Οι ελιές δείχνουν υπόσχεση στη θεραπεία του διαβήτη, της παχυσαρκίας

Οι ελιές δείχνουν υπόσχεση στη θεραπεία του διαβήτη, της παχυσαρκίας

Οι ελιές δείχνουν υπόσχεση στη θεραπεία του διαβήτη, της παχυσαρκίας

Μια φυσική ένωση που βρέθηκε στις ελιές αποδείχθηκε ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και προάγει την απώλεια βάρους στα ποντίκια. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για τον διαβήτη και την παχυσαρκία.

Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας και του διαβήτη στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για νέα φάρμακα.

Οι αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1, όπως το Ozempic και το Wegovy, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στη ρύθμιση της γλυκόζης και στην καταστολή της όρεξης, οδηγώντας σε σημαντική απώλεια βάρους, αλλά είναι απρόσιτοι σε πολλούς και συνδέονται με σοβαρές παρενέργειες.

Τα νέα ευρήματα της μελέτης που παρουσιάστηκαν στο Nutrition 2024, την εμβληματική ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής θα μπορούσαν να διευκολύνουν την ανάπτυξη ασφαλών και φθηνών φυσικών προϊόντων για τη διαχείριση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2 στους ανθρώπους.

Στη μελέτη, οι ερευνητές άρχισαν να εντοπίζουν φυσικές ενώσεις που δρουν στα L-κύτταρα, τα οποία περιέχουν δύο μεταβολικές ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Αυτές οι ορμόνες, που ονομάζονται GLP-1 και PYY, προάγουν τον κορεσμό, ενώ παράλληλα ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τον μεταβολισμό.

Το ελενολικό οξύ, το οποίο βρίσκεται στις ώριμες ελιές και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αποδείχθηκε ότι προκαλεί την απελευθέρωση αυτών των ορμονών στο έντερο.

Μετά από μόλις μία εβδομάδα λήψης ελενολικού οξέος από το στόμα, τα παχύσαρκα ποντίκια παρουσίασαν σημαντική μείωση βάρους και καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα από ό,τι πριν από τη θεραπεία, σε σύγκριση με τα παχύσαρκα ποντίκια που δεν έλαβαν ελενολικό οξύ.

Το αποτέλεσμα μείωσης της γλυκόζης ήταν συγκρίσιμο με αυτό του διαβητικού φαρμάκου λιραγλουτίδη, ενός τύπου αγωνιστή του υποδοχέα GLP, και καλύτερο από τη μετφορμίνη, ένα από τα πιο κοινά από του στόματος φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2.

Μετά από τέσσερις έως πέντε εβδομάδες θεραπείας με ελενολικό οξύ, τα ποντίκια εμφάνισαν μείωση κατά 10,7% στην παχυσαρκία, καθώς και στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη παρόμοια με εκείνα των υγιών άπαχων ποντικών. Επιπλέον, το ελενολικό οξύ μείωσε σημαντικά την πρόσληψη τροφής και προώθησε την απώλεια βάρους.

«Συνολικά, η μελέτη έδειξε ότι το ελενολικό οξύ από τις ελιές έχει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην απελευθέρωση ορμονών και στη μεταβολική υγεία, ιδιαίτερα σε παχύσαρκες και διαβητικές καταστάσεις. Η ένωση φαίνεται να μιμείται τις φυσιολογικές συνθήκες του φαγητού για να προάγει άμεσα την έκκριση μεταβολικής ορμόνης του εντέρου, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της ενεργειακής ισορροπίας και της μεταβολικής υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dongmin Liu, PhD, καθηγητής στο Τμήμα Ανθρώπινης Διατροφής, Τροφίμων και Άσκησης στη Βιρτζίνια. Tech, αναφέρεται σε δήλωση.

Οι ελιές από μόνες τους δεν θεραπεύουν τον διαβήτη

Ωστόσο, η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια, πράγμα που σημαίνει ότι το ελενολικό οξύ μπορεί να μην έχει τα ίδια αποτελέσματα στους ανθρώπους όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Ακόμα κι αν συμβεί, μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να είναι διαθέσιμο το νέο φάρμακο στο κοινό.
Επιπλέον, η συγκέντρωση ελενολικού οξέος στο ελαιόλαδο ή τις ελιές είναι πολύ χαμηλή, επομένως τα οφέλη που παρατηρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη πιθανότατα δεν θα αποκομιστούν μόνο από τα προϊόντα ελιάς.

Επομένως, μην προσπαθήσετε να αντικαταστήσετε τα φάρμακα της παχυσαρκίας ή τύπου 2 με ελιές ή ελαιόλαδο, καθώς μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία.
Παρόλα αυτά, οι ελιές είναι μια θρεπτική τροφή και βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, μιας από τις πιο υγιεινές στον κόσμο. Είναι γεμάτα με μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε.

Οι ελιές είναι επίσης πλούσιες σε πολλά φυτοχημικά που είναι σημαντικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη της βλάβης του DNA, μεταξύ άλλων λειτουργιών.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Πίνετε Φάρμακα Με Άσχημη Γεύση;

Πίνετε Φάρμακα Με Άσχημη Γεύση;

Πίνετε Φάρμακα Με Άσχημη Γεύση;

Περισσότερα
Γουόλτερ Γκρίνλιφ: Η εικονική πραγματικότητα στην ψυχική θεραπεία

Γουόλτερ Γκρίνλιφ: Η εικονική πραγματικότητα στην ψυχική θεραπεία

Η εικονική πραγματικότητα συνδέεται συχνά με διασκέδαση και παιχνίδια, αλλά οι κλινικές δυνατότητές της είναι τεράστιες,

Περισσότερα
ΛΕΚΕΔΕΣ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ; ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ

ΛΕΚΕΔΕΣ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ; ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ

Τι συμβαίνει στα δόντια μας καθώς απολαμβάνουμε το κόκκινο κρασί;

Περισσότερα