Μήπως είστε εθισμένοι στα Cheetos; Διαβάστε πριν ξαναφάτε

Μήπως είστε εθισμένοι στα Cheetos; Διαβάστε πριν ξαναφάτε

Μήπως είστε εθισμένοι στα Cheetos; Διαβάστε πριν ξαναφάτε

Τα Cheetos είναι ένα από τα πιο γνωστά σνακ σε όλο τον κόσμο. Το άρωμα τυρί, το πορτοκαλί χρώμα και η υφή που λιώνει στο στόμα ανταμείβει ολόκληρο το σώμα σας με συναισθήματα ευχαρίστησης και ολοκλήρωσης. Είναι όντως νόστιμες λιχουδιές, αλλά, όπως και άλλα σνακ, πόσο κακό είναι να τρώτε Cheetos;
 
Τα Cheetos θα αυξήσει τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και ακόμη και ορισμένους καρκίνους ως ένα επεξεργασμένο, πλούσιο σε λιπαρά σνακ. Τα Cheetos έχουν ωραία γεύση, δεν μπορείτε ποτέ να φάτε μόνο ένα, αλλά είναι ένα ανθυγιεινό και αφύσικο σνακ που είναι κακό για την υγεία σας. Μπορείτε να έχετε μια μικρή ποσότητα Cheetos κάθε τόσο, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πιο υγιεινά και πιο χορταστικά σνακ που μπορείτε να έχετε αντί για Cheetos.

Γιατί τα Cheetos είναι τόσο εθιστικά;

Τα Cheetos είναι τόσο εθιστικά γιατί φτιάχτηκαν για να είναι έτσι. Όταν λέμε «φτιαγμένο», εννοούμε ότι μια ομάδα χημικών, τεχνικών, ακόμη και φυσιολόγων προσλήφθηκαν από τη Frito-Lay, την εταιρεία που κατέχει την Cheetos, για να δημιουργήσουν ένα ειδικό σνακ. Θα πρέπει να είναι τέλεια τραγανό, να έχει το σωστό άρωμα και να σας αφήνει αυτή την ικανοποιητική γεύση στο στόμα σας και αυτή την «καλό» αίσθηση στον εγκέφαλό σας που μόνο τα αφύσικα σνακ μπορούν. Αυτό το τραγανό, σνακ τυριού είναι πράγματι ένα από τα καλύτερα, καλά μελετημένα σνακ στη βιομηχανία. Αν όχι, ας δούμε.

Ένα Cheeto λιώνει αμέσως στο στόμα σας και δεν χρειάζεται να το μασήσετε. Δεν χρειάζεται να το δουλέψετε. Ο εγκέφαλός σας θα αισθάνεται σαν να μην έχει φάει πολύ, επιτρέποντάς σας να συνεχίσετε επειδή δεν είστε ικανοποιημένοι με την ποσότητα του φαγητού που έχετε φάει. Ωστόσο, οι θερμίδες, το λίπος και το αλάτι (νάτριο) υπάρχουν και κανένα δεν είναι καλό για την υγεία σας.

Το δεύτερο πράγμα που κάνει τα Cheetos τόσο εθιστικά είναι ότι είναι ήπια. Δεν έχουν υπερβολική γεύση. Ναι, μυρίζουν σαν τυρί αλλά έχουν γεύση; Όχι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα σνακ υψηλής ωριμότητας τείνουν να σας δίνουν αυτό το αίσθημα ικανοποίησης και πληρότητας νωρίτερα, ενώ τα άγευστα σνακ, όπως το Cheetos, απλώς θα σας κρατήσουν εκεί.

Γιατί τα Cheetos είναι ανθυγιεινά;

Τα Cheetos είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ψάχνουμε σε ένα υγιεινό σνακ. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ενώ έχουν μικρό ποσοστό πρωτεΐνης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να φάτε ποτέ ξανά Cheetos. Σημαίνει ότι μπορείτε να τα έχετε αλλά όχι ως σνακ και όχι τακτικά ή σε μεγάλες μερίδες.

