Μήπως πάσχετε από κάποια διατροφική διαταραχή;

Μήπως πάσχετε από κάποια διατροφική διαταραχή;

Μήπως πάσχετε από κάποια διατροφική διαταραχή;

Οι διατροφικές διαταραχές είναι ύπουλες καταστάσεις. Εμφανίζονται αργά, χωρίς να το αντιλαμβάνεστε, μέχρι που ξαφνικά η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου. Ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι η έλλειψη επίγνωσης της σοβαρότητας της διαταραχής, που σημαίνει ότι τη στιγμή που χρειάζεστε βοήθεια, μπορεί να βρίσκεστε ήδη στο βάθος ενός σκοτεινού λάκκου.

Μερικά σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχεις μια διατροφική διαταραχή, αλλά δεν το γνωρίζεις

Δοκιμάζεις συνεχώς διάφορες δίαιτες

Δοκιμάζετε συνεχώς τις νέες και πιο πρόσφατες τάσεις στη διατροφή, ελπίζοντας ότι θα σας δημιουργήσει κάποια ισορροπία ανάμεσα στο σώμα και το φαγητό σας. Μπορεί ακόμη και να κάνετε κύκλους μεταξύ δίαιτας και υπερφαγίας όλων των «απαγορευμένων» τροφών. Ή λέτε στον εαυτό σας ότι η δίαιτά σας είναι ένας «τρόπος ζωής».

Τρως μόνο υγιεινά και βιολογικά προϊόντα

Δεν κάνετε μόνο “δίαιτα”, αλλά ταυτόχρονα υγιεινή διατροφή, βιολογικά ή υγιεινά (όπως χωρίς επεξεργασμένα σάκχαρα, χωρίς ψωμί, βιολογικά τρόφιμα μόνο, μη θερμιδικά ποτά). Η υγιεινή διατροφή δεν επιτρέπει καμία απόκλιση, ακόμα κι αν είστε έξω με φίλους ή λαχταράτε ένα μη υγιεινό φαγητό που σας αρέσει πολύ.

Γυμνάζεσαι συνεχώς ό,τι κι αν γίνει

Η κίνηση είναι εξαιρετική για τη διάθεση, την καρδιαγγειακή υγεία και τη γενική ευεξία. Αλλά το πάτε στα άκρα. Νιώθετε μια καταναγκαστική ανάγκη να ασκηθείτε. Νιώθετε σαν να πρέπει να «κερδίζετε» ημέρες ξεκούρασης. Εξαιτίας αυτού, ασκείστε ακόμα και όταν οι περιστάσεις απαιτούν ξεκούραση, όπως όταν είστε άρρωστοι ή τραυματισμένοι. Λέτε στον εαυτό σας ότι είναι για την υγεία σας, αλλά νιώθετε ότι η άσκηση είναι περισσότερο «πρέπει» και λιγότερο επιθυμία.

Κρίνεις συνεχώς την εμφάνιση των άλλων

Ενώ δεν είναι στοιχείο του χαρακτήρα σας , συχνά το μυαλό σας παρασύρεται προς την εμφάνιση των άλλων. Παίζετε το παιχνίδι σύγκρισης, βλέποντας στους άλλους πώς θα θέλατε να μοιάζει το σώμα σας ή εστιάζετε σε ορισμένα χαρακτηριστικά που δεν σας αρέσουν.

Το φαγητό επηρεάζει πολύ τη διάθεσή σου

Τις μέρες που χαρακτηρίζετε ως «διατροφικά σωστές», αισθάνεστε στην κορυφή του κόσμου. Εναλλακτικά, εάν αισθάνεστε ότι φάγατε «πολύ» ή «κακές» τροφές, η διάθεσή σας πέφτει κατακόρυφα. Αισθάνεστε απογοητευμένοι, ένοχοι και ντροπή.

Τρως λιγότερο για να αντισταθμίσετε τις «αμαρτίες».

Λειτουργείτε με αντισταθμιστική συμπεριφορά, που σημαίνει ότι προσπαθείτε να «διορθώσετε» ή να «αναπληρώσετε» τις «κακές» διατροφικές συμπεριφορές με το να είστε υπερβολικά περιοριστικοί, να ασκείστε περισσότερο, να κάνετε εμετό ή χρησιμοποιώντας χάπια αδυνατίσματος, καθαρτικά ή διουρητικά. Μπορεί ακόμη και να εισέλθετε σε κατάσταση που ονομάζεται μέθη, κατά την οποία τρώτε λιγότερο τις ημέρες που σκοπεύετε να καταναλώσετε αλκοόλ.

 

Διαβάστε επίσης...