Λευκά λαχανικά: Οι ευεργετικές τους ιδιότητες στον οργανισμό μας

Λευκά λαχανικά: Οι ευεργετικές τους ιδιότητες στον οργανισμό μας

Λευκά λαχανικά: Οι ευεργετικές τους ιδιότητες στον οργανισμό μας

Τα λευκά λαχανικά και τα θρεπτικά τους συστατικά

Τα λευκά ή με ουδέτερο χρώμα λαχανικά συμβάλλουν ενεργά στο «οπλοστάσιο» της υγιεινής διατροφής και μας προμηθεύουν με πολλές από τις βασικές απαραίτητες ουσίες, όπως φυτικές ίνες, κάλιο και μαγνήσιο που συχνά τα άλλα λαχανικά υπολείπονται.

Ως ομάδα, τα λευκά λαχανικά παρέχουν αφθονία βιταμινών, μετάλλων και ευεργετικών φυτοθρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, όταν οι ερευνητές συνέκριναν την πρόσληψη λαχανικών και φρούτων  σε περισσότερους από 20.000 άνδρες και γυναίκες με πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη δεκαετία της περιόδου της μελέτης, βρήκαν ότι μόνο τα λευκά συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο. Οι άνθρωποι που έτρωγαν περίπου 200 γρ. λευκά λαχανικά και φρούτα την ημέρα είχαν 52% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πολύχρωμα λαχανικά δεν αξίζουν αλλά ότι θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε και τα λευκά εκ περιτροπής στη διατροφή μας.

Τα λευκά λαχανικά αποτελούν ασπίδα για το ανοσοποιητικό. Περιέχουν πολυσακχαρίτες που ονομάζεται β-γλυκάνες οι οποίες αυξάνουν την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων (που εμπλέκονται στην ανοσολογική απόκριση) και την αύξηση της κυτταρικής κινητοποίησης (επιτρέπουν στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να ανταποκρίνονται ταχύτερα στους επιβλαβείς εισβολείς). 

Ποια είναι αυτά και τι προσφέρουν στον οργανισμό;

Το κουνουπίδι και η ρέβα ανήκουν στα πολύτιμα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο και το λάχανο. Είναι πλούσια σε ενώσεις που ονομάζονται γλυκοζινολάτες και έχουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου. 

Τα μανιτάρια, ειδικά οι ποικιλίες  Enoki , maitake και oyster παρουσιάζουν επίσης αντικαρκινικά οφέλη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα κρεμμύδια και το σκόρδο περιέχουν αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες. Οι τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες βοηθούν στον έλεγχο των χρόνιων φλεγμονών, προστατεύοντας από ασθένειες όπως το Alzheimer, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.

Τα λευκά φασόλια όπως και τα άλλα όσπρια θεωρούνται και είναι πηγή πρωτεΐνης. Μετράνε όμως και ως λαχανικό, προσφέροντάς μας βιταμίνη Β, σίδηρο, κάλιο ακόμη και λίγο ασβέστιο.  Επιπλέον, είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη χοληστερίνη. 

 

Διαβάστε επίσης...

Ψυχαναγκασμοί: Οι 3 Πιο Συνηθισμένοι

Ψυχαναγκασμοί: Οι 3 Πιο Συνηθισμένοι

Οι 3 Πιο Συνηθισμένοι ψυχαναγκασμοί

Περισσότερα
13 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τα όνειρα

13 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τα όνειρα

Μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τα όνειρα

Περισσότερα
Πώς Θα Σταματήσετε Τον Βήχα. Συμβουλές Και Μυστικά