Μηλόξυδο, 7 Οφέλη, με βάση την επιστήμη

Μηλόξυδο, 7 Οφέλη, με βάση την επιστήμη

Μηλόξυδο, 7 Οφέλη, με βάση την επιστήμη

Έρευνες δείχνουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιμικροβιακών και αντιοξειδωτικών επιδράσεων. Το μηλόξυδο είναι μια δημοφιλής σπιτική θεραπεία. Οι άνθρωποι το έχουν χρησιμοποιήσει για αιώνες στη μαγειρική και στη φυσική ιατρική. Μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την υγεία.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • την απώλεια βάρους
  • την μείωση της χοληστερόλης
  • την μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
  • τη βελτίωση των συμπτωμάτων του διαβήτη

Ωστόσο, υπάρχει λίγη έρευνα και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προτού μπορεί να προταθεί ως εναλλακτική θεραπεία.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τα στοιχεία πίσω από έξι πιθανά οφέλη για την υγεία του μηλόξυδου.

1. Υψηλό σε δραστικές ουσίες: Το οξικό οξύ είναι η κύρια δραστική ένωση του ξιδιού, δίνοντάς του την έντονη ξινή μυρωδιά και γεύση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το οξύ είναι υπεύθυνο για τα οφέλη του μηλόξυδου στην υγεία. Το ξίδι μηλίτη είναι 5-6% οξικό οξύ. Το βιολογικό, αφιλτράριστο μηλόξυδο περιέχει επίσης μια ουσία που ονομάζεται μητέρα, η οποία αποτελείται από πρωτεΐνες, ένζυμα και φιλικά βακτήρια που δίνουν στο προϊόν μια θολή εμφάνιση. 

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η μητέρα είναι υπεύθυνη για τα περισσότερα από τα οφέλη της για την υγεία, αν και καμία μελέτη δεν το υποστηρίζει επί του παρόντος. Ενώ το μηλόξυδο δεν περιέχει πολλές βιταμίνες ή μέταλλα, οι ποιοτικές μάρκες μπορεί να περιέχουν ορισμένα αμινοξέα και αντιοξειδωτικά. Το μηλόξυδο παρασκευάζεται με ζύμωση της ζάχαρης από τα μήλα. Αυτό τα μετατρέπει σε οξικό οξύ, το οποίο είναι ένα κύριο ενεργό συστατικό στο ξύδι και μπορεί να είναι υπεύθυνο για τα οφέλη του στην υγεία.

2. Μπορεί να βοηθήσει στην εξόντωση επιβλαβών βακτηρίων: Το ξύδι μπορεί να βοηθήσει να σκοτωθούν παθογόνα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στελεχών βακτηρίων. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν παραδοσιακά ξύδι για τον καθαρισμό και την απολύμανση, τη θεραπεία μυκήτων των νυχιών, ψειρών, κονδυλωμάτων και μολύνσεων των αυτιών. Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, χρησιμοποίησε ξύδι για να καθαρίσει πληγές πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια.

3. Το ξύδι είναι επίσης συντηρητικό τροφίμων: Μελέτες δείχνουν ότι αναστέλλει βακτήρια όπως το E. coli από την ανάπτυξη και την αλλοίωση των τροφίμων. Αν ψάχνετε για έναν φυσικό τρόπο για να διατηρήσετε το φαγητό σας, το μηλόξυδο θα μπορούσε να σας βοηθήσει. Ανέκδοτες αναφορές υποδηλώνουν επίσης ότι το αραιωμένο μηλόξυδο θα μπορούσε να βοηθήσει με την ακμή όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ισχυρή έρευνα που να το επιβεβαιώνει.

4. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη διαχείριση του διαβήτη: Μέχρι σήμερα, μία από τις πιο πειστικές εφαρμογές του ξιδιού βοηθά στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που προκαλούνται από την αντίσταση στην ινσουλίνη ή την αδυναμία παραγωγής ινσουλίνης.

Ωστόσο, τα άτομα χωρίς διαβήτη μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους στο τυπικό εύρος, καθώς ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι κύρια αιτία γήρανσης και διαφόρων χρόνιων ασθενειών. Ο πιο αποτελεσματικός και υγιεινός τρόπος για να ρυθμίσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή χαμηλή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη, αλλά το μηλόξυδο μπορεί επίσης να έχει ευεργετική επίδραση.

