Μείωσε τη ζάχαρη και απόλαυσε τα 6 βασικά οφέλη

Μείωσε τη ζάχαρη και απόλαυσε τα 6 βασικά οφέλη

Μείωσε τη ζάχαρη και απόλαυσε τα 6 βασικά οφέλη

Στη σύγχρονη εποχή, η κατανάλωση ζάχαρης έχει φτάσει σε ανησυχητικά ποσοστά και είναι πέρα από κάθε συζήτηση ότι η υπερβολική πρόσληψη τροφών με πρόσθετη ζάχαρη επιβάλλει κίνδυνο για την υγεία μας.

Ασθένειες όπως η παχυσαρκία, η τερηδόνα, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις, ακόμη και ο καρκίνος έχουν συνδεθεί με μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Έτσι, δεν είναι μυστικό ότι ο περιορισμός της πρόσθετης ζάχαρης μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.
Ξέρετε όμως τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σας όταν σταματήσετε να τρώτε ζάχαρη;

Τι συμβαίνει όταν σταματήσετε να τρώτε ζάχαρη: 6 οφέλη

Η ζάχαρη είναι ένας από τους κύριους τύπους υδατανθράκων (υδατάνθρακες) που μπορεί να βρεθεί σε πολλά τρόφιμα. Η φυσική ζάχαρη μπορεί να βρεθεί στα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα. Ωστόσο, είναι προσθήκη ζάχαρης που μπορεί να είναι λόγος ανησυχίας.

Η προστιθέμενη ζάχαρη μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα όπως αρτοσκευάσματα, καραμέλες, αναψυκτικά και πολλά άλλα εξαιρετικά επεξεργασμένα φαγητά και ποτά. Παρόλο που οι υδατάνθρακες είναι σημαντικοί επειδή παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό, η προστιθέμενη ζάχαρη στερείται ευεργετικών θρεπτικών συστατικών που μπορεί να παρέχονται με την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων.

Επομένως, εδώ είναι τα έξι μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από το να κόψετε την προσθήκη ζάχαρης από τη ζωή σας:

1. Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους

Ένα άτομο χρειάζεται κατά μέσο όρο 2.000–2.500 θερμίδες την ημέρα για να διατηρήσει το βάρος του ή 1.500–2.000 θερμίδες την ημέρα για να χάσει 1 κιλό σε μια εβδομάδα. Μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη περιέχει περίπου 20 θερμίδες και τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετη ζάχαρη έχουν πολύ περισσότερα από ένα μόνο κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ανά μερίδα.

Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, η μείωση της πρόσληψης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων σας, βοηθώντας σας να χάσετε βάρος.

2. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Η διακοπή της ζάχαρης όχι μόνο βοηθά στη διαχείριση του βάρους, αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει την καρδιαγγειακή σας υγεία, ειδικά ως αποτέλεσμα της απώλειας βάρους, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει ορισμένες παραμέτρους σημαντικές για τη βέλτιστη καρδιαγγειακή λειτουργία.

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλή κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης με καρδιακές παθήσεις και αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ως εκ τούτου, η American Heart Association έχει συστήσει ότι η μέγιστη ποσότητα θερμίδων από την προστιθέμενη ζάχαρη πρέπει να είναι έως και 100 θερμίδες την ημέρα για τις γυναίκες (περίπου 6 κουταλάκια του γλυκού) και έως και 150 θερμίδες την ημέρα για τους άνδρες (περίπου 9 κουταλάκια του γλυκού).

3. Ενισχύει τη στοματική υγεία

Η ζάχαρη έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη τερηδόνας και ουλίτιδας. Όταν τρώτε ή πίνετε ένα ζαχαρούχο φαγητό ή ποτό, τα βακτήρια στο στόμα σας αρχίζουν να παράγουν οξέα που μπορεί τελικά να διαβρώσουν την επιφάνεια των δοντιών σας, οδηγώντας σε τερηδόνα.

Έτσι, εάν θέλετε να βελτιώσετε τη στοματική σας υγεία, πρέπει να περιορίσετε την πρόσθετη ζάχαρη, να διατηρήσετε καλές συνήθειες οδοντικής υγιεινής και να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας σε τακτική βάση.

4. Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Όταν καταναλώνετε ζάχαρη και άλλους υδατάνθρακες, το πάγκρεας σας λαμβάνει ένα σήμα για να παράγει και να απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη στην κυκλοφορία του αίματος, έτσι ώστε η ζάχαρη να μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα του σώματός σας για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια.

Ωστόσο, σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, είτε το πάγκρεας αδυνατεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε τα κύτταρα του σώματος δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν σωστά την ινσουλίνη. Επομένως, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) παραμένουν πολύ υψηλά.

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνουν το υπερβολικό βάρος και τις ανθυγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής. Επομένως, η διακοπή της πρόσθετης ζάχαρης, η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση είναι οι καλύτεροι τρόποι για την πρόληψη της εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

5. Μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται και απελευθερώνεται από το πάγκρεας ως απόκριση στις αιχμές στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, που μπορεί να προκληθούν από την κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων. Ωστόσο, πριν από την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2, ορισμένα άτομα μπορεί να αναπτύξουν αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη συμβαίνει όταν τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται καλά στην ινσουλίνη και το σάκχαρο δεν μπορεί να εισέλθει μέσα στα κύτταρα. Το πάγκρεας αρχίζει να παράγει περισσότερη ινσουλίνη, ώστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να παραμείνουν σε φυσιολογικά όρια. Εάν αυτό επιμείνει, ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2.