Αλλά τελικά, τι πρέπει να προσέχουμε σε ένα σνακ για να θεωρηθεί υγιεινό; Θα πρέπει να αναζητήσετε κάτι που θα σας απομακρύνει την πείνα και θα σας κάνει να νιώσετε ικανοποιημένοι χωρίς να χρειάζεται να φάτε περισσότερο φαγητό. Δυστυχώς, τα περισσότερα σνακ στα σούπερ μάρκετ είναι πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι θα σας δώσουν αυτή την καλή αίσθηση, αλλά δεν θα είναι τόσο καλό, θρεπτικό, υγιεινό σνακ που θα ικανοποιήσει τις επιθυμίες σας για φαγητό.

Υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά η αναζήτηση σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι απλούστερη και ευκολότερη. Η πρωτεΐνη είναι υπεύθυνη για να σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι. Κάθε φορά που τρώτε τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, θα απελευθερώνονται ορμόνες που καταστέλλουν την όρεξη, οι οποίες στη συνέχεια θα επιβραδύνουν την πέψη σας και θα σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ενέργειά σας.

Το ερώτημα τώρα είναι: είναι τα Cheetos πλούσια σε πρωτεΐνη και χαμηλή σε υδατάνθρακες και ζάχαρη; Σε μία μόνο μερίδα Cheetos (περίπου 28 γραμμάρια), έχουμε 10 γραμμάρια λίπους, 13 γραμμάρια υδατάνθρακες, 250 mg νατρίου, 1 γραμμάριο ζάχαρης και 2 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η απάντηση είναι απλή όταν κοιτάξουμε τους αριθμούς πίσω από ένα σακουλάκι Cheetos για να καταλάβουμε ότι δεν είναι ένα υγιεινό σνακ και δεν πρέπει να έχουμε ως λύση στις πολυάσχολες μέρες.

Είναι τα Cheetos πιο υγιεινά από τα πατατάκια;

Τα Cheetos δεν είναι πιο υγιεινά από τα πατατάκια, αλλά δεν ισχύει και το αντίστροφο. Και τα δύο είναι πλούσια σε λιπαρά, επεξεργασμένα σνακ που δεν ταιριάζουν στο υγιεινό πλαίσιο ελέγχου. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά πατατάκια, ας συγκρίνουμε όμως τα Cheetos με τα πατατάκια της Lays, καθώς είναι από την ίδια εταιρεία και είναι τα προτιμώμενα τσιπς για τους Αμερικανούς.

Τώρα γνωρίζετε τα διατροφικά στοιχεία για μια μερίδα 28 γραμμαρίων Cheetos. Αυτή η μεμονωμένη μερίδα παρέχει 150 θερμίδες (περίπου το 8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων ενός ενήλικα).

Τι γίνεται με τις μάρκες, λοιπόν; Η ίδια μερίδα θα σας προσφέρει 160 θερμίδες, περισσότερες από όσες παίρνετε με το Cheetos, αλλά τα ίδια γραμμάρια λίπους και πρωτεΐνης, ελαφρώς υψηλότερη ποσότητα υδατανθράκων (15 έναντι 16) και ελαφρώς χαμηλότερο νάτριο (140 mg). 

Εξετάζοντας τα δεδομένα, η απάντηση στην ερώτηση είναι ότι το Cheetos δεν είναι πιο υγιεινά από το Chips, αλλά και τα Chips δεν είναι επίσης πιο υγιεινά από τα Cheetos. Είναι και τα δύο επιβλαβή για την υγεία σας και δεν πρέπει να θεωρούνται μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Τι λένε οι γιατροί για τα καυτερά Flamin' Hot Cheetos

