένοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν γενετική, παχυσαρκία και έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.
Μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και δημοσιεύτηκε στο The Lancet Diabetes and Endocrinology υποδηλώνει ότι η υψηλότερη πρόσληψη επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.
Στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το παγκόσμιο έργο InterConnect για να αναλύσουν δεδομένα από 31 ομάδες μελετών σε 20 χώρες, που είναι σχεδόν δύο εκατομμύρια συμμετέχοντες.
Διαπίστωσαν ότι η συνήθης κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα, που ισοδυναμεί με δύο φέτες ζαμπόν, συσχετίστηκε με 15% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 την επόμενη δεκαετία.
Τα επεξεργασμένα κρέατα αναφέρονται σε κρέατα που έχουν συντηρηθεί με κάπνισμα, αλάτισμα, ωρίμανση ή προσθήκη χημικών συντηρητικών. Περιλαμβάνουν αλλαντικά, μπέικον και χοτ ντογκ.
Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση 100 γραμμαρίων μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος καθημερινά - ισοδύναμο με μια μικρή μπριζόλα - συνδέθηκε με 10% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
«Η έρευνά μας παρέχει τα πιο ολοκληρωμένα στοιχεία μέχρι σήμερα για μια συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και υψηλότερου μελλοντικού κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Υποστηρίζει συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος για τη μείωση των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 στον πληθυσμό», η καθηγήτρια Nita Forouhi της Μονάδας Επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών (MRC) στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και ανώτερη συγγραφέας χαρτί, αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Η μελέτη προτείνει ότι η αντικατάσταση 50 g επεξεργασμένου κρέατος με 100 g μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 7%. Παρόμοιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί όταν 50 g επεξεργασμένου κρέατος αντικατασταθούν με 100 g πουλερικών.
Ωστόσο, η αντικατάσταση του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με πουλερικά δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη.
Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι η μελέτη δείχνει μια συσχέτιση και δεν αποδεικνύει οριστικά ότι η τακτική κατανάλωση επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Πώς μπορεί η κατανάλωση κρέατος να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη;
Αρκετοί μηχανισμοί εξηγούν πιθανώς πώς η κατανάλωση κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη. Για παράδειγμα, η κατανάλωση πολλών κρέατος θα μπορούσε να επιδεινώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη ή τη λειτουργία των παγκρεατικών βήτα κυττάρων, τα οποία διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ομοιόστασης της γλυκόζης.
Επιπλέον, το κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ορισμένες έρευνες έχουν δείξει πιθανή σχέση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης ζωικών πρωτεϊνών και του υψηλότερου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.
Τα πρόσθετα νιτρικών ή νιτρωδών αλάτων και ο σχηματισμός ενώσεων Ν-νιτροζο κατά την επεξεργασία του κρέατος συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για την πάθηση.
Τι λένε οι ειδικοί;
Ο Δρ Duane Mellor, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτολογικής Εταιρείας, λέει ότι οι συγγραφείς της μελέτης δεν ήταν σε θέση να αξιολογήσουν την επίδραση του οικογενειακού ιστορικού, της αντίστασης στην ινσουλίνη ή της περιφέρειας της μέσης, τα οποία όλα συνδέονται έντονα με τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη και θα μπορούσε ενδεχομένως να εξηγήσει τα ευρήματα.
Το συνολικό μήνυμα για μέτρια πρόσληψη κρέατος είναι σύμφωνο με τις εθνικές οδηγίες υγιεινής διατροφής και τις συμβουλές για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, οι οποίες περιλαμβάνουν την κατανάλωση μιας δίαιτας που βασίζεται σε λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φασόλια, μπιζέλια και φακές. με μερικές ολικής αλέσεως και μέτριες ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών με περιορισμένες ποσότητες πρόσθετου λίπους, αλατιού και ζάχαρης.
Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να διερευνήσουν τις διαφορές μεταξύ των πληθυσμών της μελέτης από διαφορετικές περιοχές, για παράδειγμα, στις χρησιμοποιούμενες μεθόδους μαγειρέματος που μπορούν να αλλάξουν ορισμένες από τις ιδιότητες του κρέατος, σύμφωνα με την Δρ. Hilda Mulrooney, αναγνώστρια στη διατροφή και την υγεία στο London Metropolitan University.
Προσθέτει ότι ενώ η περικοπή του δείκτη μάζας σώματος 25 που χρησιμοποιείται στη μελέτη είναι κατάλληλη για έναν πληθυσμό του Καυκάσου, μπορεί να είναι λιγότερο για άλλες ομάδες.
Οι κίνδυνοι από τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα
Ενώ δεν έχει ακόμη καθοριστεί εάν το επεξεργασμένο κρέας αυξάνει πράγματι τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, η κατανάλωσή του είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο.
Το 2015, η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος ως «καρκινογόνο για τον άνθρωπο».
Τα στοιχεία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος κάθε μέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%. Μια τέτοια ημερήσια δόση συνδέθηκε επίσης με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης μαστού, προστάτη και καρκίνους του αίματος, καθώς και τη συνολική θνησιμότητα από καρκίνο.
Η ίδια υπηρεσία χαρακτήρισε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος ως πιθανώς καρκινογόνου για τον άνθρωπο, επικαλούμενος περιορισμένες ενδείξεις για την καρκινογόνο δράση του.
Τι είναι η υγιεινή διατροφή για τον διαβήτη;
Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί ο ρόλος του επεξεργασμένου και του κόκκινου κρέατος στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Εν τω μεταξύ, η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη ορίζει μια υγιεινή διατροφή ως συνδυασμό των ακόλουθων συστατικών:
- Μη αμυλούχα λαχανικά - μπρόκολο, καρότα, κουνουπίδι - ως βάση για το πιάτο.
- Άπαχες πρωτεΐνες, όπως ψάρια, πουλερικά και αυγά, και φυτικές πηγές πρωτεϊνών.
- Ποιοτικοί υδατάνθρακες όπως αμυλούχα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και γάλα με χαμηλά λιπαρά.
- Λιγότερα προστιθέμενα σάκχαρα, που βρίσκονται συνήθως σε κέικ, μπισκότα, κέτσαπ και ανθρακούχα ποτά.
- Υγιή λιπαρά, όπως ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, αβοκάντο και ορισμένα είδη ψαριών.
- Λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα όπως προσυσκευασμένο κρέας, ψωμί και δημητριακά.
- Νερό ή ποτά με μηδενικές θερμίδες.
Ο περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να μην μειώνει απαραίτητα τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αλλά μπορεί να έχει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου καρκίνου.
Πηγές
- The Lancet Diabetes and Endocrinology. Meat consumption and incident type 2 diabetes: an individual-participant federated meta-analysis of 1·97 million adults with 100 000 incident cases from 31 cohorts in 20 countries.
- The University of Cambridge. Red and processed meat consumption associated with higher type 2 diabetes risk.
- International Agency for Research on Cancer. IARC monographs evaluate consumption of red meat and processed meat.
- Science Media Center. Expert reaction to study suggesting association between meat consumption and higher type 2 diabetes risk.
- The American Diabetes Association. Tips for dating well.
Διαβάστε επίσης...
3 Απολαυστικές Συνταγές Για Ομελέτα!
3 Απολαυστικές Συνταγές Για Ομελέτα!, vegan συνταγές
ΠερισσότεραΠρόωρη Εφηβεία: είναι φυσιολογικό φαινόμενο στα νέα παιδιά;
Πρόωρη Εφηβεία: είναι φυσιολογικό φαινόμενο στα νέα παιδιά;
Περισσότερα