Μια κλινική δοκιμή του 2019 υποδηλώνει ότι η κατανάλωση μηλόξυδου μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στον γλυκαιμικό δείκτη και το οξειδωτικό στρες σε άτομα με διαβήτη και δυσλιπιδαιμία. Μια ανασκόπηση κλινικών δοκιμών του 2021 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ACV μπορεί να ωφελήσει τη γλυκαιμική κατάσταση στους ενήλικες. Ωστόσο, οι συγγραφείς των μελετών σημειώνουν ότι το εύρημα θα πρέπει να ερμηνεύεται με προσοχή, καθώς απαιτούνται ακόμη πιο εκτενείς μελέτες για την καλύτερη κατανόηση των πιθανών οφελών του μηλόξυδου. Άλλες μελέτες σε ανθρώπους προσδιόρισαν ότι το ξύδι μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της ινσουλίνης και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα

Τα Εθνικά Κέντρα Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας (NCCIH) λένε ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μην αντικαθιστούν την ιατρική θεραπεία με μη αποδεδειγμένα προϊόντα υγείας (11 Αξιόπιστη πηγή). Το μηλόξυδο αναγνωρίζεται γενικά ως ασφαλές. Αλλά εάν παίρνετε φάρμακα που μειώνουν το σάκχαρο του αίματος, μιλήστε με έναν γιατρό πριν αυξήσετε την πρόσληψη ξιδιού. 

5. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους: Ίσως παραδόξως, μελέτες δείχνουν ότι το ξύδι θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Αρκετές μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι το ξύδι μπορεί να αυξήσει τα αισθήματα πληρότητας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων και στην απώλεια βάρους.

Μια ανασκόπηση της έρευνας σημείωσε ότι σε βραχυπρόθεσμες μελέτες, όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν μηλόξυδο με ένα γεύμα που περιείχε στερεές τροφές, παρουσίασαν καταστολή της όρεξης για 120 λεπτά μετά το γεύμα. Έφαγαν επίσης λιγότερο σνακ για 3 έως 24 ώρες μετά την κατανάλωση του μηλόξυδου. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες μελέτες που εξέτασαν δεν έδειξαν καμία σχέση μεταξύ του μηλόξυδου και της καταστολής της όρεξης.

Τούτου λεχθέντος, η απλή προσθήκη ή αφαίρεση μεμονωμένων τροφών ή συστατικών σπάνια έχει αξιοσημείωτη επίδραση στο βάρος. Η μακροχρόνια απώλεια βάρους δημιουργείται με την υιοθέτηση βοηθητικών και υποστηρικτικών διατροφικών συνηθειών και τρόπου ζωής. Συνολικά, το μηλόξυδο μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους προάγοντας τον κορεσμό, μειώνοντας το σάκχαρο στο αίμα και μειώνοντας τα επίπεδα ινσουλίνης. Το μηλόξυδο περιέχει μόνο τρεις θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας, οι οποίες είναι πολύ χαμηλές.

6. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς: Οι καρδιακές παθήσεις είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου. Διάφοροι βιολογικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Έρευνες δείχνουν ότι το ξύδι θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει ορισμένες από αυτές. Ωστόσο, πολλές μελέτες σχετικά με τα οφέλη του μηλόξυδου διεξήχθησαν σε ζώα, οι οποίες μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν τα οφέλη για τον άνθρωπο.

Μια ανασκόπηση του 2020 μελετών τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα σημείωσε ότι το μηλόξυδο μπορεί να ωφελήσει δυνητικά τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας, λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας, τριγλυκεριδίων και ολικής χοληστερόλης. Μια ανασκόπηση του 2021 έρευνας σε ανθρώπους διαπίστωσε ότι το μηλόξυδο μπορεί να ωφελήσει τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης. Αλλά και οι δύο ανασκοπήσεις επισήμαναν περιορισμούς στην ποιότητα και το μέγεθος της διαθέσιμης έρευνας για την υποστήριξη αυτών των ισχυρισμών. Οι ερευνητές πρέπει να κάνουν περισσότερες μελέτες πριν καταλήξουν σε ισχυρά συμπεράσματα.

7. Μπορεί να ενισχύσει την υγεία του δέρματος: Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν μηλόξυδο ως κοινή θεραπεία για δερματικές παθήσεις όπως το ξηρό δέρμα και το έκζεμα. Το δέρμα είναι φυσικά ελαφρώς όξινο. Αλλά μπορεί να είναι λιγότερο όξινο σε άτομα με έκζεμα. Η τοπική χρήση αραιωμένου τοπικού μηλόξυδου μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του φυσικού pH του δέρματος, βελτιώνοντας τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος (15, 16 Αξιόπιστη πηγή).