Σε κάθε περίπτωση, η σύσταση είναι η ίδια, καθώς η μείωση της πρόσθετης πρόσληψης ζάχαρης, η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, βελτιώνοντας έτσι την ευαισθησία στην ινσουλίνη στα κύτταρα του σώματός σας.

6. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος

Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και άλλων ενώσεων που σχηματίζονται κατά την επεξεργασία τροφίμων, όπως τα τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης, έχει υποτεθεί ότι παίζει ρόλο στην επιτάχυνση της γήρανσης του δέρματος, η οποία γίνεται εμφανής από την εμφάνιση πρόωρων ρυτίδων και λεπτών γραμμών.

Επιπλέον, τα συνεχώς αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η πιθανή επακόλουθη ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη μπορεί να είναι η βασική αιτία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), το οποίο μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα όπως ακμή και υπερτρίχωση (υπερβολική τριχοφυΐα).

Έτσι, η μείωση της πρόσληψης πρόσθετης ζάχαρης μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες του τρόπου ζωής που παίζει ρόλο στη βελτίωση της υγείας και της εμφάνισης του δέρματός σας.

Κίνδυνοι για την υγεία από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης

Τα τελευταία χρόνια, πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων υγείας, μια τάση που φαίνεται να αυξάνεται παράλληλα με την παγκόσμια αύξηση της πρόσληψης ζάχαρης.

Η μείωση της κατανάλωσης πρόσθετης ζάχαρης δεν είναι μόνο κρίσιμη για την πρόληψη της οδοντικής κοιλότητας αλλά και για την αντιμετώπιση ευρύτερων προβλημάτων υγείας. Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης συνδέεται στενά με την αύξηση βάρους, η οποία με τη σειρά της μπορεί να συμβάλει σε διάφορες επιπλοκές στην υγεία. Αυτές οι ανησυχίες για την υγεία περιλαμβάνουν ένα φάσμα θεμάτων που συνδέονται άμεσα με την κατανάλωση υψηλών επιπέδων πρόσθετων σακχάρων.

  • Παχυσαρκία
  • Διαβήτης τύπου 2
  • Καρδιαγγειακές παθήσεις (συμπεριλαμβανομένων καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, υψηλής αρτηριακής πίεσης κ.λπ.)
  • Μεταβολικές διαταραχές
  • Μερικοί τύποι καρκίνου
  • ουρική αρθρίτιδα (μια μορφή αρθρίτιδας)
  • Κατάθλιψη

Επιπλέον, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί επίσης να σχετίζεται με πέτρες στα νεφρά, χρόνια (μακροχρόνια) φλεγμονή και ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες (ασθένειες όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στον εαυτό του).

Πώς να αρχίσετε να κόβετε τη ζάχαρη;

Η μείωση της πρόσληψης πρόσθετης ζάχαρης μπορεί να φαίνεται δύσκολη υπόθεση, αλλά δεν είναι αδύνατο. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μάθετε πώς να διαβάζετε τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων που καταναλώνετε. Εάν δεν είστε πολύ δραστήριο άτομο, περιορίστε τα προϊόντα που υποδεικνύουν ότι έχουν «πρόσθετα σάκχαρα», όπως σακχαρόζη, σακχαρόζη, δεξτρόζη, γλυκόζη, μαλτόζη, φρουκτόζη, μελάσα, μέλι και σιρόπια.

Στη συνέχεια, μπορείτε να αρχίσετε να κόβετε τη ζάχαρη που συνήθως προσθέτετε στα φαγητά και τα ποτά σας ενώ ετοιμάζετε τα γεύματα στο σπίτι.

Για παράδειγμα, εάν συνήθως προσθέτετε δύο κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη στον πρωινό σας καφέ, μειώστε τον σε ένα μόνο κουταλάκι του γλυκού και συνεχίστε να τον απογαλακτίζετε σταδιακά.

Αλλάξτε το καθημερινό σας αναψυκτικό κατά το μεσημεριανό γεύμα με μια επιλογή χωρίς ζάχαρη.
Αντί να προσθέσετε ζάχαρη στο πλιγούρι βρώμης, τα δημητριακά ή το γιαούρτι σας, δοκιμάστε να προσθέσετε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα όπως μπανάνες, ροδάκινα, φράουλες ή σταφίδες.

Συμπέρασμα

Θυμηθείτε να προχωράτε αργά, αν θέλετε να αποκομίσετε τα οφέλη από το να κόψετε τη ζάχαρη. Χρειάζεστε χρόνο για να προσαρμόσετε τον ουρανίσκο και το σώμα σας σε νέες αλλαγές στη διατροφή σας και εάν προσπαθήσετε να κόψετε όλη τη ζάχαρη με τη μία, είναι πιο πιθανό να υποτροπιάσετε λόγω αυξημένης λαχτάρας.

Αν και η διακοπή της ζάχαρης μπορεί να είναι δύσκολη στην αρχή, τα οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε από αυτήν μακροπρόθεσμα ξεπερνούν κατά πολύ τους αρχικούς αγώνες που μπορεί να αντιμετωπίσετε. Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να ζείτε την καλύτερη ζωή σας, οπότε προχωρήστε!

Πηγές