Οι ανησυχίες πολλών γιατρών σχετικά με το καυτερό σνακ είναι ότι προκαλεί σε πολλούς ασθενείς στομαχικά προβλήματα λόγω της κόκκινης τροφικής βαφής. Τα Hot Cheetos περιέχουν πολλή κόκκινη βαφή η οποία θα μπορούσε τελικά να κάνει τα κόπρανα κόκκινα ή πορτοκαλί σε μεγάλη ποσότητα κατανάλωσης από το σνακ. Εξαιτίας αυτού, πολλοί γονείς έχουν μεταφέρει εσπευσμένα το παιδί ή τον έφηβο στο νοσοκομείο τρομοκρατημένοι, υποθέτοντας ότι μπορεί να έχουν αίμα στα κόπρανα τους. Επίσης, πολλοί γιατροί έχουν δηλώσει ότι έχουν θεραπεύσει ασθενή μετά από γαστρίτιδα που προκαλείται από την κατανάλωση του καυτερού σνακ. 
 
Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο αυτό το σνακ μπορεί να βλάψει τον οργανισμό είναι να προκαλέσει έλκος στομάχου. Τα έλκη στομάχου είναι πληγές που μπορεί να αναπτυχθούν στο βλεννογόνο του στομάχου λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης πικάντικων τροφών. Πολλοί ήταν οι ασθενείς που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο λόγω αιμορραγίας και στις δύο πλευρές καθώς και κοιλιακού πόνου που πιθανότατα προέρχεται από την κατανάλωση πικάντικων φαγητών. Συστατικά μέσα στο Hot Cheetos βλάπτουν το εσωτερικό του στομάχου. Οι γιατροί βλέπουν ασθενείς να μπαίνουν στο νοσοκομείο σε ηλικίες 3-7 ετών με γαστρίτιδα, έλκος στομάχου και μερικές φορές εσωτερική αιμορραγία σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον Δρ Spinetti, τα Hot Cheetos έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν όσους το τρώνε εθισμένους σε πολύ νεαρή ηλικία, ώστε η εταιρεία να συνεχίσει να κερδίζει. Ο Δρ Spinetti συζητά επίσης πώς το πικάντικο των τσιπς μπορεί να απελευθερώσει φυσικές ενδορφίνες και μπορεί να προκαλέσει εθισμό. Σε ένα άρθρο του People, περιγράφεται για το πώς ο ράπερ Lil Xan εισήχθη στο νοσοκομείο αφού έφαγε Hot Cheetos λόγω προβλημάτων στο στομάχι.

Τέλος, ένας άλλος τρόπος με τον οποίο το σνακ μπορεί να βλάψει το σώμα είναι μέσω του εγκεφάλου. Σε ένα άρθρο του CBS News, αναγράφεται για το πώς το σνακ μπορεί να δημιουργήσει μια εγκεφαλική απόκριση παρόμοια με αυτή που παρατηρείται σε άτομα που είναι εθισμένα σε παράνομες ουσίες. Η πλειονότητα των ανθρώπων που έχουν φάει αυτό το σνακ έχουν παραπονεθεί για πόνο στο πάνω μέρος της κοιλιάς τους που ανεβαίνει στο στήθος τους, λόγω των κόκκινων πιπεριών και των μπαχαρικών που περιέχονται στο σνακ. Το άρθρο προειδοποιεί επίσης τα άτομα με ιστορικό γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, να αποφεύγουν το Hot Cheetos επειδή μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση των καταστάσεων τους.

Συμπέρασμα

Αυτό το σνακ έχει μηδενική θρεπτική αξία και είναι γεμάτο με λίπος, αλάτι, τεχνητά χρώματα και κιτρικό οξύ που όλα ερεθίζουν το πεπτικό σας σύστημα. Οι γιατροί ενθαρρύνουν ότι η καλύτερη λύση είναι να αφαιρέσετε αυτού του είδους σνακς ακόμη χειρότερα τα πικάντικα τρόφιμα και τα πρόχειρα φαγητά από τη διατροφή του παιδιού.

πηγές

https://www.medicaldaily.com/

https://www.chicagotribune.com
 


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...