Από την άλλη πλευρά, τα αλκαλικά σαπούνια και τα καθαριστικά θα μπορούσαν να ερεθίσουν το έκζεμα, προκαλώντας έξαρση (17). Δεδομένων των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του, το αραιωμένο μηλόξυδο θα μπορούσε, θεωρητικά, να βοηθήσει στην πρόληψη δερματικών λοιμώξεων που συνδέονται με το έκζεμα και άλλες δερματικές παθήσεις.

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αραιωμένο μηλόξυδο σε ένα πλύσιμο προσώπου ή τόνερ. Η ιδέα είναι ότι μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια και να αποτρέψει τις κηλίδες. Ωστόσο, μια μελέτη 22 ατόμων με έκζεμα ανέφερε ότι τα εμποτισμένα με μηλόξυδο δεν βελτίωσαν τον φραγμό του δέρματος και προκάλεσαν ερεθισμό του δέρματος.

Μιλήστε με έναν γιατρό πριν δοκιμάσετε νέες θεραπείες, ειδικά σε κατεστραμμένο δέρμα. Αποφύγετε την εφαρμογή μη αραιωμένου ξιδιού στο δέρμα, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα.

Δοσολογία και τρόπος χρήσης

Ο καλύτερος τρόπος για να εντάξετε το μηλόξυδο στη διατροφή σας είναι να το χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική. Είναι μια απλή προσθήκη σε τρόφιμα όπως σάλτσες για σαλάτες και σπιτική μαγιονέζα.

Μερικοί άνθρωποι θέλουν επίσης να το αραιώνουν σε νερό και να το πίνουν ως ρόφημα. Οι τυπικές δόσεις κυμαίνονται από 1–2 κουταλάκια του γλυκού (5–10 mL) έως 1–2 κουταλιές της σούπας (15–30 mL) την ημέρα, αναμεμειγμένες σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με μικρές δόσεις και να αποφύγετε τη λήψη μεγάλων ποσοτήτων. Το πολύ ξύδι μπορεί να προκαλέσει επιβλαβείς παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της διάβρωσης του σμάλτου των δοντιών και πιθανών αλληλεπιδράσεων με φάρμακα.

Μερικοί διαιτολόγοι συνιστούν τη χρήση βιολογικού, αφιλτράριστο μηλόξυδο που περιέχει «μητέρα».

Συμπέρασμα

Πολλοί ιστότοποι και υποστηρικτές της φυσικής υγειονομικής περίθαλψης ισχυρίζονται ότι το μηλόξυδο έχει εξαιρετικά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ενέργειας και της θεραπείας ασθενειών. Δυστυχώς, υπάρχει λίγη έρευνα για να υποστηρίξει τους περισσότερους ισχυρισμούς σχετικά με τα οφέλη του για την υγεία.

Τούτου λεχθέντος, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη, όπως η θανάτωση βακτηρίων, η μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και η προώθηση της απώλειας βάρους. Το μηλόξυδο φαίνεται ασφαλές όταν αραιώνεται, εφόσον δεν παίρνετε υπερβολικές ποσότητες. Έχει επίσης διάφορες άλλες χρήσεις που δεν σχετίζονται με την υγεία, όπως ως φυσικό μαλακτικό μαλλιών, προϊόν περιποίησης δέρματος και καθαριστικό.

Μελέτες


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Νέα έρευνα δείχνει ότι ο σύντομος θυμός μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς σας

Νέα έρευνα δείχνει ότι ο σύντομος θυμός μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς σας

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι σύντομες κρίσεις θυμού επηρέασαν αρνητικά τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Περισσότερα
Τα Καρότα Βελτιώνουν Την Όραση;

Τα Καρότα Βελτιώνουν Την Όραση;

Τα Καρότα Βελτιώνουν Την Όραση;

Περισσότερα
Η Amal Clooney λατρεύει τα φύκια, Δείτε τα οφέλη για την υγεία.

Η Amal Clooney λατρεύει τα φύκια, Δείτε τα οφέλη για την υγεία.

Η Amal Clooney είναι μεγάλη θαυμαστής των φυκιών και δεν αποτελεί έκπληξη

Περισσότερα