Οι τροφές που συμβάλλουν στη διαχείριση του λίπους στο συκώτι

Οι τροφές που συμβάλλουν στη διαχείριση του λίπους στο συκώτι

Οι τροφές που συμβάλλουν στη διαχείριση του λίπους στο συκώτι

Το σώμα μας αποθηκεύει λίπος σε διάφορα σημεία ώστε να δημιουργήσει
«αποθήκες» ενέργειας αλλά και για «μόνωση» ενάντια στο κρύο. Το συκώτι,  είναι
ένα από τα όργανα που αποτελείται εν μέρει από λίπος. Όταν όμως τα επίπεδα
λίπους στο εσωτερικό του αυξάνονται υπερβολικά, τότε εκδηλώνεται η λεγόμενη
λιπώδης νόσος του ήπατος. Η νόσος έχει δύο διακριτές μορφές: την αλκοολική
λιπώδη νόσος του ήπατος και τη μη αλκοολική λιπώδη νόσος του ήπατος. Η
λιπώδης νόσος του ήπατος προκαλεί σοβαρές βλάβες στο συκώτι, καθώς το
εμποδίζει να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα και να παράγει χολή, ένα υγρό
που διευκολύνει την πέψη των τροφών.

Οι διατροφικές αλλαγές φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην
αντιμετώπιση και διαχείριση της παρουσίας λίπους στο ήπαρ. Έτσι, οι κυριότερες
αλλαγές γύρω από τις οποίες θα πρέπει να κατευθυνθούν άτομα με λιπώδη
διήθηση ήπατος είναι:

• Εφαρμογή μιας υπό-θερμιδικής δίαιτας με σκοπό την απώλεια βάρους και την
αντιμετώπιση της κεντρικού τύπου παχυσαρκίας. Συστήνεται μια απώλεια της τάξης
του 10% σε χρονικό διάστημα 6 μηνών. Οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν
άρτια προγράμματα διατροφής, καθώς η απότομη απώλεια βάρους μπορεί να
επιτείνει το πρόβλημα και να οδηγήσει σε επιπλοκές.
• Μείωση των κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων με παράλληλη ενίσχυση των
μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων της δίαιτας.
• Μείωση της κατανάλωσης απλών υδατανθράκων και αύξηση της κατανάλωσης
σύνθετων υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και τροφίμων πλούσιων σε
φυτικές ίνες.
• Προτίμηση μαγειρικών παρασκευών όπως το grill, ο ατμός, η σχάρα και ο
βρασμός, ενώ παράλληλα αποφυγή μαγειρικών παρασκευών ιδιαίτερα λιπαρών
όπως το τηγάνισμα και η χρήση κρέμας γάλακτος.

Πέρα από αυτές τις γενικές κατευθύνσεις, ιδιαίτερα βοηθητικές μπορεί να
αποδειχτούν και συγκεκριμένες τροφές, όπως :

1. Σκόρδο
Μελέτη στην επιθεώρηση Advanced Biomedical Research έχει δείξει πως το σκόρδο
συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους και των αποθεμάτων λίπους στο
σώμα σε ασθενείς με λιπώδη νόσο του ήπατος.

2. Ψάρι
Τα Ω-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν σε ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός και το
σκουμπρί βελτιώνουν τα επίπεδα λίπους στο συκώτι και τα επίπεδα της «καλής»
HDL χοληστερόλης στα άτομα με λιπώδη νόσο του ήπατος. Εκτός από τα ψάρια, τα
Ω-3 λιπαρά βρίσκονται σε σημαντικές ποσότητες και στους ξηρούς καρπούς.

3. Καφές
Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Annals of Hepatology, ο καφές είναι
ιδιαίτερα ευεργετικός για το συκώτι χάρη στο χλωρογενικό οξύ που περιέχει. Το
συγκεκριμένο συστατικό έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και
βοηθά στην αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης και της υπέρτασης.

4. Μπρόκολο
Η διατροφή για να αντιμετωπιστεί το λίπος στο συκώτι πρέπει να περιλαμβάνει
ποικιλία λαχανικών και ένα από αυτά είναι σίγουρα το μπρόκολο. Μελέτη στην
επιθεώρηση Journal of Nutrition που βασίστηκε σε πειράματα σε ποντίκια έδειξε ότι
το μπρόκολο μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση επιπρόσθετου λίπους στο
συκώτι.

5. Αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε υγιεινά λιπαρά, αντιφλεγμονώδη συστατικά και
διαλυτές ίνες, βοηθώντας στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
και οξειδωτικού στρες στο σώμα. Έτσι, αποτρέπει έμμεσα τη συσσώρευση λίπους
στο συκώτι.

Εξίσου σημαντικό είναι όμως να αποφεύγονται προϊόντα που επιδεινώνουν το
πρόβλημα, όπως :

1. Ζάχαρη
Οι τροφές και τα ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα σε επεξεργασμένη
(λευκή) ζάχαρη αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα κι έτσι συμβάλλουν
μακροπρόθεσμα στη συσσώρευση λίπους σε ολόκληρο το σώμα –και στο συκώτι.

2. Αλκοόλ
Το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για το συκώτι. Εκτός από τη λιπώδη νόσο, το
αλκοόλ, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες και για μεγάλο χρονικό
διάστημα, οδηγεί και στην κίρρωση. Ιδανικά, τα άτομα με λιπώδη νόσο του ήπατος
πρέπει να απέχουν εντελώς από το αλκοόλ.

3. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
Το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά και το λευκό ρύζι ανήκουν στην κατηγορία
των επεξεργασμένων υδατανθράκων. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν
τα επίπεδα του σακχάρου και οδηγούν σταδιακά στη συσσώρευση λίπους. Στη θέση

των επεξεργασμένων υδατανθράκων πρέπει να καταναλώνονται τα αντίστοιχα
προϊόντα ολικής άλεσης.

4. Τηγανητά
Τα τηγανητά φαγητά είναι πλούσια σε ανθυγιεινά λιπαρά, τα οποία προωθούν την
αύξηση του σωματικού βάρους.

5. Κόκκινο κρέας
Το μοσχάρι και το χοιρινό είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία πρέπει να
καταναλώνονται σε ελάχιστες μόνο ποσότητες. Στη θέση τους πρέπει να
καταναλώνονται είδη άπαχου κρέατος (όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα), το
ψάρι και η σόγια.

Για την αντιμετώπιση της λιπώδους νόσου του ήπατος, εκτός από τη σωστή
διατροφή απαιτείται και τακτική σωματική άσκηση. Ακόμη και 30 λεπτά άσκησης
τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα συμβάλλουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων
και στον έλεγχο του σωματικού βάρους.


Δημοσιογραφική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία